bambi

Norrland vs Stockholm



Jag ser att i Norrland så skänker dom bort tomter och nu får man till och med gratis mat i ett halvår! Inte klokt när man tänker på vad en tomt kan kosta här i Stockholm. Just en tomt kanske skulle vara något att köpa, för svärmor är nämligen arkitekt. Så istället för att köpa en ett färdigt hus så kanske man kunde fixa ett precis så som man vill ha det. Skulle inte det vara drömmen?

Men jag tycker att det känns så knasigt att ett stort fint hus kan kosta runt en halv miljon uppe i Norrland men här får man inte ens en liten etta för samma pengar.... Ibland får jag nästan lust att flytta upp till Norrland för det känns så sjukt att man ska behöva skuldsätta sig resten av livet bara för att kunna bo hyggligt här i stan. Men samtidigt så älskar jag stan! Det är väldigt tudelat det där....
#1 - Therese

Haha, tomtar!? ;) Är du säker på det... (sorry, kunde inte låta bli!)

#2 - Fröken Gredelin

Jag och sambon har den diskussionen minst en gång i veckan... Jag kommer från ett litet samhälle i Värmland med närhet till naturen och allt det där. En stor fin villa kan kosta kanske femhundratusen. Nu bor vi strax utanför Gbg och betalar det tredubbla för mindre än 60 kvadrat... För att inte tala om hur mycket tid det tar att sitta i alla bilköer!



Jag som inte är uppväxt här tycker att det känns helt galet! Flyttade vi hemåt mina hemtrakter skulle vi antagligen kunna bo betydligt bättre samt lägga mer tid på vår fritid. Men tja, det är ju det där med jobb också. Och den anonymitet som vi har i storstadsregionerna finns inte på mindre orter. Så man får väl ställa fördelarna mot nackdelarna och hoppas att ens partner också är med på noterna...

#3 - Anonym

Om det fanns jobb så skulle jag lätt flytta. Men sen har vi det där med anonymitet och fritid. Finns inte så mkt att göra på landsbygden och affärerna stänger redan vid två på mindre orter. Så Stockholm har lite mer fördelar.

#4 - Emelie "jämtlandstös"

Jag & sambon är ifrån Jämtland och har köpt en gård här, ett gammalt Per-Albintorp med tillhörande lagård, lite åker och en bakstuga samt kallgarage. Mitt ute i skogen kan man säga;) 240 000kr känns som ett kap när man läser om de priser som ni har söderöver! Fast vi har ju en bra sträcka till närmaste stad, ca 10 mil och gillar man inte jakt/fiske/djur & natur skulle det bli omöjligt att bo som vi gör. & endast mobilt bredband utan 3G:P Men vi älskar det!

#5 - Karin

Nu får ni ju tänka på att Norrland är rätt stort, typ 1/3 av Sverige. Sen har vi ju Götaland och Svealand :) oxå haha



Det skiljer sig rätt mkt på var man bor i Norrland. Hur det ser ut, hur mkt folk det bor och hur mkt jobb det finns. Jobb finns det gott om i Norrbotten iaf. (Obs Norrbotten är inte samma sak som Norrland) :D



Vill inte verka vara en besserwisser :) Men okunskapen är rätt stor. Utan industrin och natur tillgångarna I Norrland skulle staten inte ha så mkt pengar. Då bla LKAB gör miljardvinster varje år. Så jobb finns det. Är född och uppvuxen I Linköping men är nu Lulebo sen 12 år tillbaka.



Att bygga ett nytt hus kostar lika mkt I hela Sverige, då vi pratar om huslev, sen skiljer sig ju givetvis tomtpris, anslutningsavg osv. Vi håller på att bygga hus.



Ville bara informera lite :) Och här uppe tycker man att allt söder om Sthlm är skåne ;)



PS I skriven form kan man ibland låta hård (inte lätt det där) men allt är skrivet med glimten I ögat ;)



#6 - Karin

Och att affärerna stänger kl 2? Konstigt påstående.



Sen finns det så otroligt mkt mer att göra här än I tex Linköping (förlåt Linköping, du är en fin star :D) Vi bor mitt inne I stan I Luleå och eftersom det är en kuststad har vi 3 min till närmsta badstrand, på vintern plogar de upp isvägar så du kan promenera, åka skridskor, skidor ut till en ö och grilla. Vi har fina längdskidspår. 20 min med bil har vi en helt ok skidbacke. Ja och på sommaren har vi ju hela skärgården väldigt lätt tillgänglig. Det är underbart :D

#7 - Caroline

Vi har några bekanta som bor i norrland, de har många hundar, kör slädturer osv. Några kompisar till dem som bor i Stockholm klagar på dem och tycker att de bor långt bort men de säger att det är Stockholmarna som bor långt bort, långt bort från allt som de anser är det viktigaste i livet, stor tomt för hundarna, skoter spår, skog osv, för dem är allt sånt nära. Så vart man bor bäst är ju relativt, vissa tycker att Stockholm är nära till allt men jag som hellre bor lite mera på landet tycker att Stockholms innerstad är långt bort från allt jag vill ha tex skog och hav :) (jag vet att det finns hav även i stockholms innerstad men det är inte riktigt samma sak som det hav jag menar)

#8 - Natali BLOGGAR OM LIVET

Men VEM vill bo i Norrland, det är därför de lockar med sånt. Jag tror de lockar dit rätt folk genom att ge bort mat.....vem blir lockad till att flytta till Norrland för lite mat?

#9 - anna

Precis när jag var nyutexaminerad på 90-talet fanns det fortfarande kallortstillägg (en lönebonus för landstingsanställda på "kall ort" dvs norrland). Det var tider det!

#10 - Anonym

Nu vet jag inte riktigt om jag ska kalla Umeå och området omkring norrland? Det är en anings skillnad på Norrbotten och Norrland ;) Om man tar Umeå som ett exempel (där jag bor) så kostar en hyffsat fräsch villa MINST 1-1,5e miljoner, oftast mer. Visst finns det samhällen omkring där man kan få billigare hus men då bor man ju en bra bit ifrån centrum ;) Klart dessa mindre samhällen måste locka med något för att dom inte ska "dö ut". För att skolor, affären mm ska få vara kvar måste det ju vara ett visst antal människor som bor där också. Klart som fan att jag hade kämpat om jag visste att det var nödvändigt! :) Men hur som helst, det kanske är billigare att köpa hus uppåt i landet, men då kostar även bensin mer eftersom man bor lite längre ifrån allt ;)

#11 - assignment help

At least there are no stupid laws in their country.

#12 - En pojkmammas vardag - Livet på torpet

Det är helt sjukt vad det skiljer i pris. Vi köpte vårat torp (som iof var i risigt skick) som det är lite mark till och lagård för strax över hundratusen. Behöver jag tillägga att vissa tyckte att det också var dyrt med tanke på skicket på huset?



Nu har jag en händig sambo och en svärfar som får koppla el, så nu med allt nytt och fräscht har det bara kostat lite över tvåhundratusen ... helt galet!!

#13 - En pojkmammas vardag - Livet på torpet

Ska också tillägga att jag bor i en liten norrlänsk by som ligger i ångermanlands gröna skogar ...

#14 - Lina

Åh så kul att se detta, min mormor bor i tväråbäck och det är en jätte mysig by. Vi ska dit imorgon men vi ska inte köpa något, det är en bit att pendla och jag försöker tänka smart i längden och försöka hitta något närmare umeå. Men här i Umeå är det allt annat än billigt men så fort man kommer en bit ut så sänks priserna men som de också skrivit så blir ju bensin frågan här i Norrland annars eftersom vi oftast har längre sträckor till allt.



Kram