Några gäster på kalaset frågade om jag hade skurit ut tårtbottnarna i en form av en tvåa, men nej, jag hade en silikonform från CoolStuff. Silkonformer är himla praktiska då man inte behöver smörja dom!
Receptet på tårtbottnarna som jag använde är helt vit, vilket gör det lättare att färga. Om det hade varit lite gult (som sockerkaksbotten) så hade det varit svårare att få klara fina färger utan att ah en gul underton. Jag använde mig utav pastafärg som är väldigt väldigt drygt. Man behöver bara använda en tandpetare och hållbarheten är väldigt lång. Pastfärgerna ger också en väldigt klar och fin färg, så från och med nu kommer jag nog bara använda pastafärg när jag bakar! Pastafärgen och guld non-stoppen beställde jag från Strössel & annat!
Detta recept räckte till mina 6 bottnar:
450 g rumstempererat smör
700 g socker
10 äggvitor
200 g florsocker
½ dl vaniljsocker
8 tsk bakpulver
1 tsk salt
750 g vetemjöl
700 g mjölk
1. Sätt på ugnen på 175 grader
2. Vispa smör och socker pösigt.
3. Blanda i äggvitorna, några åt gången, tills allt är väl blandat.
4. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och rör om.
5. Ha i bakpulvret och saltet och rör om.
6. Varva med att ha i lite vetemjöl och lite mjölk i smeten tills allt är väl blandat.
7. Fördela smeten i 6 skålar. Väg gärna smeten så att det blir lika mycket i varje skål.
8. Färga varje del i olika färger.
9. Grädda varje del för sig i ca 20-25 minuter (beroende på hur stor din form är).
Jag plastade in varje botten för sig och frös in, tills 1 ½ dag innan kalaset då jag tog fram och tinade dom.
En dag innan kalaset så fyllde jag varje lager med philadelphiafrosting (samma som jag använde till Jordnötscupcakesen). Det behövdes två satser frosting för att få ca 1 cm fyllning mellan varje botten.
Sedan täckte jag tårtan med Angel Feather frosting som är en blank och väldigt vit frosting.
3 äggvitor
225 g socker
200 g vit sirap
3 msk vatten
½ tsk vinsyra (hittas bland kryddorna)
½ tsk salt
1 ½ tsk citronessens
1. Koka upp vatten i en stor kastrull, detta ska användas som vattenbad.
2. Blanda allt förutom essensen i en skål av rostfritt stål.
3. Sätt skålen över det kokande vattnet och vispa samtidigt frostingen med elvisp.
4. Vispa tills frostingen är riktigt fluffig och får toppar, minst 5 minuter.
5. Rör sedan ner essensen och ta av från värmen. Låt svalna.