bambi

Att samarbeta med PR-byråer
Några av er vill veta lite mer om hur det är att samarbeta med PR-byråer när man är bloggare.

Ett tydligt tecken på att bloggare mer och mer likställs med journalister måste ändå vara samarbetet med PR-byåer. PR-byåer skickar ut pressbilder och informtion, inbjudningar till pressluncher och även pressutskick av produkter. Det är en rätt så konstig känsla att gå på "presslunch" bland en massa journalister första gången man gör det.

Men PR-byråer har helt klart insett värdet av bloggar och deras genomslagskraft annars skulle dom inte ägna sin tid åt bloggarna. Många PR-byråer gör massutskick av nya produkter till tidningar och bloggare, ibland utan att fråga först, och håller tummarna för att produkten ska komma med i tidningen/bloggen. Men det är ingen garanti att produkten kommer att synas. För vi bloggare måste komma ihåg att om vi inte har avtalat något (vilket man oftast inte gör med PR-byråerna) så måste man inte skriva om produkten.

Detta vet PR-byråerna så därför har pressutskicken (som oftast skickas ut med bud) blivit mer och mer speciella, vissa levereras på ett speciellt sätt eller kanske i speciella kartonger. Allt för att öka chansen att det bloggas om det (och visst funkar det?) sen får man inte glömma att man som privatperson tycker att det känns väldigt häftigt bara att få ett BUD hem (som inte är ett blomsterbud alltså).

Nästan alla stora internationella företag anlitar PR-byråer när dom ska lansera en ny produkt så om man är intresserad av något internationellt märke så är det oftast enklast att direkt kontakta deras PR-byrå om man vill fråga om samarbeten eller annonsering. Då är det enklast att googla "PR + märket" så brukar man kunna få upp den PR-byrå som representerar det märket. Oftast så har PR-byråerna en lista på sina klienter på sin hemsida så man kan alltid kika där.

Ni får gärna fråga om det är något ni undrar gällande samarbeten med PR-byråer!
#1 - Hanna

Intressant läsning.

#2 - Lina

Ja, jag ör ju super nyfiken på HUR du får alla inbjudningar till ALLT :) Och får alla bud hem :) Det ser ju jätte kul ut. Kram

#3 - Linda

Hej är med nyfiken om alla erbjudan och tävlingar som du har. sj skulle jag vilja få mera blogg läsare samt komma i kontakt med pr byrårer. tips? mvh Linda

#4 - dianasdrömmar

Tycker att det är kul med pr samarbeten, har fått till ett bra nu där det rullar på lite kul saker...

Brukar du kontakta pr byråer själv ibland?



kram kram

#5 - ♥ Alexandra - mamma till Tove och Lykke

har du några tips på bra pr- byrårer som du har haft kontakt med ??