bambi

Att vara personlig och privat
Det är ofta saker som jag vill skriva om i bloggen som jag känner att jag inte kan. Jag vill diskutera och berätta en massa saker men känner mig ofta begränsad på grund av mitt lärarjobb, makens jobb eller på grund av storleken på bloggen. Ibland skulle det vara skönt att ha en anonym liten blogg där jag kunde älta saker som händer på jobbet, inom familjen eller bland vänner... men det går ju inte riktigt nu. Jag har alltid försökt dra en gräns, att vara personlig men inte för privat.

Men ibland vill jag faktiskt vara lite privat och skriva av mig. Ibland har jag tankar som jag behöver bearbeta och sätta ord på. Ni som har följt bloggen vet att jag har skrivit rätt så öppenhjärtligt om min mamma i min blogg. Den punkten har jag ändå känt att jag kan dela med mig. Det är också något som jag behöver bearbeta.

Därför har jag fram och tillbaka funderat på om jag ska blogga om det som hände nu under Leahs 2-års kalas eller inte. Jag vet att hon läser bloggen och jag skulle aldrig skriva något som jag inte skulle kunna säga rakt till henne. Jag har aldrig känt mig så sviken av henne som jag gjorde då. Många vänner och även min man och min syster säger att jag borde ha lärt mig hur hon är... men jag hoppas ständigt.

Flera veckor innan Leahs kalas så mailade hon mig och frågade mig vad Leah önskade sig. Jag svarar då vilket datum kalaset är och att Zack har dansuppvisning samma dag. Inget svar på flera veckor. Sen helt plötsligt, på Leahs riktiga födelsedag (inte dagen för kalaset som var några dagar senare) dimper det ner ett paket till Leah från min mamma. Jaha, så hon ska inte komma på uppvisningen och kalaset, förstod jag då. Jag blev jätteledsen att hon bara skickar ett paket och inte ens ringer och säger att dom inte kommer.

Sen, dagen innan kalset och uppvisningen, får jag ett mail från henne där hon skriver att dom tyvärr inte kan komma för att dom ska åka till Turkiet samma dag. Jag orkade inte ens svara på det... och det känns lite som att mitt tålamod är slut. Jag vill inte att hon ska såra barnen och att dom ska hoppas att hon ska komma och så sviker hon dom. Samtidigt så är hon min mamma och jag hoppas ständigt att hon ska ändra sig och vara en närvarande mormor. Jag ser vilken fin relation barnen har med sin farmor och farfar och det är jag SÅ tacksam för. Jag önskar bara att min mamma också kunde ha det med mina barn....
#1 - Annica

Sv: Ja, det är hon. Framförallt gillar jag hennes öppenhet på sin blogg, att hon verkligen visar att även "kända" personer är privatpersoner och att de också kan känna sig nere, de kan också gråta, vara ilskna, etc. Det är nog något jag haft svårt att inse tidigare.



Angående det där med din mamma... Jag vet inte riktigt men jag kan nog säga att jag och min mamma inte har en bra relation numera - just för mitt val av partner. Detta sårar ju mig, att vi inte kan hålla sams och att vi inte kan prata utan att den ena ska försöka trycka ned den andra. Min make säger att det nästan är lika bra att inte ha kontakt, då jag enbart blir sårad av kontakten. Men hon är trots allt min mamma...

#2 - wicked syriansk girl

Tråkigt det med din mamma :/

#3 - LILITH - Borderline & mamma

Jag vet precis hur du känner. Jag har mailat min mamma om vilken dag och tid Leos kalas är, det gjorde jag för en vecka sen, och har fortfarande inte fått något svar. Och Leo går här och frågar och undrar om mormor kommer och det enda jag kan svara är "jag vet inte gubben".

#4 - Anonym

Tycker du överreagerar.

#5 - LILITH - Borderline & mamma

Råkade skicka innan jag var färdig :)



Det jag även skulle skriva är att hon är ju inbjuden i egenskap av hans mormor, och inte som min mamma. Mamma och jag har ingen relation alls, men oavsett det så är hon ju ändå Leos mormor. Min pappa kommer, i egenskap av Leos morfar. Hans och min relation är inte heller bra, men det sätter vi åt sidan eftersom det faktiskt är Leos dag som vi båda vill fira.

#6 - Kommunikation någon...

Sen en annan sak, varför maila? Varför inte ringa? Herregud så lättkränkta martyrdöttrar det finns. Barnsligt, skärpning.

#7 - Flyttlådan

Jag förstår att du blir besviken. Framför allt när det handlar om dina barn, och inte dig själv. Att man blir utsatt för svek själv kan man ju hantera, även om man blir sårad, men att barnen hamnar i kläm är ju aldrig riktigt roligt.

Jag tror att man måste ifrågasätta sin uppfattning om en drömfamilj där alla är närvarande. Å ena sidan så kan man ju inte förneka att man blir sårad - men skulle man bli sårad om man inte hade en idealbild över hur det "ska vara" undrar jag?

Jag kände så nu när jag i vuxen ålder var med om att mina föräldrar separerade och jag hamnade i mitten av en stor konflikt. Varför det var just jag som hamnade där kanske delvis beror på att mina äldre systrar både släppt ursprungsfamiljen betydligt mer än vad jag gjort - något som kanske i sin tur beror på att de båda flyttat till andra städer och inte bodde kvar i vår hemstad (Norr om Sundsvall), något jag gjorde vid tidpunkten. Kanske hade det också att göra med min personlighet att jag gärna vill finnas med och trösta och stötta.

Båda mina föräldrar hade nya partners inom ett år efter skilsmässan och för att "ge igen" på varandra så kändes det som att de uppträdde som "Nu har jag rätt att må bra, NU ÄR DET MIN TUR!" och helt plötsligt började de fokusera stenhårt på sina egna liv. Jag har alltid varit självständig och inte varit någon som sprungit till mina föräldrar så fort det krisat sig. Det skulle de aldrig ha tillåtit för den delen. Men när de ena stunden kom till mig och beklagade sig över den andra föräldern och sen helt plötsligt straffade varandra och struntade i allt annat gjorde mig väldigt förvirrad. Jag var vuxen och fick acceptera mina föräldrars val av liv, absolut - så resonerar jag också - men som 20-åring och när föräldrarna haft ett stormigt förhållande de senaste tre åren i samband med mitt eget kliv ut i världen med flytt hemifrån osv (vilket självklart påverkat mig och min trygghet) och plötsligt så behövde de mig inte ens för att kasta skit på varandra. De skulle leva sitt eget liv helt enkelt. Min pappa säger att vi barn är det bästa han har och att han skulle göra allt för oss, samtidigt lägger han massa pengar på tatueringar (ett intresse som blommat vid 50-års ålder) och han ska flytta till Holland och jobba osv. Jag försöker se det som att det vore hemskt om han levde kvar i Övik i en förhoppning på att vi barn ska återvända. Han ska visst leva sitt liv på det vis han vill tycker jag! Men jag känner en liten tagg i hjärtat av att han utger sig för att ha så mycket omtanke om oss men han gör inget aktivt för att visa det. Han har förmodligen någon form av kris i sitt liv och jag försöker att ge honom utrymme. Mina besvikelser ligger ju lika mycket i mig, mina förväntningar på hur pappa ska vara.. Men jag känner att det vore bättre att han inte uttalade stora ord om kärlek alls för det gör att det känns genomskinligt svagt. Min mamma träffade en karl som hon efter 4-5 månader köpte hus tillsammans med. Plötsligt blev det enda "hem" som man kunnat hälsa på och känna sig trygg i borta (en bostadsrätt där jag bodde mina två sista år hemma) och det nya huset där mamma bor tillsammans med sin nya karl - är ett hus där man är en gäst. Det har hennes nya karl tydligt sagt till mig "Du är gäst här."

Jag hade ett behov av att flytta och nu är jag bosatt 70 mil söderut men det känns ändå att det inte var av rätt anledning som jag flyttat.

Förlåt för mitt långa inlägg. Jag hade nog behov av att dela med mig av mina erfarenheter. Jag förstår att du känner dig sviken och det är svårt att sänka förhoppningarna. Man vill ju så gärna ha den där mysiga kärvänliga familjen. Jag försöker träna mig på att tänka att det bara är ett fantasibarn i mitt huvud eftersom verkligheten inte ser ut så, på det viset gör det inte lika ont. Kram!

#8 - Flyttlådan

Jisses så långt det blev!

#9 - Lina

kramar t dig :)



Det är nog rätt vanligt har jag förstått...



Min mamma bryr sig och engagerar sig jätte mkt i Oscar men jag har många vänner som har mammor som knappt bryr sig!



Så du e inte ensam!



Gillar din blogg!



Kramar i massor!!!

#10 - Sofie

Fy vad det där e svårt.. Tycker jättesynd om dig för det sviiider i ens hjärta när man inte har en mamma "som alla andra".... Själv tar jag en dag i taget, vissa perioder mår man bra, och andra perioder mår man dåligt.. Jag tror man måste få tillåta sig själv att ha det så....ett pyttesteg mot acceptans av sin situation som sårat barn och förälder samtidigt..

#11 - BAMBI

Kommunikation någon Min mamma är extremt konflikträdd. Dom gångerna som jag har försökt prata med henne på telefon eller ansikte till ansikte så har det tyvärr inte lett någon vart. Så senaste året eller så har hon börjat maila mig istället för att höra av sig på något annat sätt.

#12 - BAMBI

Anonym Jag har väl ändå rätt att känna som jag känner...?

#13 - BAMBI

Flyttlådan Tack för att du delar med dig. Ja, det är klart att det är en drömbild jag har utav hur jag önskar att min familj ska se ut. Kanske ska försöka släppa den, men det är himla svårt när det är ens egen mamma.

#14 - joi

Jag beklagar verkligen att det är så här för er. Hade det bara gällt dig hade det ju varit en sak, men ens hjärta blöder ju när det gäller ens barn. Man har så svårt att förstå hur de kan prioritera annat före sina barnbarn. Min sambos mamma är likadan. Jag blir så arg på henne ibland och hon har så plumpa kommenterar mot mig fast jag aldrig gjort henne ngt. Jag tycker hon gör skillnad på barnbarnen och hon lägger inte ner lika mkt tid på vårt barn som sin dotters. Jag gillar inte skillnader!

Sen ligger det nog mkt i bakgrunden o gror hos mig, för att jag vet att hon behandlade min sambo dåligt många ggr som barn. Det gör att jag känner många ggr att hon inte har rätt att fjäska och vara görgo mot vår dotter. Fast jag biter ihop och säger inget de ggr hon kommer. Hon är dessutom expert på att ge folk dåligt samvete.. urk



Jag förstår att det svider i dig. Som sagt.. hade det bara gällt en själv, hade det varit en sak. Men att försöka förklara för ens barn.. det är vidrigt.

kram på dig

#15 - Sara

Så klart att du har rätt att skriva om vad du vill i din blogg och känns det du känner!



Och jag förstår att du känner dig sviken, det skulle jag också ha gjort.. Jag skulle nog ha haft svårt att acceptera det och antagligen tagit upp det om det hade varit min mamma.



Tyvärr är det nog så att det är extremt svårt att ändra på andra människor. Antingen får man acceptera och gilla läget eller helt enkelt strunta i dom... Inte alltid ett lätt val..

#16 - tindra

:(

#17 - Jo

Förstår verkligen att du blir besviken! Kan inte alls se att du överreagerar. Att man hör av sig och meddelar att man inte kan komma för att man ska resa bort - i god tid - är det minsta man kan begära. Det förväntar man sig ju av en vän, ja till och med en bekant? Men tyvärr är det väl så att allmänna sociala "regler" ibland slås ut när det gäller familj...



Jag förstår absolut att du blir ledsen/besviken när du ser den kontakt dina svärföräldrar har med barnen. Kan tänka mig din önskan om detsamma mellan din Mamma och barnen.



Jag och min Mamma hade en fantastisk kontakt. Hon lever tyvärr inte längre, men jag vet att hon skulle haft en lika fantastisk kontakt med min dotter. Ibland kan sorgen över saknad finnas både när personen inte finns bland oss och när den fortfarande gör det...

#18 - Emelie-mamma till elliott och leila

Fy vad jobbigt- synd art hon inte vill inse alla fina stunder hon missar i sina söta barnbarns liv.



Var kul o träffa dig flrra helgen!



STYRKEKRAMAR

#19 - Heléne

Hade du förväntat dig något annat av din mamma? Så brukar jag tänka om min pappa varje gång han gör mig ledsen och mitt svar på frågan blir alltid NEJ. Min pappa kommer aldrig att ändra sig, lika mycket som din mamma troligen heller aldrig kommer att göra. Den lilla flicka som finns inom mig och som skriker efter att få uppmärksamhet och kärlek av min pappa får jag som vuxen ta hand om och trösta och krama som om det vore vårt eget barn. Min pappa har aldrig tagit mig till sig och jag har efter 42 år äntligen förstått det. Så tänk på den lilla flickan som bor inom dig och ta hand om henne och ge henne allt det som du inte fått/får av din mamma. Det hjälper mig att tänka så... styrkekram till dig!

#20 - Stina

Kan bara gå till mig själv... Jag har slutat ha förväntningar.. Utan se det som är bra.. Alla visar på olika sätt.. Hon var med till Thailand . Inte alla mammor hade gjort det ..

#21 - Heja mamma!

Känner tyvärr igen det där. Har 3 barn; 12, 3 och 1,5 år gamla. Barnens farmor har inte ens träffat yngsta och näst yngsta har hon träffat 2 ggr. Hon hör aldrig av sig, knappt via sms, och när hon gör det är det för att ge min man dåligt samvete för att han aldrig hör av sig (!) trots att det i 100% av fallen är han som hör av sig.. Har tidigare vänt ut och in på mig själv för att förbättra relationen men nu skiter vi båda i det. Hon får väl sitta där ensam och sura. Hennes förlust!

Kramar till dig!

#22 - TantMango

Först vill jag säga att usch vilka okänsliga taskiga kommentarer som du fått här. Tragiska människor som inte klarar att visa respekt när man är personlig, eller tro att de vet något om er. Hoppas du kan stå över deras skitsnack.



Sen vill jag säga att det låter skitjobbigt att behöva bli så besviken om och om igen. Det kan ta ett tag att lära sig hur en del personer funkar just för att man inte vill att det ska vara så. Men det inser du ju själv, så jag tror absolut att du är på väg mot någon slags acceptans av hur hon är. Får mig att tänka på min svärfar. Lillan är för liten för att bli sårad men hennes äldre kusiner vill inte träffa honom längre, han har missat för många födelsedagar. Betett sig för illa mot bl.a. svärmor och nästa sambo. Han är sjuk i huvudet och har gjort mycket obehagliga saker som jag inte vågar skriva på nätet. Vi har varit jättenära att bryta kontakten. Men vi har jättebra kontakt och umgänge med svärmor+man och familj och sambons brors familj. De har en del av det jag saknar hos min familj. Mina föräldrar är en stor anledning till att jag blev allvarligt psykiskt sjuk och har varit under många år. Vi umgås men jag har lärt mig välja vad jag berättar och ej för att slippa jobbiga reaktioner och beteenden. Vad jag ville säga med det är att man väljer inte sin familj. Men kan minska umgänge och vad man säger och gör mot de som är jobbiga. Senast när det verkade som att svärfar inte skulle komma på Lillans kalas sade jag: "Jaja, det är hans val". Och det kändes så skönt att säga så.

Stor kram till dig och ta vara på de som är bra i ditt liv!

#23 - Sandra - mamma till Molly

Det så tråkigt när det är så här. Vi har en liknade situation här fast med dottern M's farmor. Hon sa till reda till förra året när hon firade M att hon minsann inte kunde komma nästa år (i år) M har träffat henne runt 10 ggr på snart två år. Jag är ledsen för dotterns skull men inte för min skull, jag klarar mig utan henne...