bambi

Att visa upp barnen på nätet



Jag fick en kommentar från Olga igår angående mina dagens som jag ibland kör med ungarna. Ni som har följt bloggen ett tag vet ju att jag har ett stort intresse för barnkläder. Jag älskar att shoppa fina färgglada barnkläder så det blir en del fokus på det. Då gillar jag att visa upp barnens kläder då och då, som inspiration för andra som delar mitt intresse. Men också för att visa att man inte behöver klä pojkar i bara blått och flickor i bara rosa (därför visar jag gärna upp när jag syskonmatchar barnen för att visa att man faktiskt kan klä barnen likadant oavsett kön).

Det är något jag har gjort ända sen Zack föddes så jag tror att mina läsare är vana vid det och det är rätt så vanligt i mammabloggar. Men jag vet faktiskt inte varför vissa mammabloggare får kritik för det medan andra inte får det? Kan det bero på stämningen i bloggen? Jag vet faktiskt inte...

Jag tror inte att det är skadligt eller så för barnen, lika lite som om dom skulle vara barnmodeller i Polarn o. Pyrets reklam (där barnen oftast leker och är glada). Jag vet att det har varit en hel del diskussioner kring mammabloggare som exponerar sina barn och att det skulle vara skadligt på något sätt, men jag tror stenhårt på att det inte är det (annars skulle jag inte göra det).

Barnen växer upp i en värld där vi finns på nätet. Jag tror att det kommer snarare vara konstigt om det INTE finns några bilder på en på nätet i framtiden. Jag ser dagligen mina elever sitta och fota sig själva och andra (i alla möjliga situationer) för att lägga upp på nätet. Så, om barn och ungdomar redan idag tycker att det är helt naturligt att lägga upp tusentals bilder på sig själv, hur kommer då inte vara när Zack och Leah växer upp?

Det gäller snarare att lära barnen vad som är lämpligt eller inte att lägga upp. För ett tag sen så har jag begränsat det jag berättar om barnen. Jag är inte lika öppen med allt, vilket kanske inte märks eftersom ni vet ju inte vad jag utelämnar, men jag tror att det är viktigt att man tänker mer en och två gånger innan man lägger upp något om sina barn på nätet. Det finns forum där man kan vara anonym om man känner att man vill diskutera något problem eller något som kan vara pinsamt.
#1 - hanna

Jag personligen tycker inte att det är okej att lägga upp bilder utan samtycke och jag antar att du inte har frågat dina barn. Jag kan säga också att jag är ung så det handlar inte om att jag är gammal och konservativ. Jag skulle aldrig lägga upp bilder på mina barn utan att fråga dem. Men det är upp till var och en hur man vill göra:)

#2 - Olga

Vadkul att du svarade! Tack!

#3 - Elise

Jag tycker det är en markant skillnad på vilka "dagens" du lägger upp jämfört med vissa andra bloggares bilder.

Hos en del bloggare- Engla exempelvis får jag ofta en känsla av att de klär ut sina barn- stylar dem från topp till tå, och har barnen och kläder lite likt som man lekte med dockor och barbies när man var mindre..

Med dig får jag uplevelsen att du precis som Engla har ett klädintresse. Men du klär barnen i praktiska, färgglada kläder som är lekvänliga. En bra inspiration!

#4 - BAMBI

hanna Nej, jag frågar inte barnen för även om jag skulle fråga dom så skulle dom aldrig förstå innebörden i att synas på nätet. Men, däremot så säger ibland Zack "nej, inte fota" och då respekterar jag absolut det!

#5 - hanna

Precis det är det jag menar att de inte förstår innebörden och då tycker jag inte att man ska lägga upp bilder:) Det är dock som sagt min egna åsikt och du gör såklart vad du vill:)

#6 - Anna

När dina barn modellar är det i sina egna vanliga kläder eller visar de upp kläder som ni får betalt på något sätt för att visa upp?

#7 - BAMBI

Anna Mestadels så är det kläder som jag har köpt men ibland är det sponsrade kläder också.