bambi

Det är dyrt att vara sjuk
Idag tröttnade jag på att vara sjuk så jag gick iväg till lättakuten, men jag förstod att läkaren inte skulle kunna göra så mycket. Men jag tänkte på att det är jävligt dyrt att vara sjuk, även fast vi säger att vi har gratis sjukvvård här i Sverige.

Först kostar läkarbesöket 200 kronor (vilket är väldigt mycket pengar för vissa) sen kostade alla mediciner som skrevs ut 500 kronor. För att inte tala om lönebortfallet (speciellt med karensdagen). Denna sjukdomen kommer ha kostat mig flera tusen i slutändan! Inte undra på att folk går till jobbet när dom inte är friska, många har inte råd att vara sjuka!

Jag undrar om det ska vara så här i ett land "med gratis sjukvård"? Jag tänker på alla som lever på marginalen, ensamstående småbarnsföräldrar och studenter. Det kan inte vara lätt med denna "gratis sjukvård" då!



Jag fick i allafall lite medicin som jag hoppas ska hjälpa mitt öga, min hals, min näsa och mot min hosta....

#1 - Annica

Alltså, cocilliana får du inte ta innan du ska köra, plus inte ta den gör länge (flera dagar), det kan leda till lunginflammation. Innehåller både sprit och droger med.. Äcklig till råga på allt :(

#2 - Fröken Gredelin

Gratis sjukvård har vi väl ändå inte? Däremot kraftigt subventionerad sjukvård. Som vuxen betalar man ju en slant för besöket även om det inte är så mycket i förhållande till vad det eg.kostar.



Som numera "heltidssjuk" så är jag ändock vansinnigt tacksam för högkostnadsskyddet både på sjukvård och medicin. Det är en fantastisk sak för oss som är svårt sjuka! Som student kan man dessutom få behålla lånet utan att betala tillbaka för de veckor man är sjuk bara man kommer ihåg att anmäla det till FK. '



Så jag vill ändå säga att det är bra fantastiskt med det solidariska system vi har i landet, VAB när barnen är sjuka etc.... Det är verkligen ingen självklarhet i många andra välfärdsländer. Har t.ex. bott på Nya Zeeland där den allmänna uppfattningen verkar vara att "varför ska jag betala för att nån annan valt att skaffa barn".

#3 - BAMBI

Annica Vi har ingen bil så det är ingen fara! Jag har redan tagit den i några dagar (hade en flaska här hemma) och det har varit det enda sättet för mig att få sova något. (Tar det bara på kvällen)

#4 - BAMBI

Fröken Gredelin Jag håller med om att vi har det bättre än i många andra länder. Men det är ändå rätt så dyrt, speciellt för dom som lever på marginalen. Hade önskat att det var ännu mer subventionerat!

#5 - Karolina

Jag är ensamstående student med en 4 åring, det är ett helvete ekonomiskt. Nog för att inte ha råd med kläder och skor, men sist fick ungen blåsor i munnen och medicinen kostade 800kr... Behöver väl inte nämna att han fick gå utan. Det läkte av sig själv, men det.gav mig rejält med ångest och dåligt samvete. Nyss blev han sjuk och behövde penicillin och värktabletter, 300kr som svider på kontot... Köper aldrig mediciner till mig själv. Så ja, nog är det lustigt med "gratis" sjukvård...

#6 - Anna - om konstnärslivet i Paris

Framförallt tandläkarvård är riktigt dyrt. Som student funkar det nästan inte och jag kan tänka mig att det är lika tufft för många andra också. Och visst är det märkligt att i Sverige behöva välja bort sin hälsa för att man inte har råd?

#7 - städservice uppsala

Krya på dig =)

#8 - Marlene

Jag håller med! Helt galet att det ska kosta så mycket. Jag och min sambo bor i en vanlig 4a med två små barn. Min sambo jobbar heltid och jag är mammaledig men snart arbetssökande. Senaste 2 månaderna har vi lagt ut 1500 kr på medicin och läkarbesök för att vi inte blir friska! Det går bara runt och runt. För oss som precis går runt ekonomiskt är det en väldigt stor summa!

#9 - ♥ Sojka ♥

Men fy! Krya på dig!! :(

Kram♥

#10 - Karolina

Tandvård är det värsta... Har tappat en tand och har hål i flera, går runt och skäms över det varje dag. Kan inte le eller skratta. Finns ingen chans för mig att bekosta dyr tandvård.

#11 - Moi

Nej, medicin är inte gratis men det är faktiskt väldigt kraftigt subventionerat. Många tänker inte på att det finns läkemedel som kostar uppåt 20-25000 per förpackning. Skulle man ha betalat det själv, vilket man får göra i en del länder om man inte har försäkring, då hade jag hållit med dig om att det hade varit dyrt. För övrigt kan man skaffa sig ett konto på apoteket och avbetala sin medicin varje månad i stället. Då svider det inte lika mycket när man ska lägga ut mycket pengar på en gång.

#12 - Carro

Kan hålla med dig om att det ofta blir väldigt dyrt när man är rejält sjuk (eftersom sjukvården och läkemedlen inte inte går på samma högkostnadskort bl a). Men jag tycker ändå att vi är priviligierade i Sverige. Utländska medborgare får betala 1600 kr för ett läkarbesök här i Sverige. Det är vad det egentligen kostar.

#13 - Tantmango

Det är bra att det är billigare än andra länder. Men för arbetslösa, studenter, sjukskrivna och utförsäkrade med liten eller ingen inkomst blir det enorma summor. Speciellt när man ska komma upp i högkostnadsskyddet på läkarbesök och medicin samtidigt. Borde vara en självklarhet att alla som behöver ska få vård och medicin oavsett inkomst.

#14 - Anonym

Håller inte med dig här .. Jag tycker att vi har det billigt om man ser till andra länder. Om det är någonting man ska reagera på så är det tandvården som tar ut helt sjuka summor....

#15 - Helena

Min man tar 2 sprutor varannan vecka som kostar 15000kr/st så vi är galet glada för att det finns ett högkostnadsskydd!!

#16 - Morgan

Ja, det är dyrt att vara sjuk. Och sedan 2006 så har det blivit både dyrare att besöka sjukvården och dessutom har ersättningen du får sänkt genom att du betalar mer i skatt på allt som inte är lön. Tanken med det här är att du ska bli friskare snabbare om jag förstått Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet rätt. Jag tror inte du eller andra som är sjuka blir friskare av att man gjort på det här sättet.

#17 - LILITH - Borderline & mamma

En månads medicin för mig gör att jag kommer upp i högkostnadsskyddet direkt. Dock ingår inte en av medicinerna i högkostnadsskyddet trots att den är receptbelagt. Det samma med besök på mottagningen, efter en månad får jag frikort. Så jag är otroligt tacksam för den subvention vi har och för mig är den kostnaden värt det tusen gånger om. Annars hade jag mått betydligt sämre än jag gör, och inte kunnat vara en bra förälder åt mina barn. Men visst känns det i plånboken den månaden högkostnadsskyddet och frikortet går ut. Speciellt med existens minimum och två barn på heltid, ett med speciella behov, och som gör att de vardagliga kostnaderna skjuter i höjden.

Men som sagt, jag är otroligt glad för den subvention vi har.

#18 - Systeryster

Jämfört med att gå till frissan eller till systembolaget tycker jag det är billigt med sjukvård i Sverige! De flesta gnäller inte över dyra viner och frisörbesök men när det gäller det offentliga är vi snabba! Jag är stolt över vårt land!