bambi

Om vi gömmer oss så bidrar vi också till normen
Igår så låg jag och tittade på Skönhetsbubblan på svtplay (hade bara sett ett av avsnitten innan men det är verklgien värt att se ALLA!). I ett av avsnitten så säger en plastikkirurg att om man som mamma, efter att ha fött 2-3 barn inte känner att man vågar bada med sina barn så är han glad att få hjälpa till. Klart att mamman också ska kunna bada med sina barn.

Det fick mig att fundera - vad är det för samhälle vi lever i där man inte vågar bada och visa sig i baddräkt/bikini bara för att man har lite pluffsig mage? Är det bara dom med slimmade kroppar, fasta bröst och som inte har några celluliter som ska våga visa sig ute i en bikini?

Nej, så ska det förstås inte vara! Men jag känner igen mig. Jag är inte lika bekväm på stranden nu efter två graviditeter. Jag kanske hellre gömmer mig under en t-shirt i skuggan men då bidrar jag ju faktiskt till denna sjuka norm! För om jag (och alla andra) inte visar att man faktiskt kan gå runt i bikini trots tigerränder och hängbröst då tror ju alla andra att det inte är okej heller. Det blir mer och mer ovanligt att se det på stranden och då känner man sig bara ännu mer obekväm! Man bidrar faktiskt till normen även genom att gömma sig, för att man inte passar normen.

Nej, i sommar ska jag inte skämmas för min kropp - både för barnens skull och för att bidra till normen i samhället! Så här får det inte vara!
#1 - Emma Sofie

Så sant! Jag ska också våga visa min mage som jag fått efter två graviditeter!

#2 - Heléne

Vi är ju drabbade olika hårt. Jag har också fött två barn men sista graviditeten har gjort att jag fortfarande ser ut att vara gravid +att det hänger massor av löst skinn låååångt ner som dallrar när jag rör mig. Detta påminns, känner jag av hela tiden. Eftersom jag måste ha en rejäl gördel på mig blir det varmt och jag får tvätta mig i vecket flera gånger om dagen för annars luktar det apa. Jag kan inte ha byxor med linning, bara joggingbyxor med resår. Hur kul är det? Nä jag hade mer än gärna opererat min mage för att kunna röra mig normalt. Längtar efter att kunna jogga i skogen igen...Att brösten blir hängiga besvärar mig inte. Finns så bra behåar idag. Jag skäms inte för min kropp men vill inte att gravidmagen skall hämma min rörelseförmåga när jag nu inte längre är gravid.

#3 - ladydahmer

amen! jag ska försöka att inte skämmas också! Jag vill bada med mina barn!

#4 - ♥ Sojka ♥

Det knäppa (eller egentligen inte) är att jag är stolt över min kropp för hur den ser hur. Jag är faktikst mer nöjd över den nu när jag fött barn för denna kropp har burit ett barn och sen fött fram det. Jag tycker vi ska vara stolta hur vi än ser ut sen är det upp till var och en att ändå vara hälsosamma för hälsans skull!



KRAM♥

#5 - Saga - mamma till Emilia

Bra skrivet! Självfallet ska man försöka röra på sig och må bra. Och inte vara sjukligt överviktig, då kanske man ska känna att något är fel. Men att man har ett par extra kilon här och där för att man fött barn eller helt enkelt ser ut så. Det är fullt normalt! Och det är tragiskt att folk mer och mer börjar tro att det normala är att se ut som en supermodell som inte ätit på flera år..

#6 - Marie-Louise

Så sant - bra skrivet! Tyvärr är det ju oftast vi mammor som dömer också känns det som. Barnen lär inte bry sig om inte föräldrarna gör det och många män gillar sina fruar precis som de är, så det är vi - kvinnorna/mammorna - som styr in oss själva i vassen :( sorgligt men sant.

#7 - Sandra

Sant, så sant... Så ska jag också tänka och bada med mina barn utan att skämmas...



Kram

#8 - rebecka

Hejsan! Kan du tänka dig att plugga in en "gilla på bloglovin"-knapp under inläggen? (Om du inte har det redan och jag är vilsen hehe). Det här är värt en like och jag fick söka upp dig i sökfältet inne på bloglovin för att gilla.

#9 - BAMBI

rebecka Roligt att du gillade inlägget! "Gilla på Bloglovin'"-knapp funkar bara på Blogger och Blogspot bloggar.... tyvärr :/

#10 - Mikk

Saga: Nej jag tycker att extremt överviktiga människor också har rätt att synas, att bli accepterade, att älska sig själva och sin kropp.

De ska inte heller gömmas undan, ingen ska behöva gömma sig eller känna att det är fel på dem. Alla är välkomna!

#11 - Linnea

Heja Heja!

#12 - Jo

Mycket tänkvärt och klokt inlägg!



#13 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Heja dig!!!

#14 - Elin Maria

Eller hur! Jag blev riktigt arg när läkaren påstod att det inte finns kvinnor som känner sig bekväma med sin mammakropp på stranden. Nähä, inte i hans plastvärld kanske, men ute i riktiga världen dräller det av dem. Min egen morsa är ett exempel, och jag tänker bli ytterligare ett när jag har barn!

#15 - Disa

Håller med Mikk!

Blir lite trött på detta tjat om vikt. Åt båda håll. Självklart är det inte nyttigt att vara extrem åt något håll när det gäller vikt. Det är onyttigt för kroppen att vara både för tjock och för smal.

Men det är ju just det - det är så självklart! Varför måste alla hålla på att kommentera det? Det kan finnas många olika anledningar till att ens kropp inte ser ut som den "bör". Jag gick upp 25 kg pga mediciner som jag var tvungen att äta. Självklart var det jobbigt i början att se att min (då) 18åriga kropp såg ut som en zebra. Särskilt när jag redan innan min viktuppgång var större än vad normen säger att man får vara. Jag skämdes över min kropp ett tag, men sen bestämde jag mig för att ändra sättet jag tänkte på om mig själv. Min kropp fungerar alldeles normalt. Jag har inga problem på insidan, och utsidan har jag lärt mig att acceptera. Om jag skulle ta till plastikkirurgi för att förändra/förminska så skulle jag ha ärr över hela kroppen. Är det värt det? För mig: NEJ.

Jag har aldrig varit större, men jag har heller aldrig mått bättre. Jag lärde mig att lägga energi på annat. Ses på stranden i sommar!!! :)

Tack Rose-Marie för en fin blogg, du skriver många kloka saker och det är mysigt att gå in här och läsa lite. Kram från din fd elev, Disa :)

#16 - TantMango

Precis vad jag tycker. jag ska verkligen ut o bada i sommar med min mjuka goa vetedegsmage!

#17 - Candy

Jag kan, till viss del, förstå hur han tänker. Det är klart att en plastikkirurg ibland kan vara till hjälp för en människa, oavsett vilken typ av kirurgi det gäller. Om den typ av plastikkirurgi vi har idag funnits för 500 år sedan, så hade folk säkert gjort det då också eftersom människan har alltid önskat försköna sitt utseende. Inget fel i det och en plastikkirurg kan för detta ändamål vara till hjälp.



Men. Han uttrycker sig väldigt konstigt när han även säger: "klart hon också ska kunna bada med sina barn." Vadfalls?! En kan faktiskt bada med sina barn även om en är tjock, har lös hud eller slappa muskler. Det är inte bara smala, vältränade kvinnor som får bada på stränderna, hur mycket en del folk än kan vilja intala oss det.



Sedan kanske en inte känner att en har det mod eller den självsäkerhet som krävs för att visa upp den del av sin kropp som en ogillar/är mindre nöjd med, men det är en helt annan sak. För när du ogillar en kroppsdel så mycket att du inte vill exponera dig i vissa situationer, handlar det om ett grovt komplex som tagit alldeles för stor plats i ditt liv. Det handlar inte längre om att du skulle vilja förbättra eller förändra en del på din kropp för att bli lite mer nöjd med ditt utseende, det handlar om att hela ditt välbefinnande & din livskvalitet påverkas av missnöjet. Och så ska det inte behöva vara!



Du har helt rätt i att vi bidrar till normen även genom att gömma våra kroppar när vi är missnöjda med dem. Ja, i alla fall om det vi känner missnöje över är det som avviker från normen. Alla har dock inte styrkan som krävs för att visa kroppen ändå. Men det är ju därför sådana inlägg som ditt behövs. Så i sommar ska jag verkligen försöka att visa mig på stranden samt i magtröja även om jag inte känner mig helt bekväm i min kropp. Dels för min egen skull, dels för att andra ska känna att det är okej att ha mage. För att andra ska våga visa sig som de ser ut. Jag menar, även om jag vill bli smalare och mer vältränad, även om jag vill se ut som jag gjorde innan jag började leva som en soffpotatis... så betyder inte det att jag ska gömma mig ända fram tills att jag blivit smal & vältränad. Jag tycker ju att magtröja är snyggt, varför ska jag inte klä mig så då? Det är inte som om pinnsmala tjejer har ensamrätt på magtröjor.



Men enligt vissa ska vi ju dölja våra "skavanker" och skämmas om vi inte levt ett perfekt, hälsosamt liv. T.ex. tjejtidningar är ju duktiga på att tipsa om hur du klär dig efter din kroppsform och det handlar då sällan om att framhäva, snarare om att dölja eller göra så att långa ben ser kortare ut och korta ben ser längre ut. Jag har även fått kommentarer i min blogg om att mina lår går ihop, vilket uttryckts som: "inte så snyggt, du borde träna lite så att det försvinner". Har även fått läsa: "du borde inte visa dig i den där klänningen, den får dig att se tjock ut/dina ben att se korta ut/det ser bra ut upptill, men sen kommer valkarna, använd mindre tighta kläder". Det finns verkligen idioter bland oss människor... :/

#18 - Helena

Tänkvärt inlägg! Själv har jag hittat min fristad i magdansen... En dans som går ut på att vara utmnanande i små kläder är förvånande nog den mest fria sporten jag hittat. På min dansskola har vi supersupersmala, normala, mulliga, feta, unga, mammor, medelålders och gamlingar (75+ år) och igår också en man! Alla får lika mycket uppmärksamhet av lärarna och alla deltar i uppvisningar årligen. Det enda som spelar roll är hur mycket tid och ork man lägger ner på dansen... Rätt befriande. Alla är där också bara för att det är så roligt och ger en en sådan livsglädje och energi till resten av livet. I showgruppen som gjort stora uppträdanden (typ filmpremiärer etc) finns tex en asiatisk tjej som är grovt överviktig. Hur ofta ser man det på en dansshow liksom??! Helt underbart! Alla får vara med efter sin egen förmåga. Och vad jag har förstått är det likadant på andra magdansskolor här i sthlm.