bambi

Så ser du att någon tycker om dig



Något som vi utvecklar redan från det att vi är spädbarn är spegelneuroner. När vi tycker om någon så vill vi gärna "spegla" dom och gör likadant som dom.

Ni känner säkert till tricket att om man tittar på ett spädbarn och räcker ut tungan mot den så försöker den att härmas. Detta är deras spegelneuroner som är igång.

Ett roligt experiment inom socialpsykologin är när man filmar människor som får sitta och prata med en okänd man. Med hälften av försökspersonerna är han trevlig och verkar intresserad av det dom pratar om medans med andra hälften så är han nästan lite otrevlig och håller inte alls med dom. Med dom försökspersoner som han är trevlig mot så ser man snart hur dom börjar härma hans kroppsspråk. Med vissa blir det extremt uppenbart när mannen lutar sig tillbaka med händerna bakom nacken och försökspersonen gör likadant utan att tänka på det. Dom som han är otrevlig mot härmar förstås inte honom.

Jag brukar själv komma på mig själv och mina spegelneuroner hela tiden. När man sitter och äter eller fikar så händer det hela tiden att jag sträcker mig efter glaset och ska dricka samtidigt som kompisen. Eftersom jag känner till detta med spegelneuroner så kan jag även hålla utkik efter andra som "härmar" mig också och då vet jag att personen tycker om mig. Men egentligen så känner alla av detta undermedvetet, man brukar känna av om någon gillar en eller inte utan att kanske kunna sätta fingret på det, men oftast handlar det mycket om kroppspråk!

Spegelneuroner handlar om att vi försöker skapa band mellan oss människor. Forskare menar också att det är dessa spegelneuroner som gör att vi kan känna empati för att dom gör att vi kan känna samma sak som den som utför handlingen som vi ser på. T.ex. om vi ser några som spelar en viktig fotbollsmatch så kan vi sätta oss in i hur dom känner och man blir "inne" i matchen och känner en massa olika känslor beroende på vad som händer. Det är alltså även då våra spegelneuroner som är igång då också.

Man tror att autism kan ha med spegelneuroner att göra. Stora svårigheter att uppfatta andras känslor finns hos personer med autism. De kan ha svårt för att spegla både känslor och rörelser. Forskning pågår i flera olika länder kring just autism och spegelneuroner. Vissa studier pekar på att funktionen hos spegelneuronerna är begränsad hos personer med autism. And­ra studier har inte funnit något onormalt i spegelneuronerna i denna grupp.


Ni kan läsa mer om spegelneuroner här.
#1 - tindra

Grattis till 700 Följare via bloglovin ;)

#2 - BAMBI

tindra Tack vännen! :)

#3 - Martina

Jag tror jag har hört talas om detta tidigare, eller så är det just att man undermedvetet vet om detta beteende...

Men nu kommer jag ju hålla på och testa mig fram när jag pratar med folk...."Om jag gör så här...härmar personen mig då eller inte...." :-)

#4 - Tessan

Intressant att du tar upp detta med spegelneuroner!

vi utreder just nu vår son för autism. han är 3,5 år, och som spädbarn speglade han aldrig våra miner såsom lipande tunga, leende etc. han svarsjollrade inte heller (men jollrade mycket, så vi förstod inte då att han var avvikande). han är fortfarande dålig på att härmas. visst, han KAN härmas, men han gör det inte per automatik utan bara om man uppmanar honom att göra samma sak som jag (och han råkar lyssna). att kolla av dessa spegelneuroners aktivitet borde verkligen BVC göra bättre. att bara fråga föräldrar om de tycker de får bra kontakt med sitt barn räcker inte långt, för som förstagångsförälder har man ingen aning..

#5 - Sara - kampen mot depression / bröllop 2012 <3

Men åh vilket intressant inlägg, nu ska jag bli mer uppmärksam :)

#6 - Sara - kampen mot depression / bröllop 2012 <3

Men åh vilket intressant inlägg, nu ska jag bli mer uppmärksam :)

#7 - Fröken Gredelin

Det här tyckte jag var riktigt intressant! Gillar verkligen dina inlägg om psykologi etc! Mer sånt:-)

#8 - LILITH - Borderline & mamma

mycket fascinerande. Tessan som har en son under utredning har märkt av det här, medan Leo som nyligen fick sin diagnos härmade och apade efter. Det kan nog vara en av orsakerna hos barn med autism, men jag tror att det nog är mer än så inblandat.

#9 - Hanna - Mode och min vardag

Intressant inlägg. Det här hade jag aldrig hört talas om tidigare.

#10 - Gaymasen

Jamenvisst är det häftigt! Karln min är socialpsykolog (beteendevetare) och jag har allt fått höra och lärt mig ett och annat.



Det är fascinerande. Människan är fascinerande. :))

#11 - Anna - om konstnärslivet i Paris

Intressant inlägg. Jag har en fosterbror som har autism så nu blev jag lite sugen på att läsa mer om spegelneuroner och eventuella samband. Ha en fin dag!