bambi

Svar på frågestunden - del 4
Alexandra (KAKHUSET)  om Frågestund!:
Hej! Jag ska skriva en essay i social psychology. Den ska handla om ett relativt recent event som det skrivits om i media och som kan förklaras utifrån theories i social psych. Eg. bystander effect. Jag tänkte direkt på den lilla kinesiska flickan som blev påkörd av flera gånger och ingen brydde sig. Detta skedde dock i Okt 2011 och jag får endast välja nyheter från 2012. I och med att du är insatt i social psych så tänkte jag höra om du har några förslag på nyheter från 2012 som skulle kunna vara intressanta att förklara ur ett social psych perspective? :) Tack tack tack! :) Hälsningar från Sydney

Svar: När jag undervisar om The Bystander Effect så tar jag förstås upp den gamla fallet med Kitty Genovese men jag brukar också låta eleverna läsa en artikel om en misshandel som skedde här i Stockholm och flera bara gick förbi. Men den artikeln är några år gammal så jag vet inte om jag kan hjälpa dig. Maila gärna mig om du vill ha den artikeln! Lycka till med studierna!


Linn
om Frågestund!:
Som vanligt väldigt OT, men värt ett försök :). Hur lång tid har maken kvar på notarietjänstgöringen? Vad har ni för tankar om upplägg för arbete inom familjen efter det? Är maken sugen på att ge sig ut i det privata igen eller anser ni "kostnaden" för det vara för hög för familjen? / Sjäv gift med en jurist och kämpar för att hålla arbetstiderna på rimlig nivå.

Svar: Det här tycker jag inte alls är OT! Maken slutar sin notarietjänst i september (eftersom han har varit föräldraledig under tjänstgöringen så har han fått varit notarie rätt så länge) så han börjar kolla på lite jobb nu. Han har tidigare jobbat på byrå men det fungerade inte alls med vår familjesituation. Vissa dagar så kom han hem efter midnatt!

Så, nej, tillbaka till byrå har han nog inga planera på nu - kanske om fler aår när barnen är större. Men han pratar om finansinspektionen (han har även pluggat ekonomi vid sidan om juridiken), skatteverket, kronofogden (han har en gammal klasskompis som jobbar där som säger att det är väldigt bra) men också förstås hovrätten. Jag tror att statliga jobb är det enda alternativet för vår familj just nu. Jag blev lite nyfiken på hur ni har gjort? Jobbar din man inom den privata sektorn?


Malin om Frågestund!:
Hur går det med husplanerna?

Svar: Jodå, vi sparar och sparar. Vi försöker spara ett femsiffrigt belopp varje månad, vissa månader som när vi åkte till New York blir det lite svårare men annars har det gått bra. Vi siktar på att köpa något när Zack ska börja skolan, alltså om 3 år ungefär?


Sara om Frågestund!:
Vad tycker du om det nya betygssytemet? Jag har hört att många tycker det är jättesvårt och jobbigt och att alla får lägre betyg nu än när det gamla systemet fortfarande var i bruk.

Svar: Det är alltid en inkörsperiod när man byter betygssystem, vilket är lite synd eftersom det är eleverna som blir drabbade. Jag skriver fortfarande VG, G+ ibland när jag sätter betyg och får sen "översätta" dom till den nya betygsskalan. Nu har jag bara EN klass som har det nya betygsystemet (IB har andra betyg).




P.S. Nu är det fixat så att man kan bläddra bakåt i arkivet och i kategorierna! Yeah!
#1 - Emma, en annan psykologistudent

Tänkte på det där med bystandereffekten. Nu vet man ju inte riktigt vad som hänt, men det sägs ju att vid misshandeln som skedde i Kortedala för ett tag sen då en man nästan dog, så fanns det en hel del vittnen, men ingen grep in och gjorde något. Du får googla lite =)