bambi

Hur mycket lön får den som jobbar med sitt kall?
Alla påstår ständigt att läraryrket är ett "kall" och i och med det så är lönen sekundär. Det är inte därför vi blir lärare. Synen på läraryrket i samhället lite grann är att lönen inte är viktig för lärare och som lärare så får man inte tycka att det är så viktigt.

Men skulle jag bli en bättre lärare om jag hade 10000 kronor mer i lön? Jag tror faktiskt inte det. Jag skulle kunna stå där framför klassen och känna att jag får betalt efter min kompetens och att samhället värderar det jag gör. Jag kanske skulle känna lite mer stolthet i mitt yrke och andra kanske skulle respektera mitt yrke lite mer. För är det inte lite så att samhället värderar yrken utifrån hur mycket dom får i lönekuvertet?

Man säger att VD:ar får mycket i lön eftersom dom har mycket ansvar, men sjuksköterskor då? Och lärare? Har inte vill en massa ansvar? Att utbilda framtiden?

För om Sveriges Bästa Lärare har 32900 kronor i lön efter 16 års erfarenhet och sju års högskolestudier så känns det lite ynkligt när man tänker på att genomsnittslönen för alla i hela Sverige var 28400 kr år 2010. Hon har bara ett par tusenlappar över snittet efter alla dessa år. Men även hon säger att hon inte gör detta för lönen... Det är väl det vi har lärt oss att säga som lärare! Jag tycker att vi borde sluta säga att läraryrket är ett kall, för det betyder att vi skulle i princip kunna jobba gratis, och peka på allt ansvar vi faktiskt har. Då kanske  man kunde få upp lönen lite?
#1 - Jenny

Som lågstadielärare har jag 25700 kr/månad efter 20 år...

#2 - Evelina

Håller helt med dig! Lärare är som samhällets extraföräldrar och bör värderas efter detta. Det ni gör är extremt viktigt och jag imponeras över att ni orkar! Keep it up!



Min vän har startat en second hand på nätet som riktar in sig på barnkläder av finare märken för billigt pris, ett tips för dig med småbarn: http://newin.se/



Ta hand om dig!

Evelina

#3 - Pethra

Jag tycker väl att man först och främst kan enas om att ALLA inte säger att det är ett kall, de som främst gör det är faktiskt de som är lärare och ja, även sjuksyrror för den delen. Sedan resonerar jag som så att om man verkligen trivs med det man gör så är inte lönen så väsentlig, men jag vet också att jag är ganska ensam om att resonera så. Och sedan kan man väl tänka både en och en annan gång om nu lönen är så viktigt att man gnäller över den hela tiden (syftar inte på dig nu Rose-Marie) att man kan tänka till innan man utbildar sig, alla vet att lärare och sjuksyrror tjänar sämre än många andra yrkesgrupper, varför då utbilda sig? Jo för att det är det man verkligen vill göra. Men visst, dessa två yrkesgrupper tjänar sämre än många andra och borde tjäna mer, det håller jag med om, en förändring är på plats. Men någonstans måste taket ta slut, 32 000 kr i månaden tycker jag är väldigt bra för att vara lärare, min man är chef och tjänar inte många fler tusenlappar.

#4 - LILITH - Borderline & mamma

Det ska väl egentligen kvitta om det är ett kall eller inte. Vad vore vårat samhälle utan alla dessa underbara lärare som tar hand om och utbildar våra barn? Och med tanke på den utbildning som faktiskt behövs, och vilka studieskulder det ger så tycker jag att det är skamligt att lärare inte får mer i lön.

#5 - Lina

Jag kan hålla med dig, man behöver kolla över lönerna för många yrken. Tex de som arbetar som förskolepedagoger, äldreomsorgen, sjuksköterskor, lärare och socionomer. Vi som har högsskoleutbildning, vi som arbetar med människor och framtiden bör väll med vårt ansvar värderas och få en lön som håller ett sådant mått. Kram

#6 - Anonym

Sa

#7 - Gaymasen

Oj, blev en tom kommentar där.



Sanna ord! Det är knasigt det här med löner. Lärare tjänar dåligt efter alla år av plugg och studier. Sjuksköterskor tjänar dåligt. Undersköterskor tjänar dåligt.



MURARE och målare och liknande tjänar däremot bra, och de behöver inte ens ha gått gymnasium för att bli det (då de kan ha tur att få en praktikplats/lärlingsplatsoch liknande. Det är lite fucked up, tycker jag. Felvärderat. Om man tittar i "tyngden" av arbete, vad som bär upp samhället mer eller mindre.



Hoppas innerligt att lönerna stiger för de jobb som är värda det! Alla jobb är värda högre lön på sitt vis, men du fattar. :)



Och ja slutet på DH är spännande. Det skulle kunna bli en Spin Off, men jag tror inte det. Bree och alla dem ÄR Desperate Housewives. Jag tror mer det är "nu avslutar de sitt kapitel här, varpå någon ny flyttar in med hemligeter - precis som de andra hade." Så får man fantisera lite om fortsättningen på Wisteria Lane. ^^

#8 - Elin

Jag skulle inte heller bli en bättre lärare för att jag fick mer pengar men så har jag ju också valt att bli lärare trots lönen. Jag tror dock att vi skulle kunna locka fler personer med högre kompetens till läraryrket om vi höjde lönerna.