bambi

Saker som man får köpa som småbarnsförälder...
 
Efter middagen så fick jag lite panik när jag hittade TVÅ kryp i Zacks hår. Först tyckte jag att det såg ut som små-små flugor - fast utan vingar. Men när jag googlade "huvudlöss" så var det solklart att det var det jag hade hittat.
 
Fy tusan alltså! Jag hatar småkryp (har fobi mot fästingar och dessa är ju också blodsugare som är svåra att bli av med...) så jag sprang direkt till apoteketet (tur att vi har ett i närheten som stänger kl. 22 varje dag!!) och handlade på mig ett anti-lus kit.
 
Jag kammade barnens hår med luskammen och jag hittade två till i Zacks hår och ett i Leahs hår. Så det är ju inte direkt att dom har många löss, men det känns ändå väldigt obehagligt och det kliar hela tiden i mitt hår nu!!!
 
Jag har slängt in alla sängkläder i tvätten och även barnens mössor. Hon på apoteket sa att lössen överlever 12-24 timmar utanför kroppen men att det är ändå säkrast att tvätta sånt. 
 
Nu får vi ringa och prata med förskolan imorgon bitti för jag har ingen aning om barnen måste vara hemma från förskolan?! Vi måste ju i allafall varna förskolan så att dom andra kollar sina barn och behandlar dom så att Zack och Leah inte får löss igen från förskolan när vi väl har blivit av med det.
 
Har ingen aning om jag och maken har fått några men det är väl lika bra att vi behandlar oss också. Uha! 
 
Det är ju inte så vanligt att läsa om löss i andra bloggar... så jag blir lite fundersam... är det ovanligt? Har era barn haft det? 
#1 - Lena D

Löss är vanligt, har inget med hygien att göra och barnen kan gå på föskolan.
Benhandla aldrig i förebygande syfte. Lössen kan bli resistenta. Paranix är det bästa tycker jag. Det hjälper inte. Kamning med rätt intervall är viktigast för att få bort gnetter (lusägg). Står i paranix bruksanvisning. Kolla in för mer tips http://www.lusguiden.se/behandla-loss/behandla-loss/

Svar: Tack för tipsen....
Jag kammade igenom mitt hår och hittade inget så jag skippar behandlingen på mig själv så länge.
bambi

#2 - Världens bästa Maria

Åh fyttirackarn för att kamma de där lockarna med luskam. Ryser vid tanken.

/Jättehåröm som barn.

Svar: Ja, Leah har rätt så tovigt hår så det var inte så lätt på henne...
bambi

#3 - Lena D

Suck, det blev felskrivning. Paranix hjälper. Det kom med ett inte där.

#4 - Natali BLOGGAR om livet ♥♥♥

Vi har klarat oss detta året hitills, det är jättevanligt med löss. Alla barnen fick löss förra hösten. Det finns ett bättre medel mot löss än det du köpt. Den heter ONCE och är en sorts olja man oljar in i håret och låter sitta i 15 minuter och kammar sen, mycket mer effektivt. Tips för nästa gång :)

Svar: Tack för tipset. Får köpa det om detta inte funkar :)
bambi

#5 - Agnieszka- 2barnsmorsan

Nova har haft det en gång när hon gick på dagis, bloggade nog om det då:) Hon var hemma den dagen jag hittade lössen och kammade och behandkade hennes hår, sen kunde hon gå tillbaka till dagis. Men bra att säga till fröknarna så dem kan sätta upp lappar om att alla föräldrar ska kolla sina ungar!

kram

#6 - Veronica

Ja fy farao för dessa löss :-(( Sitter i samma sits, fick hem från sonens skola så upptäckte dom i förrgår kväll och körde samma medel som du har, men både på mig och sonen kliar det på fortfarande (och kammar ur ägg/gnetter (vet inte om det finns lus där i, men iallafall inga levande nu), så här kammas det för fullt för det kliar fortfarande. Ska köpa paranix istället det har funkat alla andra år vi testat men eftersom jag har en under 2år hemma så tänkte jag att jag skulle ta detta så det funkar till alla i fam! Men verkar inte bita på dessa löss/ägg fast vi gjort som instruktionerna :-(
Och då har jag haft löss många g eftersom jag vikarierar på fsk, paranix är super :-)

#7 - Emelie

usch då..hoppas det inte blir nåt mer och att ni slipper få dessa små kryp i håret.

Här har det suttit lappar både nu och då men har inte upptäckt nåt på barnen någon av gångerna. Nu går det dessutom prat om att det börjat gå springmask här med..skööj!

hoppas ni har en mysig kväll ändå,
kramis

#8 - michaela- med syskon i magen ♥

hujedamej!! hoppas det var ett kortvarigt besök och att ni slipper dom nu!

#9 - Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Löss är jätte vanligt och sprider sig som en löpeld dessa lösstider. Det är jätte svårt att bli av med dem om inte alla luskammar sina barn regelbundet och tar lössen i god tid. Dina barn har säkert fått dem från dagis så det är ju jätte bra om du meddelar dem så de får gå ut med lappar och be alla att luskamma sina barn.
Jag luskammar mina egna med jämna mellanrum när skolan skickar hem lappar om att det går löss. Hitills har jag inga hittat, men så fort jag tänker på det kliar det till i håret. Har ingen aning om hur de ska se ut när jag hittar dem, men man ska ju se dem med blotta ögat så jag borde ju inte kunna missa. Din beskrivning var bra så den ska jag tänka på nästa gång jag kammar.
Något mer som är vanligt är springmask, det däremot har barnen haft tre gånger, men efter tredje gången tog vi två kurer på rad dvs fyra doser och då blev vi av med det och har inte fått tillbaka dem, hoppas vi slipper.
Hoppas ni andra klarat er.

Svar: Uha, springmask lät ju inge roligt heller... :/
bambi

#10 - Thina

Löss är jättevanligt och det kommer tyvärr titt som tätt. Vi hade problemet förra året där behandlingarna avlöste varandra. Ha i dags läget som regel att kamma hela familjen hår varje fredag för att få tag på de så tidigt som möjligt i år.
Förebyggande är ju det bästa.

#11 - Sanna

Min dotter har haft det en gång, och jag själv har haft det tre gånger totalt i mitt 21 åriga liv. Hoppas jag ska slippa det några fler gånger.

Kram Sanna

#12 - Jennie

Hittade löss på dottern för två veckor sedan! Fick samma känsla som du skriver - panik!
Köpte Paranix (som ska ta både löss och gnetter) och fick rådet av Apotekaren att tvätta sängkläder och mössor om JAG mådde bättre av det. En lus kan förvisso överleva upp till två dygn utan sitt värddjur, men är redan efter ett par timmar så medtagen att den inte kan föröka sig eller leva på lång sikt. Enligt Apotekaren smittar löss i allra flesta fall via huvud mot huvud kontakt. Min dotter sov över med sin kusin ett par veckor innan vi upptäckte lössen och då delade de bäddsoffa. Är rätt så övertygad om att det var kusinen som smittade henne då de upptäckte löss på honom några dagar senare!
Jag kände dock efter schamponeringen med Paranix att jag ville göra något mer så jag köpte luskammen NitFree i en hälsokostaffär. Svindyr var den (330kr!) men den tar även äggen. Så det har blivit daglig luskamning sedan dess!
Lycka till!

#13 - Caroline

Löss är jätte vanligt, i skolan Jakobsberg hade vi problem med löss långt in på hösten, gick runt i klasserna till höstlovet. Det sora problemet är att föräldrarna inte luskammar barnen ordentligt.. Hos oss får inte barn som behandlas (alltså som man precis hittat och nyss har behandlats) vara i skolan. Tänk på att kamma barnen varje dag i 2 veckor. Kamma även dig och mannen varje dag under denna tid för att se att ni inte får det. Jag har sluppit det i höst, men luskammar mig regelbundet för att hålla koll (det kliar ju bara man pratar om löss, så just kliet är svårt att gå på då). Ett tips är att göra till en vana att efter terminsstart både på våren och hösten kamma de första veckorna, för det är oftast då lusutbrotten börjar i skolorna, detta rekommenderar vi alla föräldrar att göra som har barn på vår skola..

#14 - Caroline

Jakobsberg ska det ju så klart inte stå, det ska stå "i skolan jag jobbar på".

#15 - Johanna

Vi fick denna obehagliga upplevelse för drygt två veckor sen *ryser*

Jag hittade i alla barns hår + nån i mitt hår oxå. Så på söndagsmorgonen bar det iväg till apoteket. Härlig söndagmorgon. Jag köpte Hedrin, en oljebaserad spray... Dödade både löss gnetter och ägg.

Jag skrev faktiskt om det på min blogg oxå :-) http://grynisen.bloggplatsen.se/2012/11/04/8939720-en-obehaglig-erfarenhet/

Lycka till med behandlig och tvättning!!!!

#16 - Malin

Ja, man blir totalt nojjig när man hör ordet lus. Det börjar klia precis överallt!

#17 - Rita

Våra barn hade löss för ett par år sen och då behandlade vi hela familjen med Paranix. Det kan lössen inte bli resistenta mot, så det tyckte jag verkade bäst. På förskolan jag jobbar på har vi löss nästan varenda år.

#18 - Anonym

De förflyttar sig inte till varken sängkläder eller mössor :-) Det är en myt.

#19 - Longevity - en blogg om hälsa

Ja jösses, vi har ju sju barn och får en får oftast alla. Avskyr att lusbehandla. Det tar sådan tid, man måste ju kamma varenda dag i två veckors tid. Tycker man aldrig blir av med de små rackarna.
Att folk inte skriver om det i bloggar så mycket handlar säkert om att man är orolig för fördomar som finns.

#20 - Tess

Mitt barn går inte på förskola så vi har sluppit. Huh kan tänka mig att det känns lite äckligt. Jag avskyr också fästingar.

#21 - Anonym

Hej! Vi hade det för tre veckor sedan på Esthers dagis. Kan tipsa dig om det bästa, billigaste, miljövänligaste, allergivänligaste och snabbaste sättet att bli lusfri. KÖP en NitFree luskam i rostfritt stål!!! Det enda sättet att verkligen få bort lössens ägg snabbt. Jag köpte den på hälsobutiken. Jag sprayade hårbalsam innan jag kammade håret på Esther. Vi tog även och schamponerade håret med grumme gulsåpa som lär vara ett gammalt beprövat knep. Vi var av med gnetterna på bara 3 dagar! Och det var inte alls så jobbigt som jag trodde det skulle bli. Se även filmsnutten på http://lusfri.nu.ahltorpmedia.net/

Lycka till med odjuren!

#22 - Heléne

Oj då...Heléne skulle namnet vara i förra inlägget.

#23 - E.K

Det finns ju en kam som heter Nitfree, men om den är bra eller inte vet jag inte. Den ska tydligen punktera äggen på något sätt, och även kamma ut väldigt små löss. Har varit lite nyfiken på den ett tag, om du testar den, vill du göra en recension eller något liknande?

Man ska inte behandla i onödan, hittar du inga levande löss i håret ska man inte använda medel. Bara kamma. Eftersom dom kan bli resistenta.

#24 - dianasdrömmar

Vi har inte haft det men det är vanligt har jag förstått..hua hoppas ni snart är lusfria kram Diana

#25 - Beatrice, mamma till skrutten Robin och gravid igen :)

Robin har aldrig haft det.*Peppar peppar*

#26 - Anonym

Billigast är att göra en oljeinpackning med valfri matolja, låt sitta 1-2 timmar innan det tvättas ut.

Annan bra info:
http://www.shenet.se/recept/harloss.html

#27 - Hanna E

Vi har sluppit det hittills, i år verkade det dessutom ha varit en längre "lusperiod" på förskolan. Det är inte ens varje år det går löss på barnens förskola.

#28 - Gaymasen

AAAHHH!! Usch vad jag avskyr löss. Har, förvisso, inget med smutsighet eller sånt längre att göra, som man trodde förr. Men det är nasty. Har haft det en gång efter att min lillasyster hade fått det. Urkas. Vidrigt att veta att något gottar sig i ens hår. Haha. :)

Men det går över fort med behandling! :) Kill those muttafuck.. Ja!

#29 - En kvinnas dagbok

Min syster som jobbar på förskola fick nyligen löss, och tydligen skulle man inte tvätta håret med schampoot i förebyggande syfte, bara om man hade löss. Men det kanske var ett annat schampoo?

#30 - EN MÖLNBOBOS LIV - TRE BLIR FYRA

Vi har klarat oss från löss men grannens barn åker på det varje gång. Nu har de tjejer med lite längre hår och jag har hört att det är vanligare att de med mycket hår får löss (vet inte om det stämmer).

#31 - Millan - två små och mamma mu

Huuu, inte kul. Tyvärr är det väl något de flesta förskole-/skolbarn råkar ut för någon gång. Jag vet att jag hade det när jag var liten. Jag håller dock tummarna för att vi slipper det nu när barnen växer upp, jag klarar knappt av tanken på all kvalster och dylikt som finns överallt som ju också är småkryp fast man inte ser dem.

#32 - Sarianne

Vi har haft världens problem med löss sen i somras. Den stora fick sin sjätte omgång i veckan, trots att vi är super noga. Luskammar, gör elektrisk luskam, förebyggande sprayen och såklart lusmedel när vi hittat dem. Så löss känns väldigt vanligt, tycker de verkar mer vanligt i skolan är i förskolan.

#33 - Sofia

När jag var på jobbet igår kväll ringde min man och sa att han hade upptäckt att våra tre barn fått löss (för första gången)... De två äldsta har långt lockigt hår och det var tydligen inte alls roligt att kamma igenom. Han packade in deras hår med vanlig matolja och lät det sitta i ett par timmar, men idag blir det nog något lusmedel. Dessutom har jag beställt en Nitfree-kam, jag avskyr småkryp och kommer kamma barnens hår (och mitt eget) med den varje vecka. Lössen dyker upp på barnens skola under flera veckor på hösten, det är hopplöst!

Själv jobbar jag hela helgen och missar all lusbehandling...

Svar: Var glad att du slipper all lusbehandling! Det är ju inte så vidare roligt!
bambi

#34 - Ullis

Löss är vanligt men man pratar inte om det, då man fortfarande tror att det handlar om hygien - vilket det inte gör.

Du har köpt helt rätt produkter, de är dom produkter man rekomenderar som första alternativ vid lössbehandling. Lössen kvävs och blir inte resistenta!! Lössen kan inte hoppa utan sprids via mössor, kammar eller huvudkontakt. Överlever upp till 24 timmar utanför sin hemma miljö. Prevent produkten som du köpt kanske var onödigt... Eftersom dina barn redan har löss. Man brukar rekomendera den när lössperioden kommer, man sprayar då på morgonen och behöver upprepa varje dag och om man tex duschar. Lycka till!!

Svar: Vi har använt prevent-produkten på oss själva då barnen sover i vår säng! Det har känts lite lugnare att ha sprayat håret på kvällen då :)
bambi

#35 - Jessi

Loss maste man behandla igen exakt 7 dagar efter forsta behandlingen. Da stor man livscykeln.