bambi

A Non Smoking Generation
 
Igår var jag även en sväng på ett Non Smoking Generation event. Det var väldigt intressant och dom visade hur tobaksbolagen försöker locka till sig ungdomar med bland annat designade paket. Paket som nästan ser ut som smink och vissa av dom har till och med speglar inuti locken (!!!).
 
Men det läskiga är hur tobaksbolagen utnyttjar fattiga familjer i Afrika och Brasilien. Familjer som låter sina små barn arbeta på plantagen för att få det att gå ihop. Vi fick se ett filmklipp med bland annat en 2-åring (!!!) som hängde upp tobakablad på tork. Det som gör det hela ännu värre är arbetarna (och då även dessa små barn) får i sig nikotin genom huden från dom fuktiga bladen. Dom får i sig detta gift redan från unga unga åldrar och tas ofta ut ur skolan för att jobba på familjens plantage. Och ofta så tänker rökare "men jag skadar bara mig själv när jag röker" vilket inte alls stämmer, för det drabbar många i slutändan.
 
Själv så stör jag mig jättemycket på rökare och hatar att få tobaksrök rakt i ansiktet. Tyvärr så röker vår granne nedanför oss vilket gör att vi ibland knappt kan vara ute på vår balkong! Så, jag skulle inte direkt bli ledsen om vi förbjöd tobak helt och hållet till och med! Låter hårt kanske, men det finns verkligen inget positivt med tobak.
 
#1 - dianasdrömmar

Kan inte annat än hålla med, fy för rökning äckligt stor kram Diana

#2 - Linda

Jag är uppväxt med rökande föräldrar (röker inte själv) och försöker respektera de som röker. Det är ju trots allt tillåtet... MEN, det är svårt. Känns inte direkt som att de flesta rökarna respekterar oss icke rökare...

#3 - Caroline

Jag har också otroligt svårt för cigarettrök. Jag är helt för ett förbud för rökning på alla offentliga platser. På sommaren är det ju nästan omöjligt att äta på en uteservering utan att bli marinerad i rök.. De som vill röka får väl röka hemma hos sig, inom sina fyra väggar..

#4 - Natta

Det är verkligen sjukt hur företagen gör om förpackningarna för att locka till sig köpare. Tycker dock det är bra med den stora varningstexten även om rökare säkert inte ser den efter ett tag.

#5 - Sandra Michelle

Jag kan inte annat än hålla med dig. Om det pratas om att förbjuda snus så borde de kunna förbjuda all slags tobak!

#6 - Beatrice, mamma till skrutten Robin- Tävlingar igång!

Jag håller med... Finns inget bra som kommer från tobak.

#7 - Cissi - mamma till Emma och smurfen

Håller med fullt ut! Hemskt med rökning och alla konsekvenser, både för individen och ur ett globalt perspektiv!

#8 - Karin

Jag skulle inte heller bli ledsen om tobak förbjöds!

#9 - Stina

Kan bara hålla med! Det vidrigaste jag varit med om var en gång när jag gick bakom en rökare och råkade andas in rökarens just utblåsta rökluft, så äckligt!!

#10 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Till detta event var ju faktiskt även jag inbjuden. Men kunde ju inte komma tyvärr. Ibland är det segt att bo på en ö.

#11 - Jyoti- Miss Memo

Detta är ett extremt känsligt ämne. Detta kan diskuteras i oändlighet. Det finns mycket som inte är bra för oss som är tillåtet (socker, koffein, alkohol). Det finns många barn som far illa i världen, det finns barn som blir ihjälslagna, barn som arbetar (klädfabriker t.ex), barn som lever på gatan osv.
Jag är inte rökare, Och min mamma dog av lungcancer förra året. Jag är emot rökning. Men att förbjuda rökning helt tvärt tycker jag är snudd på diskriminering mot rökare. Som sagt jag är emot rökning, men efter att ha sett vad min mamma gick igenom, hon klarade inte av att sluta ens efter sin cancerdiagnos trots flertalet försök, så förstår jag hur extremt svårt det är för någon att sluta som rökt större delen av sitt liv. Man kan ju tänka sig hur de känner sig. De som försökt sluta och misslyckats, fast de vet att det sakta tar livet av dem...

Svar: Usch, va hemskt och jag förstår din poäng... Det är nog svårt att förbjuda det helt.
bambi