Inför vintern - köper ni för stora kläder till era barn?

Jag har hållt på och inventerat barnens vinterkläder. Båda har varsin overall men också varsitt tv-delat set med vinterjacka och fodrade täckbyxor. Perfekt! 
 
 
Barnen fick också hem varsitt ull-underställ från Vossatassar som dom sponsrade oss med! Deras fina monsterull är i jättemjuk och varm ull. 
 
Jag såg att det diskuteras mycket på en del forum om detta med att köpa för stora kläder till barn. Någon köpte kläder som var tre storlekar för stort! Det känns ju vansinnigt då det blir svårt för barnet att leka i det. Sen när barnen kommer upp över 1-2 år så kan dom ju ha kläderna lite längre så då hinner ju kläderna slitas innan kläderna passar ordentligt! Dessutom om man köper en overall som är alldeles för stor så fryser barnet! 
 
Just overaller förstår jag om man köper kanske en storlek för stort då man gärna vill att den ska räcka hela säsongen men inte mer än så! Hur tänker ni kring detta? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Ulle
2012-10-06 @ 13:40:12

Barnen ska kunna leka och röra sig i sina kläder. Vi rättar "mun efter matsäck" och köper inte jättedyra ytterkläder, men hade jag köpt overaller för ett par tusen så vill jag ju att de ska kunna ha kläderna länge för att få valuta för pengarna...känns som det är där skon klämmer för en del kanske. Kläder som barnen ska "ställas ut" i känns dock inte helt rätt för mig.

LILITH - boktokig mamma med Borderline
2012-10-06 @ 13:41:36 Blogg: http://lilith.se

Jag brukar köpa en storlek större än vad de egentligen har. Mest för att de ska få plats med kläder under också utan att det blir trångt och knöligt. Tre storlekar låter lite väl mycket, det måste ju bli svårt att röra sig i när det är så stort.

Skrotmamman skrotar vidare - nu tre barn på tre år
2012-10-06 @ 13:46:40 Blogg: http://skrotmamman.blogg.se

En storlek "för stort" köper vi gärna. Men satsar mycket på begagnat och har flera extrauppsättningar istället. Dessutom försöker vi köpa sånt som går lite i unisex, då barnen ärver varandra (och nu är så täta i storlek att de kan ha samma kläder, om något händer.

Hoppas på en blöjfri vinter, och kissas en overall ner ska det finnas att byta innan den hunnit tvättas/torkas.

CarroBarro
2012-10-06 @ 14:02:47

Svårt för alla att ha råd med allt. Pluggar till förskollärare o är ute på praktik nu. Slogs igår av hur mycket man behöver i klädväg för att barnet ska vara bra klätt i alla väder. Dilemma då overaller, regnkläder, fleeceställ, underställ mm kostar en hel del. Även fast man köper begagnat kan det ju vara svårt att hitta något som passar osv. Så lätt att glömma att alla kanske inte har tillgång till nät, kan göra sig förstådd på de språk som talas, vet hur att "klä rätt" i väder o vind osv. Förskolan har dock stor möjlighet att förmedla detta och önskar att fler ordnade "byta-kläder-dagar". Självklart tycker jag att barnen ska kunna röra sig fritt och ha kläder som passar, men tyvärr är det inte en möjlighet för alla.

Karoliina- med K och två i
2012-10-06 @ 14:52:14 Blogg: http://karrom.blogg.se

Jag är nog en "på gränsen" köpare.
Min pojk drar 98-104 och då köper jag väl oftast 104 i tröjor eftersom det skiljer så himla lite mellan dom om det inte är dubbelstorlekar, eller gigantiskt.
Det borde finnas en standard över att alla kläder är precis lika stora oavsett tillverkare.
Men om ärmen måste vikas upp en liten bit tycker jag inte gör något, men man kan ju inte köpa byxor som är 25 cm för långa då blir det ju knöligt i stövlar ect om man måste vika.
Så som sagt, lite stort men inte för mycket och verkligen inte tre storlekar!

EN MÖLNBOBOS LIV - TRE BLIR FYRA
2012-10-06 @ 14:52:17 Blogg: http://www.annakarlsson.se/blogg/

Många märken kör ex stl 100, 110 etc och då brukar det oftast bli att det finns lite växmån i de overallerna.

Vi provar alltid overallen och oftast funkar en storlek större. Då vet man att den räcker. Det viktiga är bara att de skall kunna röra sig ordentligt, kan inte vara för stora.

Vi brukar inte köpa superdyra overaller utan har hellre en extra begagnad hängandes på dagis om Melvin skulle bli blöt. Känns dumt att lägga ner massor med pengar på något som kan användas en säsong.

Fröken svår
2012-10-06 @ 15:20:26 Blogg: http://barajagochmin.blogspot.com

Vi köpte en drös med vinterkläder på rea när tjejen bara var fyra månader :) Men det blev två svarta overaller för 200:-/st, svarta täckbyxor med turkos jacka för 100:-/st samt lite regnkläder och vindkläder från Lindex. Vi lyckades pricka bra då 86 overallen passade vintern då hon fyllde ett år (född okt) och nu när hon blir två så passar byxorna/jackan i stl 92. Overallen i stl 98 är dock lite stor men vi tänker att den får vara framme som reserv, men det visar sig hur hon kan röra sig i den när vintern kommer! Vi hade köpt mer passande storlekar om inte det vi hade skulle ha passat alls, men vi tyckte då att priserna som ord låg på ca 899:-/overall var så höga att det var värt att chansa på kommande storlekar. Jag läste tråden på familjeliv där 105 barnet hade stl 126(?) på byxor och tyckte det lät helt galet stort. Nog för att vi ibland köper en stl större på kläder om det fungerar (tex t-shirts, byxor med muddar osv) men inte skulle jag köpa tre storlekar för stort...

Svar: Åh, läste du också den tråden?? Ja, den var den som fick igång tankarna.... Jag skulle inte heller köpa kläder som var tre storlekar för stora.
bambi

Hanna E
2012-10-06 @ 16:50:18

Jag kan köpa en storlek större än barnet har om barnet har haft den ett tag, men om vi precis har bytt storlek så köper jag samma storlek.
Nu är mina barn 2 och 5 år och kan ärva varndra hyfsat. Det skiljer lite i storlek för åldern och så är 2:an född två månader tidigare på året.
Men nu när de är lite stärre försöker jag ha nästa storlek hemma om jag misstänker att det kan vara så att de växer ur ytterkläderna under vintern.

Jag har en vinter stått med ett barn som hade för korta thermobyxor och trots att det var -20 och 50 cm snö i Stockholmsområdet så var det vårkläder som hängde i affärerna... tur att sportaffärerna inte tar ut allt när de börjar plocka in vårkläderna. Det fanns en reaställning på Stadium med byxor i rätt storlek.

Men tre storlekar förstora, aldrig. Det är samma med vinterkängor. Jag köper inte mer än 1,5 cm större, då få

Hanna E
2012-10-06 @ 16:53:03

Jag kom och skickaknappen...

Men det jag ville avsluta med är att om det är så att vinterkängorna räcker hela vintern så får jag bita i det sura äpplet och köpa ny. Jag vill hellre att mina barn ska kunna röra sig obehindrat.
Sen brukar det gå att använda fodrade stövlar ganska mycket här och de brukar inte vara något problem att hitta eller vara jättedyra.

Therese Isak & Theas mamma
2012-10-06 @ 17:08:23

Hade ju aldrig klätt mitt barn i så större kläder, men hade kunnat köpa och lägga undan

Emma
2012-10-06 @ 17:14:25 Blogg: http://irrelevant.blogg.se

Det där är lite svårt, jag har en kille som är 112 cm lång och därmed "borde" kunna ha 116, men då han har längre överkropp än ben måste vi gå upp ett par storlekar för att inte t ex en overall ska sitta för tight och hamna i rumpan hela tiden.. det gör att det ofta blir lite långt i benen, tyvärr.. :( man kan förstås köra tvådelat (vilket vi gör också) men till en fyraåring känns inte det alltid så praktiskt.. :(

men annars så kör vi så att kläderna passar och går bra att leka i, så klart, med gärna liite växtmån. :)

Mia
2012-10-06 @ 18:55:11

Man skall komma ihåg att de flesta märken räknar med att man vill/bör få plats med underställ m.m under och det är medräknat. En jeansbyxa i stl 116 och en termobyxa i 116 är ju inte lika stora. Det är medräknat att få plats med saker under i en 116 overall när man har storleken 116. Tycker synd om alla barn som har för stora kläder. Även 1 storlek.
Köp lagom och sälj sedan, då har man råd att köpa ev ytterligare en om det behövs.

Mia
2012-10-06 @ 19:25:35 Blogg: http://miasmil.blogspot.se/

Tre storlekar för stort låter helt galet! Vi har köpt så att vi tror att det ska räcka hela vintern, men samtidigt ska det inte vara tokstort från början. Dottern har precis börjat gå över till stl 92 och overallen är i stl 92. Tror den blir perfekt.

Snygga underställ!

Lottiz - Fotograferande fyrabarnsmamma
2012-10-06 @ 22:33:48 Blogg: http://lottizdays.blogg.se

Jo jag brukar kunna köpa någon storlek för större. Men inte för stort för då sitter det ju som en sopsäck på och de kan som sagt inte leka i det och kläderna blir förstörda iaf.

♥ Tirja ♥
2012-10-06 @ 23:09:08 Blogg: http://tirja.blogg.se/

Vi brukar köpa overall i en storlek större, för att få plats med lite extra kläder och våran grabb växer så otroligt mycket till och från, plus att han är lite knubbig så han måste ha lite större kläder.
Men 3 storlekar kändes himla stort det!
Kram

Hanna
2012-10-06 @ 23:20:40 Blogg: http://hannafialotta.blogg.se

Vi brukar titta hur plagget är i storlek. Ser det stort ut kan vi tom gå ner en storlek istället. Barnens vårjackor köpte vi i för stor storlek för att de skulle kunna ha dem ett tag. Men det är inget som är satt i system utan det anpassas efter hur storleken är.

Sanna
2012-10-06 @ 23:44:52 Blogg: http://mammasvardag.se

Här hemma köper jag alltid en storlek större, men det innebär dock inte att hon måste använda kläderna direkt utan ofta ligger det en basgarderob i storleken större och väntar på henne tills det är dags, sen händer det att någon tröja eller ett par byxor slinker på ibland för att man inte riktigt kan hålla sig och tycker att kläderna är såå fina att man vill använda det direkt men det brukar inte vara några problem att då vika upp ärmarna lite på tröjan osv.

Kram Sanna

Natta
2012-10-07 @ 11:48:32 Blogg: http://blogg.alltforforaldrar.se/mammasdagbok/

Jag brukar köpa så stort så att hon bekvämt kan röra sig i kläderna utan att de åker upp när hon tex åker pulka och leker i snön, men det får inte bli för stort så att det istället blir svårt att röra sig i.

Jag har jobbat länge på förskola och ser ibland barn vars föräldrar har köpt jätte stora kläder som de kanske tänker att barnen ska ha i flera år, men det blir ju så svårt för barnen att röra sig i dessa kläder.

sandra linder - nominerad till årets blogstar
2012-10-07 @ 12:21:16 Blogg: http://www.sandralinder.com

Jag har max köpt en storlek större, däremot misstog jag mig på dotterns storlek på skor och köpte tydligen två storlekar stort förra året men som tur är passar de perfekt nu i vinter.

:)

Svar: Åh, just skor är ju lite knepigt. Svårt att mäta fötterna också....
bambi

meh.blo.gg
2012-10-08 @ 14:21:09 Blogg: http://meh.blo.gg/

Jag köper lagom storlek. De hinner slita ut kläderna innan de är lagom annars.

Annika - drömmen om 11 barn
2012-10-08 @ 15:26:37 Blogg: http://nilssonpettersson.blogg.se

En storlek för stort kan jag förstå, men det är EN storlek. Inte tre :)
Hjälp... Rasmus (2,5 år) har storlek 104 nu... hur skulle han kunna leka i en overall i storlek stl 122? :O Han skulle ju fullkomligt drunkna i den ^^
Jag brukar försöka köpa en storlek större i alla kläder, men det är för att jag köper kläder inför att de behöver dom. Köper sällan kläder som ungarna använder direkt jag får hem dom liksom... så en storlek stort o sen läggs det ner i lådan o tas fram när det är tid för det ;)

Studentmamman
2012-10-09 @ 09:47:44

Jag brukar satsa på en storlek större. Har tyvärr en son som gärna växer under vinter och har råkat ut för tillfällen då han vuxit ur i mitten av säsongen. Barnen ska kunna leka i kläderna men samtidigt ska det finnas extra utrymme för varma tröjor osv. Denna säsong fick det bli två uppsättningar i två storlekar då den ena satt bra nu och den andra var alldelles för stor att använda nu (skiljer ofta mycket i storlekarna på vissa märken). Nu har han som han kan byta med om något ska tvättas och med stor sannolikhet även till nästa Vinter. Vinterkläder är oftast mer opraktiska oavsett storlek men så länge de kan röra sig så brukar det fungera.

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet