bambi

Jämställdhet är bra för hälsan!
Det är ganska intressant att kolla på forskning kring genus och hälsa. Ni har säkert hört på sistonde att kvinnor tar ut 64% av sjukpenningdagarna, vilket är en väldigt stor skillnad utifrån kön.
 
Forskning visar också att ökad jämställdhet och uttagna pappadagar har inverkat positivt på mäns livslängd och hälsa. (Källa) Männens livslängd ökar nu snabbare än kvinnornas. Men fortfarnde lever kvinnor i genomsnitt längre, även om dom är mer sjuka genom livet.
 
Forskning har visat att kvinnorns ohälsa grundläggs redan i barndomen eftersom val av yrke spelar stor roll. Kvinnor är den största gruppen inom vård, skola och omsorg vilket ofta är tunga jobb - både fyskiskt och/eller psykiskt. Vilket förstås påverkar vår hälsa. 
 
Sen så har man faktorn med att vi ofta utför mer obetald arbete. Men där har det inte förskats lika mycket kring. Men det är ganska så lätt att dra egna slutsatser då skillnaden mellan sjukskrivningar ökar drastiskt om man har barn. Och det är just efter man har fått barn som man får ett ojämställt förhållande och visst blir det svårare att leva jämställt när det blir ytterligare krav på könsrollerna. Det läggs på ännu mer krav från samhället hur man ska vara för nu ska man helt plötsligt leva upp till rollen som "mamma" eller "pappa" och när man precis har blivit förälder för första gången så vill man ju så gärna göra ALLTING så rätt man bara kan! Så, då är det inte så konstigt att det är lätt att trilla dit....
 
Jag rekommenderar alla att läsa Carin Holmbergs bok Det kallas kärlek om just detta med jämställdhet i relationer!
#1 - Emma & Wilma

Detta ämne är verkligen intressant!! Tack för boktips!

Kram

#2 - Marlene

Jag var inte ett dugg för jämställdhet igår när avloppsvattnet strömmade upp ur avloppet och det var dax att städa brunnarna... Då blev jag med ens väldigt tjejig och ropade på sambo som fick göra jobbet :-)

#3 - En kvinnas dagbok

Det som är tråkigt är att det är väldigt få människor som ens reflekterar över detta

#4 - La Candida

Sen iochmed att kvinnor oftare jobbar med människor än män generellt sätt så utsätts vi ju för mer smittor. Och det gör ju också att har man väl börjat känna sig krasslig så sjukskriver man sig nog i högre grad eftersom det får större konsekvenser om man råkar smitta andra i omgivningen. Sitter man på kontor är det ju inte hela värden om man hostar lite, jobbar man på äldreboende kan en sådan detalj få ödesdigra konsekvenser.

#5 - Longevity - en blogg om hälsa

Det enda som är ojämställt i vårt förhållande är lönen. Min make tjänar ruskigt mycket mer än vad jag gör och då har jag ändå högre utbildning.

#6 - Tess

Ja, själv har jag haft svårt att hitta likasinnade mammor. När jag varit på Öppna med mitt barn så har jag inte haft nåt att prata med de andra mammorna om. Jag passar inte alls in. Som tur är har jag en kompis som, trots att vi inte är väldigt lika, går att prata med och som inte helt grävt ner sig i det där "perfekta mamman och husfrun"-gegget. På Öppna känns det väldigt ofta som en tävling mellan vem som är mest perfekt och har mest aktiviteter, bäst förskola o.s.v.