bambi

Att skaffa barn tätt
Då och då får jag frågor om hur det är att ha barn så tätt i ålder. Det är 1 ½ år mellan Zack och Leah och nu när Zack är 4 år och Leah 2 ½ år så kan jag se många fördelar men också en del nackdelar.
 
Jag kan säga också att jag hade en förhoppning om att dom skulle ligga och kramas i soffan när dom tittade på barnprogram och skulle vara lite mer gosiga med varandra. Men det är snarare så att Zack har sin plats i ena hörnet av soffan (gud nåde den som försöker ta den platsen) och Leah sitter oftast i knät på mig eller maken alternativt sitter själv i andra änden av soffan. Men dom kanske blir mer gosiga med varandra i framtiden....
 
Fördelar:
* Man har detta med dålig sömn, potträning, vab, etc är överstökat rätt snabbt.
* Dom är intresserade av samma saker - om man köper t.ex. ett Pippi-hus så kan båda leka med det.
* Man kommer ihåg hur det var att t.ex. potträna, etc. för det var inte så länge sen man gjorde det.
* Dom kan använda och låna varandras kläder, man behöver bara ta med ett ombyte och den andre kan låna strumpor av den ena om dom alla är i tvätten.
 
Nackdelar:
* Man får inte njuta lika länge av en liten bebis
* Dom är intresserade av samma saker - om man köper t.ex. ett Pippi-hus så kan dom lätt börja bråka om det.
 
 
Nu när Zack börjar bli lite större så kan man ju låta honom ta lite mer ansvar. När maken duschar på morgonen och jag har gått till jobbet så brukar han säga till Zack att han är nu äldst och får se till att alla är glada, både Leah och Hera (vår katt), medan pappa duschar. På så vis så börjar dom inte bråka... funkar faktiskt riktigt bra! Men om Zack hade varit ett par år äldre så hade han förstås kunnat ta ännu mer ansvar!
 
 
Har ni några fler fördelar/nackdelar med att skaffa barn tätt?
#1 - Jenny

Kul att du gjorde ett inlägg om detta :)
Jag ser många fördelar, som att de tyr sig till varandra och söker trygghet och att de alltid har en lekkamrat. Den största nackdelen tyckte jag var att jag inte fick någon egentid med minstingen när han var nyfödd.. Minns många fler mysiga stunder med storebror än med lillebror.

#2 - C

Jag har bara ett barn ännu men vi väntar med syskon för att få barn tätt är inget för oss. Själv skulle jag bli mycket mer "stressad" av att ha TVÅ små, istället för en bebis och en lite större (kanske fyraåring). När de är större förstår de mer och man kan förklara varför det är si eller så. Jag vill ockå bli riktigt sugen och längta efter bebis igen, inte "få det överstökat" som många pratar om...

Sen känner jag att det är skönare för kroppen att få återhämta sig från första graviditeten ordentligt. För oss att få njuta av att ha "bara" ett barn. Tror det är ganska enkelt gentemot att ha två ;) Osv. Ser mest bara fördelar att inte få syskon tätt alltså. Men säkert är det roligt sen när de blir äldre jo! Men så är det ju fast det skiljer 4 år också så...

#3 - Jenny - mammaliv i Nashville

Jag ser verkligen fram emot kommentarer på detta inlägg då vi funderar på när vi ska skaffa nummer två. (Om vi är lyckligt lottade & kan få en till!)
Jag har tänkt att två år måste ju vara "perfekt". Men jag tror att alla åldrar har sin charm & hur det än blir, så blir det bra! Men öndå intressant att se vad andra säger :)
Tycker Leah & Zack verkar vara otroligt fina med varandra! KRAM

#4 - Caroline

Jag har själv inga barn, men jag se det ur syskonsynpunkt. Mellan mig och min syster är det 2 år och 3 månader och vad jag minns och det jag hört från mina föräldrar är att vi alltid har haft varandra att leka med. Vi har aldrig tyckt att det varit tråkigt att vara bara familjen, på landet osv för vi har varit så jämna i ålder och alltid kunnat leka eller göra saker som vi båda tycker är kul. Syrran har kunnat vara med mig och mina kompisar och jag med hennes utan att det har känts som att vi varit jätte ojämna i ålder. Tillskillnad från mina kompisar som haft större ålderskillnader, där har man aldrig kunnat leka tillsammans och de har heller inte på samma sätt tyckt att det är kul att leka och vara med sina syskon då det skiljer så mycket i ålder och de har så lite gemensamt. Så ur ett syskonperspektiv kan jag bara se fördelar med att det är tätt mellan mig och min syster i ålder!

#5 - Ulle

Vi har fyra år mellan två av barnen och två år mellan de andra. Jämför jag så var fyra år optimalt för oss, två år var för tätt. Tyvärr styr nog föräldraförsäkringen alldeles för mycket tror jag. Bäst är när familjer kan välja fritt (ja, så gott man kan, barn beställer man ju inte precis... ;) ) utan att ekonomi behöver styra.

#6 - Rita

Våra barn är nu 9 år, 6,5 år samt 4 månader. De två äldsta är flickor och mellan dem skiljer det alltså ca 2,5 år, vilket är helt perfekt för oss. Jag skulle inte ha velat ha skillnaden varken mera eller mindre. De leker riktigt bra tillsammans och med samma saker, helt perfekt. Såklart skriker de och är osams nästan varje dag, men åker man nånstans med bara den ena av dem så pratar hon konstant om den andra och hur hon hade upplevt allt. :) Nu har vi även en liten bebis och hittills älskar storasystrarna att ta hand om honom, hålla honom och gulla med honom, så nu får jag mycket mera avlastning än när flickorna var små!

#7 - mårdhund

Vi har en pojke 9/09 och en tjej 4/11 så det är samma åldersskillnad hos oss men vi är ett år senare ute. Därför är det så kul att läsa här! Tack för en fin blog! Har du tänkt på tonåren? Att tjejer kommer tidigt i puberteten och pojkarna sent(jaja, det är att generalisera..) Dessa två kommer ett landa där samtidigt, fasar lite för den tiden. Dessutom jobbar min man och jag båda med ungdomar. Hur ska vi orka tas med tonåringar både på jobbet OCH hemma..... :)

Svar: Haha, jo, jag har tänkt lite på tonåren och att dom kanske kommer flytta hemifrån samtidigt. Det blir tufft! Men det går nog det med....
bambi

#8 - Emma

Ett år o fyra månader mellan mina första två. Det som är allra bäst tycker jag är att samma aktiviteter och semestrar passar båda. Plus att e de dåligt väder så har de roligt tillsammans inne ibland en hel dag.

#9 - La Candida

Har ju arton månader mellan mina. Att det blev så var mest för att jag utgått (och fått rätt) från att jag skulle må så himla dåligt under graviditeten att jag skulle fått sjukskriva mig om jag väntat tills jag börjat jobba igen. Tog därför och skaffade tvåan medan jag ändå gick hemma med första. Nu så här några år senare ligger de på nästan samma nivå vilket gör att de konkurrerar något oerhört och är väldigt svartsjuka. Fast å andra sidan kan de mer och mer hitta på saker tillsammans utan att någon av dem behöver lägga sig på den andres nivå. Sen gillar jag det där att man kan göra utflykter som passar hela familjen utan att någon blir understimulerad och jag ser nog faktiskt att småbarnsperioden är en kort period i livet än ett genomlöpande tema genom hela min ungdom.

#10 - Anonym

Alla gör det som passar dem bäst :) En fördel för den ene kan vara en nackdel för den andre. Din lista har fler fördelar än nackdelar för er, betyder att ni gjort ett super bra val :) Ha det gott!

#11 - emma

vi har 3 barn födda 10, 11 och 12 . Så det är 13 månader mellan nr 1 och nr 2 och 12 ½ månad mellan 2 och 3.

Detta val var inte helt självklart men med nr 2 så sa vi mest blir det så blir det och chansade lite eftersom det tog nästan ett år för oss att bli gravida med nr 1 så trodde vi inte det skulle gå så fort med nästa! Men nr bestämde sig för att flytta in trots kondom men efter en veckas fundering så bestämde vi att köra på. Vi ville ju ha tre barn i alla fall.

Vist att det kan vara tufft och man är helt slut vissa stunder på dagen. Men vi har tjejer som tycker om varandra (är välmedveten om att det kan ändras). Men vi ser det som att vi tar hellre något tufft år nu så kan tjejerna och vi njuta av varandra mer när alla ligger på lite mer lika nivå, vilket de ju kommer göra hyfsat bara om 1-2 år.

Många har ifrågasatt oss, men jag har hela tiden sagt samma sak till dem. Vi ber ytterssällan om barnvakt några få gånger per år som vid bröllop eller likande. Vi tar hand om barnen helt själva och de får den omvårnad de behöver av oss och ingen annan. Det passar oss och vårt liv och så länge det inte påverkar någon annan har de heller inte rätt att lägga sig i.

Men jag säger också att OM OM det blir en nr 4 så ska vår minsta vara 3-4 år för i så fall vill jag ha en bebis jag kan få njuta mer av igen!

Sen en nakdel den största med att ha barn tätt är tyvärr så krass som ekonomin, min make har en bra mycket högre lön än mig och trots att vi delat 50/50 på 2 föräldraledigheter så blir det jag som får ta hela denna gång inte för att vi inte vill dela utanför att det inte går ekonomiskt annars......

#12 - Linda

Mellan mina barn är det 4 års åldersskillnad. Fördelarna ser jag främst att den äldsta fick vara liten länge, han var min "bebis" i 4 år. :)
Nu är han 6 och kan hjälpa till med lillasyster, ta lite storebroransvar. Jag tycker det har varit skönt att inte ha två små barn som sprungit åt varsitt håll när man är ute. När lillasyster började gå/springa var storebror så stor att man inte behövde hålla honom i handen hela tiden. En vilding i taget )
Nackdel tycker jag är att de inte blir stimulerade av samma aktiviteter, vilket ibland gör det svårt att hitta på saker som båda tycker är kul.
Jag tycker 4 års ålderskillnad inneburit en välbehövlig andningspaus innan det var dags för 2:an! Jag älskar småbarnsåren och vill inte ha de överstökade snabbt, tvärtom, men det har varit skönt att kunna fokusera på en i taget i större utsträckning!

#13 - Linda

Skulle tillägga - Tror också att föräldraförsäkringen styr mångas val att skaffa tätt. Dessutom skaffar vi barn allt senare och många vågar nog rent biologiskt inte vänta alltför länge med syskon.

#14 - Yohannas.se

Nej, vi har inte våra barn tätt och jag tror inte jag hade orkat - men jag VILLE verkligen ha barnen tätt, å ville ha flera också men jag får varken eller ;) haha.. Men fördelen med ett lite äldre (3 år) syskon är ju att hon klarar mycket själv och förstår vad man förklarar och beskriver.