Zack älskar blåbär så därför fick det bli blåbärstårtor till hans kalas. Jag tror att det är den godaste tårtan jag någonsin ätit och då är jag ändå en sån som föredrar choklad framför andra smaker! Otroligt god blev den, måste jag nog säga :)
Den är relativt enkel att göra också. Det är ju lite grann ett kncept jag vill köra med, enkelt men gott :)
Tårtbottnarna blir riktigt fluffiga och goda, enkla och dela också (och då delade jag dom i tre delar!!).
Fluffiga tårtbottnar
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1. Vispa ägg och socker, länge tills det blir fluffigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. OBS! vispa ej, vänd ner för att behålla den fluffiga konsistensen.
3. Häll upp i en smord form
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 min. Låt svalna och stjälp ur formen. Frys sedan in tårtbottnen och ta ut ur frysen ca 30 min innan den ska delas, så är det lätt att få fina jämna skivor.
Blåbärsfyllning och frosting
500 g mascarpone
5 dl vispgrädde
90 g florsocker
1 tsk vaniljpulver
ca 5 msk blåbärssylt
1. Vispa upp mascarponen tillsammans med grädde, florsocker och vaniljpulver till en fluffig men fast kräm.
2. Ta undan drygt hälften för att frosta tårtan med. Vispa upp resterande kräm med blåbärssylten.
3. Fyll tårtan med blåbärsfyllning och bred sedan på frostningen utanpå tårtan. Garnera med färska blåbär och smulor.
Crumble (smulor)
55 g kylskåpskallt smör
50 g vetemjöl
50 g strösocker
1 nypa salt
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kör samman ingredienserna i en mixer elelr nyp ihop dom.
3. Häll ut smuldegen i en ugnsform och grädda tills den blir gyllenbrun. Rör om några gånger under tiden.
4. Ta sedan ut för att svalna och smula sedan över tårtan.
Blåbärssirap
1 dl socker
1 dl frysta blåbär
1. Koka samman socker och blåbär tills det blir tjockt och sirapsliknande.
2. Sila sedan bort blåbären och ringla över tårtan.