bambi

Blueberry crumble cake (Blåbärstårta)
Zack älskar blåbär så därför fick det bli blåbärstårtor till hans kalas. Jag tror att det är den godaste tårtan jag någonsin ätit och då är jag ändå en sån som föredrar choklad framför andra smaker! Otroligt god blev den, måste jag nog säga  :)
 
Den är relativt enkel att göra också. Det är ju lite grann ett kncept jag vill köra med, enkelt men gott  :)
 
Tårtbottnarna blir riktigt fluffiga och goda, enkla och dela också (och då delade jag dom i tre delar!!). 
 
 
Fluffiga tårtbottnar
4 ägg 
2 dl socker 
1 dl potatismjöl 
1 dl mjöl 
2 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker 

1. Vispa ägg och socker, länge tills det blir fluffigt. 
2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. OBS! vispa ej, vänd ner för att behålla den fluffiga konsistensen. 
3. Häll upp i en smord form 
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 min. Låt svalna och stjälp ur formen. Frys sedan in tårtbottnen och ta ut ur frysen ca 30 min innan den ska delas, så är det lätt att få fina jämna skivor.
 
Blåbärsfyllning och frosting
500 g mascarpone
5 dl vispgrädde
90 g florsocker
1 tsk vaniljpulver
ca 5 msk blåbärssylt
 
1. Vispa upp mascarponen tillsammans med grädde, florsocker och vaniljpulver till en fluffig men fast kräm.
2. Ta undan drygt hälften för att frosta tårtan med. Vispa upp resterande kräm med blåbärssylten.
3. Fyll tårtan med blåbärsfyllning och bred sedan på frostningen utanpå tårtan. Garnera med färska blåbär och smulor.
 
Crumble (smulor)
55 g kylskåpskallt smör
50 g vetemjöl
50 g strösocker
1 nypa salt
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kör samman ingredienserna i en mixer elelr nyp ihop dom.
3. Häll ut smuldegen i en ugnsform och grädda tills den blir gyllenbrun. Rör om några gånger under tiden.
4. Ta sedan ut för att svalna och smula sedan över tårtan.
 
Blåbärssirap
1 dl socker
1 dl frysta blåbär
 
1. Koka samman socker och blåbär tills det blir tjockt och sirapsliknande.
2. Sila sedan bort blåbären och ringla över tårtan.
 
#1 - frubalken.blogg.se

åh men gud så gott :O Älskar blåbär =)

#2 - Katarina

Mums, verkligen gott :)

#3 - Sara - Mamma till Max & bebis i magen

å vilket bra tips på tårtbotten!

#4 - absolutely linda

Åhh, det där ser ju sååå smarrigt ut! Jag älskar blåbär med. Undrar om man kan baka en tårta, bara för att?

Svar: Klart man kan!! :)
bambi

#5 - Zofie

Den ser helt magiskt god ut!

#6 - Anna - Mamma till Emilia med albinism

Tror du det blir lika gott med jordgubbar i? Frysta? Lr de blir för vattnigt tro? Funderar på fyllning till dotterns barnkalas =)

Svar: Ja, du kan nog göra denna tårta med vilket bär som helst. Jordgubbssylt i fyllningen och jordgubbar ovanpå :)
bambi

#7 - Anna igen den förvirrade!

Jaaaa! Trött är jag ju tydligen då det ska vara sylt i och inte bär!!!!

#8 - Helena

Men åh, den ska prövas! Fast jag fuskar med köpt tårtbotten...☺

#9 - Emlisch

Mums!

#10 - Ingrid

Ååå, den så god ut! Tusen takk for oppskrift :)
Har du dynket kakebunnene med noe for å få dem saftige? Melk, juice, f eks? Og blåbærsirupen, helte du den på toppen, eller mellom lagene også?
Hilsen Ingrid

Svar: Nej, men jag gjorde i ordning tårtan dagen innan så att tårtbottnen suger åt sig av fyllningen. Men tårtan blev ännu godare nån dag senare, så om man vågar så ska man nog göra i ordning den två dagar innan den ska ätas.
Jag hade blåbärssirapen ovanpå bara.
bambi

#11 - Lina

Shit vad god den ser ut ;) Jag tror snart jag bjuder hem mig själv på en play date t dig :) hihihi ;) kraam!

Svar: Men du får jättegärna komma över nån dag! Så kan barnen leka och vi fika :) KRAM
bambi

#12 - Linda

Mums! Verkar jättegod!!

Tidigare hade du ett inlägg med tips på bakverk till kalas osv.. Skulle du inte kunna göra ett sådant inlägg nu när du utökat bland dina recept?

Tack för en härlig blogg!

#13 - Johanna

Men fy, det där såg ju helt förfärligt ut! ;) Not.

#14 - Jo

Åh, låter ju fantastiskt gott...

#15 - Ingrid

Takk for svar! Denne må prøves :)
Hilsen Ingrid

#16 - Kristin @ The Chocolate Box

Denna ser helt underbar ut! Älskar crumble, att man kan ha det på tårta har jag aldrig tänkt på förut..! :D

#17 - Johanna

Åh men wow vilken fantastisk tårta! Så himla god låter den, kan förstå att den smakar underbart :)

#18 - matilda Nordén Fällman

Ser helt fantastiskt ut. nästa gång de ska bakas tårta blir de denna

Svar: Ja, testa den! Sååå god! KRAM
bambi

#19 - Simone

Åh ja är oxå en som älskar choklad,men nyligen lärt mig att blåbär är sjukt gott.
skulle gärna ta en bit och mumsa på.riktigt god ser den ut så ja förstår att den blev favorit.
Funderat oxå på att göra en ett tag,får se om de blir snarare än ja tror

Svar: Ja, men testa och baka! Den är sååå god!
bambi

#20 - Johanna

Hej! Jag håller på att göra denna tårta nu till imorgon då jag fyller år. Jag har fyllt den och täckt den men inte dekorerat den. Vad tror du är smartast, att täcka med plast till imorgon och dekorera imorgon eller att göra färdigt den helt nu och låta den stå öppet i kylen? Eller hur ska jag förvara den till imorgon? Jättetacksam om du svarar! Kram :)
Ps, fyllningen blev sjukt god!!

Svar: Jag dekorerade den precis innan jag serverade den. Jag hade den under tårtkupa i kylen innan.
bambi

#21 - Monique

Hej! Vilken storlek använde du på din form?

Svar: En vanlig form med löstagbar kant, tror att den är på 22-23 cm i diameter.
bambi

#22 - Jonna

Hur räknar man om 90 g florsocker till typ dl? Har ingen våg hemma :( Dina recept är bäst!!

Svar: En dl florsocker väger ca 60 g enligt http://www.recepten.se/artiklar/maatt_enheter.html
bambi

#23 - Linnea

Hej!
Den ser riktigt god ut! Funderar på att göra en sån tårta till helgen. Men ska det verkligen inte vara något smör i tårtbottnen?

Svar: Nej, det ska det inte! :)
bambi

#24 - c

ska grädden vara ovispad? jag gör nämligen en annan fyllning till tårtor men där vispas grädden innan man blandar den med mascarponen...

Svar: Den vispas ju tillsammans med mascarponen och blir lite uppvispad då.
bambi