bambi

Citronkladdkaka
Hela vårt hem doftade av söt citron efter att jag bakade två stycken citronkladdkakor (som maken tog med till jobbet då han nu kommer att byta enhet på domstolen). Jag snodde åt mig en bit och jag kan säga att den smakar härligt söt-srt. Men det som kanske är allra bäst med denna är att den är löjligt enkel att göra! Dom fick mycket mycket gott betyg av makens kollegor också!
 
 
 
150 g smör
1 st citron
2 st ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
 
1. Sätt på ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter. 
3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.
4. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp.
5. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.
6. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet. 7. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.
#1 - Flisan

Wow, va gott det låter! Ska nog testa att slänga ihop en sån idag till lördagsfikat.

#2 - Kajsa

Ska man ha i både det rivna skalet och den pressade citronsaften?! Låter verkligen supergott, ska nog pröva göra en sådan. :)

Svar: Ja, både skalet och saften :)
bambi

#3 - Emma

Jag ställde precis in den här kakan i ugnen. Känner mig lite orolig dock för smeten var verkligen jättelös! Kanske inte borde haft i all citronsaft? Återkommer om resultatet :)

Svar: Ja, alltså min smet var som en sockerkakssmet nästan. Sen stod kladdkakan i kylen över natten och då blev den som på bilden.
bambi

#4 - Anna

Jag försökte baka denna men det blev mest som deg i mitten, den blev aldrig riktigt klar. Ska det vara 150 grader i 35 minuter?

Svar: Med i stort sett alla kladdkakor så är dom allra allra godast dagen efter då dom har fått stelna till sig. Min stod över natten i kylen.
bambi

#5 - Emma

Min kaka blev ätbar men är inte helt nöjd. Hade den i mitten av ugnen, 150', i 45 minuter i stället för 35 minuter. Dessutom stog den en stund på eftervärme men den kändes ändå alldeles för degig

Svar: Med i stort sett alla kladdkakor så är dom allra allra godast dagen efter då dom har fått stelna till sig.
bambi

#6 - Jenny - mammaliv i Nashville

Det receptet måste jag testa med en gång! Min man är inte så förtjust i mustiga chokladiga & sockriga bakverk, så detta blir perfekt! :)
Tack & kram!

Svar: Ja, denna blir ju perfekt då! KRAM
bambi

#7 - The one and only Nettan

Åh, det låter alldeles ljuvligt. Detta måste jag prova någongång. / Nettan

#8 - Kattis

Kladdkaka ska ju vara degigt.. nästan rinnigt rent av.. när man tar den ur ugnen iaf.. sen gottar det till sig i kylen :) jag gjorde citronkladdkaka i somras men hade citronkoncentrat på flaska istället och således inget citronskal.. det gick bra det med fast det är säkert godare med äkta vara ;D

#9 - Bexy

Ska prova det här imorgon. Jag älskar citron, kan ju inte bli fel bara!

#10 - Ejkej

Den där måste jag klart prova att baka, jag som är en konstig människa som inte tycker om choklad...och inte heller andra sötsaker.

Svar: Haha, ja, men då MÅSTE du ju testa den! :)
bambi

#11 - felicia -

åå den där kladdkan är är ju så god.
Appropå sån där ljus kladdkaka, så gjorde jag ett recept för två ersen med vit choklad och saffran i (kladdkaka) och grädde med glögg i. Den blev mycket uppskattad

Svar: Åh, den där saffranskladdkakan är verkligen jättegod! Ska nog göra den i år igen runt jul :)
bambi

#12 - KristinMandarin

Testade att baka den och den blev verkligen jättegod, även om den nästan är liiite för söt för min smak.

Det ÄR superviktigt att låta den stå över natten, helt i kylskåp, annars blir den inte som en kladdkaka utan mer som en "ogräddad" sockerkaka typ. Alltså, denna kakan bör bakas dagen innan servering!:-)

Svar: Ja, jag kanske borde skriva ut det i receptet... trodde att dom flesta visste att kladdkakor måste stå över natten!
bambi

#13 - villafunk.blogg.se

Tack för receptet! Det blir nog att testa redan i veckan. :)

#14 - Stunden17

Gjorde denna igår och tyvärr blev den väldigt blek och tråkig, och väldigt, väldigt söt dessutom!
Men tack för recept! Blir att göra ett nytt försök en annan gång :)

#15 - joanna-livet med Aspergers syndrom

åhh va gott de låter måste testas:)

Svar: Gör det! :)
bambi

#16 - Jen

Helt underbart gott. Trodde jag tagit ut den för tidigt, men då den fick svalna lite blev den så där underbart kladdig utan att vara lös! :)

#17 - Susanna

Hej, jag tycker verkligen om din blogg och har försökt mig på ett flertal av recepten du lagt upp, och är nästan helt nöjd! Det jag saknar är helt enkelt en liten beskrivning eller bild på hur kakan (eller vad det nu är som lagas) ser ut och ska kännas när den är färdig. När man aldrig har gjort ett recept förut är det svårt att veta, dessutom har jag i sommar fått kämpa med en opålitlig ugn där man varken kan lita på tid eller temperatur. Så en sådan liten sak skulle, för mig, verkligen förgylla dina recept. :)