bambi

Sluta med blöja och nattblöja
För ca tre månader sen så slutade Zack med nattblöjan, sen dess har det hänt EN olycka (i vår säng förstås också... där vi inte har någon plastad frotté). Vi försökte även tidigare att sluta med nattblöjan samtidigt som han slutade med blöja på dagtid men då hände det olyckor hela tiden och vi fick tvätta sängkläder nästan varje morgon. 
 
Vad jag har förstått så handlar det om en kroppslig mognad att kunna hålla sig under natten så det är inte säkert att alla barn KAN hålla sig hela natten även fast dom klarar av att vara utan blöja på dagen.
 
Alla barn är olika så jag tror inte på någon universiell lösning när det gäller potträning (och annat som rör barn), men jag tänkte dela med mig av mina tips och vad som har fungerat för oss. Ni får gärna fylla på med egna tips!
 
När det gäller att sluta med blöja på dagtid:
 
* Vi tar av blöjan så fort vi kommer hem från förskolan och gör inte så stor grej om det händer en olycka.
* Vi påminde rätt så ofta i början och ibland så sa vi "men vi kan försöka och se om det kommer något kiss" eller "ska vi se om vattnet som du drack för en stund sen har blivit kiss" även fast barnen säger att dom inte är kissnödiga.
* Vi har kört med klistermärkes-system som vi tycker har fungerat bra. Zack fick sätta upp ett klistermärke på ett papper som satt på toalettdörren varje gång han gjorde nåt i toaletten. Leah har fått sätta klistermärken på pottan så fort hon har gjort nåt i pottan.
* Jag vet att det råder delade meningar om man ska "fira" att dom gör något i pottan/toaletten. Vissa menar att man ska behandla det som något naturligt. Men vi har firat det ordentligt (speciellt första gången det händer) och till och dom har till och med fått ringt och berättat det för andra (dom har varit så stolta då). Jag tror att det är bra att dm förknippar det med något positivt (i allafall i början) annars blir det svårt för dom att slita sig från leken när dom känner sig kissnödiga.
 
 
När det gäller att sluta med blöja på nattid:
 
* Vi pratade mycket med Zack om det och han fick säga till själv när han ville sluta med nattblöja. Tidigare när det var vi som ville att han skulle sluta med den så gick det inte alls.
* Vi bestämde att han fick sova i kalsonger efter tre nätter med helt torr nattblöja och då räknade han varje natt som gick och tyckte det var väldigt spännande.
 
 
Allmänt så har det känns som att det är bäst att inte stressa för mycket. Som förälder så kan man påminna och uppmuntra men absolut inte skambelägga eller bli arg och frustrerad. Då är det bättre att ta en paus och vänta ett par månader, det kan hända väldigt mycket på bara ett par månader och så kan det gå så mycket smidigare då istället!
#1 - En kvinnas vardag

Vilka bra tips! Håller med dig om att man absolut inte ska skuldbelägga! Samt vara lyhörd kring vad barnen vill

#2 - Hells

Min 5 aring ar fortfarande i nattbloja och den ar full nastan varje natt mednas min 2,5 arings nattbloja ar torr varanna. Sa olika kan det vara. Min 5 aring sover sa djupt att han vaknar inte ens nar han kissat i sangen utan sover sott vidare sa det ar bara att vanta ut ett.

#3 - fröken K | vill bli amatörfotograf

Bra tips! Vi gjorde ungefär likadant med vår son, men han vägrar fortfarande nummer två i toaletten. Vi trugar och ber och hotar och ber snällt och lockar och ignorerar. INGET fungerar. Vi får bara låta han bajsa i blöjor tills han blir äcklad av det (och det blir han nu, men det är tydligen värre att bajsa i toa än att ha hela rumpan fullt med bajs). Suck. :)

#4 - michaela- med syskon i magen ♥


Intressant inlägg! jag funderar på att köpa hem en potta till min 19 månaders. inte för att han ska bli blöjfri men för att liksom vänja sig lite vid den och förstå vad den så småning om ska vara till. ska försöka ta tig i det där snart haha..har sagt det en stund nu...

#5 - Lotta

Min son blev torr vid 2,5 år, och vi kunde sluta med nattblöja samtidigt.
Dottern slutade kissa på natten vid 1,5 ungefär, och vid 2 år kunde vi ta bort blöjan på dagen.
Självklart händer det olyckor då och då, men mest om vi glömmer av toabesöket innan läggdags.
Jag har inte tränat någon av dem, utan jag tror det kommer till alla barn när de är mogna för det. Grannens son var nästan 6 år när han slutade med nattblöja, men han har alltid haft mycket annat att tänka på.

#6 - emlisch

tack för tipsen. Här har sonen varit blöjfri dagtid sedan tidigt i våras. Nattblöjan är det dock värre med. Ska försöka och se om han visar intresse efter utlandssemestern nästa vecka- känns lite rörigt att börja med det innan ;)

På tal om det. Tänkte höra om du kanske ville gästblogga hos mig när jag är iväg på semester? Du skriver ju så mkt grymt härligt goa recept och vore så skoj om du ville bidra med ett inlägg. Det kan ju vara nåt gott recept bara eller nåt annat mys. Tänkte det kunde vara lite roligt med lite olika inlsag av inläggen- och det är nog ingen av dom som gästbloggar som kommer skriva om bakning/matlagning etc.

det är bara att skriva ett inlägg i så fall och maila över det till mig och sen lägger jag in det som ett tidsinställt inlägg innan jag åker.

hoppas hoppas =)

ha en fin dag,
kramis

Svar: Åh, vet inte om jag hinner det nu. Kanske bara kan ta ett gammalt inlägg?? Är det okej?
bambi

#7 - Frida

Jag lät min dotter bestämma (visa) när det var dags att sluta med blöja. Jag försökte ett tag, men det gick inget vidare. Och så en dag så bara slutade hon med blöja, hon ville ha trosor. Så dagtid funkar det, nattblöjan är fortfarande oftast blöt. Men det kommer väl det med :) Hon är 3 år.

#8 - ellenojag

Tack för ett bra inlägg och tips!!

#9 - Lisa Bergkvist

Båda mina har slutat vid 2, slutade ha blöja och det hände en el olyckor, men då lär de sig tror jag. de måste vara utan blöja. samma med natten,slutat med blöjan, ochnån olycka har hänt, men då lär de sig o har sedan hållt sig, alternativt vaknat o gått upp o kissat.

jag tror på att lita på barnet, och låta dem sluta tidigt. vi i sverige använder bläjor alldeles för länge tror jag. för att vi är bekväma, och tycker det är jobbigt med olyckor.

många blir chockade när mindre barn har slutat med blöja, men jag tror att de flesta kan det om de får misslyckas lite. med vissa undantag förstås.

mvh lisa

#10 - jenny

Min son är 2,5 år och har blöja hela tiden. Han är inte särskilt verbal och kommunikationen är inte 100%.

Han kan berätta när han bajsat, då backar han upp framför en och säger "ajsa"... men han har aldrig visat tecken innan.

Vet inte alls när det börjar bli dags för honom att gå på pottan, han känns inte redo ännu.

Han har hela tiden varit lite sen i utvecklingen (inte motoriskt, men mentalt) så jag vill inte stressa honom heller.

Däremot så har han gått naken ute i sommar och då har han bara kissat rätt upp och ner (kan ha kissat typ 3 gånger på en kvart) och då verkar han knappt märka det utan blir rätt så förvånad själv.

Någon som kan ge råd!?

Svar: Men om han inte känns redo så är han nog inte det. Jag tror på att man som förälder känner sitt barn bäst och sen är det inte heller något man behöver stressa fram.
bambi

#11 - Lina

Vi tog av sonen blöjan rätt så tidigt även nattetid. I början tog vi upp honom innan vi skulle lägga oss, för att kissa. Det funkade jättebra och han började komma upp självmant när han blev kissnödig. Nu är han 3,5 år o har varit torr ganska länge.
/Lina

#12 - Rita

Exakt så har vi också gjort! Bra tips och råd! Jag tror inte på hot, men man får heller inte vara för mesig och bara låta barnet bestämma allt. Som ett tips kan man "råka glömma" att köpa hem blöjor. Den dagen måste ju barnet vara utan... :) Sen kanske man "köpt nattblöjor". Vår äldsta dotter satt alltid på pottan när hon tittade på TV. Det var hennes TV-fotölj. ;) Men hon blev inte snabbare torr för det utan vi fick nog kämpa lite. 2,5 år var hon när hon blev torr dagtid, nattetid precis före 3-årsdagen. Lillasyster hann vi knappt börja potträna. Hon slet av sig blöjan en dag precis efter sin 2-årsdag och skulle absolut sitta på toan direkt. :) En månad senare var hon torr även på natten. Vi hann inte riktigt med utan stod där bara: Hjälp, vad hände? Vi som har en massa blöjor kvar! :) Lillebror är bara 4 månader så han får ha blöja länge ännu!

#13 - Yohannas.se

Japp, klistermärken och present vid lyckade pottstunder har vi kört med, funkat superbra!! Lillan var torr på natten före dagen.. hmm... lite ovanligt har jag fått höra.. Men hur gamla är dina barn då?

Svar: Zack fyllde nyss 4 år och Leah är snart 2 ½ år :)
bambi

#14 - La Candida

Håller nog med lisa lite här ovan faktiskt. I andra länder (de flesta får jag nog påstå) finns det inte på kartan att barn går med blöjor så länge som många gör här. Min utländska halva av familjen menar att det tillochmed är förnedrande och det har varit självklart att alla barn har börjat pottränas redan vid ettårsåldern. I de flesta fall har det ju gått bra och barnen har blivit torra snabbt. Jag tror alltså att det visst går att styra dem tidigt och att kroppen kan lära sig agera på signaler, det 'redo' som barnet själv signalerar tror jag mer handlar om ett psykologsikt sådant eftersom att vanor knutna till det basala och den egna kroppens funktioner är väldigt svåra att bryta och ompröva och att det krävs en viss medvetandenivå (vilket då inte blir förrän närmare tre, fyraårsåldern)för att kunna göra aktiva val.

#15 - Tilda

Jag hade blöja på natten tills jag var cirka 10 och sängvätare tills jag var drygt 15. Det var fruktansvärt jobbigt men har lärt mig att man aldrig ska lägga skuld eller skam över att man kissat i sängen för det känner man ändå när man börjar bli medveten om att man inte borde kissa i sängen. Så det kan vara jätte olika och man ska nog låta det få ta sin tid även om det som för mig tog 15 år.

#16 - Anonym

jamen det går jättebra =)..det är bara att du mailar över det gamla inlägget du vill ha med till mig så lägger jag upp det som tidsinställt inlägg o så publiceras det den 26:e september kl 12. =)

kramis

#17 - Anonym

glömde mailen: [email protected]

#18 - Evelina

Jag har pottränat 2 barn och det var 2 mycket olika vägar vi fick gå. Son nr började vi tidigt med, han var strax över 1 år när vi presenterade pottan första gången. Vi provade sakta men säkert det blev många, många olyckor. När han var ca 2 år och 3 månader blev han torr på dagtid.

Son nr 2 vägrade ta av sig blöjan. Jag undrade hur vi skulle gå tillväga. Men en dag när han var 2 ½ år sa han att han var stor och ville ha kalsonger. Då var han helt redo och det har knappt varit några olyckor alls.

#19 - EN MÖLNBOBOS LIV - TRE BLIR FYRA

Vi slutade med nattblöja innan 4-årsdagen (om jag minns rätt). Då var inte nattblöjan torr utan vi tänkte att lite olyckor får vi räkna med men han lär sig nog. I perioder har det gått bra (rekordet är väl 3v utan olycka) men så går det perioder när det går åt skogen. Vi har pratat med BVC och de säger att vissa barn producerar lika mycket urin på natten som på dagen (det skall man tydligen inte göra och jag antar man växer ifrån det förr eller senare)... vi får se om det ger sig, annars går vi till BVC innan han fyller 6år (så slipper han gå till skolsköterskan).

Egentligen är det inte så jobbigt att det händer olyckor, än... men när han blir större så kan det bli jobbigt för honom.

Dagtid är det inga problem alls utan där har han varit utan blöja jättelänge.

Liksom någon skrev i kommentarerna ovanför så sover sonen även väldigt tungt... vaknar inte när han kissat på sig heller.

#20 - EN MÖLNBOBOS LIV - TRE BLIR FYRA

Såg att Emelie frågat om du ville gästblogga hos henne. Hon och jag åker till Turkiet samtidigt och det vore jättekul om du ville skriva hos mig också. Du får gärna ta ett gammalt inlägg och gärna något tänkvärt om genus (som jag aldrig skriver om).

Om du tycker att det låter intressant så får du gärna maila över ett gammalt inlägg (och om du hinner en liten presentation av dig, eller så kan jag ta den som står i din sidokolumn)... Vore en ära om du ville gästblogga :-)

Svar: Mailat dig! :)
bambi