bambi

Mobiltelefoner under lektionstid
Jag är lite delad när det gäller att eleverna får ha mobiltelefonerna framme under lektionstid. Många av dom använder mobiltelefonerna för att slå upp ord eller annan fakta. Det är oerhört smidigt. Istället för att springa iväg till datasalen och kolla upp något på nätet eller till biblioteket och slå upp det så behöver dom inte ens lämna klassrummet.
 
Ibland så fotar eleverna det jag skriver på tavlan med sin mobiltelefon eller anteckningar med den. Och många använder den som kalender.
 
MEN (stort men!) många elever är så oerhört beroende av sina mobiltelefoner. Det är skrämmande. Jag minns när jag visade Obamas tacktal efter det att han vann valet. Talet var 20 minuter och eleverna klarade inte ens av att låta bli sina mobiltelefoner under dessa 20 minuter. Jag vet inte hur många gånger jag ber elever lägga undan mobiltelefonerna under en lektion!
 
Ibland vill jag samla ihop deras mobiltelefoner i början av lektionen men samtidigt så behöver eleverna lära sig lite eget ansvar. Jag har också hört en skräckhistoria från en annan lärare som samlade in en elevs telefon i början av lektionen, för hon kunde aldrig låta bli den, vid lektionens slut så hade hon över 60 olästa sms!! Så galet!
 
Det känns inte heller som att det inte kan vara så nyttigt att ständigt ha detta som distraherar en när man försöker sitta och koncentrera sig. Att ständigt flytta sin fokus från mobiltelefonen till uppgiften till telefonen igen... osv osv. Men så tror jag att det är för alla, inte bara elever, jag sitter själv ofta med datorn i knät framför tv:n och flyttar fokus mellan dom två och försöker göra två saker samtidigt. Inte så konstigt att vår hjärna går på högvarv hela tiden och folk har svårt att sova... eller vad säger ni?
#1 - Jenny - mammaliv i Nashville

Jag förstår att du är kluven i detta ämnet. Jag själv blir tokig om jag inte har min mobil med mig överallt, men egentligen behöver jag den ju inte. Väldigt mycket onödig stress!
Svårt att ta den ifrån dom om det är en hjälp under lektioner. Och jag minns ju själv hur det funkar då man ber dom lägga undan den ;) så svårt! Då jag fick i skolan så handlade det inte om mobiler utan om keps & tuggummi. Och jag upplevde nog att mindre förbud gav mer respekt för läraren. Nu är ju verkligen mobilsurf samt sms ett helt annat störmoment.. Åh näe jag vet inte. Oj vilket svammel det blev & ingen konkret hjälp.

#2 - Caroline Frånlund

Jag jobbar ju i en åk 3 och där är det inget stort problem, men jag ser att det är på väg..
I mitt klassrum får eleverna ha mobilen som musikspelare under lektioner då de jobbar självständigt, jag har märkt att många av barnen koncentrerar sig bättre när de får lyssna på musik samtidigt plus att volymen i klassrummet sänks, då många av dem som brukar prata och "störa" har musik i öronen.
De får inte ha telefonerna på rasterna och de får inte surfa på dem.

#3 - Julia

Ja, fy håller med! Jag hade för många bollar i luften ett tag, så jag blev utbränd och jag var sjukskriven fram och tillbaka i 2 års tid. Märkte direkt att jag blev mer påverkad av att alltid vara anträffbar, så jag stängde av telefonen en dag i veckan. Och det var så skönt! Nu mår jag bättre, men jag önskar att alla kunde förstå vikten av att låta hjärnan koppla av ibland innan det är för sent.

#4 - Tess

Jag tror det är nyttigt att komma bort från online-världen ibland. Att kunna leta upp fakta o.s.v. på ett enkelt sätt främjar skolarbetet, men lär de sig samtidigt källkritik? Nu när informationen är så lättillgänglig så gäller det verkligen att veta hur tillförlitlig den är. Men just beroendet av sociala medier och sms tycker jag går för långt. Det är verkligen ett beroende, man märker hur en del reagerar om de inte kan kolla på bara en kort stund. Jag var utan sociala medier i 5 dagar då vi var i Trysil (jag har ingen smartphone) och jag hade inga problem alls med det. En del kanske väljer att ständigt vara uppkopplade och tror att de inte far illa av det, men jag tror att det ligger en konstant stress bakom. Till slut blir stressen så normal att man inte känner sig stressad förrän man är nedkopplad.

#5 - Anna Wirén

Hej! Tycker absolut skolan har ett ansvar att ta fram en generell policy inom detta område som skolorna ska följa. Ska inte vara upp till varje enskild lärare. På min sons skola har de ett "mobildagis" där mobilerna får vara under lektionstid - fungerar mycket bra.
/Anna, Älvsjö