Inget kalas utan cupcakes! Denna gång så fick det bli zebra cupcakes (randiga, vanilj och choklad cupcakes) med enkel vaniljfrosting toppad med lite strössel och fina ätbara djungelfigurer.
Chokladsmet
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 1/4 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/4 tsk vaniljessens
½ dl kakao
1 1/4 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/4 tsk vaniljessens
Vaniljsmet
2 dl vetemjöl
1 1/4 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g mjukt smör
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
½ tsk vaniljessens
1 1/4 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g mjukt smör
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
½ tsk vaniljessens
Vaniljfrosting
250 g florsocker (ett halvt paket)
80 g mjukt smör
1/4 dl mjölk
en nypa vaniljessens
250 g florsocker (ett halvt paket)
80 g mjukt smör
1/4 dl mjölk
en nypa vaniljessens
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Chokladsmet: Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa samma med en elvisp.
3. Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljessens. Häll långsamt hälften av mjölkblandningen i mjölblandningen medan du vispar. När alla klumparna har försvunnit så häller du i resten och vispar tills smeten är slät.
3. Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljessens. Häll långsamt hälften av mjölkblandningen i mjölblandningen medan du vispar. När alla klumparna har försvunnit så häller du i resten och vispar tills smeten är slät.
4. Vaniljsmet: Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa ihop ingredienserna. Tillsätt mjölken lite i taget.
5. Tillsätt ägg och vaniljessens och vispa ihop ordentligt utan att överarbeta smeten.
5. Tillsätt ägg och vaniljessens och vispa ihop ordentligt utan att överarbeta smeten.
6. Skeda upp smeten med en liten klick vaniljsmet och en liten klick chokladmset varannan gång. Försök att hela tiden hälla i mitten. Grädda sen i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
7. Gör under tiden frostingen. Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet. Blanda sedan i mjölken och vaniljessensen. Vispa tills frostingen är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Spritsa på frostingen när cupcaksen har svalnat.
7. Gör under tiden frostingen. Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet. Blanda sedan i mjölken och vaniljessensen. Vispa tills frostingen är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Spritsa på frostingen när cupcaksen har svalnat.