bambi

Äppel och pekankaka med cream cheese-fyllning
Här kommer ett recept på en riktig saftig amerikansk äppelkaka som har ALLT. Den har en härlig överraskning inuti i form av en vanilj cream cheese-fyllning. Kolaglasyren ger kakan det där lilla extra. Riktig god och smaken av äpple och pekannötter gifter sig så väl.
 
Det behövs en lite större form (än en vanlig sockerkaksform) till detta recept. Min form räckte precis, annars kan man halvera smeten och baka två goda kakor (men tänk då på att dom inte behöver vara i ugnen lika länge).
 
 
Cream cheese fyllning 
225 g philadelphiaost
½ dl smör, rumstempererad
1,2 dl strösocker
1 ägg
2 msk vetemjöl
½ tsk vaniljextrakt
 
Kaka
2 ½ dl finhackade pekannötter
7  1/4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ½ tsk kanel
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
½ tsk muskotnöt
3 ägg
1  3/4 dl rapsolja
1  3/4 dl äppelmos
½ tsk vaniljextrakt
3 äpplen
 
Kola-glasyr
1  1/4 dl farinsocker
½ dl smör, rumstempererad
3 msk mjölk
½ tsk vaniljextrakt
2 ½ dl florsocker
 
1. Börja med att förbereda fyllningen. Vispa ihop philadelphiaost, smör och socker. Tillsätt sedan ägg, mjöl och vanilj och vispa ihop så att allt är helt blandat.
2. Sätt på ugnen på 175 grader.
3. Torrosta dom finhackade pekannötterna (i en torr stekpanna) tills dom ge ifrån sig en god doft av rostade nötter.
 
 
4. Blanda mjöl, strösocker, farinsocker, kanel, salt, bikarbonat och muskotnöt i en stor skål. 
5. Ha sedan i ägg, olja, äppelmos och vanilj i dom torra ingredienserna. Blanda till en smet.
6. Skala och hacka äpplen. Blanda i äpplen och pekanötterna i smeten.
7. Fyll en stor smord form upp till hälften ungefär. Ha sedan i fyllningen. Ta sedan en kniv och virvla runt fyllningen lite så att det blandas lite med smeten.
 
 
8. Ha sedan i resten av smeten, men se till att det finns 2-3 cm kvar av kanten av formen.
9. Baka mitt i ugnen i 60-75 minuter. Låt kakan svalna helt.
10. Glasyr: Ha i farinsocker, smör och mjölk i en kastrull. Låt allt koka ihop medan du vispar hela tiden och låt koka i en minut. Ta sedan bort kastrullen från värmen.
11. Vispa i vanilj och florsocker och häll sedan på glasyren på kakan.
 
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna  prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)
#1 - Elina

Alltså snälla nån! Kan du komma hem och baka till mig?!

#2 - Longevity - en blogg om hälsa

Åh jösses vad gott!

#3 - http://lhcgirl.blogspot.se/

Åh så god den såg ut !!

#4 - Shamandalie

Ser jättesmaskigt ut! Denna ska jag verkligen pröva göra. Hur stor är formen ungefär? Hur hög, omkrets osv? Tänkte om jag måste köpa en större än den jag har om jag inte vill göra halv sats heller ;)