bambi

Genusvänligt kalas?
När vi ändå är inne på detta med genus så kan jag säga att detta med kalas och kalastillbehör är allt annat än genusvänligt (jag är ju mitt uppe i att planera ett kalas). Det man har att välja mellan är prinsesskalas eller piratkalas - i stort sett.
 
 
När jag kollar på dom vanligaste kalastillbehören så är dom verkligen uppdelade. Det som riktar sig mot pojkar känns faktiskt inte alls särskilt roligt. Mörkt, glåmigt och inte alls glatt och party. Ingen som ler utan istället slåss? Känns ju inte så kalas....
 
 
 
Det som riktar sig främst till flickor är i allafall lite mer glatt, men det är ju väldigt ensigt med enbart ROSA.
 
Leah hade ju ett Nicke Nyfiken kalas när hon fyllde 3 år och det känns rätt så genusvänligt. Andra alternativ som jag tittade på nu till Zack var: Smurfarna (vilket var svindyrt), djungel, bondgård och Nalle Puh (fast det är nog mer riktat till yngre barn).
 
Men så hittade jag en rosa dinosaurie, en GLAD rosa dinosaurie!
 
 
Och glada monster!! Glada monster som håller i ballonger och äter cupcakes!! Wow!
 
 
Jippee! Äntligen lite genusvänliga barnkalas-grejer! Men dom var inte lätta att hitta kan jag säga! Det var hos PartyTajm som jag hittade dessa.
 
Har ni några tips på genusvänliga teman för barnkalas?
 
 
P.S. Min vän Fnulan håller inte alls med mig i genusdebatten, läs gärna vad hon har skrivit om det här.
#1 - Emmelie - Mamma till Ebba och Hugo

Kanon! Min dotter ska få ha ett eget barnkalas i år och det pratas mest om pirater eller Bamse. Vart hittar du kalas tillbehör?

#2 - Annica

Just vad gäller barnkalas, varför inte ha såna där IKEA-muggar i enfärgade färger? Finns även fat och sådant till. Då behöver man inte bli "irriterad" över att det är star wars eller liknande för pojkarna och rosa och gulligull till tjejerna. :) Bara ett tips sådär.

Själv kommer jag göra rosa barnkalas till min dotter, för jag själv älskar rosa, orange, lila och detta i knalliga färger. Och skulle jag få en son med skulle det bli blå, grönt och liknande på hans fester.. Varför? För att hans pappa gillar de färgerna och tills de är stora nog att säga vad för tema de själva vill ha så kommer jag gå utefter oss vuxna.

#3 - Neea

Fast var står det att tex detta SPindelmannen-kit är till pojkar? Min dotter hade blivit väldigt glad över att ha det på sitt kalas :)
Jabadabado har också med prickar & elefanter typ, då kan man blanda den rosa/lila-serien med den grön/blå, så gjorde vi nu senast :)
Kram på dig

Svar: Jag skriver inte att det är till pojkar utan att det riktar sig till pojkar, vilket är rätt så tydligt men självklart kan flickor också ha det.
bambi

#4 - Karolin

Var hittade du star wars settet? Min pojk är galen i star wars

Svar: Finns på bland annat lekmer
bambi

#5 - Emmelie

Jag kommer på hur många teman som helst känns det som :) men ett särskilt bra tips till dig är ett magiskt tema (eftersom det kommer en trollkarl). Magiska färger kan ju vara vilka färger som helst, silver,rött,blått,grönt,guld är bara några exempel, mycket stjärnor å glitter ger ju en magisk effekt. Tänk vilka roliga saker man kan baka till det! Stjärncupcakes, magiska trollstavar/trollspön. Som sagt ett användbart tips som kag tkr är

#6 - Elisabeth

Hur mycket jag än försöker eller vill att de väljer det jag tycker är fint, glatt eller roligt så har de från ca 3 års ålder valt något helt annat än det jag visar dem.

Vi har haft svampbobkalas, starwarskalas och spökkalas för både tjejer och killar såklart :-)

Sålänge vi vuxna ger dem valmöjligheterna så har vi gjort det vi kan.
Jag har glatt mig åt att de har egen vilja, att de är egna individer och så har jag tänkt att varken färger eller saker har med kön att göra.

Vår minsting är 18 månader, där får jag välja :-) :-)

#7 - Fnulan

Haha toka! Håller inte med men håller inte emot heller. Jag är liksom dumt likgiltig =)))
Puss

#8 - Anna-Linda

Hej!
Dina barn verkade ju gilla Monsters University. Såg att det finns som barnkalastema:
http://www.barnkalaset.se/monsters-university
Hoppas det blir ett lyckat kalas! :-)
Med vänlig hälsning,
Anna-Linda

#9 - Madeleine - Mamma till 3 i USA

Alla typer av Disneyfigurer, regnbågsfärger, nån typ av djur, bondgård, nån typ av sport, havstema. Finns ju 1milj olika neutrala teman. Enda ggn jag haft tjejigt tema var hello kitty. Annars har vi haft havstema, vintage, godis, bondgård, dinosaurie..

#10 - Tess

Det är verkligen otroligt uppdelat och vill man ha ett mer blandat kalas så får man vara beredd på att leta och köpa det mesta från nätet. I butik finns det inte. I alla fall inte i vår lilla stad. Lite synd att de sedan använder argumentet att "vi säljer det kunderna vill ha" för SJÄLVKLART köper kunderna det som finns och finns det då bara två teman att välja på så köper de något av dem. Lite mer bredd vore kul.

#11 - Anonym

Håller verkligen med om det individuella. Många hen fanatiker verkar anse att pojkarna måste ha hjärtan på sig o aja baja om de vill ha darth vader. Svårt att respektera.

#12 - Helén

De här två brudarna är så himla bra! Har gett bort bok + kit i present ett par gånger och det har jublats :)
http://www.dn.se/livsstil/trend/forsta-hjalpen-for-barnkalaset?rm=print

Svar: Ja just det!! Det är ju ett superbra tips! Tack :)
bambi

#13 - Helén

Glömde säga att både bok och kit finns på välsorterade ICA-butiker då det är ett samarbete. Lycka till!

#14 - Helena

På sidan kalaslagret hade de tex kalastema barbapapa. Väldigt fint och roligt med massor av olika färger! Sen kan man ju göra en barbapapatårta till det.

#15 - Helena

Sidan kalaslagret innehöll för övrigt massor av olika kalasteman till barn, allt från pirat, prinsessa till djungelkalas, Charlie Björn med mera med mera. Både vanliga och ovanliga teman. Dör ska jag beställa till nästa kalas.

#16 - Therese

När min dotter fyllde 5 hade hon REGNBÅGSKALAS! Allt gick i regnbågens färger. Vi köpte plastmuggar, tallrikar och bestick på IKEA. Sen hade jag bakat regnbågscupcakes, regnbågstårta, regnbågssnurror. Sen hade vi ballonger, girlander (som jag hade gjort själv) och serpentiner upphängda över hela trädgården. Skattkamrarna gick också i regnbågens tecken. Jag hade gjort en jättestor regnbåge och vid regnbågens slut gömde sig skatten!
Lekarna var även de i regnbågstema: kom under hökens vingar bland annat.. Det var verkligen superlyckat och barnen var så lyckliga och tyckte det var det häftigaste kalaset de varit på!!
Alla barn hade dessutom klätt sig i något regnbågigt och några hade målat regnbågstatueringar!!
Lycka till!!

#17 - Marie-Louise

ja fy vilken otrolig genusfördelning det är på leksaker - över lag tycker jag.
Jag som nu precis börjat läsa genusvetenskap på högskolan lär väl bara se mer och mer könsfördelningar i allt...
De söta monsterna var ju riktigt fina :) Kram

#18 - Anna

Jag förstår överhuvud taget inte varför man vill ha pappmuggar och papptallrikar till barn... Muggarna välter och tallrikarna står inte stadigt på bordet... Händer ju väldigt sällan att något går sönder.

Och varför måste det vara teman? Vi hade inga teman när vi var små. MÅSTE man verkligen köpa in en massa grejer för att ha kalas?

Jag vill bara ifrågasätta dagens "självklarheter". :-)

Svar: Pappatallrikar och muggar är för att slippa disk och man kan enkelt ta och vika ihop plastduken och slänga allt på en gång :)
Tema är nog mest för att det är roligt att planera och få allt att passa ihop, men nu hade inte Zack något tema på sitt 5-års kalas så det går ju det med :)
bambi