Har era matvanor förändrats mycket sen ni fick barn?

Igår när jag berättade om hur vi brukar veckoplanera middagarna så fick jag några frågor angående våra och barnens matvanor. Det brukar alltid vara ett hett ämne. Hur mycket ska man anpassa maten efter barnen, osv? När jag växte upp så lagade min mamma nästan alltid extra mat till mig. Jag åt inte kokt potatis, inga grönsaker, fisk eller skaldjur. Hon anpassade alltid maten efter mig så jag lärde mig aldrig att äta varierat. Det är jag väldigt ledsen för nu som vuxen. Jag har försökt att lära mig att äta tomater, svamp, fisk och räkor men jag tycker helt enkelt inte om det.
 
Jag fick som vuxen lära mig själv att tycka om lök, paprika och potatis i andra former än strips. Nu älskar jag potatisgratäng, paprika och oliver. Saker som jag avskydde som liten, utan att ens ha smakat.
 
Men den bakgrunden så gör vi aldrig någon extra mat åt barnen. Dom får inte heller någon smörgås om dom inte äter. Dom får den maten som vi äter och det har dom fått ändå från ca 1 års ålder. 
 
Dom petar oftast bort lök och paprika, men vi slutar inte att ha i det i maten för det. Jag har också bestämt att vi alltid ska ha minst två tillbehör till maten, t.ex. majs, broccoli, blomkål, ärtor, sallad, osv. Barnen tycker inte om broccoli eller blomkål men om dom ser det på matbordet då och då så är det inget främmande eller konstigt och till slut så kanske dom blir nyfikna på det också. Så tänker jag i allafall, för vi tvingar aldrig barnen att äta något. Då och då äter nåt av barnen knappt nånting men då vet vi att dom kommer äta desto mer dagen efter och det har aldrig varit något problem. 
 
 
Sen så fick jag också frågan om jag aldrig bara slänger ihop nåt. Det händer rätt så sällan, men vi brukar alltid ha vissa saker hemma som: ris, pasta, pulvermos, krossade tomater, kyckling, fetaost, parmesan, bacon, ägg, creme fraiche, fiskpinnar, etc. Så ibland blir det fiskpinnar och potatismos till middag eller ugnspannkaka. Men jag tycker om att laga ordentliga maträtter, vissa recept kan jag utantill så det är inte så att jag står och läser recept varje dag heller. 
 
Innan barnen så åt vi hämtmat eller åt ute minst en gång i veckan och nu för tiden så kanske det blir en gång i månaden istället. Vi försöker äta mer varierat nu också, lite mer vegetariskt och fisk (trots att jag inte tycker om det, men jag låtsas att jag tycker om det inför barnen). 
 
Har era matvanor förändrats mycket sen ni fick barn?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Marlene
2013-08-14 @ 12:33:21 Blogg: http://fdensammamamman.blogspot.com/

Jag fick ju barn ganska tidigt, så jag vet inte om jag hade några särskilda matvanor innan. Men när barnen var små så var jag väldigt noga med deras mat, medan jag själv stod vi diskbänken och åt deras rester och sen ett gäng limpmackor på kvällen när de väl somnat.

Båda mina barn har massor med allergier, så maten jag lagade var ganska enkelspårig. Och eftersom de var sjuka jämt så fanns det ingen tid för mej att sitta ner några längre stunder. Stressen och mina egna dåliga matvanor ledde till en övervikt som jag inte tyckte om. Detta resulterade i att jag skrev in mej på Viktväktarna. Där fick jag lära mej att styra upp mina mat och laga mat som alla i familjen kunde äta. De slutade med att jag jobbar där idag och numera äter alla en hälsosam och blandad kost. Vi har alltid veckomatsedel och maten är lagad från grunden i de flesta fall.

Anna, Gbg
2013-08-14 @ 13:14:18

Våra matvanor förändrades en del när barnen föddes, mest på grund av att de var allergiska mot komjölksprotein så vi fick lära oss att laga all mat utan mjölk och istället ersätta det med soja och havre. Innan åt vi mycket vegatariskt, fisk och kyckling och det gör vi fortfarande, vi äter annat kött lite då och då. Barnen äter det vi äter och vill de inte äta så får de inget annat vid middagen., så har vi haft det sedan de var små. Däremot kan äldsta sonen be om en macka innan läggdags och det får han då.

Vi veckoplanerar alltid maten och har precis som ni en hel del basvaror hemma så det är lätt att slänga ihop något.

Lady Dahmer
2013-08-14 @ 13:34:04 Blogg: http://ladydahmer.nu

Kan inte du bli min mamma?!

LILITH - Boktokig mamma med borderline
2013-08-14 @ 16:15:24 Blogg: http://www.lilith.se

Jag flyttade ju hemifrån, och blev gravid, när jag var 17 så jag gick ju direkt ifrån mammas mat till att ha en egen familj så mina matvanor har nog alltid sett ungefär likadana ut. Mina har också alltid fått äta allt ifrån början just för att de inte ska strula allt för mycket och bara äta korv eller köttfärssås. Däremot får man här hemma ta något annat om man inte tycker om maten, jag skulle aldrig själv äta något jag inte tycker om, och därför tänker jag inte heller låta barnen göra det. Om man tycker om det så är det däremot det som gäller. Men vi planerar i stort sett alltid maten ihop när vi gör matsedlar.

tessa i höghuset
2013-08-14 @ 17:17:40 Blogg: http://femitio.blogspot.se

He he, roligt att du låtsat att du gillar fisk :-).

Tack för svar! Det är kanske inte så konstigt att du som gillar bakning också gillar ordentliga matrecept. Vi gör inte heller särskild mat till barnen, och jag brukar tvinga de att smaka på nya saker (åtminstone slicka på det ;-)) men annars får man äta det man gillar.

fröken K | svensk amatörfotograf i Norge
2013-08-14 @ 19:41:50 Blogg: http://facutvivas1.com

Oh ja! Förut var det take-away, färdiga rätter och sånt som man kunde värma fort på spisen. Nu gör vi eget potatismos, egna köttbullar, använder så få färdiga produkter som möjligt (ok, fiskpinnar har vi också, men det äts oftast i slutet av pengarna, hehe). Vi har alltid grönsaker till varje måltid. Vår son har alltid fått varm mat med sig till dagis (här i Norge är det egen matpakke som oftast bara består av smörgåsar och lite frukt som gäller), och när dagis bjuder på varm mat ibland (kors i taket) så äter han alltid allt med god aptit. De andra barnen är väldigt skeptiska till grönsakssoppa och såna saker som inte är format som chicken nuggets eller nåt, medan min son glufsar i sig det mesta. Jag vill gärna tro att det är för att han fått varierad kost sedan han var liten (klart de andra barnen också äter mat hemma) men det kan vara att han bara är ett barn som gillar det mesta.
Ära vare de hemgjorda köttbullarna, men pizza blir det någon gång också. :)

Hanna E
2013-08-14 @ 20:25:32

Vi har inte ändrat våra matvanor jättemycket från innan vi fick barn.
Men vi äter inte mat som vi vet att barnen inte äter alls, tex så gillar de inte när vi rör ihop maten för mycket så wokar och grytor går bort just nu. Vi testar lite då och då för att se om det fungerar.

Vi försöker äta mer vegetariskt. Det gjorde jag mycket innan jag träffade min man, men sen har vi blivit sämre på det. Det har lite att göra med att barnen inte gärna äter hopkokad mat och jag gillar inte alla grönsaker när de är tillagade.

Dolce Bambini
2013-08-14 @ 21:43:53 Blogg: http://bambinidolce.me

Jag flyttade ju hemifrån redan vid 16 års ålder och fick lära mig laga mat, idag lagar jag nog mycket godare mat än jag gjorde då, garanterat, men om vi ser till den åldern så har jag egentligen alltid lagat mat, men vist jag vispar också pulvermos ibland men kokar lika väl köttsoppa i 3 timmar.

Helena
2013-08-14 @ 22:34:45 Blogg: http://aragornsfru.blogg.se

Vi har inte ändrat våra matvanor. Barnen får äta det vi äter och precis som du så har vi saker i/till maten som de inte tycker om i hopp om att de ska börja tycka om det. Jag tror inte det är bra att bara göra mat som barnen tycker om -det ska vara variation!

Linda w L2K - Vinn sommarens läckraste väska!!!
2013-08-15 @ 10:59:45 Blogg: http://lindaw.se

Vi resonerar ganska lika kring barnens måltider. Det lagas ingen annan mat, om det inte är så att det är mat som vi ätit nyligen som vi vet att dom flesta barnen inte tycker om. Men vid dom tillfällena uppmuntrar vi barnen att smaka i alla fall. Jag vill att barnen smakar, det räcker med en minimal tugga. Passar inte pastasåsen tex får man äta mer pasta. Men det blir ingen smörgås eller mellanmål efteråt.

Vi har nog inte förändrat vårt ätande så värst mycket från innan barnen.

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet