bambi

Makedonisk 30-års fest (med helgrillad gris och lamm)!
 
Igår var vi inbjudna på en mycket trevlig fest. Han som fyllde 30 år har makedonska rötter så att hela festen gick i den andan. Allt från maten till musiken till dekorationerna.
 
 
Det bjöds på bland annat helgrillad gris och helgrillad lamm, som hade grillats i 6 timmar!
 
 
När vi kom dit så satt barnen och myste i trädgården med chips.
 
 
Ett live-band från Slovakien fanns på plats också.
 
 
Leah var lite orolig när vi stod och tittade på grishuvudet. Hon var lite ledsen för att grisen hade dött och tyckte inte att den skulle dö. En framtida vegeterian? Hon åt inget kött igår kväll i allafall.... Tror att det är nyttigt för barnen att verkligen veta var köttet kommer ifrån. Dom älskar ju bacon och skinka men dom har svårt att se att det kommer från en gris, men det är ju verkligheten.
 
 
Det hängde torkade chilipeppar i taket.
 
 
Vissa kände sig lite korta....
 
 
Barnen hittade lite nya vänner också  :)
 
 
Dom hade även fixat dit en baja-maja (vi var 78 personer så det var bra att ha en extra toalett) som dom hade gjort lite extra lyxig med ljus där inne. Utanför stod en vattendunk, tvål, handdesinfektion och papper.
#1 - Carola

Åh fy vad vidrigt!! Skulle aldrig i livet stoppa det där i min mun, inte ens om jag fick betalt (jo jag är veggo :P) så förstår Leah precis!

#2 - Emma

Nej usch det skulle jag aldrig äta! Tycker att Leah var väldigt vettig.

Svar: Är du vegetarian?
bambi

#3 - Emma

Jag är inte vegetarian men jag frossar inte direkt i kött och finns det ett vegetariskt alternativ så väljer jag gärna det.

Svar: Jag frossar inte heller i kött och äter vegetarisk nån gång i veckan men jag förnekar inte det jag äter. Äter du kött, så äter du djur. Är det jobbigt att inse det?
bambi

#4 - Emma

Fast jag inser ju att jag äter kött och tycker att det är fel? Som sagt jag tar vegetarisk mat när det finns som alternativ. Men det gör det fruktansvärt sällan i ett hus där jag inte lagar maten och alla andra skiter fullständigt i om dom äter djur och inte stöttar mig alls.

#5 - Elin - Livat på torpet

Edvin säger att han sla bli jägare när han blir stor, dast han nästan inte äter kött .. det pga att han inte gillar det. Han påstår också att han ska uppfinna en maskin där man kan stoppa in kött så det bli kyckling, för det är det enda kött han verkligen gillar (ja, förutom köpta köttbullar och korv ;))

#6 - sabina

usch skulle aldrig klara av att äta det där.. nej är inte vegetarian men att se ett helt djur på bordet som man ska äta av skulle bara få mig att nästan spy, ser inte trevligt ut någonstans.

Svar: Men om du inte ä vegetarian så är ju det du äter. Bara att du inte ser det, men det är lätt att leva i förnekelse.
bambi

#7 - Helena

Usch, jag hade aldrig kunnat äta det köttet... Jag tycker om kött, men jag vill ju inte se huvud och allt... :/

#8 - Nenna - livet så här långt

Jag har lite svårt att förstå just nu hur köttätare kan säga att de gillar kött men inte vill se vart det kommer ifrån. Som liten visste jag vart köttet kom ifrån och under en period vägrade jag äta om inte mina föräldrar övertygade mig om att det var just "flinta" som låg på bordet. (jag kunde inte är köpt kött som liten så min farföräldrar födde upp grisar åt oss, bland annat)

Under ungdomsperioden tyckte jag det såg äckligt ut med kött och åt därför inte mycket av det.

Nu, med en man som jagar är det som hamnar i grytor och annat först slaktat och styckat hemma. Barnen är därför inte främmande inför vart köttet kommer ifrån och den äldsta av barnen kan oftast peka ut på sin egen kropp var köttdelen kommer ifrån. Och båda frågar ofta om de får titta på grishuvudet (vildsvin) som finns i en av frysarna. Och vill ofta visa våra gäster huvudet.

Det är klart att om man inte är van (jag har vant mig sedan jag träffade min man, innan kunde jag inte ens titta på kort) vid att se huvuden, hängande kroppar i väntan på styckning så ÄR det ju äckligt. Ovant. Oaptitligt.

Men ja, jag har lite svårt att se logiken i det bara. Ungefär som att en del vänner till mig för många, många år sedan blev vegerianer för att det var inne. Inte för att det var något de trodde på.