bambi

Matpajer med nyttigare pajdeg!
 
 
Igår var det Lindas tur att komma hem till mig. Främst var det för att maken skulle ta med sig Zack och Lindas äldsta dotter, Annie (som är ½ år äldre än Zack) att klättra (maken brukar klättra). Så innan dom åkte iväg och klättra och bjöd jag på lite middag. Det blev två sorters matpajer med en lite annorlunda pajdeg. Det är egentligen ett viktväktarrecept och pajdegen blir mer som bröd (nästan som scones). Barnen brukar älska det och äter det som bröd. Jag gör dessa två pajer rätt så ofta, dom är goda och sköter sig själv i ugnen och är lätta att ta med sig som matlåda senare.
 
 
Pajdeg
50 g flytande margarin
1 dl lättfil
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
 
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Blanda samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut pajdegen i en form.
3. Förgrädda skalet i ca 8 min.
 
Kycklingpaj (viktväktarrecept)
2 kycklingfiléer
1 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lättmjölk
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost
 
1. Bryn kycklingbitar lätt. Lägg i det förgräddade pajskalet.
2. Strimla purjolök, paprikorna och bryn dom lätt. Strö över vetemjölet. 
3. Späd med grädde och mjölk och låt småkoka i ca 3 min. Tillsätt tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
4. Häll såsen i pajskalet (över kycklingen) och strö över osten. Grädda i ca 20 minuter (också på 225 grader).
 
 
Fetaostpaj
2 ägg
1 burk kesella
2 rivna morötter
2 dl riven ost
2 pressade vitlöksklyftor
1 förpackning fetaost
svarta oliver
soltorkade tomater
 
1. Vispa ihop ägg och kesella lite lätt.
2. Tillsätt rivna morötter, ost och vitlök.
3. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.
4. Skär fetaosten i kuber och strimla soltorkade tomater. 
5. Tryck ner fetaost, oliver och soltorkade tomater i äggstanningen.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter (också i 225 grader)
 
 
 
Brukar ni göra matpajer hemma? Har ni någon favorit? (Min är fetaostpajen!)
#1 - Mika

Vilka supermysiga och trevliga kvällar ni verkar ha haft! Man borde bjuda över varandra på middag oftare, eller hur?

Älskar också fetaostpaj! Brukar smaksätta med fetaost (duh), soltorkade tomater, spenat och dekorera med svarta oliver och körsbärstomater. Gott också att slänga i en näve pinjenötter eller valnötter för lite extra tugg :)

#2 - Katarina

Saltiga pajer gillas i vårt hem och här är våra favoriter:

http://hovkonditorn.blogspot.nl/2013/04/italian-influenced-quiche.html

http://hovkonditorn.blogspot.nl/2013/06/ricotta-spinach-tomato-mini-quiche.html

Önskar dig en fin fredag, kram!

#3 - Longevity - en blogg om hälsa

Den ser jätteglad ut

#4 - MariaJ

Tror nog att margarinet får ge vika för smör istället ;)

#5 - Emma-Alla goda ting

Härligt!! Det ska provas!!

#6 - Jenny - mammaliv i Nashville

Mm paj är ju SÅ gott! Min favorit är smörstekta champinjoner, bladspenat (vänd ner snabbt med svampen) & småhackad bacon. MUMS! Och massa ost i. Gärna en skopa parmesan också :)

#7 - dianasdrömmar

Älskar svärmors ost och skinkpaj kram Diana

#8 - fröken K | svensk amatörfotograf i Norge

Jag älskar pajer men gör det allt för sällan. Det brukar gå i broccolipaj, köttfärspaj eller en killer räkpaj som alla aäääälskar. :)

#9 - Nenna - livet så här långt

Mm, kycklingpaj. Det hamnar med säkerhet på nästa veckas matsedel! Tackar för tipset!