bambi

Cookies and cream tårta (oreotårta)

Cookies and cream är väldigt amerikanskt och den smaken finns som glass, cupcakes och tårta (och mycket annat också). Jag älskar cookies and cream smaken så jag blev helt kär i denna tårta som är vintervit utanpå och med tre bottnar inuti, varav två är med krossade oreo-kakor.

Gör denna gärna dagen innan så att den får stå och gotta till sig. Varför inte baka denna till nyårsfesten?

 

50 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 äggvita
8 st oreokakor

Chokladbotten
25 g smör
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3/4 dl mjölk
½ dl kokande vatten

Frosting
300 g philadelphiaost
2 dl florsocker
3 dl grädde
6 st oreokakor

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två formar, ca 20 cm.
2. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt mjölk och vanilj och vispa till en slät smet.
3. Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten. Tillsätt äggvitan och vispa i några minuter. Lägg kakorna i en plastpåse och krossa dom. Vänd ner smulorna i smeten.
4. Fördela smeten lika i dom två formarna och grädda dom i 16 minuter.
5. Smörj en 20 cm form till chokladbotten.
6. Smält smöret och låt det svalna.
7. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en jämn smet.
8. Grädda chokladbotten i ca 20 minuter i ugnen.
9. Frosting: Blanda philadelphiaost och florsocker. Vispa grädden hårt och vänd ner den.
10. Ta ca en tredjedel av frostingen och lägg i en annan skål. Krossa kakor och vänd ner det i frostingen (endast i tredjedelen).
11. Lägg en ljus botten på ett fat och ha på ca hälften av frostingen med krossade kakor. Lägg sedan på chokladbotten och ha på resten av frostingen med krossade kakor. Lägg sedan på den andra ljusa botten.
12. Bred ut frostingen (utan kakor) i ett jämnt lager över tårtan.