bambi

Dagens fråga: Borstar ni tänderna före eller efter frukost??
Det här blev jag lite överraskad av. Ska man borsta före frukost?? Men så kan det väl inte vara? Man vill väl ha fräsch andedräkt när man ska ut och möta världen?
 
 
Jag har alltid borstat tänderna efter frukost för när man har borstat tänderna så vill man ju inte gärna äta eller dricka något. För det smakar ju inte särskilt gott och sen så vill man ju behålla den fräscha känslanoch lukten.
 
 
 
Men det skyddar tydligen tänderna bättre om man borstar tänderna före frukosten. Ok, men hur sjutton ska man vänja om sig med en vana som man har haft i över 30 år... Blir nog inte lätt!
 
 
Så, nu undrar jag: har ni också gjort "fel" som jag och borstat tänderna efter frukost? Eller hur gör ni? Borstar ni före eller efter frukost?
 
#1 - Anonym

Jag borstar oftast innan frukost, känns fräscht och jag borstar så pass innan att smaken av tandkräm försvinner. Jag vill inta mitt första mål när jag är i ordning, så möter jag världen :)

#2 - michaela- nybliven tvåbarnsmamma ♥

men så tokigt! min mamma borstar alltid före och jag har alltid skakat på huvudet åt hennes galenskap haha..får kanske sluta med det då ;)

#3 - Sjölundskan

Jag gör som du, borstar efter frukost. Som du säger så känns det fräschast. Men man kanske får lära om nu då...

#4 - Maria

Jag har borstat före frukost i minst tio år. Tycker det känns fräschare, borstar innan jag duschar så när jag väl äter frukost är mintsmaken borta.

#5 - Sofie

Min mamma är tandhygienist, hon har alltid sagt att det är vilket som. Borsta tänderna morgon och kväll, använd gärna tandtråd och fluorskölj och undvik att småäta, så mår tänderna bra :)
Jag borstar efter frukost, har aldrig haft hål och knappt tandsten!

#6 - Mamma till Eddie & Wilton

Efter frukost ...

#7 - LILITH - Boktokig mamma med borderline

Enligt min tandläkare, som även forskar på 90%, så är det viktiga att man borstar två gånger om dagen. På morgonen spelar det ingen roll om man borstar före eller efter frukost. På kvällen ska det däremot vara det sista man gör innan man lägger sig.

#8 - Katarina

Jag borstar efter frukost, men är jag på resa och bor på hotell, borstar jag alltid före :) Ha en fin dag!

#9 - En pojkmammas vardag - blivande trebarnsmamma

Eftersom jag är en sån som springer direkt från sängen till frukostbordet så känns det "naturligt" att borsta efteråt ...

#10 - Sofia Ekström

jag har bettskena så jag borstar med vatten (som du säger, annars smakar ju allt illa) när jag går upp, men med tandkräm innan jag går. Som min tandläkare har sagt (och som de säger i extra-reklamen) så avbryter man ju syraattacken när man borstar, så om man inte borstar efter frukost riskerar man ju att något sitter kvar sen den. Vet inte om jag tror på det där...

#11 - erica

Jag äter frukost på jobbet, så jag borstar innan hemma. Men på helgerna blir det efter frukost. Jag tycker det senare känns bättre.

#12 - Hanna E

De gånger jag äter frukost på jobbet så borstar jag före, men det är mest för att jag inte ska glömma (vilket jag lätt gör när jag ska borsta på jobbet), de dagar jag lämnar och äter med barnen (och även på helgerna) så borstar jag efter.

Jag har diskuterat detta en del med min tandläkare framför allt när vi pratar om barnens tänder och det jag har fått lära mig är att det är viktigt att man borstar två gånger om dagen och gör det ordentligt. När man gör det är inte lika viktigt. När det gäller barnen så kan det vara bättre att göra det tex direkt efter middagen även om de äter kvällsmål för att vid den tiden orkar både barnet och den vuxne.

Att man rekommenderar att göra det morgon och kväll är mycket för att det ska bli en rutin som är lika från dag till dag och för att man inte ska glömma att borsta vid något tillfälle.

#13 - Ejkej

Jag har alltid borstat före frukost av ren lathet då vi bara hade badrum uppe så jag gjorde mig alltid helt klar uppe innan jag gick ner och åt frukost. Nu när jag bor i enplanshus blir det lite olika, på helgen blir det oftast efter. Kanske är därför jag aldrig haft några hål då. ;-)

#14 - Erika

Före! Direkt när ja vaknar,haha ja står inte ut me min egen morronandedräkt :D

#15 - Tess

Jag såg också den där och jag borstar absolut INTE tänderna före frukost. Det smakar helt uselt om man gör det. Jag har dock hört att man inte ska borsta tänderna direkt efter att man druckit juice för att det sliter på emaljen, så om jag druckit juice tar jag en fluortablett efteråt istället för att borsta.

#16 - Flyttlådan

Åh vilken skojig fråga!
Jag borstar, och har alltid borstat, tänderna så fort jag vaknat. Jag avskyr smaken jag har i munnen när jag kliver upp på morgonen och därför vill jag borsta tänderna så fort jag vaknat. Sen borstar jag dem ytterligare en gång precis innan jag ska bege mig av hemifrån. :)

#17 - Sandra

När jag jobbar så har jag borstat före, just för att jag aldrig orkar äta frukost tidigt på morgonen. Det gillade inte tandläkaren så det har jag slutat med. Men nu ska man tydligen borsta före? Blir ju förvirrad! Haha.

#18 - MammaLola

Äsh ... hur gott smakar frukosten efter stark mintsmak? Har liskom inte tid att vänta på att munnen ska kännas neutral igen om mornanrna. Med tanke på vad flour innehåller och hur det påverkar kroppen är det väl lite av ett pest-eller-kolera-läge ändå.

#19 - emma sofie

Jag har alltid borstat tänderna efter frukost. Skulle inte kunna äta frukost med tandkrämssmak i munnen.

#20 - Julia

Jag borstar också efteråt. Känns som att det fräter mer på tänderna om man äter efter att man borstat dom än innan. Plus att det borde smaka illa att äta med mintsmak i munnen för jag sover hellre lite extra än att gå upp tidigare för att borsta och hinna bli av med mintsmaken :)

#21 - Mamma i Gerdsmygen

Före. Sen tar jag ett tuggummi på väg till jobbet.

#22 - M

Jag brukar borsta tänderna någon timme efter frukost om jag är hemma på dagarna, annars brukar jag stressborsta dem efter frukost, haha!

#23 - Millan - två små och mamma mu

Det där är ju ganska omdiskuterat. För inte så länge sedan var det en diskussion om just detta hos blogkommentatorerna. Jag vet inte vilken sida som "vann" :p . Själv borstar jag efter frukost, vill vara fräsch när jag ska gå utanför dörren, inte lukta frukost i munnen så att säga.