bambi

Den allsmäktige föräldern uppmanar inte barnen att säga förlåt
Ibland så känns det som att många föräldrar har svårt att erkänna att dom gör fel och kan göra fel. Det dom säger är alltid rätt och är det som gäller. Dom säger aldrig förlåt och erkänner att det dom gjorde var dumt, men då kan dom väl inte förvänta sig att deras barn ska göra det? Barn ser ju upp till sina föräldrar och gör gärna som dom. Om barn aldrig får höra ett "förlåt" från föräldrarna eller höra föräldrarna säga att dom har gjort fel då tror förstås barnen att det är så man ska bete sig. 
 
Sen känner jag att det alltid är viktigt att barnen får känna att dom får säga emot oss föräldrar och vi säger alltid att dom får bli arga - även på oss. För om dom inte vågar säga ifrån till oss, hur ska dom våga säga ifrån när någon främling gör något dumt? Hur ska dom lära sig sitt värde och att deras åsikter räknas också? För även om jag säger något så betyder det inte att jag har sista ordet, ibland ändrar jag mig om barnen kommer med bra argument. Det händer ju inte såååå ofta, men dom lär sig att argumentera för sin åsikt och att den är värd att lyssnas på.
 
Men det är en balansgång det där med att bestämma och låta barnen vara med och bestämma. Jag får även träna på det en hel del på jobbet där eleverna får vara med och bestämma till viss del. Likadant med detta att erkänna att man kan ha fel, det tycker jag är viktigt att en lärare kan göra också. Att man visar barn och ungdomar att det är okej att inte alltid veta allt och veta bäst.
#1 - Kakan | Krumelur-MurmelDjur

Helt rätt! Jag håller med dig och precis som du säger så händer det ju inte sååå ofta att dom faktiskt får bestämma eftersom man hamnar väl sällan i situationer där dom vill göra är helt ofarligt osv, men det jag brukar köra med är lite "omvänd psykologi" skulle man nästan kunna säga. Jag brukar försöka hitta de här små sakerna som mitt barn får bestämma över. Om hon vill ha mjölk/vatten leka inne/ute ha på sig mysbyxor/jeans. Jag försöker hela tiden ställa frågor om vad hon vill, vad hon föredrar. Hon är 2½ så än så länge fungerar det bra att göra henne delaktig i ansvarstagandet på det viset! :))

#2 - Petra

Mycket klokt inlägg, jag håller med dej!

Svar: Tack :)
bambi

#3 - Hanna E

Väldigt bra inlägg.

Det är viktigt att lära barn att deras åsikter räknas och att de har rätt att bli arga, ledsna eller sura om de inte får som de vill. Mina barn får gärna vara allt det, men sen tycker jag inte att det är ok att slänga saker, slåss eller slå i dörrar.

När man ändrar åsikt efter att ha lyssnat på barnens argument så tror jag också att det är viktigt att försöka förklara varför man ändrade sig. Då lär barnen sig att om de hittar bra argument så kan de få som de vill.

Jag säger förlåt till mina barn när jag har gjort fel för att de ska lära sig att det gör man när man gör fel och att alla är värda att man säger förlåt till dem.

#4 - dianasdrömmar

Svårt det där med att sätta var gränsen går kram Diana

#5 - Tindra

Tycker det är jätteviktigt att barnen får lära sig att ha egna åsikter, att kunna tycka och känna , att alla är olika. Vi som föräldrar måste kunna visa att vi kan göra fel & erkänna detta och därmed säga förlåt till barnen,men också förklara vad jag gjorde för fel. Men jag tycker inte att man ska ge barnen skam & skuld känslor och lära dem att säga förlåt för något dem gjort i så liten ålder. Blir ingen trygghetskänsla i dem då. Ger stora konsekvenser när dem blir äldre. Men visst kan man lära dem vad som är rätt och fel, absolut! mkt viktigt.

#6 - Elin

En av de bästa egenskaperna en lärare kan ha är att kunna erkänna sina fel. Ja, plus en hel del andra egenskaper också så klart.
Både under grundskolan och gymnasiet fick jag alltid mest respekt för de lärare som var "mänskliga". De som kunde skratta och säga fel, erkänna sina fel och misstag. De som lät oss elever vara med och diskutera.

Någon erfarenhet av barn har jag inte direkt. Mer än att jag själv har varit ett. Men det är jätteviktigt att man som förälder ber om ursäkt om man gjort eller sagt något tokigt. Risken finns annars att barnen inte gör det.

#7 - Anonym

Bra inlägg. Är uppväxt med en mamma som aldrig sa förlåt till mig och med lärare som körde över oss elever, det misstaget gör jag inte med varken mina barn eller människor omkring mig, hellre ett förlåt för mycket i sådana fall.

#8 - M

Åh du är så vettig! Blir helt tårögd.

#9 - Caroline

Jag har inte barn, men är lärare. Jag håller med dig om att det är viktigt att barnen får vara med och bestämma i den mån det går. Jag tycker också att mina barn (elever) ska få vara arg och besviken på mig, det ger en möjlighet för samtal och diskussioner när vreden har lagt sig. Jag visar också eleverna ofta att jag också kan ha fel. Mina klocka 9 åringar ställer så kloka och svåra frågor som jag inte alltid har svar på, då visar jag under lektionen hur jag kan söka svar på frågorna (vilken även lär dem olika sökvägar). Jag har många hög presterande elever som blir mycket ledsna när de gör något fel, därför känns det också viktigt att visa att även jag kan stava/tänka/göra fel. Min förhoppning är att de då kan lära sig att det inte är hela världen att göra fel, jorden går inte under. Det ända som händer är att vi kan lära oss av våra misstag..

#10 - Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Bra skrivet. Och du har så rätt. Det är jätte viktigt att även vuxna kan backa och säga förlåt för trots allt är vuxna också bara människor och det är mänskligt att fela.