Dulche de leche får man när man kokar en burk kodenserad mjölk i 3 timmar. Då blir det världens godaste kolasås/kolakräm (beroende lite på hur hårt man har kokat den). Den är suverän i bakverk och efterrätter! Jag har hört att det nu finns som färdig produkt (så man slipper koka burken i 3 timmar - men jag tycker inte att det är så jobbigt eftersom det sköter sig självt rätt mycket) och kallas då för
karamelliserad mjölk.
Dessa brownies blev gudomligt goda! Kladdiga, chokladiga och med en massa kola-smak!
1 burk kondenserad mjölk
Browniessmet
250 g mörk choklad, gärna 70 % kakao
250 g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
3 ägg
1 äggula
1 dl (60 g) vetemjöl
Drygt 1 dl (60 g) kakao
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1. Börja med att koka burken med kondenserad mjölk i tre timmar. Burken måste hela tiden vara helt under vatten och ta bort etiketten innan.
2. Sätt sedan på ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, cirka 20 x 26 cm, med bakplåtspapper.
3. Smält 200 g av chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. Hacka resten av chokladen grovt.
4. Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsats av ägg.
5. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och vänd sist ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen och släta ut den.
6. Klicka ut dulce de leche över smeten och virvla runt den ner i smeten med en kniv.
7. Grädda sedan i ugnen i knappt 40 minuter. Låt gärna kakan stå i kylen över natten så blir den perfekt!