bambi

Läsarfråga
Jag fick en fråga från läsare som jag tänkte att vi kanske kunde hjälpas åt att svara på? För jag känner inte igen problemet men det kanske är någon annan som gör? Någon som kan ge Therese några tips eller dela med er av era egna erfarenheter?
 
 
Tack för intressant läsning av din fina blogg. Har bara en liten fråga till dej. Sov dina barn sämre när ni skolade in dem på förskolan?? Någon mer här inne som har erfarenhet av det?? Lillen vakna 20 gånger per natt och är ledsen och orolig. Är det såhär det ska vara nu?? Han är 1.5 år och har oftast sovit hela nätter innan. Med vänlig hälsning, Therese
#1 - LILITH - Boktokig mamma med borderline

Mina har blivit krångligare vid inskolning. Sen är det ju även en utvecklingsfas vid 1,5 år som också kan påverka sömnen.

#2 - Hanna E

Jag kan inte koppla perioder av dålig sömn just till inskolningen på förskolan, men någonstans mellan 1,5 år till 2 år så har mina barn börjat ha perioder med mycket drömmar och då vaknar de ibland ofta. Jag tycker nog att det verkar som om drömmarna blir ännu mer livliga i den åldern. Det kan ha med förskolan att göra också, det är mer intryck att bearbeta och det sker ju ofta i drömmarna.

Sen kommer det perioder när de sover nätterna igenom (kanske inte alla nätter, men många) för att sen få perioder med mycket drömmar igen. Just nu drömmer min 5-åring massor, men så är hen mitt i processen att lära sig att läsa och lite osäker på vad som händer efter sommaren när hen ska börja förskoleklass och gruppen från förskolan delas upp mellan olika skolor.

#3 - johanna

JA ABSOLUT!!!
Det är så vanligt. Många barn sover sämre vid inskolning och det säger även förskolepersonalen. Det blir så mycket intryck för barnen att bearbeta och bearbetning sker om nätterna. Olivia sov sämre 3-4 veckor vid inskolningen och sen var det lugnt igen!

#4 - Heléne

Ja, mycket sämre. Tog någon månad så blev det bättre. Behövs mycket närhet.

#5 - Sofie

Jag arbetar på förskola, och detta är mycket vanligt. Att börja på förskola innebär massor av nya intryck, och ett helt annat tempo än barnet är van vid. Precis som de ovan skriver så brukar det här gå över när barnet har vant sig. Vill du och har möjlighet skulle du kunna korta ner barnets dagar lite, så att han får lite mer tid att varva ner i lugn och ro hemma innan läggdags.

#6 - Johanna

Det kan mycke väl vara pga inskolningen då där är en stor omställning. Men barn har även en utvecklingsfas runt 18 månader så det kan även vara det..

#7 - Fröken Gredelin

När Max skolades in så minns jag att flera föräldrar berättade att deras barn börjat sova sämre. Inte så konstigt kanske med allt nytt.

När jag var ung så jobbade jag förresten som barnflicka hos en familj i Oslo. Treåriga flickan började då på en amerikansk skola för att lära sig engelska och där var allt helt annorlunda från förskolan hon tidigare gått på. Förutom att det var en timmes resa enkel väg så var det läxor som skulle göras och nya klasskamrater.Detta resulterade i mardrömmar och att hon började kissa i sängen. Föräldrarna tyckte att det var väldigt märkligt. Minns att jag tänkte att det var det konstigaste av allt, att de verkligen inte förstod vilken omställning det var för en treåring...

#8 - Mia

Min yngste fick jätteproblem med sömnen när han skolades in på förskolan. Personalen sa att det var vanligt och att det brukade gå över när de vant sig med de nya rutinerna. För min son gick det dock inte över..utan blev bara värre och han fick en radda med andra problem också..men visade sig sen att han har en diagnos att tampas med. Vi fick göra om inskolningen och korta ner dagarna rejält. De allra flesta går det dock över för utan en massa åtgärder.

#9 - Longevity - en blogg om hälsa

Nej, jag har sex barn och jag har inte märkt av det på någon av dem. Det är nog snarare åldersrelaterat eller en tillfälligt orosperiod nattetid

#10 - Förskolemannan

Det är inte ovanligt att en del barn sover sämre när det sker stora förändringar i deras liv och en del kan därmed sova sämre under exempelvis inskolning. Många intryck som ska bearbetas vilket kan påverka deras sömn och leda till att de får svårare att komma till ro på kvällen och under natten.

#11 - Anna - Mamma till Emilia med albinism

Det är vanligt vad jag hört och jag har även varit med om det, när vår tjej börja. Det händer att när ngt hänt lr det varit mkt på förskolan så vaknar hon mkt. Det med alla faser kan tyvärr göra det men det kommer bli bättre.

#12 - Aggie

Hej!

Har två barn och den yngsta som fyller 4 år snart sover mycket dåligt vid färändringar, tex vid inskolning vid 2 års ålder, byte till storbarnsavdelning, när lillasyster föddes sov hen dåligt i två månader. Så ja, så kan det absolut vara. Nu vet vi att hen sover dåligt vid förändringar även om vi pratar och bearbetar dagtid, så arbetar man ju även saker nattetid. I vanliga fall sover hen 12 timmar i sträck utan att vakna :-) Så det går över, inga konstigheter :-)

Kramar!

#13 - Carola

Haha jooo! Kunde varit jag själv som skrev det där :P Men vår tjej var 2,5 år när hon började nu i januari. Hon har alltid sovit bra och i egen säng. När hon började dagis blev nattningarna (som heller aldrig varite ett problem, vi har bara bäddat om henne och sagt gonatt) ett helskotta och hon började även vakna på nätterna. Men varje gång gjorde vi bara samma sak, nattade (bäddade) om henne igen. 2-3 (jobbiga!!) veckor tog det men sen var värsta chocken av dagis-start över och nu går nattningarna finfint igen och hon sover hela natten som vanligt. Puh!