bambi

Kläder med hjärtan - för alla?
 
Zack ville ha på sina nya jeans och keps på direkten. Jag fick lite "hur-kunde-jag-köpa-VITA-byxor"-ångest eftersom han hade på sig dessa kläder när vi provsmakade dom nya Ballerina-kakorna igår. Men som tur är så finns det Vanish och det kommer säkert bli fläckar på dom där jeansen förr eller senare... så varför inte "förr"..?  ;)
 
Jag vet att vissa är av den inställningen att pojkar inte ska ha hjärtan på kläderna (fick nån sån kommentar när jag visade upp vad jag hade beställt i bloggen) men Zack tycker faktiskt om hjärtan! Och rosa! Och bilar! Och en hel massa olika tryck och färger och jag är så glad att han får chansen att välja mellan ALLA möjliga sorters kläder så att han kan uttrycka sin egen personliga smak genom val av kläder. 
 
Jag gillade i allafall jeansen med hjärtan på, men jag förstår att alla inte delar min (och Zacks) smak!
 
På Zack så kommer jeansen och kepsen från Mini Rodinis nya kollektion och tröjan är från Molo. Leah har på sig en tröja från Mini Rodini och jeans från Polarn o. Pyret.
#1 - Stina

Jag tycker Zack är jättefin i sin nya kläder med hjärtan (och alla andra kläder). Jag kan inte förstå varför en del kläder ska begränsas till ett visst kön? I veckan så hade min son på sej en rosa onepice till förskolan, han var hur nöjd som helst :-)

#2 - Jenny - mammaliv i Nashville

Jag tänker inte "tvinga" august i någon riktning men han kommer absolut få välja vilka kläder han vill för att uttrycka sin personlighet! Och måla naglarna om han vill det! Och allt annat som får somliga att sparka bakut. Vad är det som är så farligt med en kille som bär hjärtan..? Han har ju valt det själv.
När jag klär August i byxorna från Missoni by Lindex kallar alla honom för tjej här. Så ledsamt.

#3 - Förskolemamman

klart att pojkar kan ha kläder med hjärtan på sig (dock sällan man ser sådana i affärerna). Med vit bakgrund hade jag nog iofs inte vågat mig på ;-)

#4 - Longevity - en blogg om hälsa

Jag tycker det är bra att de får välja själva dina sötnosar. Små barn har ju inte lärt sig att vara fördomsfulla på samma sätt som vi vuxna. Min yngsta son slutade använda rosa och handväska i femårsåldern för att hans dåvarande dagiskompisar tyckte han var tjejig

#5 - Anonym

Du får väl ha vilka kläder du vill på dina barn.

#6 - Anna

Vaddå "pojkar ska inte" som om det vore lagstadgat. Vilken inskränkt attityd. Lite hjärtan, prickar och glada färger har ingen dött av.

#7 - Petra

Klart pojkar kan ha hjärtan! Varför inte liksom, det är en figur som vilken annan figur som helst. En form som dessutom står för kärlek och är fin, hur skulle det kunna bli fel?
Blir så trött på larvet att pojkar inte får ha något som kan ses som sött och gulligt.
Vilken tur dina barn har som har en sådan klok och öppenhjärtig mamma som vet bättre än att begränsa deras sinnen.

#8 - Sandra

Jag förstår inte hur folk kan lägga så mycket tid på vilka färger/mönster pojkar eller flickor kan ha på sig. Allt passar väl alla?! Det är färger, herregud! Vad folk borde prata om är hur kläderna ser ut och är anpassade till barn.

Vissa föräldrar som ALDRIG skulle sätta rosa på sin lille pojke köper gladeligen kortkorta kjolar och små "bh:ar" till sina småtjejer. Men att deras 3åriga flickor ser ut som små minivuxna och sexuella varelser, det är inga problem. Bara pojkarna inte har rosa!

#9 - Sara

Självklart kan både pojkar och flickor ha hjärtan på kläderna! Det är väl alldeles strålande självklart att alla barn kan ha alla färger och motiv. Varför i hela friden skulle de inte kunna ha det?

#10 - Hanna

Ja du, det är sällan man ser hjärtan på killavdelningen. Precis som man aldrig ser nyckelpigor och fjärilar. Jag älskar nyckelpigor och blev överlycklig när jag hittade en röd och blå babyfilt med nyckelpigor. Den har båda mina varit underbart goa i!

#11 - Jennie

Jag tycker också att det är självklart med alla mönster till både pojkar och flickor! Men väljer barnen verkligen själva? Det kanske bara är så att du inte skriver det, men jag får uppfattningen att det är du som väljer och klickar hem plaggen?! För mig innebär att barnen väljer själva att dom sitter med vid datorn, eller är med i affären när kläderna väljs ut. Men som sagt, det är kanske så ni gör när ni handlar till barnen, bara att du inte skriver det:-)

Svar: Ibland är barnen med och pekar ut det dom vill, men oftast så funkar det inte eftersom dom vill då ha ALLT på hela sidan! Sen så blir det ju aldrig total valfrihet eftersom vi som förälder väljer ifrån vilken butik dom kan välja sina kläder så blir det ändå ett visst slags utbud och just den butiken har kanske inte något som barnen hade velat ha.
bambi

#12 - Anonym

Håller med ovan, om barnen ska ha valt sina kläder så ska de få vara med redan vid inköpstillfället och kunna peka och tycka. Annars så köper vi vuxna hem saker vi tycker är fina, och barnen får då i allafall inte sin åsikt och vilja fram..

Svar: Ibland är barnen med och pekar ut det dom vill, men oftast så funkar det inte eftersom dom vill då ha ALLT på hela sidan! Sen så blir det ju aldrig total valfrihet eftersom vi som förälder väljer ifrån vilken butik dom kan välja sina kläder så blir det ändå ett visst slags utbud och just den butiken har kanske inte något som barnen hade velat ha.
bambi

#13 - mia

Klart killar kan ha hjärtan!:-)
Mina söner har haft både blommor, fjärilar, hjärtan osv.
Vita kläder har däremot aldrig fungerat vare sig på mig eller mina barn av den enkla anledningen att vi alltid lyckas smutsa ner dem inom 5 minuter ;-)

Svar: Nej, vita kläder är inget vi brukar ha... men det finns ju Vanish så jag tror att det ska gå bra! :)
bambi

#14 - Jo

Jag tycker också det är sorgligt att man inte ska få ha vad man vill... Tänker att pojkar oftast är mer begränsade än tjejer gällande detta. Killar kan ha hjärtan!

Du såg väl Yohio igår (min idol, en förebild!) - han hade hjärtan på sig! :-)

Svar: Nej, jag såg faktiskt inte på Mello igår. Brukar inte se deltävlingarna, bara finalen... :)
bambi

#15 - PiaM

Klart han ska få ha lite hjärtan på kläderna om han vill det.
Hade inte valt jeans med vitt och hjärtan i ens för en flicka.. Helt enkelt inte min stil och jag skulle aldrig få det rent.. men blev jag mer kär i lilltjejens katt-tröja. Så fin:)

#16 - Reggi

Tycker de är jättefint på honom och om han gillar de så ska han självklart få ha de på sig :)

#17 - Hanna Karlsson

fint med hjärtan! :-)

#18 - Lisa

Nej, jag blir alltid lika förundrad över personer som tycker att bara för att pojkar de senaste kanske 70 åren eller så haft en viss typ av kläder så "är det bara så", som om det är ett faktum som kommer att gälla för alltid. Förundrad som sagt, men mest rädd att vissa kan vara så totalt omedvetna om att mode, och framförallt, åsikter och seder konstant förändras. "Det är så det är" är nog det sämsta argumentet någonsin mot förändring. Undrar hur dessa personer hade reagerat om de levt då man avskaffade slavar, började ifrågasätta att jorden var platt, kämpade för allmän rösträtt- först för alla män, inte bara de rika, sen också för kvinnor, eller på 60-talet när svarta fick rättigheter osv osv osv i all oändlighet? Att tro att kvinnor ÄR på ett sätt och män på ett annat när det gäller sådana urbota korkade detaljer som färger. Hur kan personer som vanligtvis är rätt smarta tro att färger har något med kön att göra? Det är ju faktiskt helt absurt.

Vad är det de här människorna tror kommer att hända om små pojkar får ha hjärtan, eller rosa eller Hello Kitty???? Att de blir förvirrade och inte får en tydlig identitet? De har säkert rätt- se bara på alla de män som växte upp runt sekleskiftet, då alla barn hade kolt, så man inte såg om de var pojkar eller flickor. Se på deras tragiska öden, hur de hela livet vandrade runt i ovisshet och fruktan... Eller vänta... så blev det ju inte nä...

Undrar också om de som frågar om barnen får välja själva är lika snabba att ifrågasätta om det är barnens eget val vilka leksaker de leker med? Eller om det är en helt annan sak att små tjejer som får input från alla håll att dockor is the shit, faktiskt väljer dockor? Fast det räknas väl inte, för då är det ju p.g.a biologiska orsaker...

#19 - Soffy

Skruttan är lätt att klä- kalla dagar till dagis går det jättebra med marinblå ullställ. Ska hon vara fin väljer hon dock klänning :) Hon är 3,5 nu och det märks att hon börjar tänka mkt kring olikheter mellan könen. Ibland säger hon att pojkar kan ju inte ha kjol eller rosa och då brukar jag käckt flika in att det kan de visst - om de vill. På samma sätt som att tjejer kan klä sig som de vill. Ibland läser vi en berättelse som heter Timo ska på fest (ur min skattkammare) och då ska man peka på sånt som man tycker han ska ta på sig. Hon brukar klä honom i kjol, blus, högklackat och halsband :)

#20 - Tessa i höghuset

Åh vad du är diplomatisk :-) när du svarar läsare som ifrågasätter din sons fina kläder med hjärtan.

Apropå diskussionen om att barnen väljer kläder. Självklart är det vi föräldrar som ska köpa kläder till barnen, vi är vuxna och väljer det vi tycker passar. Vad barnen sen gillar påverkas ju sen av oss föräldrar, av förskolan, TV och hela samhället, och av deras egen personlighet såklart. Grejen är väl att när barnen blir typ 3 år så har många av dem starka egna åsikter. Alla mina tre barn (två söner, en dotter)har i lite olika utsträckning åsikter kring vad de vill ha på sig. Vissa kläder i lådan är populärare än andra, och du märker ju vad Zack gillar, och det påverkar ju vad du köper åt honom gissar jag. Mina söner har båda haft perioder när de gillat hello kitty, hjärtan, glitter, döskallar, bilar, eller olika färger lite extra - och det tar jag ju lite hänsyn till när jag köper nya kläder (ibland är de med). Det räcker som val för dem tycker jag :-). De får heller inte välja fritt vad vi ska äta till middag t.ex, de får välja bland det som står på bordet ;-).