På nyårsafton så åt vi den festliga efterrätten glace au four, eller baked alaska som den också kallas (eller glassbomb som vi kallade den... kärt barn har många namn). Det är en jättegod efterrätt med två sorters glass inuti maräng och med havrebotten. Sen kan man festa till det vid nyår eller födelsedagar med lite tomtebloss när den serveras.
Förbered gärna glassbomben några timmar innan den ska ätas.
Havrebotten
50 g smör
2 dl havregryn
2 msk socker
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ liter vaniljglass
½ liter hallonsorbet eller hallonglass
Maräng
2 äggvitor
1 dl socker
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält smöret i en kastrull. Ha sedan i havregryn, socker, mjölk, vetemjöl och bakpulver. Rör till en jämn smet.
3. Välj ut en skål som du ska använda som "form" i frysen (ca 18 cm i diameter) och rita av runt den på ett bakplåtspapper. Bred ut havresmeten i cirkeln, men nån centimeter ifrån för att den kommer att flyta ut lite.
4. Grädda den sen i ugnen i ca 8 minuter och låt kallna.
5. Ta skålen som du har valt till form och lägg plastfolie i botten av den. Tryck ut först vaniljglassen i skålen och sen hallonsorbeten i mitten. Ha till sist på havrebotten. Plasta in allt och låt stå i frysen ett par timmar.
6. Sätt på ugnen på 275 grader.
7. Förbered marängen genom att vispa äggvitorna hårt och sedan ha i sockret och fortsätta och vispa lite till.
8. Ta sedan ut glassen och vänd upp och ner skålen och ha på det på bakplåtspapper på en plåt. Bred ut marängen ovanpå så att all glass täcks.
9. Grädda mitt i ugnen i 2-3 minuter tills marängen har fått fin färg. Servera genast.