bambi

Glace au four / Baked Alaska / Glassbomb!
På nyårsafton så åt vi den festliga efterrätten glace au four, eller baked alaska som den också kallas (eller glassbomb som vi kallade den... kärt barn har många namn). Det är en jättegod efterrätt med två sorters glass inuti maräng och med havrebotten. Sen kan man festa till det vid nyår eller födelsedagar med lite tomtebloss när den serveras. 
 
Förbered gärna glassbomben några timmar innan den ska ätas.
 
 
Havrebotten
50 g smör
2 dl havregryn
2 msk socker
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
½ liter vaniljglass
½ liter hallonsorbet eller hallonglass
 
Maräng
2 äggvitor
1 dl socker
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält smöret i en kastrull. Ha sedan i havregryn, socker, mjölk, vetemjöl och bakpulver. Rör till en jämn smet.
3. Välj ut en skål som du ska använda som "form" i frysen (ca 18 cm i diameter) och rita av runt den på ett bakplåtspapper. Bred ut havresmeten i cirkeln, men nån centimeter ifrån för att den kommer att flyta ut lite.
4. Grädda den sen i ugnen i ca 8 minuter och låt kallna.
5. Ta skålen som du har valt till form och lägg plastfolie i botten av den. Tryck ut först vaniljglassen i skålen och sen hallonsorbeten i mitten. Ha till sist på havrebotten. Plasta in allt och låt stå i frysen ett par timmar.
6. Sätt på ugnen på 275 grader.
7. Förbered marängen genom att vispa äggvitorna hårt och sedan ha i sockret och fortsätta och vispa lite till.
8. Ta sedan ut glassen och vänd upp och ner skålen och ha på det på bakplåtspapper på en plåt. Bred ut marängen ovanpå så att all glass täcks. 
9. Grädda mitt i ugnen i 2-3 minuter tills marängen har fått fin färg. Servera genast.
 
 
#1 - Heidi

Det här är ju såå gott!! Varmt och kallt liksom! Jag brukar köra på leilas recept med sockerkaka i botten men detta verkade aningen godare! Tack! Tips! Kör på grill på ugnen och grädda med öppen ugnslucka - vakta noga! Man vill ha färg men inte värme och det går fort! Kram till dig!

#2 - Ulle

Mums!!! Jag sitter precis nu och äter av vår överblivna hjortronparfait sen nyår. Det var också väldigt gott. :)

Gott nytt år!!

#3 - Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Låter som den jag gjorde fast med mandelbotten istället och mascarpone i glassen. Men jag lyckades inte med utseendet på min, men god blev den ;-)

#4 - Martina

Den där efterrätten brings back memories!!
Vi fick den på dagis en gång! Det är alltså typ 33 år sedan men jag minns fortfarande hur underligt det kändes när de berättade att den var "gjord i ugnen" - Glass i ugnen liksom! :-)

#5 - Hanna Karlsson

Mmm, så gott!