bambi

Människor som stjäl
 
Nu är vi hemma igen! Vi stannade till vid en mack på vägen hem för att tanka och köpa semlor. Där såg vi en man som puttade fram sin bil till bensinpumpen! Sen så hade han tydligen ställt sig med tanklocket på fel sida så han drog hela slangen över bilen. Slangen räckte inte riktigt så typ hälften av all bensin hamnade utanför. Det hela såg minst sagt skumt ut... och det var det också! För helt plötsligt så rivstartar han bilen och kör ifrån macken med en jäkla fart. Och han stod vid en av pumparna där man betalar inne i kassan.... vilket han förstås inte gjorde. 
 
När jag gick in och köpte semlorna så sa kassapersonalen att han var påtänd enligt andra vittnen. Det är första gången som jag ser någon smita ifrån att betala för bensinen. Däremot när vi var i London så såg vi hur en kvinna kom utrusande ur en butik med en barnvagn! Hon sprang så att barnvagnen guppade hit och dit, det såg väldigt konstigt ut. Och straxt efter så började larmet att tjuta och en vakt springer efter henne.
 
Jag tycker alltid att det är tragiskt att se människor som stjäl så där. För jag tror inte att dom har det lätt, något har gått väldigt snett om man känner att enda utvägen är att stjäla. Det blir vi andra samhällsmedborgare som får betala för sånt, men samtidigt så har vi ju brustit i att ta hand om dom. Men det är förstås aldrig okej att stjäla! Jag tror bara inte att det är så svart eller vitt när det gäller såna här samhällsproblem. 
#1 - J

Frågan är var samhällets skyldighet upphör. En hemlös missbrukare får oftast någonstans mellan 8000 och 12000kr per månad att leva på, dvs mer än en student som tar både lån och bidrag. Detta är siffror jag fått av missbrukarna själva, samt diverse utbildningssamordnare, poliser m.m. Trots detta stjäl de i massor. LVM har bevisligen misslyckats, därav har man nu beslutat att (eller om det nu redan skett) avskaffa det. All forskning visade på att någon som inte ville ta sig ur ett missbruk kunde inte botas genom tvångsvård.

Så vad exakt är det man ska göra för att hjälpa dem? De får chans på chans men kan ändå inte bete sig. Tragiskt är det såklart i många fall, men man måste ändå ta ansvar för sina egna handlingar då andra bevisligen inte kan bära hela tyngden åt dem.

#2 - Anonym

Samhällets ansvar bör aldrig upphöra, välfärden måste ha en central plats, det medmänskliga. Allt är inte svart och vitt och allt kan inte med enkelhet förklaras. Vi måste sluta vara så isolerade från våra grannar och medmänniskor, vi måste sluta tänka i vi och dem termer. Människor som ligger på botten behöver all hjälp från samhället och sina medmänniskor de kan få. Ett vänligt hej kan göra en hel dag för någon.

#3 - Anonym

Ps. Statistiken visar att brotten inte ökar utan står på samma nivå eller minskar.

#4 - Erica

Jag tror också att det är något djupt tragiskt bakom människor som gör sånt. Det desperata över situationerna pekar ju åt droger eller alkoholmissbruk. Jag tycker att samhället alltid har en skyldighet att värna sina medborgare, ibland måste vi ju skydda samhället från vissa individer genom tvingande åtgärder. Men nånstans har vi ju misslyckats, då vi fortfarande har fattiga, missbrukare, att människor begår självmord m.m. Jag tycker det är värt alla skattekronor i världen om vi kunde få ett tryggare och med välkomnande samhälle - men man kan inte förvänta sig att samhället, dvs staten, ska fixa allt. Ansvaret ligger på oss också. Att bemöda sig att hjälpa någon som har det svårt, att ringa polisen och anmäla en trolig fyllekörning, att göra en orosanmälan till soc.