bambi

Är det okej att ge små barn läsk?
Igår såg jag ett barn i Zacks åldern (ca 5 år) på bussen med en Coca cola i handen. Jag är helt säker på att hen var i Zacks ålder eller yngre för jag hörde hen fråga när dagis skulle börja igen. Jag kan tycka att det är så fel att ge så små barn läsk, samma sak när jag ser saft i en nappflaska. När ett barn är så litet så att hen behöver dricka ur nappflaska så tycker jag att hen inte behöver söta drycker... men det är min åsikt det.
 
Jag tänkte sen att jag kanske överdriver detta med läsk, för jag ger ju faktiskt barnen saft, Mer och Festis. Så jag tänkte jämföra dom två och se om Coca cola verkligen är så mycket värre?
 
 
När man tittar på innehållsförteckningarna så ser dom ut så här:
 
Coca cola: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (sockerkulör E150d), surhetsreglerande medel (E338), naturliga aromer (inkl. koffein).  Kolhydrater per 100 ml: 10,6 g (enbart från socker!!!)
 
Mer Jordgubb: Vatten,10% juice från koncentrat, socker, surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumcitrat), aromer och antioxidant (askorbinsyra).  Kolhydrater per 100 ml: 8,4 g
 
Ingredienserna står i alltid i storleksordning, alltså det som det är mest utav kommer först. Inte så konstigt att vatten kommer först i båda dessa men sen på andra plats finns socker hos Coca colan och juice på andra plats i Mer:en. Det känns ju i alla fall lite bättre att det finns lite juice i Mer än inget alls, så kanske dom får i sig nåt nyttigt i alalfall?
 
Men en sak som jag reagerade på var att Coca cola hade två stycken E-ämnen medan Mer inte hade något. Det står till och med på Mer-förpackningen att den inte innehåller några konserveringsmedel eller färgämnen och även det känns som ett plus. 
 
Sen dessa med koffeinet. Ja, det känns ju inte bra att ett barn som är så ungt ska få i sig koffein (som faktiskt är ett gift och beroendeframkallande!!).
 
Nu är förstås bäst att ge barn vatten, speciellt mellan måltider, men att ge barnen lite saft (eller Mer) ibland tycker jag inte är så farligt. Zack tycker inte om kolsyra alls, medan Leah har smakat lite lite nån gång. Jag tycker att man själv som förälder inte behöver introducera barnen för kolsyrade läsk om innan barnen själv efterfrågar det. Eller vad säger ni?
#1 - hanna

jag började dricka cola när jag var fyra. Allt är ju relativt, men festis är inte mycket bättre. På ett sätt kanske cola är värre eftersom det finns koffein i, men annars tror jag det är samma "skit"

#2 - Lesthis gothworld

Det finns festisar utan socker (med bara sockret från frukten då) har jag för mig, det kan ju vara ett alternativ.

Enligt mig tycker jag inte det är värre dock att ge barnen läsk än att ge dem godis. Det är nog samma shit i olika former bara :P

#3 - Anonym

Mina barn får absolut inte dricka läsk , äldsta blir 5 i oktober .
Räcker med saft & vatten .
Min minsta på 15 mån får saft vissa gånger & framför allt om det är jättevarmt& han inte vill dricka .
Han kan dricka ut glas men för bekvämlighetens skull blir det i flaska eller pipmugg ibland ;)

#4 - LILITH - Boktokig mamma med borderline

Varken Maja (9 år) eller Leo (7 år) dricker nånting alls med kolsyra. Jag gjorde cola i min soda stream och hade i MASSOR med kolsyra (med flit) och sen fick de smaka och tyckte det var jätteäckligt, vilket var precis min mening.

. På dagarna dricker de vatten om de är törstiga och till maten är det mjölk eller vatten. Saft blir det till lördagsgodiset, men bara en mugg, är man mer törstig efter det får man nöja sig med vatten.

Ser ingen mening med att i unga år ge barnen dåliga vanor, de lär de sig ändå med tiden :) Jag håller samma vanor; vatten när jag är törstig osv. Det kan bli något glas cola på helgen för mig men inte mer än så.

#5 - Annica

Alltså... Jag har ju bara en dotter och hon är 3,5 månad just nu men... Både jag och maken dricker rätt mycket cola så varför skulle inte hon få? Jag kommer inte förstöra drickan i soda streammaskin, eller låta bli att introducera det. Men kommer i alla fall att vänta till 1,5-2 års åldern. :D

Saft är ungefär samma skit som Cola så varför utesluta bara det ena? Och druvsockret som finns i de safter utan tillsatt socker kan också i sig vara onyttigt (farligt) i för stora mängder det också...

#6 - Anonym

När det gäller sockret så är juice och saft lika illa som läsk, för att inte tala om dessa "sockerfria" sorter med sötningsmedel i. När det gäller koffein kan jag hålla med om att kola känns sådär. Här hör läsk/saft/godis till helg och fest.

#7 - lollo

Jag läser jätte mycket om kost och försöker ta reda på vad som finns i produkter innan jag äter/dricker de. Har läst mycket om just Coca Cola och hur vidrigt det är! Finns ju absolut INGENTING bra i den drickan. Nu har jag inte själv barn, men om jag hade skulle jag aldrig någonsin ge detta "gift" till de . Jag använder Stevia som sötning i bakverk och dryck.. fungerar utmärkt och är väldigt drygt!

Här är lite fakta om Coca Cola:

http://wiki.answers.com/Q/What_harmful_ingredients_are_in_Coca-Cola

#8 - jenny

min barn är 2 och 3 år och dom får läsk. däremot undviker jag att ge dem cola pga koffeinet. Fanta känns bättre.

Men dom får det INTE dagligen och bara vid festliga tillfällen. Jag tycker att läsk/saft/godis/kakor ligger under samma kategori.

Däremot vill jag INTE ge dem lightprodukter.

#9 - Helena

Jag tror inte att läsk är värre än mer, samma skit båda två. Sen är klart just cola ännu värre med sitt koffein. Men övrig läsk och MER är nog likvärdigt.
Min son, 4år, får smaka bubbeldricka vid fest. Övrigt dricker han mjölk/vatten. Nu i sommar på picknick och liknande har vi haft med hemmagjord saft från mormor som man vet vad det är i!
Lilltösen på 1 år dricker vatten/mjölk. Det är hon nöjd med.

#10 - maya

någonstans har jag läst att mer/festis/smakis ja dessa i tetra innehåller ca 6-8 sockerbitar per förpackning. ett barn bör max få i sig 5 sockerbitar på en hel dag! samma med dessa drickjoggi dom är väldigt söta dom också.
nä läsk, mer/festis bara vid fika/kalas annars vatten inte är det bra att dricka socker?!

#11 - ::Ulle::

Det finns inget allmänt svar på det tycker jag, utan varje familj/förälder gör sina egna val. En bekant till mig förfasades över de föräldrar som gav sina överviktiga barn glass på badhuset när hon var där. Men vad vet vi? Ingenting kring andras omständigheter och jag tycker man ska strunta i andra och tänka mer på sin egen familj och sina egna val. Tänk om det var mitt överviktiga barn som satt där och iakttogs med en glass... för hen får nämligen glass och läsk ibland hen med... :/#12 - Anonym

Jag tycker att ett glas cola till fredagsmyset inte är någon fara, då tycker jag det är värre med folk som ger sina barn godis/kakor/muffins/bullar när som helst under veckorna och tycker att det ska vara mer okej

#13 - sofia

Hej! Vår ditter på 10 månader får absolut INGET med socker i. Hon vet inte vad det är och behöver verkligen inte det för att "leva". :) Så länge vi bara kan har vi bestämt att inte ge. Förra veckan såg vi ett par med en son i samma ålder som vår dotter på McDonalds. Vi äter mat och ger flickan burkmat + vatten, inga problem. De ger sin son milkshake, hamburgare och pommes. Jag kan verkligen inte förstå varför. El en pappa jag vet som gav sin 8 mån son öl från sitt glas för att det roade honom lite granna. Jag må vara konservativ men så är det :) Alla gör som de vill med sina barn

#14 - Julia K

Man kan ju dricka drycker med kolsyra utan att det ska vara läsk, t.ex. bubbelvatten. Hemma dricker vi mest bubbelvatten efter åren i Schweiz (där kranvattnet inte smakar gott alls) så det har blivit en vana, men läsk dricker vi inte så ofta, i så fall kanske lite saft med bubbelvatten :)

#15 - Mamma till Eddie & Wilton

Min äldsta son har druckit läsk sen ett år tillbaka då var han 3 men bara Fredag/Lördagar resten av veckan blir det mjölk, saft & vatten ser inget fel i det !!

#16 - Maria

Sofia: Du vet ju inte vad de ger sit barn alla anda dagar i veckan. Varför dömma bara för att man ger en hamburgare med pommes 1 gång i månaden/halvåret/året eller vad de nu gör!?!Du har ju faktist ingen aning om hur deras matvanor ser ut för övrigt! Vad är du rädd för ska hända detta barn om det nu skulle få pommes en gång i veckan? Skulle det bli övervitigt? få diabetes, hjärtfel? dö? Nä knappast. Du skriver att det inte är några problem att ge DITT barn burkmat o vatten. Nu är det ju så att alla barn är inte som ditt barn. Väldigt många barn ratar burkmat tex och är man på resande fot och har rest i bilen ett par timmar så har man kanske inte mat i bilen med sig och tar första bästa matstället när man börjar bli hungrig. Och råkar det nu vara Mc Donalds, so what???

#17 - Anna, Gbg

Vi dricker oftast vatten och mjölk. Läsk får barnen kanske 2ggr/månad men aldrig cola pga koffeinet. Saft kan de få på helgen till fikat och Mer/Festis kanske 1-2 ggr på månad. Vid utflykter har vi oftast med deras sportflaskor med vatten alternativt köper bubbelvatten och tar med.

#18 - Tessan Halldén

Nu har ju Mer också E-nummer/tillsatser bara det att de inte har valt att skriva ut e-numret utan skrivit själva namnet på substansen. Citronsyra, natriumcitrat, aromer och askorbinsyra har även en e-nummer beteckning. Dock inget man kanske behöver hetsa upp sig för heller. Men kan vara bra att veta i dessa e-nummerfientliga tider.

Själv undviker jag socker och vissa tillsatser till mina kids. Men det händer att de får en Mer på stranden, en bulle eller fruktyoghurt någongång. Men de verkar föredra riktig vara. :) Nöjd så länge det varar!!

#19 - Miaa

nej fy vad hemskt. Mina barn kommer inte få läst. Det är bevisat att om man dricker en liten läsk om dagen så ökar cancerrisken makabert. Bla. prostatacancer och så var det en till som jag inte minns namnet på. Så nej :)

#20 - Miaa

Enligt undersökningar borde jag har skrivit.

#21 - Elin - Livat på torpet

Mina barn dricker inte någonting som det är kolsyra i. Dom tycker att det är "starkt". Och jag tycker att det är bra. Själv dricker jag och sambon inte heller mycket dricka, utan det blir bara kolsyrat vatten.

Men självklart köper vi festis, mer och saft till dom. Lte festligt ska man ju ha det ibland :)

#22 - Anonym

Som med allt annat, helt ok i rimlig mängd. Nog var det väl en tjej eller kille som drack?

#23 - EN MÖLNBOBOS LIV - MAMMA TILL MELVIN OCH FELIX

Melvin är 6 år och dricker inte kolsyrat. Nu på sommaren blir det mer festis. Enkelt att ta med sig när man är iväg. Annars är han en mjölkdrickare och vill helst ha det. Han gillar nyponsoppa också men det har vi bara hemma periodvis.

#24 - Förskolemamman

Sonen, snart fem år, har nyligen fått upp ögonen för läsk men det är inget vi egentligen dricker här hemma utan han får oftast nöja sig med vatten eller mjölk och vid enstaka tillfällen Mer eller liknande.

Jag anser dock inte att man behöver bli fanatisk och han har fått smaka/dricka Coca cola hos släktingar eller vid något enstaka tillfälle hemma. Om de får dricka läsk någon gång ibland tror jag inte de tar skada av utan att det viktigaste är att se över hur den sammanlagda kosten ser ut så det inte överlag blir för mycket "sötsaker" med all glass och annat under sommaren.

#25 - Förskolemamman

Sonen brukade förr få bubbelvatten vid finare tillfällen men efter jag läst på förpackningen att det inte är bra att låta barn under en viss ålder dricka har vi minskat ner även det.

#26 - Fnulan

Mira är ett barn som får läsk.. Ledsamt egentligen tycker jag men det började i Egypten när Mira matvägrade och vi var glada för det lilla hon fick i sig. Det enda som fungerade var läsk.
Nu får hon det när det är lite myskväll eller så. Men jag håller med det är inte alls bra. Hade gärna sett att hon inte fått det men där är jag inte alls konsekvent.
Pussen!

#27 - Josefin

Själv började jag dricka cola när jag var ett år gammal. Min familj bodde då i Thailand och mamma var orolig att jag inte fick i mig tillräckligt med väska när det var varmt. Så hon tänkte att det var bättre att jag blev lite beroende av socker än få vätskebrist. Så själv kan jag inte riktigt se problemet med läsk till barn (i och för sig har jag inga egna),

#28 - Sara

Hmm. Tycker MER är lite fula i sin marknadsföring av drycken. Citronsyra låter så fint men det är inte citronsyra från citroner som används. Det har ett e-nummer (e330) och framställs oftast ifrån svarta mögelsvampar som man odlar. En del människor får allergiska reaktioner mot citronsyra. Natriumcitrat har e-nummer e 331 och är ett salt av citronsyra. Sen är det lite obehagligt med "aromer", det betyder att juicen inte smakar så mycket utan att man tillsatt kemiska aromämnen ("naturliga" betyder bara att de framställs i laboratorium från något som kan finnas naturligt, t.ex. mögelsvampar). Askorbinsyra har e-nummer e300 och framställs oftast syntetiskt.

Tror egentligen inte att coca-cola är så mycket bättre, men det enda MER har gjort är att skriva ut sina e-nummer för att få dem att låta som vanliga ingredienser.

#29 - Millan - två små och mamma mu

När vi var på sommarfest på förskolan precis innan sommaren i år var det ett barn som drack cocacola till sin picnick, han är knappt 3 år gammal! Det kändes inte riktigt okej.. Har också funderat över varför dock, för vi ger ju våran 3åring saft och MER, men det känns liksom värre med Cola..

#30 - Tess

Vid något enstaka tillfälle har Connor testat dricka med kolsyra i men ALDRIG med koffein. Han har absolut inget behov av att få det i sig. En del säger att det är svårt att neka barnen när man själv dricker Coca Cola, men det är det inte alls. Jag dricker Cola och när Connor frågat om han får smaka så har jag sagt att han är för liten och det har inte varit några protester efter det.

#31 - Rita

Våra barn är 1 år, 7 år och 9 år. De stora dricker nästan bara vatten och mjölk, men nu på semestern blir det saft nån dag. När jag fikar med dem på café så brukar de alltid få välja mellan en bulle/kaka eller läsk/saft, och hittills har de alltid valt bulle/kaka och druckit vatten till. :) Jag började så när de var mindre, mest för att det är för dyrt att köpa både kaka OCH dricka till både mig själv och barnen och nu är de så vana vid det så de reagerar inte ens. Jag själv dricker förstås också vatten till, eftersom jag är van vid att man endast dricker läsk vid kalas och fester. Det lär jag barnen också. Det är inget som jag tänkt närmare på. 1-åringen har inte smakat läsk ännu och så lär det förbli några år ännu. :)

#32 - Lina

Jag dricker nästan alltid cola light eller vi har det hemma och dricker det mest å helgerna och då är det klart O får smaka. Men jag har nästan alltid med en festis el saft åt honom å vatten såklart när man gör något, utflykt el picknick.... så jag gå inte och köper cola burkar åt honom, men klart han får smaka av oss. När vi är utomlands och det är typ 30-35 gr varmt då blir man ju glad vad han är dricker, så dricker han cola får han det. Minns när vi var i Thailand när han var 21 mån och blev jätte sjuk i höstblåsor och hög feber, då var vi glada vad han än drack så han fick cola och isglass och det var super bra då hellre det än att bli inlagd på thailnds sjukhus med dropp liksom. Så socker drycker är ju faktiskt bra ibland, de behöver ju inte bara vatten n är man måste dricka mängder i värmen. ha en skön dag och ha så kul på filmen, jag ska iväg å¨jobba :( kramar

#33 - emelie

Enligt mig är det inte mycket bättre med godis, bakverk, saft?

#34 - Chrissi

Kolsyran...inte bra. Frätande med mera och ska gärna undvikas även av kvinnor.
Min dotter på snart 3 år får sällan saft (aldrig läsk). Hellre lite bråk med en grinig unge än att grundlägga sjukdomar hos sitt barn.

#35 - Babbodil

Tycker att allt är relativt. Om mitt barn får smaka på lite coca cola en gång i månaden så är inte det hela världen. Men å andra sidan äter vi sällan godis, snacks och bakverk och läsk etc utan har en rätt så sund livsstil i övrigt. Annat tycker jag det är om man ger sina barn det flera gånger i veckan, men då inkluderar jag faktiskt kakor, bullar och annat som faktiskt också innehåller socker och i många fall också e-ämnen om man nu inte bakar allt själv.