Hallon och blåbärtårta med crumble och vaniljsås

Min svåger fyllde år i helgen så hans tjej bakade en sån god tårta till honom. Jag frågade om jag fick receptet för att dela med mig till er och det fick jag.
 
Den var verkligen supergod och saftig! Ännu godare dagen efter när vi smaskade i oss  ;)
 
Receptet är väldigt fiffigt då man använder 7 äggvitor i tårtbottnarna och sen dom 7 äggulorna i vaniljkrämen, så inget går till spillo. Crumble är så gott, det är ju det som är det bästa med smulpaj så man får verkligen det bästa av två världar med denna tårta  :) 
 
 
 

7 äggvitor

3½ dl mjölk

1 dl filmjölk

4 tsk vaniljessens

8 dl vetemjöl

5 dl strösocker

1.5 msk+1.5 tsk bakpulver

255g smör (i kuber)

en nypa salt

 

blandade bär (ca 3-400g)

2 msk potatismjöl

 

Crumble (smuldeg)

150g smör

4 dl mjöl

2 dl havregryn

1 msk socker

3 msk ljus sirap

en nypa salt

 

Vaniljkräm

5 dl mjölk

1 vaniljstång

1 ½ dl strösocker

7 äggulor

1 ½ dl maizena

50 g mjukt smör

 

3 dl vispgrädde

färska bär

 

1. Sätt på ugnen på 180 grader.

2. Blanda bären med potatimjölet. Blanda samman äggvitorna, 1 ½ dl mjölk och vaniljessensen och sätt åt sidan.

3. Blanda samman dom torra ingredienserna i en skål, tillsätt sedan smöret och resterande mjölk. Vispa samman på låg fart tills allt har gått ihop, ca 1 minut.

4. Tillsätt äggblandningen lite åt gången samtidigt som du vispar på mediumfart.

5. Fördela smeten jämnt i tre smorda formar med löstagbar kant. Fördela sedan bären jämnt bland dom tre formarna. Nyp snabbt ihop smuldegen som du smular över en av bottnarna (grädda denna lite längre ner än dom andra).

6. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

7. Vaniljkräm: Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

8. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

9. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

10. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i kylen. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.

11. Vispa 3 dl vispgrädde hårt. Blanda sedan med vaniljkrämen.

12. Montera ihop tårtan med vaniljkrämsblandningen mellan varje tårtbotten, men tårtbottnen med crumble ska vara överst. Toppa med färska bär.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Cissi
2013-07-22 @ 13:19:10 Blogg: http://nastanperfekt.blogg.se

Hjälp vad gott det lät ;)

Titti
2013-07-24 @ 00:01:13

är jag blind eller? hittar inte någonstans i texten var filmjölken ska in.

Svar: Det bör vara samtidigt som mjölken (när största delen av mjölken ska i).
bambi

Erika
2013-08-06 @ 05:44:34

Nam, låter jättegott men:

1.5 msk+1.5 tsk bakpulver

1.5 msk av vad?

Svar: Bakpulver. Först 1½ msk bakpulver, sen 1 ½ tsk bakpulver :)
bambi

Jenny
2013-08-21 @ 21:35:29

Men, 1,5 MSK är ju 22,5 ml och 1,5 TSK är ju 7,5 ml - så 1,5 MSK + 1,5 TSK är ju = 2 MSK

Och allt bakpulver ska tillsättas samtidigt? (=torra varor?)

Cecilia
2013-10-18 @ 15:52:58 Blogg: http://www.ceciliabroberg.com

Hej R-M!

Har provat flera av dina recept och tycker att de är fantastiska! Men just detta är verkligen krångligt.

Det vore toppen om du redan från början skriver att det krävs tre bakformar. Jag tänkte att det var som vanliga tårtbottnar - att man gör en form och skär dem i tre delar. Jag hade bara två hemma så det ska bli spännande att se hur det blir nu. Dessutom, lägg gärna in uppdateringen om filmjölken i receptet.
Det kan också vara bra att göra amatörbagaren lite uppmärksam på att det behövs ett kärl till äggvitor, ett till äggulor, ett till smeten, ett till bären, en kastrull till vaniljsåsen, ytterligare en bunke till när den ska svalna. Jag är glad att jag är i ett hus med diskmaskin! :) Det är många moment. Jag väntar med spänning för att se hur det blir - dubblade receptet dessutom så allt blev extra krångligt med antalet formar, men det får lösa sig på något sätt. Jag är helt övertygad om att smaken blir jättebra hursomhelst :-)

Svar: Just detta recept bakade jag inte själv. Det är ett av dom få recepten som inte kommer från mig, utan det är min svågers flickvän som bakade denna. Så jag skrev bara det hon skrev till mig :)
bambi

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback










Beauty Planet