Kompisarna påverkar nog mer än man tror

 
En sak som jag har märkt en tydlig skillnad på när det gäller Zack nu under sommaren är att han vill oftare ha rosetter, rosa kläder, klänning och tiara på sig. Han ville även ha strumpbyxorna med hjärtan som jag köpte på Polarn och Pyret. 
 
Jag kan inte låta bli och tänka att detta måste bero på att han inte umgås med samma kompisar som han gör när han går på förskolan.
 
Kompisar är förstås viktiga när man växer upp så även om jag inte alltid har gillat det så har Zack t.ex. fått en Spiderman-tröja - och jag vet att han inte har fått höra något om Spiderman hemifrån eller från vänner som inte går på förskolan. 
 
Men det har alltid känts viktigt att stötta barnen i att våga vara sig själva. Det känns viktigare att dom vågar lyssna på sig själva än andra och att inte alltid följa med strömmen. Att dom känner att dom kan välja mellan att ha Spiderman-tröja OCH rosetter i håret, om dom nu vill.  
 
 
Leah älskar klänningar just nu men samtidigt så älskar hon att leka med bilar och ber oss ofta att ta fram bilmattan. Det är en härlig kombination och det är HENNES kombination, hennes intressen, som hon har valt från en buffé av olika valmöjligheter och det känns bra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Respelion

Även om man väljer att klä sig i enlighet med vad kompisarna "dikterar", så blir det likväl ett uttryck för vad man själv vill, nämligen att tillhöra deras gemenskap.

För vissa blir denna gemenskap så viktig (de med svag självkänsla) att de helt styrs av kompisarnas klädval. För vissa andra blir deras eget klädval så viktigt (de med svag självkänsla) att de helt ignorerar kompisarnas klädval.

För alla andra (de med okej självkänsla) så brukar en balans mellan de egna behoven och omgivningens behov utkristallisera sig så småningom.

michaela- mamma till tre 💗
2013-07-29 @ 09:21:38 Blogg: http://minahjartanochjag.webblogg.se/

precis så tänker jag med mina barn. fast jag blir lite ledsen när jag tänker på att dom så småningom kommer vilja ha den där (förbaskade haha) spindelmannentröjan bara för att kompisarna ha sådana. men tänker ändå att vi som föräldrar också är en stor del av det som påverkar dom och då kan "styr" lite iaf..

Förskolemamman
2013-07-29 @ 09:45:57 Blogg: http://blogg.loppi.se/forskolemamman

Jag tror att barn påverkas av det mesta i deras omgivning, föräldrar, miljö, syskon, kompisar och vad omgivningen uppmuntrar. De hittar inspiration till vad de leker, säger och gör i deras omgivning. Det är enligt mig oundvikligt att de inte ska påverkas av vad kompisarna gör men förhoppningsvis hittar de sin egen trygga bas där de vågar följa sin egen väg och plocka ut det de anser som godbitarna.

meh.blo.gg
2013-07-29 @ 11:14:55 Blogg: http://meh.blo.gg/

Det är tyvärr svårt att helt skydda barn från omgivningens påverkan. Jag ser ett program på måndagar som heter 16 and counting. En av mammorna (somhar 12 barn) har hemundervisning till och med för att hon vill skydda sina barn från att välja som andra gör och inte efter deras egna tankar. Jag tycker inte det verkar vara rätt sätt. Tycker att barnen verkar missa mer än vad de får ut av det.

Svar: Jag har också sett det och dom är väldigt extrema. Dom vill ju bli självförsörjande och kunna vara helt utomstående från samhället. Men det gäller att balansera det. Jag vill inte heller att barnen inte ska kunna tänka och tycka själva heller...
bambi

meh.blo.gg
2013-07-29 @ 19:59:26 Blogg: http://meh.blo.gg/

Sant, det är inte en helt enkel balansgång.

Anonym
2013-07-30 @ 16:46:52

Varför är def så farligt m spindelmannen? Fula förvisso, men ärligt hut snyggt ät det med pojkar med rosett i håret?

Svar: Jättefint med rosetter i håret, oavsett vad som finns mellan benen :)
bambi

Anonym
2013-08-03 @ 19:59:52

Självklart skall man uppmuntra sina barn till självständiga individer, men... låter du din son alltså gå till förskolan med precis vad han vill ha på sig..?
Lär du honom även hur han skall svara, bemöta när / om han får lite obekväma frågor ang klädval som tex strumpbyxor, rosett, klänning-för som du vet kan såväl barn som vuxna vara brutala i sina synpunkter....

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet