bambi

Att göra annat än att jobba när barnen är på förskolan
 
Jag fick en kommentar av Emma som jag tänkte är enklast att svara i ett helt inlägg. Jag vet också sen tidigare att detta är ett hett ämne som många har åsikter och tankar om.
 
Här i Stockholm så får man göra vad man vill medan barnen är på förskolan. Jobbar man heltid så får man ha barnen på förskolan heltid, vilka tider man vill. Nu går våra barn ca 7 timmar om dagen och har alltid gått 6-76 timmar om dagen trots att vi har arbetat heltid (men just nu är jag sjukskriven 25%). På vår förskolan går dom flesta barnen från 9-15 vilket gör att förskolan bara har öppet mellan 7.30-17. Här i Stockholm känns det nästan som prestige att ha barnen på förskolan så lite som möjligt och jag vet att flera föräldrar här känner press på sig att ha barnen så lite som möjligt på förskolan vilket leder till stress och ångest. Flera känner sig som dåliga föräldrar bara för att dom hämtar kl. 16 t.ex. 
 
Jag kände också lite press förut, men nu för tiden så blir barnen nästan sura när jag kommer och hämtaar för dom tycker inte att dom har lekt klart och då vet jag att dom har det bra. 
 
Jag håller med om att dom flesta barn har det faktiskt bättre på förskolan än på ett fullpackat ICA med stressade människor som ska hinna handla efter jobbet. Jag handlar ofta innan jag hämtar barnen (men ibland är dom med och handlar också) och det tar 5 minuter istället för 20 minuter som det annars skulle ta med barnen. Så då har vi 15 minuter extra att göra något roligare än att bråka om att vi inte ska köpa godis eller vilken juice vi ska ha. 
 
Vad tycker ni om frågan?
#1 - dianasdrömmar

Vi har barnen på förskolan fritids mellan 8:30-16 varje dag och jag handlar gärna innan jag hämtar barnen...kram Diana

#2 - LILITH - Boktokig mamma med borderline

Så länge de inte är där ifrån öppning till stängning ser jag inga problem med att man handlar, tar en snabb tur på gymmet osv. För att kunna vara en bra förälder är det viktigt att man även prioriterar sig själv ibland.

Svar: Precis! Nu har vår förskolan till och med mindre öppettider än dom "ska" och inte ens då finns det barn som går från öppning till stängning.
bambi

#3 - Maja

Jag tänker likadant. Dottern är på dagis 8-15, och ibland hinner jag handla innan jag hämtar.
Jag är helt övertygad om att hon har det betydligt bättre på dagis den stunden, än av att släpas runt på ett knökfullt Ica Maxi.

Jag tror att de allra flesta föräldrar gör så här av omtanke för sina barn. Inte för att smita undan att vara med barnen som somliga verkar tro.

Svar: Håller med!
bambi

#4 - Hanna

Riktigt små barn bör vara hemma med sina föräldrar, enligt min åsikt. Jag har arbetat på förskola i många år. Med små barn menar jag att de bör vara hemma till de är tre år. Undantag är vid tex föräldrars sjukdom, depression el om tex föräldrarna har en funktionsnedsättning el om barnet har det och behöver stor omvårdnad och stimulans.

#5 - Petra

"Jag tror att de allra flesta föräldrar gör så här av omtanke för sina barn. Inte för att smita undan att vara med barnen som somliga verkar tro."

Haha, själv tror jag att föräldrarna tycker det är otrooligt skönt och praktiskt att passa på att använda dagis som barnvakt då de gör annat än jobbar. Dagis ÄR till för att barnen ska ha någonstans att vara när föräldrarna JOBBAR, inte som barnpigor åt föräldrar som behöver "egentid". Är väl en sak att slinka in 10 min och köpa mjölk om affären är på vägen till dagis, men fara och veckohandla med barnen på dagis, nä.

Förstår inte varför folk inte vill vara med sina barn? Har de uppfostrat dem dåligt så de är odrägliga att ha att göras med? ;)

Kanske ni märker att jag själv jobbar på dagis och blir upprörd ;) Vi har föräldrar som kommer och berättar att de varit hos frisören, fikat med vänninor på stan, golfat osv. osv. Och använt dagis på barnvakt, INTE okej!! Sen finns det inte plats för de barn som verkligen BEHÖVER dagis.

Och vill man att barnen "ska ha det bättre än på Ica i rusningstid" (ööh), är ett tips att handla på annan tid, fara när barnen är hemma med pappan, eller höra om de får vara och leka hos en kompis en stund.

Svar: Men nu är inte förskolan till för att "förvara" barnen där medan föräldrarna jobbar utan man bytte ju namn till förskola för att det ska vara till för barnen, för att barnen ska utvecklas där.
bambi

#6 - Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok

Det här pratade vi om hemma häromdagen, eftersom vi helt glömt att det var så här i Sverige (vi bor i USA). Här frågar de inte ens hur man jobbar, om man jobbar. Vi betalar för platsen och gör vad vi vill medan barnen är där. Å andra sidan betalar vi ju bra mycket mer. Nu när vi flyttar till Sverige om några veckor känns det som om förskolan kommer att bli i princip gratis, och så subventionerad som den är kan jag tycka att det är rimligt att ha lite regler för hur den utnyttjas. Vill man ha mer tid så kan man ju köpa privat barnpassning utöver.

#7 - Petra

Ja just ja, allt för att föräldrarna inte ska behöva ha dåligt samvete när de utnyttjar "barnvakten".

"Förskolan" idag ser till föräldrarnas bästa, inte till barnens.

#8 - Helena

Jag håller med Petra i mycket hon skriver! Förskolan är en plats för barn under tiden föräldrarna jobbar! Det är sååå överfullt på många förskolor nu för tiden så ibland undrar jag I'm barnen verkligen har det bättre där än med sina föräldrar?!? Att anse att barn har det bättre någon annan stans än med sina föräldrar tycker jag är konstigt, faktiskt.
Sen är det ju, som Petra skriver, valfritt att åka och handla med barnen en tid när de inte är hungriga och gnälliga.
Samtidigt är det ett lärande tillfälle för barnen att få se och uppleva saker tillsammans med sina föräldrar. Både tråkiga och roliga saker. Allt kan inte alltid vara så himla kul och latjo!

#9 - Helena

Glömde att tillägga, vill man inte ha med sina barn under handling osv så får man skaffa barnvakt. Det är en himla skillnad på förskolan och barnvakt!

#10 - Sofie

Jag blir verkligen upprörd över att föräldrar gör annat än jobbar när barnen är på förskolan.
Det spelar ingen roll om förskolan är "för barnens" skull el att kommunen säger att man får göra vad man vill el att man vill va "snäll" mot barnen el man "behöver" träna för att va en bra förälder. Va fasen, det handlar om principer. Låt de barn som Behöver vara på förskolan få rätt till pedagogerna. Bättre pedagogerna lägger lite lite mer tid på de barnen vars föräldrar faktiskt arbetar, än lägger tid på barn som faktiskt skulle kunna vara med sina föräldrar på ica. Principer!!

#11 - Christine

Jag har inga moraliska invändningar mot att man lämnar barn på förskolan trots att man t ex har en ledig dag. Det jag ifrågasätter med dagens regler är när man som här i Malmö har olagligt långa förskoleköer och knökfulla förskolor samtidigt som föräldralediga får behålla syskonplats när de går hemma. Om alla som behöver en plats för att de arbetar/studerar får en plats inom angiven tid och verksamhetem kan bedrivas på ett bra sätt så ser jag inget problem med att man är generös med vistelsetiderna.

#12 - Sofie

Ps, jag måste bara tillägga, Om förskolan nu var så viktig för barnens lärande, socialisering osv, skulle det väl vara skolplikt redan så tidigt? eller hur? Men det är det inte, eller hur?

#13 - Hanna E

På barnens förskola så bryr de sig bara om vilka tider man vill ha barnen och att om man inte har en heltidsplats så får man hålla de tiderna.

Nu har jag sällan behovet av att handla eller göra ärenden innan jag hämtar barnen, men jag brukar försöka hämta paket och göra snabba ärenden innan jag hämtar barnen normala dagar.
Ibland hämtar jag 30 min tidigare och det slutar alltid med att vi går från förskolan samma tid som vanligt för de är sällan klara. Det är precis som om de har en inbyggd klocka så de vet när jag hämtar och brukar vara på ett bra ställe i leken där de kan avbryta.

#14 - Förskolemamman

Jag arbetar i en kommun där det är föräldrarnas arbetstiden som styr barnens vistelsetid på förskolan vilket jag anser är bra. De stora barngrupperna blir bara större och på många ställen går personalen på knäna. Nej, det är enligt mig inte alltid bättre för barnen att vara på en förskola än på ett stressigt ica. Vara med föräldrar att handla hör även det till utvecklingen och något barn behöver gå igenom. Jag anser att det tyvärr finns ett visst negativt synsätt hos den generation hos vår nuvarande generation föräldrar (vill bara poängterar att jag inte menar att detta synsätt faller på dig utan överlag) att man på många sätt försöker undkomma att vara med sina barn. Det tjatas om egentid, träning, vara med vänner osv och lite prioritering läggs på att vara med sina barn. Jag har tyvärr varit med om alltför många fall där föräldrar lämnar sina 1-åringar först för att hämta de sist och gör annat än att jobba. Det rör sig om ytterst få år av livet och de vill man väl få tillsammans? Nu menar jag inte att man ska sitta ihopklistrade och att man aldrig ska få tid på egenhand men det finns tyvärr en del fall då det gör till överdrift och där barnen träffar personalen på förskolan mer än sina föräldrar (utan att de behöver det).

Nu är jag dessutom yrkesskadad och trots att jag har sonen på den förskola jag tror är bland de bästa i kommunen vill jag ha honom hemma med mig så mycket som möjligt, det är jag som trots allt är hans förälder och ska uppfostra honom.

#15 - Anonym

Jag tycker inte att det är rätt att man har barnen på förskolan för att man som vuxen ska kunna handla, gymma, fika osv. Då tycker jag att man sänker förskolansstatus något enormt, och att man ser den endast som barnpassning. 6-7 timmar på förskolan räcker för ett barn, det är deras heltidsjobb och det är oftast en mycket mer tuff och högljudd miljö än föräldrarna har det på sitt jobb. Så varför ska barnen behöva vara kvar bara för att föräldrarna ska kunna få lite fritid?

#16 - Karin

Spännande att höra vad andra tycker. Vi har heltidsplats till våra barn men behöver sällan ha dom på förskolan mer än kanske 2-3 dagar i veckan, och då oftast bara ett par timmar. Så vi har kommit överrens med rektorn på våran förskola om att dom ska försöka vara där minst 3 dagar i veckan för att det ska bli någorlunda kontinutet på det hela (så då blir det så att dom är där ibland när vi är lediga). Men nu har vi fått plats på dygnet runt förskola så att vi kan ha dom på förskolan när vi faktiskt behöver (vilket är mest helg, kväll) ist för på lediga dagar. Kommer inte bli särskilt mycket mer tid för dem på förskolan, men känns lite läskigt att de ska behöva vara där på kvällarna...

#17 - Anonym

Jag tycker att man kan använda förskolan som barnpassning för att det är barnpassning, bra barnpassning. Att träna, handla m.m. har jag inga problem med att folk gör då barnen har barnomsorg. Vissa pratar om status, på vilket sätt sänker man statusen undrar jag? För att höja statusen borde förskolepersonalen stå på sig så det blir mindre grupper. Förskolebarn är inte skolbarn, hur mycket man än säger att man använder sig av pedagogik så går det ändå inte att jämföra med skolan. Jag tycker inte att förskolan ska jämföras med skolan heller, vi pratar om barn upp till 5 år här, de ska leka och ha roligt i en säker miljö. Dagis är ett bra namn tycker jag, förskola för mig är 6-års och sen börjar man ettan, dvs skolan. Folk är bara så statuskåta nu.

#18 - Sara

Det spelar ingen roll hur fin läroplanen är och hur mycket politikerna påstår att förskolan "är till för barnen" - rent praktiskt ser verkligheten inte ut så! I genomsnitt är det endast ca 1 h med planerade pedagogiska aktiviteter, resten är ren logistik med blöjbyte, fri lek, utevistelse, måltider etc.

Naturligtvis finns det enstaka förskolor med små, lugna barngrupper och hög personaltäthet, men på de allra flesta förskolor ser det inte ut så. Där har mycket stora barngrupper, stökig och högljudd miljö, och personal som går på knäna och inte räcker till.

Jag har själv arbetat inom förskolan i flera år och min uppfattning är att föräldrar inte riktigt vet/förstår hur den dagliga verksamehten ser ut på en förskola, utan de tror att det är lugn och fin pedagogisk lek med mycket vuxenkontakt hela dagarna. Så är det tyvärr inte, och det tror jag är svårt och jobbigt för många föräldrar att ta till sig, och därför fortsätter man att intala sig att förskolan är en lugn, trygg och fantastisk miljö.

Jag har nyligen sagt upp mig och jobbar nu inom en annan branch. Jag höll på att gå in i väggen pga arbetsmiljön, och jag tyckte att det var skitjobbigt att gå hem varenda dag och känna att jag inte räckt till. Ibland hann man inte ens gå på toaletten på flera timmar för det var så intensivt.

Visst man kan springa inom affären på vägen och handla mjölk eller så, men det är inte i barnens intresse att använda förskolan som barnvakt. Ordna då hellre barnvakt privat där barnen åtminstone får vistas i en lugn hemmiljö med en vuxen som de inte behöver dela med en hel barngrupp.

Svar: Förskolan som vi har barnen på är ett föräldrakooperativ så vi jourar på förskolan 2-3 dagar om året. Så JAG vet faktiskt hur det ser ut en hel dag på barnens förskola. Och dom väver faktiskt in pedagogiska inslag i nästan allt dom gör. Barnen går i en relativt liten förskola med bara 20 barn och 6 stycken pedagoger. En av pedagogerna lagar mat så det är alltid hemlagad ekologisk mat. Jag älskar vår förskola och tror HELHJÄRTAT på att Zack och Leah mår bra av att vara där och att det defintivt inte är någon "förvaring". Dom utvecklas av att vara där och får mycket vuxenkontakt (pegogerna har alltid flera saker att berätta om dagen när man hämtar).
bambi

#19 - Anna

Denna diskussion alltså. Inte spelar det någonsin någon roll om man slinker in och handlar eller gymmar en halvtimme innan man hämtar sin älskling på dagis? Vi spenderar alla eftermiddagar, kvällar och helger tillsammans, den där jäkla halvtimmen 2 dagar i veckan är knappast skillnaden mellan succé och fiasko för vår relation. Vi har aldrig barnvakt på kvällar eller helger, hon är med oss överallt, även om jag mycket väl förstår de föräldrar som väljer att ha det.
Mest tråkigt är att förskolepersonalen tycker att deras verksamhet är så usel och obarnvänlig att det kan vara direkt skadligt för barnen att vistas där en stund extra då och då.
Jag tänker fortsätta stänga öronen för dessa, i mina öron, idiotiska kommentarer om föräldrar som inte vill vara med sina barn för jag VET att jag är en riktig toppenmorsa trots att jag alltid handlar utan barn.

#20 - arasen

Jag har min son på dagis mån-fre 9.30-15 och jag är 100 % sjukskriven som det ser ut just nu. Men det är för hans skull han går där varje dag (egentligen får man bara ha 15 timmar i veckan här annars). Han behöver träffa barn och aktivera sig på ett sätt som jag inte riktigt kan erbjuda honom på samma sätt hemma.. Det funkar bra för oss.. Och han älskar sitt dagis

#21 - Marie-Louise

Ständigt denna diskussion om barnomsorg. Det var likadant när mina döttrar var små, den som hämtade barnen först "vann" och hade man barnen längre så kände man sig hemsk :( Klart barnen har det bättre på förskolan med sina kompisar än på ett fullt Ica, sen inte sagt att barnen inte har det bra hemma för det är klart dom har. Men denna hets med att barnen ska vara på förskolan så lite som möjligt känns inte okej tycker jag. Kram

#22 - Soffy

Låter klokt att man får ha barnen så mycket i Stockholm! Vi har utgått från makens jobbschema vilket ger mig en timma frukost på egen hand de dagar jag lämnat (jobbar dygnspass så det är inte så ofta) Dessutom får jag ett par timmar på ons e.m då jag jobbar halvdag. Jag jobbar 15 timmar på en dag, sover och sen jobbar jag ett par timmar - den där timmen på morgonen är guld värd! Hon går så sällan, som mest 4 dagar/ vecka och som minst 1,5 dag så jag anser att det även är rättvist mot henne. Men, jag vet att kommunen inte skulle godkänna det om de krävde att se mitt jobbschema!!!

#23 - Liniz

Jag håller ju såklart med dig :) Eftersom jag jobbar så sjukt orgelbundna tider, har mkt stand byer osv så går ju O på fsk även om jag är hemma. Han skulle inte må bra av att ha oregelbundenhet och vara hemma titt som tätt. De driver ju dessutom pedagogisk verksamhet 9-15 på O förskola varje dag så ska barnen vara på fsk så ska de vara där senast kl 9 på morgonen och om jag blrjar kl 13 så kan han ju inte drulla in då liksom. han går oftast bar 9-15 eller till 16 när maken hämtar och vi har bara 30h veckor, han går på deltid, så har det varit nästan hela tiden. Ibland är han ledig 1 dag / vecka när vi hittar på nåt. Så jag brukar också passa på att handla när han inte är med ibland, kram kram god morotskaka ska testas.

#24 - Liniz

i Stockholm får ju dessutom F-lediga ha sina barn 9-15 varje dag 30 h / veckor, så vad är egentligen skillnaden..... kram

#25 - Tilda

Intressant ämne det här.
Jag har själv jobbat flera år i förskoleverksamheten men har inga egna barn än.
Så jag kan bara se myntet ifrån ena sidan så att säga. Jag kan hålla med Sara om att det är en slitsam bransch, det var därför jag valde att sluta.

Däremot ser jag inte något problem med att föräldrar tar "egen" tid genom att handla utan barnen eller träna.
Jag ser att problemet ligger högre upp än så, det är dags att det satsas mer pengar på förskolorna, personalen ska inte behöva gå på knä och föräldrar ska inte känna att det måste hämta sina barn på förskolan så fort det kan för att pedagogerna är helt utslitna...

Sen är min personliga erfarenhet att det oftast är sista timmarna som är "lättast" så det spelar ingen större roll om föräldrarna hämtar 15 eller 16:30 för att det har varit och handlat och tränat. (Sen bor det ju självklart på barnets ålder, om barnet är lite förkyld, vilken årstid det är osv osv.)
Däremot kan föräldrarna gärna få bränna över på lunchen och hjälpa till när 15 ungar ska ha mat samtidigt, torkas av, byta blöjor och sedan ha SIN napp, snutte eller vad det kan vara för att sedan somna. haha skämt och sido.

Hur som helst, det jag vill komma fram till är att jag inte anser att en förälder är dålig om hen gör något annat innan den hämtar barnen även om jag tycker att förskole pedagoger sliter ut sig något fruktansvärt pga. underbemanning.

#26 - Maja

Min dotter är 5 år, och det var jag som skrev att jag uppriktigt tror att barnen har det bättre på dagis än ett fullt Ica Maxi.
Dottern säger rakt ut att hon hellre vill vara på dagis och att hon hatar att handla. (oavsett om hon är hungrig eller ej och oavsett om hon sovit innan eller ej)

Personalen säger också att de tycker att det är helt rimligt att barnen är där medan vi föräldrar handlar. Nu har vi lyxen att ha ett dagis som inte är proppfullt och en avdelning som fungerar superbra med hög personaltäthet.

På vilket sätt är det då bättre att jag tar med mig ett barn som absolut inte vill till affären? Det handlar om 2x30 min i veckan. Och är det inte att undervärdera förskolan att säga att det är bättre att de är hos en kompis den stunden? Varför är det bättre än dagis?

Dålig uppfostran? Nej det tycker jag verkligen inte att dottern har. Jag älskar att vara med henne, men att knuffa en vagn runt i affären när hon bara längtar hem, det tycker jag inte är meningsfullt för någon av oss.

#27 - Jennie

Jag tycker det är intressant att det är många förskollärare som är stora motståndare till att barnen är extra på förskolan om föräldern tränar eller handlar... Att arbeta på en förskola är ett serviceyrke där föräldarna är kunder. Det tycker jag ofta glöms bort. Plockar vi bort våra barn från förskolorna har förskollärarna inget jobb att gå till! Jag är själv lärare, med allt vad det innebär, och även där gäller det att vara införstådd med att det är service som gäller, mot uppsatta mål som ska resultera i betyg. För mig är det helt tokigt att jag skulle hämta barnen på dagis, köra hem, laga mat, plocka undan, umgås med barnen och slutligen lägga barnen för att sedan kl 21 på kvällen åka och storhandla när jag kör förbi affären på väg hem från jobbet. För att vardagslogistiken ska gå ihop utan att jag ska brytas ner totalt så handlar jag naturligtvis innan barnen hämtas!

#28 - Therese

Oj vilka tröga kommentarer. Är själv förskollärare i Skåne och här får päronen lämna arbetstid+restid. Jag är inte intresserad av att ha de barn vars föräldrar gymmar el dylikt. Då vill jag hellre lägga all min uppmärksamhet på de barn vars föräldrar jobba. Ska det vara så svårt. Tänk om alla lämnat sina barn 7-17 Alla dagar. 20 barn på 3 pedagoger. Hur tror ni verksamheten skulle se ut hur tror ni era barn skulle må???? Det har forskats på småbarn i fsk och det var ingen rolig läsning. Nää umgås med era barn istället och ta med dem till ICA för det gynnar bara dem i slutändan. De lär sig massor av att få följa med och handla. Allt kan inte bara vara roligt. Ja jag har barn.

#29 - Sara

Det går inte att svara på ditt svar till mig, så jag skriver en ny kommentar :)

Er förskola låter helt fantastisk! Jag förstår att ni älskar den. Tänk vilka möjligheter till aktiviteter och kvalitetstid med barnen när man är så många vuxna! Det vore en dröm att få arbeta under sådana förhållanden.

Verkligheten på de kommunala och privata förskolor jag arbetat på (samt de fsk jag känner till) här i Malmö är dock helt annorlunda - det är standard att vara 2,75 personal på ca 20 barn. Därtill är lokalerna ofta mycket små och inte anpassade för så stora barngrupper, vilket gör det svårt eller omöjligt att tillgodose att alla barn får tillgång till pedagogiska aktiviteter i mindre grupper.

Under alla personalkonferenser, föreläsningar och studiedagar genom åren då jag träffat och diskuterat förskolans verksamhet med kolleger på andra förskolor har samtalen i princip alltid fokuserat på hur vi som personal dagligen får trolla med knäna för att överhuvudtaget få verksamheten att gå runt.

Svar: Det låter hemskt tråkigt. Jag utgår ju bara från vår verklighet och det är svårt att veta hur det är på alla förskolor runt om i landet. Men jag vet att båda barnen har utvecklats och lärt sig MASSOR på förskolan så jag ser verkligen det som att förskolan är för deras skull. Men ändå har vi dom där max 7 timmar om dagen (förut 6 timmar, men nu när Leah är över 3 år så känns 7 okej).
bambi

#30 - Rita

Håller med Therese! På vår förskola finns det ett antal föräldrar som verkligen har sina barn på förskolan 7-17 ALLA dagar för att de är på gymmet/handlar/ligger hemma på soffan och tittar på TV eller nåt annat. Man blir så otroligt frustrerad för barnens skull!! Inte för personalens skull för vi har hyfsat ok med personal och behöver inte jobba ihjäl oss som på vissa andra förskolor. Jag älskar mitt jobb och tur är väl det! Att föräldrarna stannar till och handlar 30 min ett par gånger i veckan har jag absolut ingenting emot! Det gör jag själv också nån gång i månaden.

Både jag och min man jobbar heltid och jag har en timmes resväg per dag, men ändå har våra barn gått ca 30 h/vecka i förskolan, dvs 8.45-15.30 eller 9.30-15, beroende på om jag eller min man hämtat eller lämnat. Det tycker jag är lagom.

#31 - ankan

Om det var så att man betalade den faktiska kostnaden för att ha sitt barn på dagis borde man ju få göra "vad man vill" med sin tid, men nu är det ju i princip skattepengar som går åt för att du och andra ska få egentid. De skattemedlen tror jag många hellre vill att ska gå till annat.

#32 - Beatrice

Låt barnen vara med!

Jag blir orolig över dagens föräldrar som alltid försöker göra sitt barn nöjt. Ja, det är oftast tråkigt för barn att handla (tycker även jag) men det är faktiskt så enkelt att: "man måste ha lite tråkigt för att få roligt". När vi storhandlar med barnen stannar vi alltid till vid leksakerna där dem får titta runt innan vi går vidare och NEJ det blir ingen leksak som "muta". Vi låter dem även få hjälpa till att hämta varor och de gillar dem.

I julas var det flera föräldrar med sjuka barn som ringde och beklagade sig på vår förskola att deras barn nu missade luciatåget. Barnet skulle ju bli så besviket om hen inte fick vara med. Tyvärr erbjöd förskolan att även de sjuka barnen fick komma dit. Väldigt tragiskt kan jag tycka och tråkigt för oss friska att bli utsatta för sjukdomar.

Det man funderar över är ju vad detta beteende bringar våra barn i framtiden?

Sluta jamsa med barnen och sluta fråga barnen vad dem vill. Ge inte barnen så många alternativ utan säg hellre: -"Nu ska vi laga mat" och låt barnen få hjälpa till, skära gurka och rulla köttbullar istället för att hamna framför tv:n.

Umgås som den familj NI FÖRÄLDRAR valt att bli.


#33 - Anonym

Jag tycker det är fel, och jag tycker det är brist på respekt för de barnen som har föräldrar som verkligen behöver ha sina barn där hela dagen pga jobb. De barnen behöver väl få lite lugn och ro också någon gång under dagen, inte fullrulle 10-11 timmar per dag bara för att vissa föräldrar ska ha tid att handla, gymma, fika själva.

#34 - Mamman i Gerdsmygen

@Jennie
"Att arbeta på en förskola är ett serviceyrke där föräldarna är kunder."

Eh, nej, jag är lärare precis som du är? Eller ser du ditt arbete som ett serviceyrke? För isf så har du nog missat en del i ditt läraruppdrag.

#35 - KADRI

Jag är helt övertygad att barnen under 3 år borde vara hemma med sina föräldrar. Det håller även de förskolepedagoger jag har pratat med om. Men barn över 3 år tycker jag ska gå på dagis en del, men inte såna långa dagar som många har. Att en ensamstående mamma måste jobba sent och ha sitt barn på dagis länge förstår jag, men många har inte denna behov. De gör annat under tiden som fikar, tränar, klipper håret mm. Många använder förskolan som någon sort barnvakt vilket gör att barngrupperna blir alldeles för stora och att det är alldeles för många barn samtidigt på avdelningen så att de barn som är där hela dagen får det aldrig lite lugnare. Att ta med barnen o handla är ju inga problem om de är vana med det, men hur ska de veta hur man beter sig i en butik om man tar aldrig med de dit ?
Ni har tur om ni har hittat en bra förskola med så många pedagoger per barn, men de flesta förskolor har inte ens hälften så många. Här är det 21-24 barn och 3 förskollärare. Dessutom bytts det ut vikarier hela tiden så ibland kan det vara någon ny varannan dag.

#36 - KADRI

THERESE vilken bra kommentar. Håller med dig helt o hållet.
Någon som kommenterade här uppe att det är serviceyrke och föräldrarna är kunder har nog missat varför barnen är på dagis. Man betalar ju en enormt liten summa för dagisplatsen mot vad det egentligen kostar(ca 100 000 kr). Jag tror att de flesta vill inte att deras skattepengar ska gå till att vissa kan fika utan barn med sina tjejkompisar.

#37 - Malin Jenny Westman - Mamma till lilla Alice

Här uppe i ljusdal/Hälsingland så får vi ha våra barn på dagis/dagmamma om vi jobbar, är arbetslösa eller bara allmänt lata ^^ Nu är det ju inte dags för våran lilla tjej att börja på dagis än men är jag hemma och arbetslös så kommer jag inte ha henne många timmar på dagis...bara lite så hon har chansen att träffa andra barn någon timma per dag :) Har vissa vänner som har sina barn på heltid på dagis och då är dom arbetslösa och bor ett stenkast ifrån dagiset! Jag Skulle skämmas ihjäl över att lämna mitt barn på dagis och sen gå hem och bara glo in i väggen!

#38 - Rita

Jättebra skrivet Beatrice! Håller helt med! Låt barnen vara med i allt ni föräldrar gör!