En typisk spansk pojke...

En sak som var rätt så roligt att höra när vi var i Barcelona var hur vår guide, som var en ensamstående mamma till tvillingar, berättade om livet som förälder i Spanien. Hon berättade med den där kärleksfulla blicken om sina underbara tvillingar och visade bilder på dom i sin iPhone.
 
Tvillingarna var en pojke och en flicka och hon berättade hur hennes son var en typisk pojke - lugn och sansad och lyssnade på henne. Medan hennes dotter var vild och skrek - en typisk flicka - enligt henne. Jag skrattade lite åt dessa stereotypiska bilden, som stämmer väl in på mina barn men inte på hur vår kultur brukar se på pojkar och flickor. 
 
Jag undrar lite hur mycket denna kulturella könsnorm av pojkar och flickor påverkar våra barn. Hur skulle annorlunda skulle Zack och Leah vara om dom växte upp i Spanien? Skulle det vara mer accepterat att Leah är temperamentsfull och visar vad hon vill? Skulle det bara viftas bort och skyllas på "flickor är såna" istället för att som här där hon kanske mer ses som besvärlig och framtiden kommer anses vara en bitch? Skulle det vara mer accepterat att Zack var tyst och blyg och tillmötesgående? Skulle det inte uppmuntras att han skulle ta mer plats och ta för sig, vilket det ofta görs i vår kultur?
 
Det är intressant detta med kultur och det är en av sakerna som gör att jag älskar att resa. Man får verkligen lärdomar som man inte kan lära sig på något annat sätt och det får en att börja fundera på både det ena och det andra....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
MammaLola
2013-03-07 @ 16:00:57

Det är väl som den spanska versionen ur-normerna kommer ur, alltså att män ska vara kontrollerade och balanserade och kvinnor hysteriska och nyckfulla. Sedan har det tydligen slagit om och blivit tvärtom , kanske när man började fokusera mer på tjejers utseende och därigenom präntade in vikten av att ta det lugnt. Svårt att veta, men detta bevisar ju om något att rollerna inte är så statiska som många påstår :)

Tess
2013-03-07 @ 19:13:41 Blogg: http://highlandertess.blogg.se

Det där är verkligen intressant! Undrar hur det blivit så i olika kulturer...

Katarina
2013-03-07 @ 23:07:21

Kommer ihåg när min äldsta dotters fina lågstadiefröken ringde hem en gång för att återge en situation. "Byt kön på henne och du skulle inte ha ringt" sa jag och vi fick ett jättespännande samtal

Millan - två små och mamma mu
2013-03-08 @ 10:15:21 Blogg: http://mammami.se

Men vad spännande att det är så "tvärtom" hur man ser på pojkar och flickor

Karin
2013-03-10 @ 16:34:39 Blogg: http://mymnos.wordpress.com

Det blir ju inte tvärtom. Den okontrollerade kvinnan som bara agerar från sina känslor, den kontrollerade mannen som resonerar och analyserar. Nä, du, inget nytt under solen.

Svar: Men pojkar och flickor ses oftast inte på det sättet.
bambi

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet