Första priset går till:
Camilla Sandmark
Mitt bästa matminne är kombinerat med mitt bästa semesterminne.
Min man och jag var i Kapstaden, i den botaniska parken Kirstenbosch.
Vi hade köpt biljetter till en utomhuskonsert som vår husvärdinna som vi hyrde lägenhet av hade rekommenderat. Till vår lilla utflykt hade hon packat en helt fantastisk picnickorg med sallad, hembakat bröd, pajer och annat smått och gott tillsammans med ett utsökt vin som vi satt och avnjöt till underbar musik och en helt fantastisk utsikt.
En oförglömlig kväll som jag ofta tänker tillbaka på.
Andra priset går till:
Anna Lundkvist
När man som barn grillade över öppen eld på landet. Korv på en enkel pinne - enkelt och utan krusiduller. Det har etsat sig fast i min hjärna.
Mitt främsta matminne var när jag som 15-åring flyttade från Stockholm till Luleå. Det var jag och 400 norrlänningar som skulle samsas om verkligheten, snacka om kulturkrockar. Första lektionen någonsin på Bergskolan ii Luleå var hemkunskap och uppgiften för dagen var att laga pitepalt, kändes helt klart som om det var uppgjort på förhand.
Redan när vi började laga rätten kändes som om jag aldrig skulle komma att fatta hur människor kunde stoppa i sig palt.
Här står jag 16 år senare och fullkommligen älskar pitepalt trots att jag lämnat Luleå sedan 14 år tillbaka, somethngs just stick to you :)