bambi

Socialpsykologi: The Bystander Effect

Min absoluta favorit inriktning inom psykologi är socialpsykologi som främst handlar om hur vi beter oss i grupp, hur vi påverkas av andra och hur vi själva påverkar andra. Det är verkligen superintressant tycker jag!

När jag undervisar socialpsykologi så brukar jag ta upp ett fenomen som heter The Bystander Effect (eleverna tycker alltid att jag säger något med "bajs" när jag säger namnet första gången...haha.. dom är nog inte beredda på att jag byter till engelska helt plötsligt).

Termen "The Bystander Effect" uppkom när psykologiforskare fick höras talas om mordet på en ung kvinna vid namn Kitty Genovese. Hon blev mördad mitt i natten i New York 1964. Kanske inget konstigt med det, förutom att 38 personer blev vittnen till mordet/attacken som pågick i en hel timme och inte en endaste av dom ringde polisen!

Kitty Genovese hade sprungit utanför på gatan och ropat på hjälp, vilket väckte dessa 38 personer. Trots att alla var säkra i sina hem så ringde ändå ingen polisen.

Detta kallas då för The Bystander Effect. Det är ett storstadsfenomen och uppstår då en grupp människor inte känner varandra. Alla tror att någon annan kommer att göra något och gör därför inget själv. Ett av dom 38 vittnen hade till och med sagt till sin man när han ville ringa polisen "Nej, gör inte det. Dom blir nog nerringda just nu!" eftersom hon såg alla andra grannar som också såg vad som pågick nedanför och trodde att flera redan hade ringt.

The Bystander Effect kan också uppstå om någon till exempel blir misshandlad och det bildas en grupp runtomkring och alla bara står och tittar på. Alla väntar (eller tror) att någon annan ska göra något. The Bystander Effect kan inte uppstå om gruppen känner varandra för då börjar personerna prata med varandra, t.ex. "vad ska vi göra?" osv.. 

Om man själv skulle hamna i en sådan situation där alla bara står runtomkring och inte gör något så kan man bryta The Bystander Effect genom att peka ut någon som ska göra något, t.ex. "du där i röd jacka ring polisen". Då kan inte personen i röd jacka tänka att någon annan ska göra något, för då måste den göra det! När väl en person börjar ingripa så är The Bystander Effect bruten och då brukar fler ingripa och hjälpa till, men det krävs att någon är den första att göra något!

 

Man får komma ihåg att personerna gör inte det här för att dom är elaka eller inte vill hjälpa till, utan det är hur vi påverkas av gruppen. Vi ser oss själva inte som en ensam individ utan vi blir ett kollektiv och då ser man inte sitt egna ansvar i kollektivet. Men tänk på att det är bäst att utgå från att ingen annan har gjort något, för det är bättre att ringa en gång för mycket istället för en gång för lite!

#1 - Nadja

Älskar socialpsykologi!

Det där är ett fenomen som breder ut sig mer & mer, människan blir mer självisk & ego tyvärr :( Bara att kolla i sin närhet om en person tex ramlar så går faktist dem flesta bara förbi utan att hjälpa. Sett detta många många ggr.

Har ett bra exempel på hur konstig människan är. Jag var i Milano för några år sedan & gick omkring , ser en gammal farbror som ramlat omkull,och det är så folk som går omkring där men ingen hjälper upp honom ISTÄLLET är folket såååå fascinerade av en dam som tigger pengar och har cirka 15 små valpar som "charmar" pengar ur folks fickor.

Vi hjälpte upp farbrorn och han grät och var så tacksam.

#2 - Millan

Har du inte undervisning helt på engelska, du jobbar väl på en IB-skola?

Svar: Vi har andra program också, men jag har huvudsakligen undervisning på IB. Men jag har en kurs (just nu) som inte är på IB, så ibland undervisar jag på svenska också :)
bambi

#3 - Jannice

Intressant att höra att det finns en term för detta! Det borde spridas så att fler kan tänka på att bryta det beteendet...

#4 - Christine

Har inte du skrivit om detta fenomen innan? Väldigt intressant med exemplet. Tycker verkligen om dina inlägg om psykologi.

Svar: Jo, jag skrev om detta för tre år sen! Så det är lite av en "repris" :)
bambi

#5 - Nadja familj, skor, shopping, event

Jag passar inte in i den där beskrivningen utan ingriper oftast i situationer som uppstår.

För ett par år sen gick vi vid Odengatan i Sthlm och en ung tjej blir misshandlad av sin pojkvän mitt på gatan. Ingen gör något och vi går ca 50 meter bort. Min sambo och bror springer dit och avbryter (jag var gravid) och jag ringer polisen. När polisen sen kommer är det flera stycken som kommer fram och säger att dom såg allt från början och gärna vittnar om det behövs.
Vuxna karlar och ingen hjälper en stackars tjej som blir helt blåslagen!!

#6 - Hondjur

Sådana här inlägg gillar jag. Socialpsykologi är utan tvekan väldigt intressant.. såsom hela ämnet psykologi! :)

#7 - madelein

Så himla intressant!

#8 - Hanna Marie

The Bystander Effect var ju nyligen högst relevant i The Steubenville Rape-skiten, när massa människor såg den medvetlösa tjejen bli våldtagen uppprepade gånger, men knappt någon ingrep. Så jävla hemskt. Bra video om det: http://www.youtube.com/watch?v=z86oaQ4aLcM

#9 - Mira

Jätteintressant inlägg! Bra att göra folk uppmärksamma på det också så att de kanske ringer det där samtalet nästa gång.

#10 - Tess

Just för att jag läst om det där i psykologin så har jag ALLTID ringt när jag sett något. Det har blivit några gånger som polisen varit tvungen att komma och avbryta misshandel där jag bodde förut. Någon gång ute på gatan och någon gång i en grannlägenhet.