bambi

Tävling i samarbete med Arla
 
Nu har tre av er chansen att vinna värdecheckar på arlaprodukter och en vinner även en kokbok!
 
Det är värdecheckar på Arla-produkter, som fungerar i vanliga livsmedelsbutiker. Två smaktips är nya Soup in a cup Karibisk och Exotic Sauces Thai Paneng som jag tidigare har bloggat om.
 
Kokboken heter Arla Söndag och innehåller mat som passar för mysiga söndagar med familj och vänner. Långa härliga frukostar, bakverk, goda rätter och färska kakor som bidrar till fikastunder, middagar och bruncher. Arlas bästa söndagsrecept helt enkelt.
 
 
1:a pris - Kokbok + 200 kr i värdecheckar 

2:a pris - 200 kr i värdecheckar 

3:e pris - 100 kr i värdecheck
 
För att delta i tävlingen så behöver ni bara berätta om ert bästa mat- eller semesterminne. Tävlingen avslutas måndagen den 25 mars då jag utser tre vinnare!
#1 - Erika

Mitt bästa minne är när jag äntligen kunde äta en hel måltid utan ångest. Jag har lidit av ätstörningar i många år och det är fortfarande inte helt bra, men jag kommer väl ihåg när jag kom över den där gränsen att det ÄR OK att äta mat! Just denna gång åt jag spagetti och köttfärssås, inget mästerverk alltså men det är den bästa måltiden jag vet :)

#2 - Emily

Mitt bästa matminne är från när jag gick i andra klass och åt sockerkaka hemma hos en kompis. Det kanske inte låter så speciellt, men jag har alltid varit hyper-allergisk mot ägg och var BOMBSÄKER på att jag aldrig någonsin skulle kunna äta en bit sockerkaka.
Det var den dagen som jag började förstå att det mesta går att laga utan ägg, bara man är lite smart. Nu finns det hela böcker dedikerade till äggfria recept men när jag var liten så var detta något helt nytt och extremt hopp-ingivande. :)

#3 - Dad4Life

Ännu en supertävling.

Mitt främsta matminne var när jag som 15-åring flyttade från Stockholm till Luleå. Det var jag och 400 norrlänningar som skulle samsas om verkligheten, snacka om kulturkrockar. Första lektionen någonsin på Bergskolan ii Luleå var hemkunskap och uppgiften för dagen var att laga pitepalt, kändes helt klart som om det var uppgjort på förhand.
Redan när vi började laga rätten kändes som om jag aldrig skulle komma att fatta hur människor kunde stoppa i sig palt.

Här står jag 16 år senare och fullkommligen älskar pitepalt trots att jag lämnat Luleå sedan 14 år tillbaka, somethngs just stick to you :)

#4 - Longevity - en blogg om hälsa

Åh mitt bästa matminne måste varit när min dotter (hon var runt sju då). Hade kokat ägg (½ minut), gjort väldigt starkt nescafé, hällt upp ett glas vin och osthyvlat gurka på knäckemacka och bjöd opå frukost. Helt hysteriskt roligt att hon hällde upp vin i det största glas hon kunde hitta (typ 5 dl) en söndagmorgon till frukost.'

#5 - Mia

Mitt bästa matminne är frukosten vi fick på vårt hotell i Vietnam. Hotellet var uppenbarligen vana med gäster från jordens all hörn för där fanns allt: kock som fixade pannkakor, minst 20 sorters bakverk. Nudlar, soppa med hela ägg i och en massa annat. Jag och min man spenderade några fantastiska timmar där.

#6 - Ida

Hej!

Mitt bästa matminne kommer utan tvekan från barndomens skogs och fjällturer med far och mor. Vi brukade åka hemifrån med tält och pick och pack första dagen på sommarlovet och komma hem ett par dagar innan skolan började igen (så att vi ungar hann duscha antar jag :)) En hel dags lekande och framåt kvällen började pappa elda och ta fram gjutjärnspannan han burit i ryggsäcken, steka sidfläsk eller fisk vi fångat under dagen och vi ungar stod och dreglade vid brasan och hoppades på att få första biten. Det är många rätter jag inte kan äta utan att tänka på mina föräldrar som gick bort för 13 år sedan nu (jag var 14 år gammal då). Håller de minnena nära och är så tacksam över att jag har dem.

#7 - Jessica Sundberg

Mitt bästa matminne är den fantastiska pizzan vi fick i Egypten. Den var verkligen stooooor och hade extra allt. Bästa pizzan i mannaminne!

#8 - Reggi

Mitt matminne är när jag var i Bulgarie med en dåvarande vän och jag smaka deras pannkakor och jag älskade dem, de var så söta och de var precis lagomsöta så jag åt flera med sylt på och de är något som jag minns än i dag hur de smakade och jag var där 2007.

#9 - elin

Mitt absoluta bästa matminne är när min farfar kom hem med alldeles nyfångad färsk strömming. Åh så gott! Tyvärr gick han bort för 8 år sedan och har sen dess inte ätit strömming, men minns det så väl; smaken, doften och farfar! ♥

#10 - Erika

Mitt bästa matminne?! Hmm... måste ju vara den gången jag fick en rådjurssadel av svärföräldrarna. Jag stuvade in den där "biffen" i frysen, hade aldrig ätit rådjurssadel förut och trodde att det inte skulle smaka särskilt bra. Jag bjöd över några vänner och lagade till "biffen". Mina vänner "tappade hakan" när dem insåg vad jag skulle bjuda på... jag bjöd dem på något så fruktansvärt gott att jag helst av allt skulle ätit hela själv. Jag kommer sannolikt inte att bjuda om jag får en rådjurssadel igen :)

#11 - Malin

Mitt bästa matminne är paellan jag och min bror åt efter att ha bestigit Teide 3 718 m ö h på Teneriffa.
Efter denna helt otroliga upplevelse hade det säkerligen smakat gott med vad som helst...men vi åt paella och den är "såklart" den godaste paellan jag någonsin ätit =o)

#12 - Finurliga fröken

Min bästa mat OCH semester minne är när jag var liten och vi åkte iväg med husvagn och mamma kokade potatis i husvagnen (färskpotatis med skal såklart) och sen fick vi burkskinka och smör till. Det är fortfarande det godaste jag vet att äta på sommaren och att det dessutom var utomhus och med plast bestick och papptallrikar ökar den härliga känslan. Kram

#13 - Caroline, längtan efter fler barn!

Mitt bästa mat minne är när mina ätstörningar hade varit som värst, jag hade varit säng liggandes i 2-3 veckor och det ända jag fått i mig var vatten och soppa, jag minns hur alla kämpade och försökte för att jag skulle få i mig någon form av näring utan resultat. Det spelade ingen roll om det gick 1-2 dagar, jag blev inte hungrig och bara någon tugga fick magen att vända sig på mig. När jag väl åter hämtade mig från det, när jag kunde äta min första portion med riktig mat, det är ett av mina bästa mat minnen, aldrig har mat varit så gott och jag vill aldrig hamna där jag var då igen! Idag är mat en viktig del av mitt liv och våran lilla familj har ett matkonto som är ungefär lika stort som en stor familjs, men det får kosta vad det kosta vill, att äta bra och god mat känns viktig för mig för att "förebygga" att jag inte hamnar där igen. :)

#14 - LILITH - Boktokig mamma med borderline

Mitt bästa matminne är ifrån när jag var liten och dagbarn hos min mormor. Vi gjorde ofta matsäck ihop och så bar det av ut i skogen för att plocka svamp. Att sitta på en stubbe i solen och äta matsäck med en person som har betytt så otroligt för mig under hela min uppväxt, det var himmelriket för en femåring.

#15 - Sarah

Mitt bästa matminne är ifrån när jag var på Cypern och vi beställde in meze. Det var helt otroligt mycket mat, och så fräscht med en mängd olika medelhavsinspirerade rätter! Allt ifrån skaldjur, till kyckling, biff, lamm, flera olika sorters såser och sallader. Helt underbart..

#16 - Sofia ljusglimt

Mitt bästa matminne är när våra vänner B&B kommer hit och lagar mat till mig och min familj.
Jag fullkomligt älskar potatisgratängen Birgitta gör med massor av grädde i.
Dom har tyvärr aldrig fått möjlighet att skaffa några egna barn men tar gärna med våra ungar på Bio eller andra saker.
Så om jag skulle ha turen att vinna skulle Birgitta kunna göra massa potatisgratäng :-)
När dom kommer och hälsar på oss sitter vi uppe halva natten och pratar & skrattar, spelar Wii och sen stannar dom gärna hela helgen.

Kram Sofia

#17 - Heidi Larsson

Bästa semesterminnet var när jag var ca 9-10 år och farmor och farfar tog med mig till Värmland. De hade hyrt en stuga vid en sjö, egen liten strand och eka att ta roddturer på kvällarna. Mysiga utflykter på dagarna. Farfar var sjuk och det är inte förrän i efterhand jag förstått hur sjuk han egentligen var. Han ville ute bada - för han hade fått stomipåse. Det fattade inte jag vad det var - men nu förstår jag bättre, eftersom jag arbetar inom hemsjukvård. Så även om han mådde dåligt visade han det inte utan gav mig en underbar semester! Kommer aldrig glömma den!! ;)

#18 - Emely Tuväng

Mitt minne är ett kombinerat mat och semesterminne. När jag var tonåring så åkte jag med husbil med min mormor och morfar till Ungern där min morfar ursprungligen är ifrån. Vi bodde på världens mysigaste campingplats och en liten bit ifrån fanns det både varma och kalla pooler och det bästa av allt en liten kiosk där dom sålde Langos (vilket jag inte gillar) och Palascinta (pannakakor) med olika fyllningar.. Där köper man det istället för glass liksom, JÄTTEGOTT.. Minns hur roligt jag tyckte det var att promenera bort och hämta lunch till oss där och sen sitta i skuggan med mormor och morfar och avnjuta den. Älskade minnen! <3 Nu träffar jag dem sällan då de bor i Skåne och vi har inget körkort och de har blivit för gamla för att köra hit, så just detta minnet är ovärderligt för mig!

#19 - Maria

Mitt bästa mat/semesterminne är ifrån en av våra resor i Thailand.
Vi var i Bangkok och strosade runt på en matmarknad och vi stannade vd ett stånd.
Försäljaren ville ge mig ett smakprov på en delikatess och jag skulle blunda och gissa vad det var. Jag hade ju på känn att det skulle vara något riktigt läbbigt.
Krispigt, ingen direkt smak och väldigt svårt att gissa. Det visade sig att jag ätit frierade kackelackor!! Vi skrattade och jag drack säkert en liter vatten efteråt
:-)

#20 - Anna

Mitt bästa matminne är från då jag var liten. Morfar var jägare och varje höst brukade släkten samlas hos mormor och äta älgkött med kantarellsås. Så gott!

#21 - Cecilia

Min mamma har alltid lagat mycket och
god mat och jag har under hela min uppväxt
varit "bortskämd" med fantastisk husmanskost.
Nu är jag närmare
40 men älskar fortfarande att komma till
mina föräldrar för att äta persiljefylld köttfärs-
limpa, gräddsås, kokt potatis och morötter och
stekta kantareller.

#22 - Anna Lundkvist

När man som barn grillade över öppen eld på landet. Korv på en enkel pinne - enkelt och utan krusiduller. Det har etsat sig fast i min hjärna.

#23 - Anonym

Mitt bästa matminne är kombinerat med mitt bästa semesterminne.
Min man och jag var i Kapstaden, i den botaniska parken Kirstenbosch.
Vi hade köpt biljetter till en utomhuskonsert som vår husvärdinna som vi hyrde lägenhet av hade rekommenderat. Till vår lilla utflykt hade hon packat en helt fantastisk picnickorg med sallad, hembakat bröd, pajer och annat smått och gott tillsammans med ett utsökt vin som vi satt och avnjöt till underbar musik och en helt fantastisk utsikt.
En oförglömlig kväll som jag ofta tänker tillbaka på.

#24 - Camilla Sandmark

Jag missade ju mitt namn!!!
Det ska vara Camilla Sandmark istället för anonym!

#25 - madde

Mitt bästa matminne är nu när jag blev 30, min kompis hade bakat muffins till mig, dessa muffins var så för jäkla goda att det bara gick inte o sluta äta ändå fick jag varken ont i magen eller något som helst.
Nu kan jag inte sluta tänka på hur goda de var:)

#26 - Thina

Mitt bästa matminne är när jag campade över hos en kompis efter en fest och på morgonen kommer hennes kille med helt färska hönökakor och en burk med räkost. Jag åt åtta hönökakor den morgonen till frukost

#27 - EN MÖLNBOBOS LIV - MAMMA TILL MELVIN OCH FELIX

Jag är gärna med, har tipsat här

http://annasbloggtavlingar.wordpress.com/2013/03/25/arla-253/

Jag tycker inte att matlagning är så roligt men jag har hittat mina favoriter (faktiskt hos Arla) och vårt bästa matminne är nog när jag chockade familjen och lagade mat (är alltid Nicke som sköter det) och det blev supergott.

Arla tipsade nämligen om en tonfisksås (som man har till pasta).. hur enkelt som helst att göra. Bara använda tonfisk, creme fraiche, kryddor och fräsa lök som skall vara i. Ihop med spagetti är det supergott (just ja, kapris skall man ha i också).

Nu blev jag sugen på det... skall nog göra det någon dag för nu är det dessvärre jag som gör maten då jag är föräldraledig... därav vore det inte helt fel att vinna en kokbok heller.

#28 - Matilda

Mitt bästa mat- OCH semesterminne är när jag och sambon var nykära och tog en sista minuten till Gran Canaria. Där hittade vi ett helt fantastiskt ställe precis vid havet där de hade världens godaste köttbitar och en kväll beställde vi fisk som de filéade och serverade ute vid vårt bord. De släckte även ner och flamberade efterrätter ute bland borden som en liten föreställning. Vi pratade fortfarande om detta ställe trots att det gått flera år!

Håller tummarna för vinst, så att jag kan försöka återskapa en sådan magisk kväll här hemma :)

Kram Matilda

#29 - Marie L-M

Hej!
Oj, ute i sista minuten!
Mitt bästa matminne är när fick åka med mina
föräldrar utomland, för första gången. Nu talar
vi 70 tal, så det var ju en fantastisk upplevelse.
Spanien var resmålet, och dess fantastiska
matkultur gjorde stort intryck på mig...
Färgstark, väldoftande och vansinnigt god.
Första gången jag smakade paella, och så
favoriträtten (alla kategorier) Gazpacho!
Som jag fortfarande gör ett antal gånger
varje sommar, för att återuppleva den
nästan magiska stund, då jag smakade
denna soppa första gången..

#30 - Angelica

Mina bästa matupplevelser är när familjen älskar och njuter utav min mat, jag älskar att laga mat åt dem jag älskar och blir varm inombords när jag ser dem ta en andra omgång mat.

Med denna vinst hoppas jag på att kunna bjuda på mer mat *ler*

#31 - Love - Tvillingarna och Oliwers mamma

2010 åkte jag tillsammans med min sambos familj till Grekland. Oliwer var bara ca 9-10 månader gammal, denna resa var underbar på många sätt men det var också en semester som ändrade mitt liv.

Ett tag efter förlossningen så fick jag problem med en ätstörning, jag fick ortodoxia som de vill kalla det. Jag blev en träningsnarkoman/anorektiker/bulimiker. Mat och jag gick inte ihop alls men när jag åkte på denna resa så kunde jag inte längre forsätta pga att jag vill inte visa min sjukdom inför mina svärföräldrar så jag var tvungen att äta. Och hade jag inte åkt på den resan så vet jag inte hur långt det kunde ha gått men mat och den resan förändrade mitt liv till det bättre så det är absolut mitt bästa minne. Jag är evigt tacksam över att vi blev bjudna på den resan.

Kram

#32 - Christina Frisberg

Mitt bästa mat och semesterminne är igentligen varje års första dag på sommarsemestern, när vi kommer ner till Spanien, och har packat upp våra kläder, tagitv oss en dusch och klätt oss fina, och går ner till stranden och våran " egen favorit retaurang" Det är kväll och solen håller på att gå ner men värmer så där lagom härligt, och vi äter skaldjursom bara dignar på en stor bricka, med iskall champagne till, det smakar som om man vore i himlen och man vet att man har hela långa sköna semestern framför sig. Ja det är ett kombinerat minne både mat och semester. bättre går inte att få!!! :)
nu sänder jag puzzar i påzk till alla som vill och behöver!!! :)

#33 - frubalken.blogg.se

Ett av mina bästa mat minnen var när jag var på cypern. Jag och min bror var inte så gamla men ändå vi tyckte det var jätte fränt. För när vi skulle beställa efterrätt (i form av glass) så var det inte en liten glass man fick. Utan den var 40 cm hög och i alla olika färger och former. Den hade till och med upp till 5 stycken tomtebloss. Snacka om en dröm hos ett barn i den åldern.

#34 - Britta Högström

För många år sedan blev jag bjuden på en riktigt gourmetmiddag på en italiensk restaurang i Köpenhamn. Det var över en månads kö för att få bord där så... det var lyx som hette duga. Under en hel kväll åt jag 18 olika rätter med 9 olika viner till. Eller mer smakade. Portionerna var givetvis små och inget vinglas blev upp drucket. Vilka smaker, så utsökt och jag är så lycklig över att jag i alla fall en gång i livet fått njuta av sådan lyx.

#35 - Annica

Bästa matminne är nog när jag provade att göra thaimat hemma för första gången. Och jag lyckades på första försöket och kommer fortsätta att prova nya maträtter :)