bambi

Tävling: Vinn en SodaStream
Visste ni att det är Världsvattendagen idag? Målet med dagen är att sätta fokus på vatten och öka medvetenheten kring effektiva, hållbara och rättvisa sätt att hantera vatten. Vatten är en begränsad resurs som delas av många och var och en kan dra sitt strå till stacken genom att minska sin vattenkonsumtion. Inför Världsvattendagen så har SodaStream tagit fram fyra tips på vad man kan göra för att minska sin vattenkonsumtion.
 

1. Välj säsongens råvaror i din matlagning: Genom att välja säsongsvaror undviker du exempelvis grönsaker som tagits fram genom konstgjord bevattning.

 

2. Diska vatteneffektivt: Tvätta med full maskin och slopa förtvätten, oftast räcker det att skrapa bort matresterna. Om du diskar för hand, tänk på att inte diska under rinnande vatten.

 

3. Byt ut gamla duschmunstycken: Att inte duscha för länge är förstås effektivt. Men i kombination med att byta ut ditt gamla duschmunstycke mot moderna sparmunstycken kan du mer än halvera vattenåtgången.

 

4. Kolsyra ditt eget vatten: En liter läsk eller kolsyrat vatten på flaska kräver nästan två liter vatten att framställa. Genom att själv kolsyra läsk eller vatten förbrukar du hälften så mycket vatten som om du hade köpt drycken i butik. Råvaran, färskt och kallt vatten, finns direkt i kranen.

 

 

Nu har ni chansen att vinna SodaStreams senaste maskin Source, formgiven av Yves Bèhar, känd för sitt miljöengagemang. Ni får även med ett litet kit inför påsk och sommar med SodaStream must, gjord på samma recept som den klassiska musten från Roberts + tre stycken Natural Flavor Essence som ger somrig smak till kolsyrat vatten utan några tillsatser eller sötningsmedel.

 

Om ni vill vara med och tävla om detta fina paket från SodaStream sp behöver ni bara svara på frågan:

 

Vilket är ditt bästa vardagstips för att spara vatten?

 

 

Tävlingen pågår fram till den 27 mars.

#1 - Christine

Åh, vad jag vill vinna en Sodastream! I mitt hushåll har vi ingen diskmaskin, så för att minska både diskberget och spara vatten så har varje familjemedlem endast en uppsättning glas, tallrik och bestick varje dag som diskas direkt efter måltiden, vilket även gör att det krävs ännu mindre vatten eftersom det inte hinner bli ingrott.

Flera av mina vänner har anammat detta och jag hoppas fler gör det så vi kan spara med på vattenresurserna.

#2 - Mia S

Mitt bästa "spara vatten-tips" måste vara att duscha på morgonen då jag alltid är stressad och ändå inte hinner duscha länge! :-)

#3 - Jessica Sundberg

Mitt bästa tips är att stänga av vattnet i duschen när du tvålar in dig, schamponerar håret och har i balsam. Det sparar man mycket vatten på. Visst är det skönt att värma sig i den sköna strålen, men vi måste tänka på jordens resurser också.

#4 - Katja

Vi har lyckats halvera våra diskmaskinskörningar genom att ta ett glas var under dagen. Tidigare använe vi massor av glas, ett nytt var gång någon av oss var törstig. Nu har vi dem stående på bestämda platser vid kranen, oftast i olika färger med så blir det inget tjafs mellan barnen ;).

Vi har ofta vatten stående i kylen, på så sätt behöver vi inte spola i kranen i evigheter för att få "riktigt riktigt kallt vatten".

Vore kanon med en sodastream så jag hoppas på tur ;)

#5 - Malin

Skulle vilja vinna en SodaStream till min sambo som har önskat en länge. Mitt bästa vattenspartips, eller kanske snarare vattenskyddtips då det handlar om att inte förorena det vatten jag använder, är att inte använda tvål eller schampo (jag kör nopoo), använda enbart såpa och ättika när jag städar, och undvika hormonella preventivmedel. På så sätt minimerar jag utsläpp av farliga och framförallt onödiga kemikalier och hormoner som påverkar andra människor, och djur. Som bonus av att jag kör nopoo behöver jag inte duscha lika ofta och då sparar jag vatten där :)

#6 - Natali BLOGGAR om livet ♥♥♥

När man ska dricka vatten tar det ofta väldigt lång tid för vattnet att bli riktigt kallt. Då spolar man vatten i mängder för det lilla glaset kallt dricksvatten. Ha vatten i kylen istället då slipper du spola massa vatten i onödan. Sodastream flaskorna passar ypperligt till detta dessutom.

#7 - Erika

Mitt tips är att inte låta vattnet rinna under tiden man borstar tänderna. Min man har en tendens att låta det stå på, och jag
är alltid där och stänger av :) Många bäckar små...

#8 - Dad4Life

Jag vill gärna vara med och tävla. Mitt bästa spartips när det kommer till vatten är att effektivisera disk i maskin, att inte köra maskinen halv full. Vi hade en sodastream som dessvärre gick sönder, men när vi väl hade den så köpte vi ingen dricka eller kolsyrat vatten från affären, nu har det väl dessvärre blivit en del.

#9 - Mia

Mitt bästa tips för att spara vatten är att duscha tillsammans med barnen istället för att duscha en i taget! När jag duschar sitter barnen 1 och 3 år gamla nedträngda i en liten badbalja från 70 talet, de älskar det :-)

#10 - LILITH - Boktokig mamma med borderline

Vi har alltid en gigantisk kanna med vatten i kylen. Då har man alltid kallt vatten utan att behöva spola en halv evighet för att få det riktigt kallt.

#11 - Maria

Duscha tillsammans med partnern. Det är mitt bästa tips. Och "hålla liv i kärleken" tips ;-)

#12 - johanna

Mitt bästa tips är att ha en vattensparartävling. Sätt upp en lapp på kylskåpet. Den som glömmer att stänga av kranen får ett poäng, den som duschar längre än 5 min får ett poäng osv. Den som har mest poäng vid varje veckoslut förlorar och får därför ngt "straff" som man förutbestämt. Det sporrar en att vinna och vara den som sparar mest vatten.
Alltid roligt med tävlingar!

#13 - Heidi Larsson

Alltså sådana där knep som att stänga av kranen när man borstar tänderna, duscha tillsammans osv, är väl inga nyheter. Däremot tycker jag man kan göra en smart grej för att bli lite medveten om hur beroende man är av vatten. Ta tiden på hur lång tid en normal dusch tar för dig! Du kanske tror att du är en snabbduschare men när du är klar med allt skrubbande och dubbelschampoonerande osv, så kanske det har gått 20-25 minuter... Man kan behöva en sådan tankeställare!

En annan tankeställare kan vara att helt enkelt bestämma sig för att vara utan rinnande vatten en vecka - häll upp på hink/dunk och sätt en tejp rakt över diskhon - så du inte råkar ta där av misstag - se hur mycket krångligare saker blir - och gud vad du kommer uppskatta det där rinnande vattnet efter några dagar! Kanske lite väl drastiskt men fullt genomförbart! =)

Min lillasyster, som bott hemma hos mig och min familj i flera år pga att hon levde i ett destruktivt förhållande och behövde "räddas". Hon flyttade hemifrån i somras och har nu en jättefin lägenhet och sköter sig toppenbra själv. Det trodde jag inte för några år sedan, när vi kidnappade henne från idiotkillen som var så elak mot henne. Hon har ingen sodastreamer så jag skulle ge den till henne om jag vann! Jag har redan en själv som används flera gånger dagligen! =)

Kram!

#14 - Karin

Familjeduscha - Ungarna sitter coh leker i badkaret medans jag passar på att duscha. brukar bli lagom mycket badvatten till dom när jag är klar så dom kan sitta kvar och leka en stund :)

#15 - Sofia

Jag använder mig av regnvatten att vattna blommorna med.
Vi har en liten tunna under stupröret och samlar vattnet där i.
Det vattnet funkar också bra till att skölja av smutsiga stövlar så man t.ex slipper lera i hallen.
Sen kan man ju alltid ta ett glas mjölk istället för vatten ;-)

Kram Sofia

#16 - Jennie

Mitt tips för att spara vatten är att vi i familjen slutat duscha lika ofta som tidigare, mest om vi tränat eller behöver inte bara för att man ska göra det varje dag. Har även bytt duschmunstycke till ett mer sparsamt. Försöker också använda samma glas så mycket det bara går och inte köra hushållsmaskinerna i onödan.

Vi använder vår nuvarande soda streamer mycket mycket och det börjar bli utsliten, hade varit helt fantastiskt att få vinna en ny!!

#17 - a-k

Stänga av rinnande vatten i den mån det går, tex när man tvålar in sig; schamponerar håret, när man borstar tänderna.

#18 - Elisabeth

Skulle gärna vinna en ny Sodastream till mig och mina barn då vi snart flyttar från vårt hus och den vi har nu är sambons så den får han behålla :)

Jag spar vatten genom att inte låta det stå och rinna när jag borstar tänderna. Även när jag skalar potatis och morötter och såna saker fyller jag upp vatten i diskhon och sköljer av med istället för att låta vattnet rinna hela tiden.

Trevlig helg!

#19 - Britta Högström

Så in klöver i gräsmattan så ser den härligt grön ut även då det är torrt och alla grannarna slösar vatten i mängder på att vattna. Att du själv inte ska vattna är självklart. Dessutom är klöver vacker, den blommar och har man tur så hittar man ett med fyra blad :D

#20 - Ulle

Finfin vinst!

Det bästa vi gjort för att spara vatten är att sätta en slags ventil/bricka på kranen. Den gör att trycket minskar och det spolar långsamt. I början stod vi och blev stressade när det spolade så lååångsamy, men vi intalade oss att det verkligen är ett ilandsproblem! Vad sjutton, i vissa länder går man mil efter vattenhinkar och vi blev irriterade på att vi inte kunde spola upp ett glas vatten på en sekund liksom.

Det var VERKLIGEN en aha-upplevelse för oss.
Vad vatten vi förbrukade innan, på ingenting! :O


#21 - Sofia

Stänger alltid av duschvattnet då jag tvättar mig, diskar alltid fulla diskmaskiner och tvättar aldrig halvtomma tvättmaskiner. Skippar också förtvätten om det inte är något som är väldigt smutsigt. Sedan ser jag också till att inte tvätta bilen så att vatten med "biltvättmedel", avfettning och sådant rinner ned i brunnarna och ut i våra vattendrag. Försöker också att kasta mer papper i papperskorgen, om jag exempelvis har snytit mig, istället för att spola ner det i toaletten.

Vore roligt att vinna! Kolsyrat vatten som är så gott :)

#22 - madde

Bästa vardagstipset är att bada ALLA barn samtidigt, ju fler barn destu mer vatten spar du. :)
Man ska heller ej låta vatten stå o bara rinna när man diskar, borstar tänder, shamponerar och tvålar sig, det är ju dock ngt alla borde veta! :)

#23 - Josefine

Mitt bästa vattensparartips är att duscha tillsammans!

#24 - Pernilla

Mitt bästa tips är att uppfostra sina barn till att bli "allergiska" mot ljudet av droppande vatten. Det är det första steget mot att aldrig slösa med vatten, att aldrig låta vattnet rinna i onödan. Då tänker man ett steg längre vid varje tillfälle man använder vatten. Första steget ger massa fina följdeffekter :)

#25 - Frida Karlsson

VI sparar vatten genom att bada alla tre barn sammtidigt och eventuellt en förälder oxå! De dagarna min sambo brygger öl, använder vi varmvattnet som blir över till badvatten!

#26 - Marlene

Att bada eller duscha tillsammans sparar vatten och kan bli riktigt skoj...

#27 - Cicci

Har en ful ovana när jag ska dricka vatten från
kranen att jag låter vattnet rinna tills det blir
kallt. Har börjat ha vattenkannan på diskbänken
och låter det ljumma vattnet gå till blommorna
istället för att inte göra någon nytta alls :)

#28 - Nann Karin Solvang

Jeg var ung på tidlig 80 tallet, og da var Soda Streem noe jeg ønsket meg, og som vi anskaffet på hytta etter hvert. Der smeltet vi snø til bruk inne, og det sparer vann det.. Lite å ta av gjør at vi bruker lite. Ellers så skrur jeg av dusjen mens jeg shamponerer og vasker kroppen. Sparer noen liter vann på det ;)

#29 - Mira

Tack för goda råd :) Jag har inte tänkt på det där med konstbevattning.

#30 - Lina Eckerström

Åh min bubbelvattenberoende man hade blivit vääldigt glad över denna fina present :)
Hoppas går ju !

Bästa tipset är ganska simpelt. Stäng av duschen medan du tvålar/ shampoonerar in dej. Häll upp diskvatten och låt inte vattnet stå ocn rinna i onödan.

Ha en toppenhelg !

#31 - Elin

Mitt vattensparartips får nog bli att alltid ha en flaska med vatten i kylen för att slippa spola länge för att kunna få riktigt kallt vatten.

#32 - Angelica

En tävling just i min smak *ler*

Jga har alltid valt att ha en tillbringare i kylen sedan jag insett att vatten faktist kostar en hel del om man ska låta det rinna innan det blir kallt. För på detta sätt är det smart att ta ett glas kallt vatten eller bara hälla i ett glas och blanda med saft! *smart*

#33 - Millan - två små och mamma Mu

Jag dricker ganska mycket vatten och ibland blir glasen stående någonstans halvfulla, typ bredvid sängen om kvällarna. När jag hittar glaset igen brukar jag hälla vattnet i blomkrukorna istället för att hälla ut det och slösa bort det :) Vi vattnar aldrig blommorna med vattenkanna, utan blommorna nöjer sig med "slattarna" :p

#34 - Gabriella Ekdahl

Finns så mkt man kan göra!
Självklart inte ha på rinnande vatten, tex när man borstar tänderna, diskar eller skalar potatis.
Allt "övrigt" vatten, exempelvis det som inte druckits upp vid måltider, slänger jag aldrig utan vattnar krukblommor med. Jag har dessutom en stor tunna på altanen som fångar upp regnvatten. Detta vattnar jag blommorna med, både för att spara vatten och för att jag får för mig att det är bättre för blommorna :).
Det viktigaste av mina tips är något jag brinner starkt för! Jag skulle aldrig köpa flaskvatten i sverige! Så onödigt när vi har fräscht vatten i kranen! Jag köper heller inte bubbelvatten så skulle vara riktigt härligt att få vinna en soda streamer så jag även kan få detta hemma!
Solig kram!
/Gabriella Ekdahl från Uppsala

#35 - Caroline, Längtan efter fler barn!

Det finns så mycket man kan tänka på! Här hemma har vi alltid haft en kanna med vatten i kylen, men nu i vinter bytte vi ut den mot en dunk när vi märkte att vatten plötsligt rann väldigt lite, det hade blivit en läcka på området och vid sådana tillfällen är man väldigt tacksam men även sparsam om vattnet.

Vi duschar oftast hela familjen tillsammans och har satt en tidsgräns, stänger av vattnet när vi tvålar in oss. Men detta har så många redan skrivit, så jag tipsar om att man på sommaren faktiskt kan ta ett bad ute i sjön istället för att duscha!

Kontrollera att inte kranarna droppar eller toaletten står och rinner efter att man använt dom.

Inte ta dom längsta programmen på disk och tvätt maskin, oftast blir det rent ändå.

Inte låta vattnet stå och spola när man diskar, borsta tänderna, lagar mat osv. När man lagar mat behöver man oftast inte fylla kastrullen ända upp till kanten.

Byta munstycken, inte bara i duschen utan det finns bra munstycken till köket med.

Det går att komma på hur mycket som helst, men många av dom är redan nämnda här ovan.

Jag skulle gärna vinna en soda stream, det minskar inte bara åtgången av vatten utan även utsläpp, man slipper även alla dessa pant flaskor som gör mig GALEN! Detta är något som alla (som dricker kolsyrat) borde ha i hemmet! :)

#36 - Sussi

Åhh vad jag skulle vilja vinna den..så himla perfekt för våran familj och tonåringar som man har som är lite krävande av sig.
Vi har egen brunn...så man får tänka på allt från droppande kranar till diskmarskin till dusch spolning.

#37 - Spacegirl

Det är att inte diska under rinnande vatten.

#38 - Anna

Hmm... Det skulle vara att ta det korta programmet på tvättmaskinen. Får för mig att det spar på vattnet? Plus att jag tycker det är så tråkigt att springa till tvättstugan så får det gärna överstökat så fort som möjligt. Det gör ju även att jag väntar så länge som möjligt med att tvätta, det borde väl också spara lite vatten kan man väl tro?

Och jag är en sådan där konstig en som egentligen inte gillar kranvatten (bara om det är svinkallt, så har alltid en flaska kranvatten i kylen), så blir inte mycket vatten drickandes. Skulle dricka mer om jag hade en sodastreamer, så egentligen är det nog bäst att jag inte vinner en förresten... Haha.

#39 - Katja T Hannu

Där jag känner att man slösar för mycket vatten är då kranen står och rinner i onödan, såsom ex. vid tandborstning och när man skalar potatis/rotfrukter. Stäng kranen emellan och ställ in en kanna vatten i kylen om du vill ha det kallt. :)

#40 - Malin

Åh, jag skulle gärna vinna den till jobbet och överraska mina goa arbetskamrater :D


Mina bästa spartips är de vanligaste antar jag, inte köra diskmaskin och tvättmaskin förrän de är fullmatade, samt att jag alltid har en kanna vatten i kylen så jag slipper spola kranen i evigheter :)

#41 - Ida

Mitt bästa spara-vatten-tips är att duscha tillsammans, såklart! :-)

#42 - Fröken M - Vinn 8 påsar naturligt påskgodis !

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och jag tycker att även de små sakerna i vardagen räknas !

Diska inte under rinnande vatten, detsamma gäller vid tandborstning. Stäng av vattnet i duschen när man tvålar in sig och använder schampoo, vattna blommorna med regnvatten de perioder på året då det är möjligt och ta gärna ett snabbt dopp i sjön på sommaren istället för en lång dusch inne :)

Många bäckar små... !!

Kram

#43 - Christina Frisberg

Hej ja jag är gärna med och fajtas om en soda streamer, jag har satt på nya filter på alla vattenkranar i huset så de är snålsparande, och sen har vi börjat med att tonåringen som brukade stå i minst en halvtimma i duschen varje dag har vi börjat med att hon ställer äggklockan och liksom tävlar mot sig själv att korta ner tiden, det fungerar inte alltid fast för det mesta är hon färdig med duschen på 5-7 minuter. så det har blivit mycket billigare vattenräkningar på senare tid.
vårvarma kramar till alla som vill och behöver!!!

#44 - Martina Sköld

Bästa tipset är såklart att duscha/bada tillsammans med barn eller partner. Med barn blir det förutom att man blir ren dessutom en rolig lekstund och med partnern lite extramys i vardagen som vi alla ibland behöver!

En sodastream till mamman skulle vara det bästa då jag önskat mig det lääänge! Snabbt, miljövänligt, vardagslyxigt med bubbelvatten och slippa bära hem tunga kassar med flaskvatten från affären!

#45 - Mirre Syr

Vi har ett litet timglas som man fäster med en sugpropp i duschen.Den rinner ut på kort tid och längre får INGEN duscha i familjen. På så sätt spar vi vatten och även pengar som vi istället brukar göra något roligt för under sommaren. Ett uppskattat inslag kan jag säga! :)
Det är också ett big no,no i familjen att borsta tänderna under rinnande vatten, köra disk-och tvättmaskinen halvfull.

En Soda Stream vore verkligen lyckan för mig, då den gamla har dragit sin sista suck och jag lääängtar så efter bubbelvatten och det är helt otänkbart att köpa vatten på flaska!

#46 - Monica

Spara vatten gör vi när vi häller upp i kannan och sedan ställer in den i kylen istället för att hälla ut så nästa gång har vi kallt gott vatten
/Monica

#47 - Camilla W

Om man bor i hus och har trädgård, så är mitt bästa tips att samla upp regnvatten i tunnor.
Då har man sparat vatten till sina törstiga blommor och grönsaker :)

#48 - EN MÖLNBOBOS LIV - MAMMA TILL MELVIN OCH FELIX

Jag är gärna med och tävlar. Mitt bästa vardagstips (som jag får erkänna att jag är dålig på) är att diska i diskhon och inte under rinnande vatten samt att stänga av vattnet när man tvålar in sig/har i schampoo när man duschar. När vi badar så brukar både jag, Felix och Melvin bada samtidigt så sparar vi lite där.

Vore jättebra att vinna en sodastream så man slipper köpa dyrt mineralvatten och så blir det massa tomglas/petflaskor som skall köras till en butik och pantas.

Tipsat här

http://annasbloggtavlingar.wordpress.com/2013/03/25/sodastream-273/

#49 - Victoria

Mitt bästa vattensparar tips är att duscha snabbare och stänga av vattnet när man tvålar/schamponerar in sig .

Jag har tipsat här: http://vgt.blogg.se/2013/march/sodastream-273.html

#50 - Dessie - Mamma till Alicia & Kevin

Här sparar vi vatten genom att inte stå och spola med vattnet för att det ska bli kallt när man vill dricka, vi har vatten i kylen! Vi stänger av vattnet när vi borstar tänderna och när vi tvålar in oss i duchen. Har heller inte vatten igång när vi skalar potatis! Man kan spara in på många ställen och en Sodastream hade hjälpt oss att vara ännu mer miljömedvetna och spara på både vatten, miljö, plånboken och på fettet som hamnar på kroppen när man dricker läsk ;)
Håller tummen hååårt!
Kraam!

#51 - Marlene

Jag har inget speciellt supertips på hur man ska spara vatten, men det finns ju massor man kan göra! Och jag tror på att om vi tillsammans hjälps åt och tänker oss för i vardagen så kan vi med små insatser/medel göra stora förändringar! :)

Man kan ställa ut vattenkannan och använda regnvattnet istället för kranvatten. Endast tvätta när maskinen är full. Se till att inte duscha för länge. Stänga av vattnet när du borstar tänderna. Se till att inga kranar står och droppar eller toalettstolar läcker. Inte ta mer vatten i tex vattenkokaren än du behöver.

Ja, man kan göra stor skillnad på bara en dag! Både jag och barnen tänker oss för när det kommer till detta men en sak som vi inte gör men borde göra än att bubbla vårt eget vatten! Har länge funderat på att köpa en Sodastream då vi köper hem några flaskor per vecka, men det har inte blivit av. Mest av ekonomiska skäl. Jag vet att det blir billigare i längden men det är sällan jag som ensamstående har en större summa över efter betalda räkningar. Det känns hemskt, jag vill ju så gärna vara mer miljömedveten och skippa plastflaskorna! Så, nu håller jag tummarna och hoppas på att just JAG vinner. För jag kan lova att en sodastream skulle bli väl använd här hemma! :)

#52 - nicole kestola- 15 år

vill vinna denna till mina föräldrar!

mitt bästa spara vatten tips är nog: Att inte använda diskmaskinen utan att diska förhand, och då inte använda rinnande vatten utan att fylla diskhon och sedan diska i det vattnet! Det sparar myyycket vatten! och man kan ju även spara vatten genom att duscha snabbt, och stänga av vattnet när man tar shampo och balsam! man kan också bada, fylla upp vattnet och bada, om man ex har två eller tre barn kan barnen antagligen bada tillsammans eller bada en och en bara att man inte tar nytt vatten hela tiden. Det sparar nog också mycket vatten!
kram

#53 - Camilla_H

Vilken underbar tävling, jag är med. Och mitt bästa sätt att spara vatten på är att ta lite kortare duschar än vanligt, samt stänga av vattnet under tiden du tvålar in dig. Dessutom att fylla kranen med vatten och sätta en propp (om du har en) när du diskar, samt ha en vattenkanna i kylen tills du är törstig. :)

Jag borde vinna då jag haft det väldigt tufft den senaste tiden, med tragiska händelser omkring mig, utan direkt några pengar. Men jag fortsätter att kämpa mig till en bra framtid, kan jag så kan ni! Så att vinna denna tävling hade verkligen varit underbart.

#54 - Love - Tvillingarna och Oliwers mamma

Hej,

Jag vill så gärna vinna.
Vad gör jag för att spara vatten?

Vi äger ingen tvättmaskin, diskmaskin eller liknade. Vi försöker hela tiden stänga av vattnet när vi duschar tex. när vi tvålar oss osv.

Men samtidigt så är det otroligt svårt när man har tre barn och två av de dricker ersättning som jag måste ha vatten för att blanda osv, men vi gör vårat bästa.

// Love

#55 - Sanna

Oj, det finns otroligt många tips på hur man kan spara vatten! Men några saker jag själv försöker och jobbar med lite extra är att se till att vi alltid här hemma endast använder en uppsättning var i familjen med glas, bestick, tallrikar osv. och att vi aldrig startar i gång diskmaskinen förrän den verkligen är full.

Andra saker som vi gör för att spara på vattnet är att alltid ha en kanna med kallt vatten i kylen, på så vis slipper vi spola i kranen så länge för att få vattnet så kallt som vi vill ha det. Vi stänger även av kranen när tänderna borstas, när potatisen skalas osv. och sparar in på vattnet även där och nu på sistone har jag även börjat med att bada/duscha oftare tillsammans med dottern i stället för var och en för sig, då vattnet minskar där också avsevärt.

Kram Sanna

#56 - Johanna

Ååh! Får så underbara vår känslor när jag läser detta! I alla fall, mitt bästa tips för att spara vatten är nog att tänka på att duscha mindre och snabbare och det är faktiskt något som jag själv gör! Jag började med detta för ett tag sedan och det har fungerat super bra, och jag har även sparat in massor av tid också! Det var mitt bästa tips!

#57 - Ida

Hej hej Bambi !
Att spara in på vatten-resurserna är något som verkligen behövs på jorden. Därför funderade jag verkligen mycket på vad man skulle kunna göra och kom fram till att medans man väntar på att vattnet i duchen ska bli varmt så spolar man ju bort flera liter rent vatten ner i avloppen och detta är något jag personligen tycker är väldigt dåligt så om detta skulle vara nått som går att hitta en lösning på vore det apsolut det bästa tipset jag skulle kunna komma på.
Kram ida

#58 - frubalken.blogg.se

Dricker man mycket kallvatten hemma så kan man lika gärna kyla ned vattnet i kylen istället för att vänta på att vattnet ska bli kallt (använd då en kanna med lock såklart).

#59 - Sofie

Byt ut era munstycken på kranar och duschhandtaget i duschen till snålspolande munstycken och snålspolande duschhandtag, då sparar du runt 30% av vattenanvändningen och samtidigt minskad varmvattenanvändning. En billig och enkel åtgärd som snabbt betalar sig :)

#60 - Jessika

Spara vatten - duscha tillsammans ;D

#61 - Katarina

Jag minns att min mormor alltid ställde hinkar under stuprännorna på huset. I hinkarna samlades regnvatten och det använde hon sen till vattna rabatterna med. :)

#62 - Tina Carlström

Det bästa är att byta diskmaskin till en miljövänlig som kör långprogram. Kör aldrig en diskmaskin halvtom. Skall alltid vara full annars är det onödigt på mijön. Vi har programmerat in vattenmätare i vårt hus för att se hur mycket vatten vi gör av med, jätte bra sätt att lära sig hantera vattnet på rätt sätt. Jag och maken brukar oftast duscha ihop på kvällen, då passar jag även på att borsta tänderna i duschen. Perfekt att spara vatten på.

#63 - charlotta hellström

Vilken bra tävling, kul att kunna ta del av alla tips. Vi är en stor familj 5 barn och 2 vuxna och som ni alla förstår går det åt en hel del vatten, men vi försöker spara vatten både för miljö och plånbok. Här kommer ett par av våra tips
* Vid alla stuprör har vi vattentunnor, det brukar räcka till att vattna alla våra planteringar med och till hela tomatväxthuset.
* Vi stänger av vattnet när vi borstar tänderna, tvålar in oss och när vi diskar
*En kiss spolas inte ned med en gång utan väntar på nästa kiss (toavatten är inte gratis det heller som min väninna trodde..)
* Försöker att använda oss av ättika, bakpulver, citron och såpa när vi städar både in och utvändigt.
*Har en balja i diskhon med vatten där man lägger sin disk i blöt innan den diskas i maskin med minsta möjliga diskmedel och på vattensnålt program

Mvh
Charlotta

#64 - Ingrid - Mamma till två sessor

Vad roligt att läsa alla tips! Skulle så gärna vilja vinna en SodaStream, men det verkar som att alla bra tips är "tagna" :P

Det vi gör hemma är;
stänga av kranen när vi borstar tänderna
spola upp lite vatten i diskhon när vi skalar potatis som vi kan skölja dem i
har en vattenkanna i kylen

Kram, Ingrid

#65 - Ingrid

Hurra, jag vill vara med!

Mitt bästa konkreta vattenspartips är att hälla över vatten som blir över (i barnens glas, i tillbringaren, i kastrullen när du kokat ägg osv.) i vattenkannan. Då slipper du ta nytt vatten när du "bara" skall vattna växterna.

(I övrigt använder vi inga kemikalier, för att inte förgifta vattnet i vår natur)

#66 - jennysen

Att inte diska under rinnande vatten och att stänga av medan du borstar tänderna är mina tips! :)

Bor i ett ganska litet hushåll, men det är saker jag kan göra i alla fall! :)

#67 - Johanna

Mina bästa tips är att tänka på vad du klär dig i och vad du äter. Det går åt maaaaassor med vatten för t ex jeans, och dessutom mycket kemikalier.

På sommaren försöker vi odla mycket själva, annars - ät sådant som det är säsong för! Det mesta köttet är vilt hos oss, annars, välj t ex kyckling som kräver mkt mindre vatten per kilo kött i slutet än vad nöt gör. Och drick vatten istället för mjölk och juice. Det går åt massor med vatten för växthosodlade grönsaker och för foderproduktion, rengöring av mjölktankar, bevattning av fruktplantage etc.

#68 - Annica

Mitt bästa vardags tips till att spara vatten på är att ha en vattenkanna i kylen. Istället för att öppna kranen och låta vattnet rinna tills det blir kallt så kan man bara ta ett glas och fylla det men det kalla vattnet som finns i kylen.

#69 - Erika

Enklaste och mysigaste tipset är: Duscha tillsammans med partnern!

#70 - Frida Bergner

♥Jag är gärna med och tävlar om denna underbara soda stream, där man verkligen kan måna om att spara på både pant, pengar, vatten och onyttigt läsk intag.

♥Mina bästa vattensparar tips är att använda snålspolande munstycken och snålspolande duschhandtag.
♥Använda mer kallt vatten i den mån det går, då varmvatten drar mer än kallt.
♥Och sätta in en dubbelspolande toalett.

#71 - Anna - Vitt eller svart

Hej!

Jag vill vara med i tävlingen!

Då vi snart flyttar in i vårt första hus har vi valt en del vattensparande prylar. Dels ett duschset med en eco-knapp som halverar vattenmängden men ska ha samma styrka. Perfekt inte minst när barnen ska duschbada...

Vi har valt en tvättmaskin som tillvaratar varmvattnet och minskar både på el och vattenförbrukning.

Och en badrumsblandare med sensor (touch heter det kanske?) så att vattnet inte står och rinner i onödan.

Utöver det är jag en tjatig morsa som nämner lite då och då att vattnet tar slut så låt det inte stå och rinna. Om barnen lär sig att vara försiktig med vattenförbrukningen så är vi ett bra steg på vägen. :)

//Anna

#72 - Petra Stenberg

Jag är med! :)

Mitt bästa tips är att ha dricksvattnet i en flaska, så man slipper fylla på för ofta eller ha en tillbringare med vatten i kylskåpet :)

Kram!

#73 - Hanna Frogner

Hej!

Mitt bästa tips för att spara vatten är att införa rörelsedetektorer på kranarna. På så sätt slösar men inte på vatten eftersom att kranen bara rinner när man placerar händerna under kranen. Det är heller ingen risk att man glömmer stänga av kranen eftersom att den slutar när man går därifrån.

Det skulle betyda väldigt mycket om jag vann den här tävlingen!
Kram

#74 - Sussie

Vilket är ditt bästa vardagstips för att spara vatten?

Mitt bästa tipps är att vara sparsam! :)))))))))

#75 - stina liffner

ÅHH VILL VINNA DENNA!
det bästa tipset att spara vatten är att inte låta kranen gå på långre än nödvändigt, dusha istället för ett bad, Inte spola ut så mycket vatten när man ska ta vatten.

#76 - Malin

Mitt bästa vardagstips för att inte slösa på vatten är att aldrig låta vattnet stå på när man borstar tänderna. Eftersom det är något alla göra två gånger om dagen i ett par minuter så är jag säker på att mycket vatten kan sparas! :)

#77 - Marie Hagman Jonsson

Hej! Mitt bästa tips är att inte låta vattnet rinna när du borstar tänderna. Det spar man jättemycket vatten på. :-)

#78 - Malin

Jag har inget direkt bästa tips för att spara vatten. Men jag och min sambo har vissa regler som vi följer i hushållet för att spara på vatten, och det är att: inte använda diskmaskinen, fylla sinken med vatten och diska i det iställlet för att låta vattnet rinna som vissa gör, och vi försöker och inte duscha i mer än 5 minuter per gång. :)