bambi

När BVC stjäl en bild på ett barn
 
En väldigt underlig sak hände igår. En vän till mig som bor i en annan stad mms:ade mig denna bild och frågade mig om det inte var Zack på bilden? Jo, det var helt klart Zack på bilden och jag frågade henne vart hon hade hittat den. På sitt BVC svarade hon!! I väntrummet!
 
Det kändes förstås lite obehagligt. Detta BVC hade bara telefontid på morgonen så jag fick vänta tills imorse på att ringa till dom. Jag fick prata med den som var ansvarig för att sätta upp bilder och affischer i väntrummet. Jag frågade henne vart hon hade fått tag i en bild på min son och hon svarar "På google.se!". Jag upplyste henne då om att man inte får ta bilder hur som helst bara för att dom "finns" på google. Hon sa surt att hon genast skulle ta ner bilden.
 
Jag tycker att det är lite underligt att ett BVC gör på detta sätt. Vet dom inte om lagar? Och som någon skrev på mitt instagram, BVC om någon borde veta vikten av barns integritet och inte bara ta vilken bild som helst?
 
Jag ville egentligen inte bråka med ett BVC om en bild som ändå har ett gott syfte, men jag hade uppskattat om dom hade frågat mig först för jag hade antagligen svarat ja.
#1 - Annika - drömmen om 11 barn

Men jisses, hur svårt kan det vara liksom. Googlade hon fram bilden lär hon ju liksom ha fått fram uppgifter till dig, typ blogg eller mailadress. En fråga är inte så svår att ställa...

#2 - Teskedsmamman

Ren och skär okunskap tror jag. Däremot har de säkert bilder från broschyrer som de kan använda.... Tråkigt att det ska behöva bli så...

#3 - Tjejmorsan

Fy så obehagligt var min första tanke :(
Jag skulle absolut ta illa vid mig om jag upptäckte mina barn på något reklam ställe utan min tillåtelse!

Kram

#4 - Emelie

Obehagligt! Det är ju just för sådana har händleser som vi "copyrightar" våra bilder.
Synd att du möttes av en surkärring istället för en riktig ursäkt.

Kram Emelie

#5 - Julia

Men fy! Respektlöst att bara ta en bild på ett barn utan att kontakta källan. Jag hade tyckt att det var jätteobehagligt om det hände mig!

#6 - Anonym

Du har rätt i sak men det blir ändå intressant när du nämner integritet ur det etiska perspektivet när det kommer till föräldrar som lägger ut bilder på sina barn helt fritt på nätet utan att bry sig om integriteten. Tror du hade en liknande diskusion här förut om det.

#7 - jenny - mammaliv i nashville

Jag hade blivit jätteupprörd om det var August som satt på väggen på BVC! Att stjäla någons bild för publikt bruk är hemskt fel. Jag blev nästan upprörd då jag hittade en bild från min blogg på godis, som en annan bloggare använde. Det är MINA bilder & ingen annan ska publicera dom någonstans utan att fråga. Jag tycker verkligen du gjorde rätt som ringde & ifrågasatte detta.
Ger även mig en tankeställare på hur vi faktiskt blottar våra barn när vi bloggar. Det är en sådan tvådelad debbatt altså..

#8 - Johanna

Minns du att jag mailade för för drygt 3 år sen ang att jag hittat en bild på Zack på facebook. Där var han med i någon frågegrej. Tror han satt vi köksbordet eller nått och åt mat... han var max runt året...

Så dina bilder finns säkert med lite överallt tyvärr... på nätet plockar ju folk hur som helt, utan ngn respekt!!

Svar: Ja, just det! Ja, det kändes inte heller bra :/
bambi

#9 - Millan - två små och mamma mu

Men gud vad konstigt att se sitt barn på det viset! Det är väl klart att man måste fråga om lov innan, allra helst på så publika ställen! De ser väl (även fast de hittar den på google) vart källan till bilden ligger , dvs din blogg.

#10 - Fröken svår- mamma till tjejen och mini

Men usch vad obehagligt! Hade ju varit så enkelt för dem att fråga om lov.

#11 - Tess

Absolut! Det är inte så svårt att spåra och faktiskt fråga om man får använda bilden. Tycker detta är extra viktigt när det gäller barn!

#12 - Karin

Jag tycker du gjorde helt rätt! Bara för att bilden finns på google kan man ju inte bara ta den hur som helst.. Inte löjligt eller något alls..

#13 - Millan - två små och mamma mu

Ganska sjukt att du skrev det här inlägget. Idag när vi var på Tropikarium i Kolmården (precis utanför djurparken) såg jag att de har en bild på vår son där inne, som är tagen från min blogg! :s

Svar: Va?!? Sa du till? Vad sa dom??
bambi

#14 - Millan - två små och mamma mu

Nej! Jag sa inte till, jag tänkte först säkerställa så jag hade bilden hemma så att det verkligen var han. Men såklart det var han. Det känns superknäppt. Jag tänkte maila dem och se vad de säger..