Varför man känner att man MÅSTE köpa något när det finns ett fåtal kvar

En vän till mig sa häromdagen att hon måste skynda sig till H&M och köpa sig ett par ballerinor för dom tar alltid slut så snabbt. Ni kanske känner igen den där känslan? Nästan lite panik, att mnan bara MÅSTE skynda sig och köpa?
 
Den känslan spelar många företag på när dom säger eller skriver "Skynda! Skynda! Endast ett fåtal kvar!" eller "Skynda! Rabatten gäller endast en vecka!". Så kommer den där stressen som gör att man inte ens tänker efter - utan man bara köper!
 
Men den starkaste mekanismen i detta är faktiskt rädslan att man ska ångra sig då det är försent. Tänk om jag inte köper den där tröjan/väskan/whatever och det är försent sen? Tänk om jag inte har möjligheten senare och ångrar att jag inte köpte den. För vi hatar ju att behöva ångra oss! 
 
Men om man tänker efter så är det väldigt väldigt sällan som vi faktiskt ångrar att vi INTE köpte något, desto vanligare är det att vi ångrar att vi köpte något som vi ändå inte behövde eller ändå inte använder. Jag själv brukar försöka koppla bort det där stressmomentet och fundera på om jag skulle köpa produkten även om det inte var något "skynda! skynda!" och oftast är mitt svar "nej". Sen så sparar vi nog mer på att fundera ett tag och kanske köpa något till fullpris än att köpa en massa saker bara för att det är "billigt" eller att man "får något på köpet".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Malin
2013-05-09 @ 14:50:12 Blogg: http://maulun.blogg.se

Här håller jag faktiskt inte med.. Om jag är osäker på om jag ska köpa något så försöker jag fundera så länge som möjligt, prova flera gånger, lägga undan om det finns möjlighet till det osv. Men, de gånger jag valt att inte köpa plagget eller vad det nu kan vara så har jag 9 gånger av 10 ångrat det bittert. Värst är det om jag hittat något utomlands och sen inte köper det. Det är få gånger jag ångrar ett köp, det händer betydligt oftare att jag ångrar att jag inte köpt något! Därför har jag faktiskt börjat köpa allt som jag verkligen tycker om och har den där "känslan" med, för annars vet jag att jag kommer vara ledsen senare att jag inte köpte just den. Alla är vi olika :)

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet