bambi

Dagens fråga: Är det bättre att barnen äter något onyttigt än ingenting alls?


En vän till mig har en dotter som snart fyller 4 år som är inne i en period då hon vägrar äta. Alla barn hamnar väl i såna perioder och som förälder så kan man bli rätt så desperat efter ett tag. Man vet inte om man bara ska ge dom deras favroitmat, vilket kan innebära makaroner och ketchup varje dag i en hel månad eller om man envist endast ska erbjuda den vanliga maten som resten av familjen äter.

Nu har min vän blivit så desperat så att hon ger dottern kex och kakor och hon tänker att det är ju bättre än inget. Vi brukar resonera så när barnen är sjuka - då får dom leva på russin, kex, smörgåsar och kakor. För vi vet själva hur det är att vara sjuk och utan matlust... då känner det bättre att dom får i sig något och orkar bli friska. Men annars så skulle jag nog inte göra så.

Hur resonerar ni? Bättre en smörgås eller en kaka än inget alls (kanske efter flera dagars matvägran)?
Kanelströssel-kaka, förra julens absoluta favorit!
Jag minns fortfarande denna ljuvliga kanelströsselkaka från förra året. Kanel hör verkligen julen till och detta är perfekta kakan att bjuda på under julen. Så här skrev jag om kakan förra året: Detta är helt klart julens GODASTE kaka!! Såååå god kanelsmak och mumsiga pekannötter!
 
 
 
 
Strösseltopping
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl ljus muscovadosocker eller farinsocker
1 ½ tsk kanel
1 tsk salt
165 g smör
1 dl grovt hackade pekannötter
 
Fyllning
½ dl ljus muscovadosocker eller farinsocker
½ tsk kanel
2 dl grovt hackade pekannötter
 
Kaka
110 g smör, rumstempererat
2 ½ dl socker
2 stora ägg
5 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
2 ½ dl gräddfil
 
1. Börja med strösslet, blanda ihop allt i en skål med fingertopparna tills det är helt blandat och blivit små klumpar. Ställ in det i kylen under tiden.
2. Blanda ihop fyllningen i en annan mindre skål och ställ åt sidan.
3. Sätt på ugnen på 175 grader.
4. Fortsätt sedan med själva kakan. Vispa ihop smör och socker tills det är ljus och luftigt. 
5. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i omgångar.
6. Ha till sist i gräddfilen och vispa ihop ordentligt.
7. Smörj en form med löstagbar botten. Häll i ungefär hälften av kaksmeten i formen och strö sedan över fyllningen.
 
 
8. Ha sedan på resten av smeten och till sist strösslet ovanpå. Grädda sedan i ugnen i 50-60 minuter, känns gärna med en sticka så att du är säker på att kakan är klar! Sen ringlade jag över lite florsocker och mjölk (ca 2 ½ dl florsocker + 2 msk mjölk).
 
P.S. Passa kakan så att den inte blir så bränd ovanpå! Efter ca halva tiden så la jag folie ovanpå.
Fredagsmys
 
Mitt i vabbet så ringde det på dörren och utanför stod ett bud med ett sånt trevligt fredagsmyspaket! Det innehöll macarons, praliner, ett doftljus men också en flaska Richard Juhlin Blanc de Blancs som är ett lyxigt högkvalitativt alkoholfritt mousserande chardonnayvin. Perfekt när man känner att man inte vill dricka alkohol tillsammans med barnen eller om man är gravid eller inte vill dricka alkohol och vill ha något att skåla in det nya året med.
 
 
Jag måste säga att jag kan varmt rekommendera detta alkoholfria bubbel. Det var suveränt gott och väldigt lättdrucket (tur att det är alkoholfritt). Det smakar precis som vanligt bubbel. Både jag och maken blev verkligen positivt överraskad!