Dagens fråga: Är det bättre att barnen äter något onyttigt än ingenting alls?


En vän till mig har en dotter som snart fyller 4 år som är inne i en period då hon vägrar äta. Alla barn hamnar väl i såna perioder och som förälder så kan man bli rätt så desperat efter ett tag. Man vet inte om man bara ska ge dom deras favroitmat, vilket kan innebära makaroner och ketchup varje dag i en hel månad eller om man envist endast ska erbjuda den vanliga maten som resten av familjen äter.

Nu har min vän blivit så desperat så att hon ger dottern kex och kakor och hon tänker att det är ju bättre än inget. Vi brukar resonera så när barnen är sjuka - då får dom leva på russin, kex, smörgåsar och kakor. För vi vet själva hur det är att vara sjuk och utan matlust... då känner det bättre att dom får i sig något och orkar bli friska. Men annars så skulle jag nog inte göra så.

Hur resonerar ni? Bättre en smörgås eller en kaka än inget alls (kanske efter flera dagars matvägran)?

 

Kanelströssel-kaka, förra julens absoluta favorit!

Jag minns fortfarande denna ljuvliga kanelströsselkaka från förra året. Kanel hör verkligen julen till och detta är perfekta kakan att bjuda på under julen. Så här skrev jag om kakan förra året: Detta är helt klart julens GODASTE kaka!! Såååå god kanelsmak och mumsiga pekannötter!
 
 
 
 
Strösseltopping
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl ljus muscovadosocker eller farinsocker
1 ½ tsk kanel
1 tsk salt
165 g smör
1 dl grovt hackade pekannötter
 
Fyllning
½ dl ljus muscovadosocker eller farinsocker
½ tsk kanel
2 dl grovt hackade pekannötter
 
Kaka
110 g smör, rumstempererat
2 ½ dl socker
2 stora ägg
5 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
2 ½ dl gräddfil
 
1. Börja med strösslet, blanda ihop allt i en skål med fingertopparna tills det är helt blandat och blivit små klumpar. Ställ in det i kylen under tiden.
2. Blanda ihop fyllningen i en annan mindre skål och ställ åt sidan.
3. Sätt på ugnen på 175 grader.
4. Fortsätt sedan med själva kakan. Vispa ihop smör och socker tills det är ljus och luftigt. 
5. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i omgångar.
6. Ha till sist i gräddfilen och vispa ihop ordentligt.
7. Smörj en form med löstagbar botten. Häll i ungefär hälften av kaksmeten i formen och strö sedan över fyllningen.
 
 
8. Ha sedan på resten av smeten och till sist strösslet ovanpå. Grädda sedan i ugnen i 50-60 minuter, känns gärna med en sticka så att du är säker på att kakan är klar! Sen ringlade jag över lite florsocker och mjölk (ca 2 ½ dl florsocker + 2 msk mjölk).
 
P.S. Passa kakan så att den inte blir så bränd ovanpå! Efter ca halva tiden så la jag folie ovanpå.

 

Fredagsmys

 
Mitt i vabbet så ringde det på dörren och utanför stod ett bud med ett sånt trevligt fredagsmyspaket! Det innehöll macarons, praliner, ett doftljus men också en flaska Richard Juhlin Blanc de Blancs som är ett lyxigt högkvalitativt alkoholfritt mousserande chardonnayvin. Perfekt när man känner att man inte vill dricka alkohol tillsammans med barnen eller om man är gravid eller inte vill dricka alkohol och vill ha något att skåla in det nya året med.
 
 
Jag måste säga att jag kan varmt rekommendera detta alkoholfria bubbel. Det var suveränt gott och väldigt lättdrucket (tur att det är alkoholfritt). Det smakar precis som vanligt bubbel. Både jag och maken blev verkligen positivt överraskad!

 

Ingen rolig start på dagen....

 
Idag är jag hemma (igen) men denna gång är det Zack som inte mår bra. Han började dagen med att inte ville gå upp ur sängen och han som alltid är så pigg på morgonen. Han har en morgonrutin som går ut på att han jagar rätt på Hera (vår katt) och tar henne i famnen och sätter sig i soffan och ser på barnprogram. Så är det varje morgon. Han är alltid jättepigg på morgonen, oavsett hur sent han har lagt sig. Så vi anade att det var något som var fel. Han fick ligga kvar i sängen medan vi åt frukost och helt plötsligt hur vi hur han kräks.
 
Så, det var bara att besluta vem som skulle vara hemma med honom. Efter det har han kräkts en gång till men både Zack och Leah har en tendens att kräkas när dom har feber så det är så svårt att veta om det är magsjuka (eller vinterkräksjukan) eller om det bara är på grund av febern?
 

 

Min Skatt - nya antologier för barn!

 
Förra veckan jag var på ett sånt otroligt mysigt event på Rum för barn (Kulturhuset) som Loppi anordnade tillsammans med Bonnier Carlsen. Det handlade om barnböcker och hur viktigt det är att läsa för sina barn. Jag har tidigare bloggat om hur viktigt det är att läsa för sina barn. Från att 70 procent av småbarnsföräldrarna för tio år sedan läste varje dag för sina barn, läser idag bara 35 procent av föräldrarna varje dag
 
Jag fick veta att barn som började skolan och hade blivit läst för varje dag hade 12 000 ord i sitt ordförråd jämfört med 6000 ord om man inte hade läst för barnet. Språk är makt och det är så viktigt att ge barnen dessa verktyg!
 
 
Jag blev så inspirerad av alla barnboksförfattare som var där. Vi fick med oss hem en massa böcker och en av mina och barnens nya favoriter ser ni här ovanför och den heter Treo, Enis och en till. Den handlar om zebror som bor tillsammans och det är så underbar bilder i den boken! Love it!
 
 
Men det som var den stora nyheter var bokserien "Min skatt" som är en antologi med en massa sagor och sånger. Dom som har satt ihop dessa har åkt runt bland en massa förskolor för att se vad man sjunger för 2-åringar och så vidare. En jättebra ålderanpassad bok, perfekta födelsedagspresenten eller julklappen.

 

Vintercupcakes

Jag kände att det var länge sen jag bakade cupcakes så det fick bli några riktigta vintriga cupcakes med kristyr snöflingor. Snöflingorna är alltså gjorda av kristyr som har fått stelna över natten. Det var lite pilligt och svårt att spritsa dom, det krävs nog lite träning för att få dom riktigt snygga. Men dom måste torka ordentligt, annars går dom bara sönder.
 
Jag har gjort chokladbottnar och sen en vaniljfrosting som jag har färgat svagt blått men vanlig karamellfärg.
 
 
 
 
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 1/4 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/4 tsk vaniljessens
 
Vaniljfrosting
250 g florsocker (ett halvt paket)
80 g mjukt smör
1/4 dl mjölk
några droppar vaniljessens
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa samma med en elvisp.
3. Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljessens. Häll långsamt hälften av mjölkblandningen i mjölblandningen medan du vispar. När alla klumparna har försvunnit så häller du i resten och vispar tills smeten är slät.
4. Skeda upp smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Prova med sticka innan du tar ut dom!
5. Frosting: Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet. Blanda sedan i mjölken och vaniljessensen. Vispa tills frostingen är lätt och fluffig, minst 5 minuter.

 

Fikabuffé

 
Nu har jag verkligen kickat igång julen här hemma. Igår tjatade Zack om att vi skulle börja julpynta så jag tog med barnen ner i källaren och hämtade lådorna med julsaker. Allt är inte framme än men en del saker. Jag bakade även lite juliga bakverk igår (ni som följer mig på instagram har sett lite närmare vad jag bakade). Natashja skulle komma över och luncha och fika och jag hade lovat henne en fikabuffé. Det blev vintriga cupcakes med snöflingor, chokladkakor med polkakross, saffransmazariner och blondies.
 
Det var länge sen jag och Natashja träffades så det var jätteroligt att få sitta och snacka lite, allt från feminism till bloggar och julklappar.

 

Laks med pesto och pinjenötter

Jag fick hem ett bud i början av veckan med två middagar med laks från Norges sjömatråd. Först hade jag tänkt tacka nej till budet eftersom jag inte gillar fisk, men sen tänkte jag på att jag vill faktiskt försöka lära mig att äta fisk och jag vill även att barnen ska göra det. Och ååååååh, va glad jag är att jag tackade ja för det var helt ärligt den godaste fisken jag har ätit! Det smakade faktiskt riktigt gott och var så enkelt (stort plus när man ska laga mat själv med två små barn hemma!)
 
Så, här kommer receptet. Jag kan säga att även barnen tyckte om maten jättemycket och jag blev så imponerad av Zacks smaklökar när han frågade om det var soltorkade tomater i och det är ju faktiskt det som röd pesto är gjord utav. 
 
Ett tips: Vardagar mellan 15:00-17:00 under vecka 48 och 49 så kan man få personliga laksrecept från Norges sjömatråd via Twitter: skriv bara @Relaksmiddag så hjälper dom en i vardagsstressen!
 
 
600 g norsk laksfilé, utan skinn och ben
0,8 dl röd pesto 
½ dl creme fraiche
30 g pinjenötter
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Placera laksen i en smord form. Salta och peppra.
3. Blanda pesto och creme fraiche. Räck laksen med blandningen.
4. Baka laksen i ugnen i 20 minuter.
5. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna och strö dom över laksen när den är färdig.
 

 

Aj, aj, aj....

 
 
Jag har hållt på och bakat så här på kvällskvisten men det tyckte inte min visp till kitchen aiden om. Tror att jag har kört lite för hårt med den.... Jag älskar verkligen min kitchen aid men ibland känns det som att den inte tål allt för mycket. Jag brukar ju vispa frosting och ibland kylskåpskallt smör (vilket jag verkligen inte borde göra men ibland glömmer jag att ta fram smöret en stund innan) med den och är inte så försiktig alltid. Tråkigt att behöva punga ut med 450 kronor för en visp, men det är redan beställt. Kan inte leva utan den....
 
Vad jag har bakat får ni se senare, men det är juliga bakverk kan jag avslöja  ;)

 

Vinn en personlig almanacka i valfri storlek!

 
Igår fick jag hem min personliga almanacka. Detta är faktiskt min tredje, för tredje året i rad och jag har alltid varit så nöjd med mina. Många kollegor och elever brukar tycka om att se bilderna på framsidan och baksidan (som oftast är på barnen, men ett år så hade jag faktiskt en bild från vårt bröllop på baksidan). I år fick det bli bilderna som fotografen Sandra Jolly tog på barnen i somras. Almanackorna har varit en superbra jobbalmanacka och så får jag se på mina fina barn när jag är på jobbet  :)
 
Detta är ju också en väldigt bra julklapp, en personlig fin almanacka - vem skulle inte bli glad för det?
 
Nu har en av er chansen att vinna ett presentkort på en personlig almanacka från personligalmanacka.se i valfri storlek. Allt ni beöver göra är att lämna en kommentar om vad ni skulle göra för slags almanacka, vilka bilder skulle ni välja? Skulle ni behålla almanackan själv eller ge bort den? Tävlingen avslutas den 4 december.

 

Sveriges godaste macka

 
Vi har det inte riktigt som andra familjer. Det förstår ju jag när maken messar mig och frågar vad vi ska äta till kvällsmat och jag säger att vi ska få hem ett bud med mackor så vi behöver inte göra mat. Haha, lite konstigt att bud hem till dörren har blivit vardag för oss. 
 
Dessa mackor var inga mackor som helst utan det var dom vinnande smörgåsarna i Mack SM 2013. Mattias Vogel från Delselius Konditori i Gustavsberg vann med sin macka och den fick vi testa igår. Helt underbart god var den och jag förstår helt klart att den vann! Det är ekologiskt surdegsbröd med paprikacrème med feta- och philadelphiaost, grillad kycklingfilé, grillad paprika, inlagd rödlök, rucola och ärtskott.
 

 

Dagens

Dagens Leah i tröja från Desigual, byxor från Polarn och Pyret (ärvda av Zack) och rosett från ByEngberg.
 
Min lilla bloggfrånvaro har berott på att jag inte har mått så bra dom senaste dagarna. Det är tuff att jobba 100%, driva ett eget företag (bloggen), ha småbarn  och gå på rehabilitering. I våras så jobbade jag bara 55% så det känns verkligen i kroppen och huvudet att jag jobbar så mycket mer nu. Men ändå går det bättre än vad jag trodde och nu mår jag bättre efter några dagars vila.
 
Just nu är det extra mycket med bloggen också. Det trillar in så mycket inbjudningar och frågor om samarbeten nu, varje dag så har jag jättemånga mail att svara på. Det brukar vara så här inför julen, men denna jul känns det som att det är extra mycket. Jag har mycket spännande saker på gång med bloggen kan jag säga och roliga tävlingar för er!

 

Grova piroger med rökt skinka och purjolök

Nu är det ju slut på saffransveckan så nu får det bli några matrecept denna vecka istället. Dessa piroger åt vi förra veckan och just piroger är något som jag gör då och då hemma men oftast med köttfärsfyllning. Piroger är ju perfekta att ha med utflykten och jag brukar skicka med barnen piroger när dom har utflykt med förskolan och ska ha med sig matsäck. Detta recept kommer från Boxholms Ost receptbok och dom blev riktigt riktigt goda - och mättande!
 
 
 
Pirogdeg
2 kokta, kalla potatisar
25 g jäst
1 3/4 dl ljummet vatten
½ tsk salt
1 msk rapsolja
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
 
Fyllning
1 liten purjolök
200 g rökt skinka
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 ½ dl riven ost (gärna Boxholms!)
 
Garnering
1 uppvispat ägg
1 tsk flingsalt
½ tsk basilika
 
1. Riv potatisen grovt. Smula jästen i en bunke. Till sätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, olja, potatis, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, till sätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under bakduk i en timme.
2. Skölj och skiva purjolöken, strimla skinkan och fräs purjolök och skinka i en torr stekpanna. Press i vitlöken och smaka av med senap, salt och peppar. Låt fyllningen kallna, rör sedan i osten.
3. Sägg ugnen på 225 grader. Dela degen i åtta bitar och kavla ut dom till tunna runda kakor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och placera lite av fyllningen på ena halvan. Vik över andra halvan och pressa ihop kanten med en gaffel.
4. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över flingsalt och basilika. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. 

 

Saffransveckan är slut!

 
Bloggen har varit gyllengul den senaste veckan och det har verkligen fått mig i julstämningen. Veckan har bjudit på många nya goda bakverk. Jag bakade mazariner för första gången och jag är riktigt stolt över dom!
 
Saffransmazarinerna var nog mina favoriter denna vecka, men jag gillade även saffranskladdkakan och saffranskakan med kanelkrisp. Vackrast (men även väldigt god!) var nog saffranskakan med vit chokladganache. Gamla favoriterna saffranskaka med mandelmassa och äpplen och saffranskaka med chokladglasyr är något som jag definitivt vill baka igen, kanske närmare jul. Men det blev ju inte bara mjuka kakor, det blev även småkakor - saffranskakor med choklad.
 
Jag hoppas att ni har gillat saffransveckan och att ni har mycket inspiration inför julen nu! Har ni haft någon favorit under veckan?

 

Söndagsbio med Turtles

 
Imorse var det underbart soligt höstväder och vi begav oss iväg på Turtles-bio som Nickelodeon bjöd på för att idag sändes sista avsnittet av första säsongen av Turtles som har visats på Nickelodeon. Så vi fick se några avsnitt av serien, bland annat det allra sista avsnittet - innan det sändes!
 
 
Barnen invigde sina vinterjackor, tyckte inte dom behövde overallerna då vi inte skulle gå ute så mycket men det var ändå runt 0-gradigt. Leah har fått ärva Zacks vinterjacka från Ej sikke lej. Den är knappt använd så den är fortfarande som ny. Zack har en ny parkas från Vossatassar (såg att Ellos just nu hade rea på just denna parkas!)
 
 
När vi kom fram till bion så väntade två av Turtles-figurerna på oss.
 
 
Diana var även där och kvar en av Turtles, tillsammans med sin son och Leah och Zack.
 
 
Det bjöds på massvis med godis, pop corn och läsk.
 

 

Gjorda med kärlek - underbara saffransmazariner!

Åh, det är ju så roligt att pyssla och greja när man bakar. Dessa gudomliga mazariner smakar precis som om dom var köpta på ett konditori och man måste pyssla lite med dom för att få till dom riktigt fina men det är såååå värt det! Mycket smak av saffran och mandelmassa gör dessa till ett måste under fikat under decembermånad! Dessa får vara avslutningen på saffransveckan, hoppas att ni har uppskattat den!
 
 
 
Mördeg
120 g smör, rumstempererat
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
 
Fyllning
50 g smör + 100 g smör, rumstempererat
½ g saffran
400 g mandelmassa
2 ägg + 3 äggulor
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
 
mandelspån
 
1. Knåda samman alla ingredienserna till mördegen. Plasta in den och låt den vila i kylen i ca 20 min.
2. Medan mördegen är i kylen så kan du börja med fyllningen. Sätt på ugnen på 200 grader. Smält 50 g smör, blanda i saffran och ställ åt sidan.
3. Riv mandelmassan och rör ihop den med 100 g rumsvarmt smör till en slät massa.
4. Tillsätt det smälta smöret med saffranen. Blanda sen i äggen och äggulor, en i taget.
5. Blanda till sist ner vaniljsocker och mjöl tills du får en härligt gul och slät massa.
 
 
6. Kavla sedan ut mördegen på ett mjölat bakbord. Ta ut bottnar med en rund utstickare eller glas. Tryck sedan ut dom i formar.
 
 
7. Fyll sedan formarna med fyllningen (enklast med hjälp av två matskedar). Ha sedan på lite mandelspån på toppen.
8. Grädda mazarinerna mitt i ugnen i ca 16-18 minuter.
 
 
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna  prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)

 

Hur många banor finns det i Candy Crush?

 
 
Jag är på allra sista banan på Candy Crush. Känns lite sorgligt så jag vet inte om jag verkligen vill klara den. Jag vågar inte tänka på hur mycket tid jag har lagt på det här spelet men det är så jäkla beroendeframkallande och roligt. Men vad ska jag göra när jag har klarat av bana 500? Jag tror att jag kommer att få abstinensbesvär... 
 
Var hittar man Candy Crush detoxen?

 

Räddningen för vintertorr hud!

För ett tag sen så fick vi hem detta zinkspray från Fagron för att testa och recensera. Zack och Leah brukar få torrare hud på vintern med en del eksem och utslag. 
 
Just för att det är spray så behöver man inte hålla på och smörja så mycket på ömtålig hud. Jag tyckte att den var lite för flytande men det blev bättre när man skakade den ordentligt. 
 
Sprayen har en läkande effekt (zink är superbra på sår! vi har använt zinksalva sen barnen var nyfödda) och lugnar klåda. Den ska även vara bra för vattkoppor och som after sun. 

 

Saffranskaka med chokladglasyr

Här kommer ännu en favorit i repris, saffranskaka med chokladglasyr. Saffran och choklad passar himla bra ihop och denna är enkel att göra i långpanna så att det blir många bitar.
 
 
 
6 ägg
200 g smör
4 dl strösocker
1 paket saffran
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl
½ dl mjölk

Glasyr
3 dl florsocker
50 g smält smör
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk kaffe

1. Smöra och bröa en långpanna. Dela äggen och lägg vitorna i en skål. Spara gulorna i en annan skål.
2. Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt gulorna en i taget och sedan den stötta saffranen, vispa allt väl.
3. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen i smeten, växelvis med mjölken.
4. Vispa vitorna till toppigt skum och vänd ner dom i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 35 min.
5. Låt kakan svalna. Blanda under tiden glasyren och låt den stelna lite innan den breds över kakan.
 

 

Borde förskolan återgå till omsorgsverksamhet?

Jag lyssnade på underbara och roliga Louise Hallin häromdagen på ett event (Louise är barnmorska och psykoterapeut och brukar synas lite här och där). Det är första gången som jag lyssnar på henne och hon var ju så klok och rolig! Jag hade kunnat lyssna på henne i timtals och jag hade förmånen att få ställa frågor till henne (men det berättar jag om mer sen...).
 
Men Louise hade en hel del kontroveriella åsikter, många som jag inte har hört tidigare. En som fastnade lite hos mig var att hon pratade om att hon inte tyckte om att vi sätter in barn i "skolan" från det är dom är bebisar (nästan). Hon ansåg att det var fel att förskolan driver pedagogisk verksamhet för det behövs oftast inte, utan det som så små barn behöver är omsorg och trygghet - inte undervisning. 
 
Detta var något som jag inte har tänkt på tidigare. Jag kan hålla med om barn upp till 3-4 års ålder inte har något behov av pedagogisk verksamhet. Nu när det heter förskola istället för dagis så läggs tid och fokus på det pedagogiska, vilket gör att barngrupper "kan" vara större. Omsorg däremot betyder mycket närhet och att sitta i knäet och sånt och då kan inte grupperna vara för stora. 
 
Samtidigt så märker jag hur mycket Zack faktiskt lär sig på förskolan. Varje dag kommer han hem och har lärt sig något nytt. Han kan ljuda bokstäver och är oerhört duktig på matematik (sådär ja, då fick jag skryta lite också). Men detta såg Louise också som något dåligt, för hon sa "hur roligt är det för ett barn som redan kan läsa att börja skolan?". Jo, det är sant men samtidigt så kan jag inte se något negativt i att börja läsa tidigt. Tänk att så tidigt som möjligt kunna få ta del av en värld där man kan läsa skyltar, böcker och tidningar. Jag tror att det bara är positivt att barn introduceras så tidigt som möjligt till den världen.
 
Att samhället fokuserar så mycket på skola och utbildning är kanske inte alltid bra. Jag tycker till exempel att det är lite synd att det är ett "måste" att gå på gymnasiet nu för tiden. Alla vill eller kan inte klara av en gymnasieutbildning. Jag tror att vi också måste se och värdera andra tillgångar än ren kunskap, till exempel erfarenheter som man kanske kan få genom att resa eller liknande saker, saker man inte kan läsa sig till. Men hela vårt samhälle är byggt runt detta med att skola och utbildning är det allra viktigaste som finns. Jag önskar att det fanns lite fler vägar att gå.

 

Julevent

Oj, va inbjudningarna trillar in just nu! Utan att överdriva så får jag 2-3 inbjudningar till olika slags event varje vardag! Så det gäller att sortera ordentligt. Min fina bloggvän Anneli ska ordna sitt första event som är ett av eventen som jag faktiskt har tackat ja till. Det känns som ett riktigt trevligt julevent med en massa inspiration och trevliga tävlingar. Det kostar bara 50 kronor föt en biljett. Ses vi där?
 

 

Jule-tider

En äldre kollega till mig började reflektera om detta med hur tiden då man firar jul har förskjutits så mycket. Förut så var det inget julfirande alls innan första advent men sen så höll julen på till tjungonde knut. Nu för tiden så börjar man tidigare men sen är det slut efter annandag jul nästan. Det är som om vi anser att julen är den tiden vi konsumerar julklappar och att det är det julen handlar om?
 
Det känns lite tråkigt när jag tänker på detta, att julen mest kretsar kring konsumtion nu för tiden och att man inte har julgransplundring i samma utsträckning och "dansar ut granen". Det kommer jag ihåg att jag var med om dom första jularna här i Sverige (jag var 9 år när jag flyttade hit från USA) men sen har jag inte varit med om att dansa ut nån gran sen dess. Nu är det verkligen slut efter man har öppnat julklapparna.
 
Eller vad säger ni?
 

 

Saffranskladdkaka med mandelmassa och vit choklad

Har ni kommit in i julstämningen efter alla mina saffrans-inlägg? Jag hoppas det! Det har jag i allafall och jag har nog blivit lite smått beroende av saffransdoften och smaken. Den är ju så underbar!
 
Kladdkaka är ju sååå gott och denna blev så där perfekt seg och mjuk efter en kväll i kylen. Smaken av vit choklad och mandelmassa är lagom balanserad mot saffranen. Det är inget av smakerna som tar över utan man känner allihopa samtidigt när dom dansar i munnen  ;)
 
Detta recept kommer från Amandas Jul som alltså är en blogg nischad mot jul, så om ni inte har kommit in i julstämningen ännu så kan ni ju kika in där också! 
 
 
 
125 g smör
100 g vit choklad 
0,5 g saffran 
2 1/2 dl strösocker
1 ½ dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form med löstagbar kant.
2. Smält smöret och chokladen i en kastrull på svag värme. Rör om hela tiden.
3. Häll i saffranet och ställ kastrullen åt sidan.
4. Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt sedan smörblandningen och till sist äggen. RÖR till en fin smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i ungefär 30-35 minuter i mitten av ugnen.

 

Torsdag

 
Full fart denna dag! Jag har sprungit på två events nu på kvällen men det har varit två väldigt trevliga och roliga events. Berättar mer om dom sen. Här ovanför ser ni lite fler bilder från Loppi Christmas eventet och från modevisningen som barnen gick för Polarn och Pyret under eventet. Barnen pratar fortfarande väldigt mycket om modevisningen (och den stora kaninen) och har berättat om den på förskolan. :)
 
P.S. Jag kan tipsa er som är gravida eller nyss fått barn och bloggar att ni kan anmäla er till Loppis blogbag "Gravid & Baby".

 

Saffranskaka med mandelmassa och äpplen

Här kommer ännu en favorit i repris och jag minns denna goda kaka så otroligt väl. Jag bjöd några gäster på den och efter kvällen så var det bara en liten liten bit kvar av den. Det är en blandning mellan en äppelkaka och en saffranskaka. Den smakar mycket saffran och smälter nästan i munnen, inte i närheten av en torr saffranskaka!
 
 
 
1 g saffran (2 paket)
1 tsk rom eller annan spritsort
75 g smör
2 stora ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

Fyllning:
2 äpplen
1 dl strösocker
1 tsk kanel
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant. 
2. Stöt saffranet tillsammans med spriten och smält smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Riv ner mandelmassan direkt i mjölblandningen och rör om då och då mellan "rivningarna" så att mandelmassan inte blir en stor klump utan sprider sig jämnt. 
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen, saffran & spriten samt det smälta smöret och häll smeten i den bröade formen.  
4. Blanda socker och kanel till till fyllningen på en större tallrik. Skala och kära ur äpplena. Skär dem i smala skivor, ca 2 mm breda och blanda runt dem så de täcks ordentligt av socker och kanel. Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten. 
5. Grädda längst ner i ugnen i ca 45-60 minuter. Dubbelkolla med en sticka för att se att kakan är färdig.
 

 

Vinnare

Det är ju dags att utse några vinnare i dom senaste tävlingarna jag har haft på bloggen. Först är det vinnaren av ett superhärligt kit från Pyrex värde 1000 kr. Det blev: 
 
 
Grattis! Maila mig din adress så kommer snart ditt Pyrex-kit hem till dig!
 
 
 
Sen så hade jag fyra biljetter till Turtles-eventet på söndag och det är ju så underbart att få ge bort "upplevelser" till er fina läsare! Jag tyckte att Carina hade en bra idé om att utse två vinnare som får två biljetter var istället för bara en vinnare av fyra biljetter. Så vinnarna blir:
 

Carina s

2013-11-21 @ 07:38:43

Om en vecka ska jag åka från min lilla kille i två hela veckor. Det kommer bli urtufft. Vore så mysigt att få gå på nåt riktigt mysigt tillsammans innan. Nåt han aldrig skulle få uppleva annars. Sånt som vi vanliga läser om man aldrig får gå på själva. Har sett att många vill ha två biljetter, kanske kan du dela upp dem o dra två vinnare?

 

 

Mette

2013-11-19 @ 21:11:29

Åh, vad jag önskar vinna detta så jag och Jack kan åka iväg på egentidsmys i Stockholm. Han blev storebror för några månader sedan och det hade varit fint att vara bara vi två lite :) dessutom älskar han turtles och önskelistan till tomten är lång med en massa turtles prylar :) håller tummarna!

 

Maila mig era förnamn och efternamn så skrivs ni upp på listan i dörren! Min mailadress: bambi_111@hotmail.com

GRATTIS till alla vinnare!


 

Det var min mammas födelsedag igår och jag grattade inte henne

Gårdagen var verkligen en energidränerande dag och jag mådde riktigt riktigt dåligt på kvällen. Som tur var så skulle jag på cancerrehabiliteringen idag och prata med min terapeut. 
 
Gårdagen började med att vi hade ett möte på jobbet. En av kollegorna mår dåligt och är väldigt utsatt. Det gjorde nog att vi alla mådde dåligt och en dålig stämning spreds. Så jag hade lite små ont i magen efter det mötet. Sen så skulle en av Leahs kompisar från förskolan följa med henne hem, så det var stress för att hämta TRE barn och ta med sig dom hem och börja med maten. 
 
Men det som nog gjorde att jag mådde allra sämst var att det var min mammas födelsedag igår. Vi har ingen kontakt längre och det blir extra tydligt på hennes födelsedag. Hon hörde inte av sig när Zack och Leah fyllde år och vår relation är så trasig så jag hade bestämt mig sedan länge att jag inte skulle gratta henne. Jag är inte så ledsen för att vi inte pratar men jag är ledsen för att det har blivit att jag känner så. Det är trist att jag känner att jag inte ens vill prata med henne.
 
Listan är lång över saker som hon har gjort mot mig och hur hon har svikit mig och jag har så svårt att förstå mycket av det hon har gjort, speciellt nu när jag har egna barn. Men det jag har allra svårast att förstå är att man inte gör allt i sin makt för att ha kontakt med sina barn. Jag känner att jag alltid kommer försöka ha en sån bra kontakt med Zack och Leah, oavsett vad som händer. Inget är viktigare än sina barn! 
 
Men jag väntade mig en liten dipp runt denna tidpunkt så nu är det bara att fortsätta uppåt eller hur?

 

Önskelistan för dom små

Jag fortsätter lite på jultemat här på bloggen och är med och tävlar om att vinna julklappar till barnen hos Stor och Liten genom att publicera deras önskelista. Jag skulle tjuta av lycka om jag vann dessa fina julklappar till barnen:
 
 
Högst upp på Zacks önskelista finna detta coola Lejontempel från Lego Chima. Han kan sitta och leka och bygga med lego i timmar. Han fick en Lego Chima-tidning för ett tag sen och har pratat om Lego Chima ända sen dess. 
 
Barnen älskar spel här hemma så Ghost Tower som har blivit utsett till årets barnspel 2013 och som är ett samarbetsspel verkar verkligen toppen! Spelet rekommenderas från 5 år, perfekt för Zack och hans kompisar.
 
 
Ett nytt spel till barnens Nintendo står högt upp på önskelistorna. Gärna ett pedagogiskt spel. Zack är superintresserad av bokstäver och hur man ljudar dom och då tror jag att just Josefin Magi i Sagolandet är perfekt! Det utsågs dessutom till årets barnspel vid Spelgalan.
 
En egen surfplatta till barnen som är stötsäker och som kommer med förinstallerade spel är något som JAG önskar till barnen för då får jag ha min dator ifred! Båda barnen älskar att spela spel på internet och se på tv-serier och film på nätet och då är ju detta verkligen den perfekta julklappen. Då hoppas jag VERKLIGEN att tomten har en Kurio 7S i säcken till barnen, jag skulle nog gråta några glädjetårar då!
 
 
Sofia den Första är en favoritserie för Leah så jag vet att hon skulle bli överlycklig att få en alldeles egen Sofia. Leah älskar dessutom djur så denna figur med tre stycken djur är perfekt till henne.
 
 
 

 

Saffransrutor med kanelkrisp

Nu fortsätter saffransveckan med ett nytt recept. Ett recept på försvinnande goda och saftiga saffransrutor med kanelkrisp ovanpå. Jag tog med dessa till barnens förskola för drop-in fikat och det blev verkligen succé. Dessa blev en av mina nya favoriter också. Suppergott med mycket saffransmak och kanelen ovanpå!
 
 
 
200 g smör, rumstempererat
2 1/4 dl strösocker
2 ägg
½ g saffran
3 dl filmjölk
1 msk bakpulver
4½ dl vetemjöl
 
Kanelkrisp
200 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
ca 2 msk kanel
 
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen en åt gången och vispa fluffigt.
3. Rör ut saffranet i filmjölken och tillsätt den i smeten. Vänd ner bakpulver och mjöl i smeten och rör om.
4. Ha bakplåtspapper i en ugnsform (som är ca 20 x 30 cm). Häll i smeten och grädda i ugnen i ca 25 min.
5. Blanda ihop alla ingredienser till kanelkripsen och strö det över kakan efter dom första 25 minutrarna. Grädda sen i ytterligare 10-15 min.
 
 
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna  prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)

 

Premiär för vinteroverallerna

 
Ja, idag blev det premiär för vinteroverallerna för barnen. Zack kan fortfarande ha sin Didrikssons overall från förra året men han har nya vinterstövlar från Reima. Leah fick ärva hans gamla vinterstövlar men har en ny overall från Racoon. Hon var lite busig imorse och började springa och skratta varje gång jag skulle ta kort så därför är hon lite suddig på bilden. Men tänk att det dröjde så här länge innan barnen behövde overaller och jag vet att det fortfarande är många barn som inte har overaller än. Har ni börjat med vinterkläderna ännu?
 
Gårdagen var riktigt tung på flera olika sätt. Får se om jag får ihop ett inlägg om gårdagen ikväll... idag ska jag till terapeuten så då kanske det är lite lättare efter det.
 
Min vän Natali har flyttat till egen domän och fixat ny deisgn och allt. Superfint blev det, kika gärna in i hennes nya blogg.

 

Har ni en Turtles-fan där hemma?

 
Jag har blivit inbjuden till ett roligt barnevent med Turtles på söndag med en massa godis och roliga överraskningar. Såna här event brukar barnen ha väldigt väldigt roligt och nu har jag möjlighet att dela ut fyra biljetter till någon av er! 
 
Det är på söndag kl. 10 på biograf Grand i Stockholm. Så om ni vill vinna biljetterna, lämna en kommentar till detta inlägg med en kort motivering om varför just du vill vinna. På torsdag utser jag en vinnare.

 

Saffranskakor med choklad

Saffran behöver inte bara innebär mjuka kakor och bullar. Det går lika bra i vanliga småkakor. Zack och Leah älskar just småkakor, i alla dess formar och smaker! 
 
Favorit i repris och ett måste i kakburken nu under julen. Ruskigt goda, saffran och choklad är faktiskt en otroligt god kombination.



0,5 g saffran
1 msk grädde el smör
3 msk socker
100 g smör
2½ dl vetemjöl

100 g choklad

1. Stöt saffran och halva mängden av sockeret i en mortel och blanda i grädde. Rör resten av sockeret och smör poröst. Blanda i saffranet och vetemjöl och blanda till en smidigt deg. Låt vila ett par timmar i kylen.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla degen till en korv och dela den på två. Gör två längder av båda och gör en skåra i mitten av dom där chokladen ska ligga.
3. Lägg dom på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 12 min. Låt svalna. Smält chokladen. Häll den i mitten av längderna. Låt stelna. Skär längderna i sneda bitar.




P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna  prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)

 

Christmas feelings

 
Igår damp det ner en ny bok till barnen i brevlådan (jag hade glömt att avbeställa månadens bok i Barnens Bokklubb) och jag läste den för barnen igår kväll vid nattning och det var faktiskt jättemysig. Jag har kommit in i julstämningen lite och barnen pratar en del om julen och tomten. Zack hade frågat maken igår (igen!) om tomten verkligen fanns... det verkar som om han funderar mycket på det där (maken ljög och sa att han fanns).
 
Jag tror att jag ska börja julpynta lite hemma snart... i allafall i helgen. När tänkte ni börja julpynta?
 

 

Tillbehörsfascisten

 
Är det bara jag som är en riktig tillbehörsfascist? Till exempel så måste det vara ris till, om man äter korv stroganoff. Det går absolut inte med pasta och potatis är inte ens att tänka på! Rätt tillbehör till rätt maträtt. Till och med rätt pastasort. Jag tycker att det känns fel och konstigt att äta köttfärssås med fusilli eller någon pastasort som inte är spaghetti. Det smakar helt fel och kan nästan bli äckligt om man har fel tillbehör, tycker jag... haha... låter jättelöjligt men så är det  ;)  (Gäller dock mest såna maträtter man äter ofta.)
 
Är ni likadana?

 

Saftig saffranskaka med vit chokladganache

Dags för en ny tema-vecka här på bloggen. Ni röstade fram en saffran med 121 röster över tvåan cupcakes som "bara" fick 44 röster. En rätt så överlägsen vinst för saffran alltså och efter det trevliga jul-eventet i lördags så kom jag lite i julstämningen och satte igång och bakade lite inför helgen. Som tur är så ska barnens förskola ha drop-in fika under veckan så då har jag sagt att jag kan bidra med lite bakverk  :)
 
Vi börjar saffrans-veckan med denna saftiga saffranskaka med härlig vit chokladganache som ger den den där extra vintriga touchen. Det är allra bäst att göra ganachen dagen innan den ska serveras så blir den tjock och rinner inte av kakan lika lätt. Förvara den i kylen över natten så blir den perfekt till dagen efter!
 
 
½ gram saffran (gärna hel saffran) + 1 sockerbit
200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Vit chokladganache
3 dl vispgrädde
300 g vit choklad
 
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit.
3. Smält smöret och tillsätt saffranet så det får hettas upp. Slå på mjölken och låt sedan svalna något. 
4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt i äggsmeten. Vänd till sist ner smörblandningen.
5. Grädda i ca 45min i en smord och bröad form.
6. Vit chokladganachen: Värm grädden i en kastrull.
7. Bryt chokladen i bitar i en bunke och häll över den varma grädden. Vispa för hand tills chokladen helt har smält. Låt ganachen stelna i kylen.

 

Loppi Christmas

 
Eventet som barnen gick modevisning på var Loppi Christmas, ett event helt och hållet med jul-feeling. Linda var där med sin dotter Annie, till Zacks och Leahs glada förtjusning. Våra barn har ju känt varandra sen dom var nyfödda nästan och det är så underbart att se dom växa upp tillsammans.
 
Det var svårt att slita barnen från Stor och Litens monter, som ni kanske förstår...
 
 
Leah hängde lite med Polarn och Pyrets kaniner.
 
 
Geggamoja var även där med sina mysiga mössor och filtar. 
 
 
Barnens favorit-utställare var nog Anthon Berg. Medan vi väntade på att modevisningen skulle börja så sprang dom fram och tillbaka där hela tiden och åt choklad. Dom blev bästisar med hon från Anthon Berg (en bra person att bli bästis med). Man kunde smaka på en massa choklad där men även doppa mini-marshmallows och gélehallon.
 
 
Yasuragi var där också, jag visste inte att dom hade egna produkter. Visst blir man sugen på att gå på spa bara man ser alla fina flaskor?
 
 
Croodarna och Epic visades upp också. Barnen har båda filmerna och har sett på dom flera gånger redan.
 
 
Doftljus kan jag inte få nog utav. Dessa underbara Yankee Candle ljus kommer ifrån Beauty Planet, som också var en av utställarna.
 
 
Goodiebagen var otroligt generös, där vi bland annat fick en stavmixer från OBH Nordica! Här ovanför ser ni mina favoriter. Jag blev bra sugen på Annas mandel pepparkakor, lät så himla gott och mina absoluta favoriter när det gäller trosor (vilket jag har nämnt många många gånger i bloggen tidigare) är helt klart Pierre Robert.

 

Har smartphones ändrat hur vi läser texter?

Flera av mina lärarkollegor har tagit upp problemet med att eleverna inte kan läsa eller inte läser ordentligt. Jag har märkt att jag själv har börjat skumma igenom texter rätt så snabbt, ungefär så som jag gör när jag läser något på internet eller på iPhonen och det slog mig då att det kanske är därför våra elever inte läser ordentligt? Jag har även läst om bloggare som tycker att deras läsare inte läser inläggen ordentligt då dom frågar om saker som stod i inlägget och även det fick mig att tänka på detta.
 
Är det så att vi alla har blivit skumläsare på grund av internet och smartphones? För det är ju faktiskt jobbigare att läsa en lång text på en skärm, speciellt en liten skärm som det är på en telefon så då är det förståeligt att man vill göra det enklare för sig. Kan vi då ha tagit med oss denna (o)vana till även utanför internet? Vad tror ni?

 

Har ni också blivit drabbade?

Det har ju varit så himla mycket snack både på Facebook och i tidningar om dom där bedrägeri-samtalen från Kongo. Imorse runt 6:20 ringde makens telefon fyra signaler och då var det från ett +242-nummer. Tur ändå att information sprids så snabbt idag via nätet så vi visste ju direkt att det var ett bedrägeri även om man kanske ändå inte ringer upp ett missat samtal från utlandet.
 
 
Det verkar som att det är jättemånga som blir uppringda. Har ni också blivit det?
 

 

Ostköttbullar i basilikadoftande tomatsås

Mina barn älskar parmesan, verkligen ÄLSKAR det så när dom får höra att deras älsklingsrätt (köttbullar) har fått parmesan i sig så jublade dom (faktiskt!). Och visst förhöjer parmesan det mesta, tillsammans med basilika och en sås som är som en förenklad ratatouille så känns detta verkligen som en maträtt som har allt.
 
 
 

Tomatsås med basilika och grönsaker:

1 gul lök
1 paprika
1/2 zucchini
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tärning kycklingbuljong 
1 msk oregano
2 tsk honung
Salt, svartpeppar
1/2 kruka färsk basilika, ca 1 dl hackad

 

Köttbullarna:

500 g nötfärs 
1/2 dl mjölk 
100 g riven parmesan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

 

1. Finhacka löken och skär paprika och zucchini i centimeterstora tärningar. Fräs i olja i en stor gryta.

2. Pressa ner vitlök och häll sedan på krossade tomater, buljongtärning, oregano, honung samt peppar. Låt sjuda medan du blandar ihop ingredienserna till köttbullarna.

3. Forma till köttbullar. Smaka av tomatsåsen innan du lägger ner köttbullarna i tomatsåsen. Lägg på lock och låt puttra i 10 min. Kontrollera att köttbullarna är fasta och färdiga. Strö hackad basilika över vid servering.


 

Modevisning för Polarn och Pyret

 
Igår fick barnen testa på nåt nytt, nämligen att gå modevisning inför publik. Jag blev tillfrågad av Polarn och Pyret om barnen ville gå på deras modevisning på Loppis Christmas event. Jag frågade barnen och dom ville det. Jag har frågat dom då och då för att försäkra mig om att dom verkligen ville det och dom har hela tiden sett fram emot det. 
 
Igår när det var dags så fick barnen byta om till finkläder från Polarn och Pyret. Vi tränade en gång innan att gå på scen. När det väl var dags på riktigt så gick det faktiskt väldigt bra. Dom var inte alls blyga och ville gå utan mig på scenen. Dom gick lite snabbt över scenen men annars så var dom sueprduktiga!
 
 
Det blev mycket väntan innan och jag är glad att jag tog med barnens Nintendo och lite russin så att dom höll sig nöjda och glada. 
 
 
Barnen väntar... 

 

Vab-kit

 
Vi har hållt oss väldigt friska denna höst. Det kanske beror på det milda vädret eller att vi har börjat med att alla ska tvätta händerna så fort man kommer hem. Men jag tror nog att snart blir det dags för vab igen och då är det perfekt att jag har fått hem ett vab-kit från Cura apoteket. Cura apoteket är ICAs egna apotekskedja och finns i större ICA-butiker runtom i landet.
 
Vab-kitet innehöll verkligen allt sånt som är bra vid vab, näsdukar, russin (det brukar vi nästan alltid ge barnen när dom är sjuka), vitaminer och kamomillte.
 
Jag fick vid ett annat tillfälle hem ColdZyme som jag tyckte passade bra in i vab-kitet för det är nämligen en munspray som man kan använda för att slippa bli förkyld. Jag tänkte att det är ju perfekt när barnen blir sjuka och man själv vill slippa bli sjuk också. Det funkar så att man sprayar det i munnen och då bildas det ett skyddande barriär som förhindrar förkylningsviruset att tas upp i cellerna i munnen. Det kan också förkorta förkylningen om man väl har blivit förkyld. Jag känner att det är ju perfekt när man känner att man absolut inte kan vara hemma från jobbet mne man ändå har dragit på sig en förkylning. Ska absolut testa det nästa gång barnen börjar visa symtom på förkylning.
 

 

Lördag

God morgon lördag! Idag ska jag ta med barnen ut på äventyr, dom ska få prova på något som dom aldrig har gjort förut och det ska bli spännande att se vad dom tycker  :)
 
Men, jag har inte hört något från nån av dom två vinnarna i bokevents-tävlingen. Om jag inte hör något från er senast idag måste jag nog välja ut nya vinnare!
 
Mys i soffan igår kväll.....

 

Mini Rodini pre-spring

 
Mini Rodini släpper sin pre-spring kollektion nu i dagarna med körbärsmönster men också såååå söta siamese-katter! Åh, för första gången denna höst så har jag känt ett riktigt ha-begär när jag kikar på Mini Rodinis kläder. Jag har varit riktigt riktigt besviken på deras höstkollektion men nu är allt förlåtet - nästan!
 
My god så söta katter! Vill ha allt med dom på!
 

 

Ett gott betyg

 
Det är väldigt väldigt sällan som jag bakar något mer än en gång. Tidigare så är det typ bara Cookiebrownies som jag har bakat flera gånger men nu har jag faktiskt bakat Blondies igen för tredje gången på två veckor (vilket verkligen är ett gott betyg i min värld)!!! Det blev ju till maken på fars dag men sen igår igen, för dom är ju så sjukt goda!!
 
Sen så har jag planerat in allt som ska bakas inför Saffrans-veckan, som ni röstade fram. Jag hoppas att den blir av nästa vecka, om inget oförutsett händer!

 

Dagens Zack

Usch, jag har varit så fruktansvärt trött idag. Barnen vaknade runt 2.20 och kom in till oss och låg sen och pratade i vår säng?!? Haha, jag var så trött så jag minns inte ens vad det var dom pratade om. Ja, det där med att barnen ska sova i sina egna sängar har gått så där... har nog gett upp lite grann. Vi körde stenhårt i två veckor men Zack fortsatte att komma in till oss så då känns det som om det är något som han verkligen behöver. Även om jag verkligen behöver min sömn så känner jag att om det inte blev bättre efter två veckor så vette tusan när det blir bättre och att det är nog lika bra att vänta tills han själv känner sig mogen att sova hela natten i sin säng.
 
Så, det är tillbaka till dessa trött-dagar då jag går runt som en zombie.
 
 
Geggamoja är ett märke som jag har haft samarbete med i många många år. Leah använder fortfarande kläder som jag fick för 2-3 år sen och dom är nästan lika fina som när vi fick dom. Häromdagen fick vi ett paket med lite nya kläder från Geggamoja och deras höstkollektion. Mjuka och mysiga kläder med så bra kvalité!
 
Zack fick så fina byxor i orange med blåa ränder och en fin matchande zip-tröja. Just byxorna gillar jag extra mycket med deras långa muddar nertill och barnen brukar gilla dom stora fickorna.

 

Vad driver människor att skriva en elak kommentar till någon man inte ens känner?

Nu är jag väldigt förskonad från elaka kommentarer men då och då trillar det in någon. Anonyma, ibland förtäckta att vara "snälla" och "välmenade".
 
Igår så var jag inne på Malins blogg och läste hennes inlägg om näthat och det är exakt så jag känner och tänker. Om man nu tycker så illa om en person varför tar man sig tid att läsa hens blogg? Varför lägga energi på den personen som man "hatar" så mycket? Vad kan det ge den personen tillbaka? Mår den bättre efter att ha klickat på "sänd" när den har skrivit att bloggaren är ful eller dum i huvudet?
 
Jag håller på att handleda ett gymnasiearbete inom just detta ämne. Eftersom jag är lärare i psykologi så har jag blivit tilldelat handledning av detta arbete. Nu har inte eleverna hunnit så långt, men dom vill titta på varför människor mobbas på nätet. Varför är det lättare att göra saker på nätet än saker i verkliga livet? Det är ju fortfarande verkliga människor som tar emot dessa elaka kommentarer, verkliga människor med verkliga känslor. Men det är klart att det ser man ju inte riktigt och då är det kanske lättare att tänka bort...
 
Men efter 6 år som bloggare så har jag lärt mig att vissa ämnen är känsligare än andra och då får man lättare elaka kommentarer. Det verkar som ämnen som ekonomi, utseende och barnuppfostran triggar vissa människor att säga EXAKT vad dom tycker och tänker... och kanske lite till.... 
 

 

Årets bästa event med Firephant och Brandförsvaret

 
Igår tog jag med mig bästa Linda på årets viktigaste och bästa event som Firephant bjöd på. Firephant är en ny snygg, designad eldsläckare. En eldsläckare som man inte behöver gömma undan och som är väldigt lätt att använda. Det är verkligen en genomtänkt design så att man lätt kan hålla den i en hand.
 
 
Efter presentationen av Firephant så åkte vi buss ut till Farsta där brandförsvaret själva övar. Där fick vi alla byta om till brandmanskläder och testa att släcka en brand med hjälp av en brandsläckare.
 
 
Sen fick vi även testa att släcka eld på dockor med hjälp av brandfilt eller en jacka. 
 
Vi fick även sätta oss i ett rökfyllt rum och sedan krypa ut ur det. Det var väldigt nyttigt att se hur röken la sig som ett tjockt täcke ovanför våra huvud. Den var otroligt mycket varmare också, så man ville verkligen hålla sig långt nere.
 
Vi fick information om hur viktigt det är att inte gå ut ur trappuppgången om det brinner i en annan lägenhet. För röken är mycket mycket giftig och det räcker med två andetag för att man ska dö. Sen så är det superviktigt att verkligen veta att man har fungerande brandvarnare! Brandmännen upptäcker ofta hur folk har brandvarnare som inte fungerar, så man måste testa dom då och då så att man vet att dom fungerar. 
 
Om man sover med stängd sovrumsdörr så måste man tänka på att stängda dörrar kan hålla in rök, så om det inte finns någon brandvarnare där inne så kan det dröja länge tills en brandvarnare utanför (t.ex. i hallen) varnar. 
 
Superviktig information och jag är så glad att jag fick testa på dessa övningar. Och att jag dessutom fick med mig en sån snygg och praktisk brandsläckare med mig hem! 

 

Läs min berättelse och två vinnare!

Ni har väl inte missat att jag är en av Fnulans inspiratörer? Min fina vän, Fnulan, bad mig nämligen berätta om min cancerresa. Jag märker själv att berättelsen förändras allt eftersom tiden går, då menar jag att fokus läggs på olika saker allt eftersom. Läs gärna hela berättelsen här.
 
 
 
Sen så är det dags att ut se två vinnare som får gå på det trevliga barnbokseventet nästa onsdag! Det blev:
 

Jennie

2013-11-10 @ 22:01:48

Det skulle jag vilja gå på av olika anledningar! Vi läser för både Edvin 5 år och Olle 9 månader varje kväll, ibland var för sig och ibland tillsammans hela familjen, bland det mysigaste som finns är att sitta i sängen med båda barnen och lyssna när pappa läser! Böckerna börjar vi kunna utantill nu och det skulle vara roligt med nya och tips på nya.

Men helt ärligt skulle det vara jätte jätte roligt att få gå på ett event och se hur det är också :-)

 

Camilla Bergman

2013-11-11 @ 20:50:02 Blogg: http://www.madebycb.n.nu/

Författar drömmar, det har jag. Läser godnattsagor och ser fram imot när barnen har läslexa.
Jag mår bra av illustrationerna i barnböckerna, ritar ofta själv.
Skulle vara underbart att få vara omgiven av sagor, berättelser och bilderna.

 

 

Maila mig era fullständiga namn på bambi_111@hotmail.com så skrivs ni upp på listan!


 

Christmas Clean

 
Åh, nu längtar jag ännu mer till julen när jag luktade på det underbara rengöringsmedlet Christmas Clean från Maison Belle. Helt underbar doft! Doftar verkligen jul!
 
Ren lyx skulle skicka mig ett paket med lite rengöringsprodukter men jag visste inte vad jag skulle få, så jag skrek nästan rakt ut av lycka när jag såg just denna jul-rengöring... haha... tänk att man kan bli så glad över lite rengöringsmedel  ;)
 
Maison Belles produkter är dessutom biologiskt nedbrytbara, certifierade för icke giftiga rengöringsmedel för hushåll och aldrig testade på djur, JIPPEE!

 

Granola bars / müslibars

Under hösten så här så känner jag att jag går och småäter hela tiden, oftast något sött och onyttligt. Men jag känner mig så trött när det blir mörkt tidigt och det är grått och trist ute så det känns som att jag behöver lite extra energi. Vi har ju haft en massa brownies hemma på sistonde så jag tänkte att denna gång så skulle jag baka något nyttigare, så det fick bli granola bars (eller müslibars som dom också heter). Dom blev ju faktiskt riktigt riktigt goda och perfekta att ha på jobbet eller i väskan i en liten påse. Och det blir betydligt billigare att göra egna än att köpa dyra färdiga i affären!
 
 
 
1 dl grovhackade naturella cashewnötter

1 dl pumpakärnor
3 äggvitor
2 dl havregryn
3 msk mandelmjöl
3 msk honung
1 krm salt
Smaksättning (valfritt), till exempel vaniljpulver, kakao eller essens


1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Rosta cashewnötter och pumpakärnor i en het torr stekpanna tills dom får lite färg, låt svalna.

3. Blanda äggvitor, havregryn, mandelmjöl, honung och salt. Tillsätt frön och nötter samt smaksättningen och rör om ordentligt.

4. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten i två kompakta längder, ca 1 cm höga och 4 cm breda. Ställ i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna. Skär i bitar och vänd på dem så att dom torkar på undersidan. 

 

 
Jag testade att använda Soda Streams granatäpple essens i dessa, tog ca ½ tsk, och det blev faktiskt riktigt riktigt gott. Lite lagom smak, men man känner helt klart en smak av granatäpple. Dessa natural flavor essenser innehåller bara naturliga ingredienser, alltså inga konserveringsmedel, färgämnen eller konstgjorda smakämnen! 

 

Barnens chili con carne

Va roligt att ni var så många som röstade på en ny tema-vecka här i bloggen! Saffran vann överlägset över dom andra förslagen så jag måste börja spåna på lite saffransrecept. Jag hoppas på att få ihop till en saffran-vecka nästa vecka redan.
 
Här är det fullt upp, som vanligt! Fullt upp på jobbet, hemma och med bloggen. Barnen har haft vänner över, jag har några projekt på gång och det har varit uppsatser som har rättats (som egentligen skulle ha rättats på höstlovet men då hann jag inte riktigt med allt jag ville hinna med). 
 
Så, men några extra barn här hemma så tyckte jag att det var passande att göra en av Zacks och Leahs favoriter - Chili con carne utan chili  ;)  Den är så enkel att göra och inte ett dugg stark men ändå smakrik. Jag serverade vitlöksbröd till, vilket både barn och vuxna brukar älska.
 
 
 
400-500 gr köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk vita bönor
1 burk krossade tomater
1 tsk spiskummin
1-2 krm kanel
1 burk majskorn
salt & peppar

1. Bryn färsen och tillsätt hackad lök och pressad vitlök och fräs ett par minuter.
2. Blanda i resten av ingredienserna och låt koka i ca 5 minuter!

 

På tal om alla genusvänliga leksakskataloger som kommer nu inför julen...

 

 

Curlar vi vår generation?

Åh, det ständiga dåliga samvetet som man får med på köpet när man blir förälder... är det något som är typisk för oss som är föräldrar nu? En gammal vän till mig, Erika, lämnade en intressant kommentar:
 
 
Jag har också tänkt på detta. Senast, när debatten om att föräldrar är för upptagna med sina mobiltelefoner kom upp. Men när vi var små så sprang man oftast själv till lekparken och inte kan jag minnas att mina föräldrar lekte med mig... alls? Min mamma var ju upptagen med att laga mat eller prata i telefon i en timme med sin syster eller likanande. Det var ju inget ovanligt, föräldrar ville läsa tidningen i fred eller prata i telefon i timtals men detta har byts ut mot mobiltelefoner och då är det minsann jättefarligt för barnen.... eller?
 
Jag tror i och för sig att något mellanting är att föredra. Ibland mår barnen bra av att få höra "nej, mamma/pappa är upptagen" och att dom får aktivera sig själva. Jag tror att dagens barn får väldigt mycket serverat med färdiga lekar och färdiga förslag på vad man ska göra. Jag är likadan. Jag vet inte om det är för att det är enklast att bara säga åt dom vad som ska göra, det är liksom lättare att planera.
 
Eller var våra föräldrar helt enkelt extremt opedagogiska och oengagerade?

 

Chokladfondant

Lördagens efterrätt blev en härligt krämig chokladfondant. Jag har aldrig gjort chokladfondant själv förut men det var ju faktiskt riktigt enkelt och sååååå gott!  
 
 
4 port.
 
200 gr mörk choklad
200 gr smör
200 gr socker
6 ägg
70 gr mjöl
5 msk kakao
 

1. Värm ugnen till 180 grader.

2. Smält smör och choklad i kastrull under omrörning.

3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

4. Blanda allt och tillsätt mjöl och kakao. Fördela i fyra portionsformar och grädda i ca. 8 minuter.

 
 
Jag gjorde mina i små portionsformar från Pyrex och ni vet väl att dessa är med i det stora lyxiga paketet från Pyrex som man kan vinna??
 

 

Boxholms ost

 
 
Fick hem ett lyxigt paket med OST från Boxholms ost. Ost är ju så gott så jag blev jätteglad över paketet. Sen när jag tittade i receptboken så fanns det ju massvis med härliga recept som jag bara vill testa NU-NU-NU! Jag kan garantera att flera av recepten kommer att dyka upp på bloggen för det var så mycket gott (men sen så är ju ALLT med ost gott så....).
 
Såg att Boxholms ost även har en härlig Facebook-sida där dom visar bilder från osttillverkningen och har lite roliga tävlingar och sånt...  
 
//Mvh, ost-nörden

 

Årets julkalendrar där Lego är riktigt genusvänliga!

 
Har ni förebereda er inför julen än? Jag har sett några på Facebook som säger att dom är HELT klara med alla julklappar och allt - redan! Så tidig är inte jag. Men jag har börjat och även införskaffat årets julkalendrar.
 
Barnen fick själva bestämma julkalendrar och då ville Zack ha Lego City och Leah ville ha Mumin. Stort plus till Lego som har en kvinnlig brandman
 
 
Några julklappar har det alltså blivit. Mest till Zack då Leah kommer att få ett Lundby dockskåp i julklapp. Till Zack har jag klickat hem en bro till deras tågbana, Hello Kitty walkie-talkies, en ambulans och ett Smurf-memory. Leah får en mikrofon eftersom hon ofta går runt och sjunger  :) 
 
 
Jag tyckte att walkie-talkiesarna var en superbra julklapp men maken tror inte att barnen kommer att leka med dom. Vi får väl se.... 
 

 

Tävling: Vinn biljetter till barnboksevent!

 
Jag har blivit inbjuden till en barnboksförfattarkväll den 20 november. där det utlovas höstens nya barnböcker, mingel och en stor lyxig goodiebag. 
 
Vill ni också gå på detta härliga event? Jag har fått två extra biljetter att tävla ut till två av er läsare! Allt ni behöver göra är att lämna en kommentar till detta inlägg och berätta varför just ni vill gå. Vi kanske ses där?

 

Pappan till mina barn

 
 
Jag tycker att maken är en underbar pappa. Han leker och skojar med dom men är också väldigt kärleksfull gentemot dom.
 
Innan vi fick barn så trodde jag att vi skulle vara oense om barnen och deras uppfostran ibland men det är vi extremt sällan. Vi samarbetar väldigt bra när det gäller barnen och vi lyssnar på varandra när det gäller hur vi ska uppfostra barnen. Maken är verkligen en delaktig pappa och har varit det ända från start. Något som jag är väldigt glad och tacksam för.
 
Grattis på Fars Dag, älskling!

 

En ny tema-vecka?

Jag frågade tidigare var ni tyckte om brownie-veckan och om jag kanske skulle köra en ny tema-vecka. Det verkade som ni gillade tema-veckan och jag har fått några förslag på att jag borde köra en cupcake-vecka, kladdkake-vecka eller saffran-vecka. Så, eftersom jag inte riktigt kan bestämma mig (skulle vilja köra ALLA!) så tänkte jag att ni kunde vara med och rösta fram vilken slags tema-vecka ni skulle vilja ha nästa gång:
 
 
 
 

 

Lördag

 
Dagen idag har spenderats hemma mest, en liten sväng till affären bara. Tänk att man ska få dåligt samvete bara för att man inte är ute och leker med barnen på helgerna. 
 
Det är lördag, så det blev lördagsgodis. Leah valde chips och Zack valde lite lösgodis. Dom delade med sig så fint med varandra, det händer ju inte allt för ofta....
 
Dom har tittat en massa på film, bland annat Lilla Anna och Långa Farbrorn. Den filmen gillar jag  :)  Jag har bakat och vi har ätit gott. Det har varit en härlig lördag helt enkelt.

 

Oj, är magin redan slut?

 
Imorse så låg Zack och funderade lite och frågade sen "Mamma, finns tomten på riktigt?". Jag visste inte vad jag skulle svara så jag sa "Men du har ju träffat honom." och då säger han "men tänk om det är en annan färg på skägget under det där vita skägget?". Då visste jag inte alls vad jag skulle säga så jag tittade på klockan och sa "Nu har barnprogrammen på 4:an början." så var det slutsnackat om tomten... haha...
 
Men det är så knepigt det där, för jag vill att magin ska finnas där under deras barndom då dom tror, längtar och överraskas. Men samtidigt vill jag inte ljuga rakt ut till dom. Så det var knepigt och jag vet inte vad jag ska svara om han frågar igen!
 
Min svåger brukar vara tomte på julafton och jag och maken brukar skratta lite åt att allt ser så fejk ut på honom men nu kanske vi måste skaffa en bättre tomtedräkt, i allafall ett ordentligt skägg till honom?

 

Black Diamond

Förlåt för min korta bloggfrånvaro men det har verkligen varit fullt upp denna vecka. Mina IB-elever hade deadline för sina extended essays (som är som en vetenskaplig uppsats som dom ska skriva) denna vecka så mina fem elever som jag handleder har sysselsatt mig mellan varje lektion och varje kväll har jag suttit och besvarat mail eller läst deras senaste versioner av uppsatserna.
 
 
 
Men i onsdags så klämde jag in ett litet trevligt frukostevent som Philips bjöd in till. Det skulle handla om manlig skönhet, passande nu så här inför fars dag. 
 
 
Philips presenterade sin supersnygga Black Diamond eltandborste som blev utsedd av Café till årets groomingmaskin. Den använder sig av sonisk teknik som gör att vattnet kommer in mellan tänderna och även gör rent uppåt tandköttet. Känslan ska bli samma som efter det att tandläkaren har gjort rent tänderna. 
 
 
Jag blev såååå sugen på att själv använda Black Diamond tandborsten men jag tror att maken ska få den, tillsammans med den nya rakhyveln Beard Trimmer 9000. Sen så har jag tänkt baka Blondies (brownies med vit choklad och pekannötter) till honom eftersom han gillade dom så mycket  :)

 

Idag är det kladdkakans dag! Så här kommer ett recept på Limekladdkaka

Visste ni att det är kladdkakans dag idag? Arla budade över ingredienser till en smarrig limekladdkaka med limeyoghurt. Detta recept vann kladdkakeracet i år, en baktävling för barn, prova och se om ni tycker att det var en värdig vinnare! 
 
 
 
100 g smör
3 ägg
2 1⁄2 dl strösocker
1 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3⁄4 dl kakao
2 krm salt
rivet skal av 1 lime
 
Limeyoghurt
2 dl matyoghurt
2 msk florsocker
pressad saft av 1 lime
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till limeyoghurten och ställ kallt.
2. Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och salt. Rör ner det i äggsmeten.
3. Tillsätt smör och limeskal, blanda väl. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 17-20 min.
4. Servera kakan med limeyoghurt.
 
 

 

Tävling: Vinn ett stort lyxigt kit från Pyrex, värt över 1000 kronor!

Pyrex har lanserat fem klassiska sagor i en ny modern tappning på sin hemsida, www.pyrex.se. Förra tävlingen handlade om Rödluvan men denna gång är det Törnrosa som dom har gett en ny twist!

 

Här kommer ett smakprov ur sagan Törnrosa:

 

 
 

Vill ni veta hur sagan slutar får ni gärna kika in här: http://www.arc-international-cookware.com/se/contespyrex/toernrosa där ni också hittar hela Pyrex sortiment och massor av smarriga recept.

 

Här kommer ett av mina recept som är inspirerad av Pyrexs moderna Törnrosa-saga, chokladkaka med vit chokladganache. Den här är så sagolikt god att den skulle kunna få mig att vakna upp ur vilken djup sömn som helst!

 

 
 

Nu är det er tur att ta en bild på er magiska favoritmaträtt som är inspirerad av Pyrexs Törnrosa-saga! 

 

Vinnaren får hemskickat ett lyxigt kit från Pyrex med bakprodukter från höstens nyhet Flexi Twist, Metall Classic och andra Pyrex-klassiker till ett värde av över 1000 SEK.

 

 

 

Tävla gör ni genom att:

1. Ta en bild på din bästa maträtt, inspirerad av Törnrosas magiska värld.

2. Lägg upp bilden på Instagram (du måste ha öppen profil under tävlingsperioden) och hashtagga med #pyrexsverige och #pyrextörnrosa

3. Tävlingen avslutas den 13 november.

 

Lycka till!


 

Vinnare av presentkort på Jysk och det stora kitet från Pyrex

Ni var många som ville vinna presentkortet hos Jysk, men en hel del hade missat att det var 22 år som Jysk har funnits i Sverige! Vinnare blev: 

 

Viktoria Andersson

2013-10-30 @ 08:51:36      

Jysk har funnits i Sverige i 22 år.
För 6 månader sedan flyttade vi 50 mil med vår nyfödda son för att kunna vara närmare både min och mannens familj och så att sonen skulle kunna få en relation till dem. I och med den långa flytten fick vi göra oss av med massvis av våra möbler och ett presentkort från jysk skulle kunna hjälpa oss att göra vår relativt tomma lägenhet till ett ordentligt hem.

 

 

Sen så är första tävlingen i samarbete med Pyret avslutad, snart dyker det upp en ny där även ni andra kan vinna det fina kitet värde över 1000 kronor!
 
Vinnaren i rödluve-tävlingen där man skulle presentera en maträtt inspirerad av rödluvan (t.ex. hungrig som en varg eller liknande) blev:
 
 
 
 
 
GRATTIS! Maila mig era adresser så snart som möjligt på: bambi_111@hotmail.com

 

Fyllda paprikor

Jag känner att jag måste fylla bloggen med lite nyttiga recept, efter en hel vecka med bara godsaker. Men dessa ät både goda och nyttiga och om ni inte har testat att göra fyllda paprikor förut så måste ni det! Paprika får ju en sån härlig söt smak i ugnen och jag älskar det!
 
Jag serverade dessa tillsammans med ugnsrostad potatis så hela middagen skötte sig självt i ugnen medan jag och Leah målade.
 
 
6 paprikor
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2-3 msk kalvfond
2-3 msk chilisås
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär av "lock" på paprikorna och töm dom på kärnor. Använd lite av paprikan från locken och skär i mindre bitar. Hacka lök och vitlök i mindre bitar.
3. Fräs grönsakerna i lite smör i en stekpanna. Tillsätt sedan köttfärsen och stek med.
4. Tillsätt krossade tomater, kalvfond och chilisås och låt allt puttra tillsammans.
 
 
 
5. Fyll paprikorna ordentligt och låt dom vara i ugnen i ca 40-50 minuter.
 

 

Vad kan man "begära" av förskolan?

Jag pratade med en vän igår. Hon var stressad för att hinna hämta sin son på förskolan innan dom skulle iväg. Hennes buss var jätteförsenad och då skulle dom inte hinna vidare. Men jag frågade om hon inte kunde ringa till förskolan och be dom klä på hennes son så kanske dom skulle hinna. Då skrattade hon och sa "neeeej! det skulle jag aldrig kunna göra". 
 
Tänk så olika det kan vara på förskolor för personalen på vår förskola säger själva att om vi är stressade när vi ska hämta så klär dom gärna på barnen och gör dom redo. Det är inget som vi frågar om ofta, max 1-2 gånger per år, för vi förstår att det tar tid från dom övriga barnen men det kan verkligen rädda en efetrmiddag ibland.
 
Jag och vännen fortsatte och prata om förskolor och hon berättade att hon var väldigt missnöjd med sonens förskola. Dom lämnar nästan aldrig gården berättade hon. Hon har tjatat och tjatat på förskolechefen om att göra utflykter oftare men får ingen respons. Även på denna punkt tänker jag på hur olika det kan vara på förskolor. Kan man "kräva" att förskolan ska göra utflykter med barnen? Eller är det okej med att barnen bara vistas på en gård? Jag vet inte om vi föräldrar egentligen har några rättigheter på den punkten?
 
Min syster i USA berättade om när hennes son skulle sluta med blöjor så vägrade dagmamman att hjälpa till och potträna sonen. Nej, han skulle vara helt torr innan han skulle få vara utan blöjor hos dagmamman för det blev för mycket jobb annars. Även där känns det som att det är något man måste kunna samarbeta kring? Det är svårt att bara potträna under kvällar och helger. 
 
 
Hur mycket tycker ni att man kan "begära" av barnens förskola? Påklädnad när man har bråttom? Utflykter? Potträning?

 

Odd Molly Home

Det är många klädmärken som börjar med heminredning, senast var det Mini Rodini och imorgon kväll lanserar även Odd Molly sin home-kollektion.
 
 
Fina kuddfodral och mysiga filtar.
 
 
Känner igen mönstret?  ;)  Det är ju det klassiska Lovely Knit-mönstret!
 
Jag tror inte att det kommer att bli något köp för min del. Vi försöker ju spara pengar och sen var det inget direkt som jag föll för. Var det något som ni gillade?

 

Oprah

Här om kvällen så surfade jag runt och tittade på lite gamla avsnitt av Dr.Phil och Oprah på youtube. Finns en hel del och efter ett tag så kom jag över detta Oprah-avnitt om Clayton Moss. Oj,oj,oj va det berörde mig. Jag måste verkligen varna känsliga tittare för det är en riktigt hemskt historia!
 
 
 
 
 Det handlar om hur han som 6-åring blev torterad av sin egna familj. Jag får tårar i ögonen bara jag tänker på det. Hur kan man göra såna hemska saker mot ett litet barn? Usch, ofattbart... Jag vill bara krama om honom och mina egna barn.... och alla andra barn som far illa. 
 

 

Makaronipizza

Här kommer ett väldigt barnvänligt recept, barnen tycker att det är superroligt med en pizza gjord av pasta. Sen kan man variera toppingen lite efter det man har hemma, t.ex. korv, kyckling, köttfärs. Det är dessutom en väldigt enkel maträtt som sköter sig självt i ugnen.
 
 
 

5 dl pasta (okokta)
4 ägg
6 dl mjölk
2 dl passerade tomater

400 g falukorv, skivad
2 salladslök
4 tomater

2 dl riven ost


1. Värm ugnen till 180 grader. Smörj en långpanna. Fördela pastan, okokt över botten.

2. Lägg på korv i skivor, tomat, hackad lök och oregano.

 

 

 

3. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatsåsen och slå i långpannan. Toppa med riven ost.

4. Grädda i ugn ca 25-30 min.

 

 

 

Bakskola på Cupcake STHLM

 
Mikael, en av grundarna av Cupcake STHLM, har frågat mig tidigare om jag ville prova på deras bakskola men då kunde jag inte. Nu mailade han mig förra veckan igen och då kände jag att jag inte kunde tacka nej igen (och vem tackar nej till cupcakes liksom?).
 
Vi fick börja med att sitta och fika och titta igenom kvällens recept. Det dukades upp en buffé av cupcakes och vi fick äta hur många vi ville. Det var mest mini-cupcakes och dom är ju lite farliga för att det känns inte som att man äter så mycket när man äter dom.
 
 
Vi delades upp i tre grupper där varje grupp gjorde en smet var. Sen fick vi ta utav varandras smetar och grädda våra egna cupcakes.
 
 
Medan cupcakesen var i ugnen så började vi med frostings. Vi gjorde fem stycken, en som jag inte har provat förut som heter italiensk smörmarängfrosting (påminde lite om hallonmarängfrostingen som jag har gjort tidigare, men inte riktigt samma).
 
 
Vi gjorde även blåbärsfrosting, som får en sån härlig färg!
 
 
En massa frosting som ligger och väntar på att spritsas på:
 
 
Kursledaren visade lite olika sätt att spritsa:
 
 
Sen fick vi ta med oss hem allt vi hade bakat själva, vilket blev en hel del!
 
 
Jag skulle säga att kursen är en bra nybörjarkurs, för mig som har bakat en hel del cupcakes så var den lite väl enkel men för en nybörjare så fick man många bra tips tyckte dom andra deltagarna. En sak som jag lärde mig var att man kan göra vaniljlag, vilket är att man kokar upp 1 liter vatten med 5 dl socker och en vaniljstång (som man har skrapat ur fröna och haft i). Man låter det sjuda i ca 15 minuter och sen mixar man stången och allt, silar och häller upp i en flaska. Det håller då i ett år i kylen och kan användas istället för vaniljsocker eller i drinkar. Det var ett superbra tips tyckte jag!
 
Men det var en mycket trevlig eftermiddag och framför allt en GOD eftermiddag  ;)

 

Tips om att få barnen att sova i sina egna sängar

 
Som jag nämnde tidigare så skulle vi ha ett projekt under höstlovet med att få barnen att sova i sina egna sängar. Barnen somnar i sina egna sängar men sen har dom kommit in till oss under natten, varje natt. Barnen har legat klistrad mot mig så att jag inte ens kan röra mig, vilket har stört min sömn något enormt. 
 
Zack sov i sin egen säng ända fram till Leah föddes (då var Zack 1 ½ år). Leah har alltid behövt mer närhet så hon sov i vår säng från början och då kom Zack över. Så dom har sovit hos oss i över tre år nu och visst är det jättegosigt och mysigt men jag känner att bristningsgränsen är nådd. Så, när jag var på sömnföreläsningen på Scandic Anglais så pratade jag med Björn Hedensjö (författaren) och fick många fina tips av honom angående detta med att få barnen att sova i sina egena sängar. Jag pratade även med Natali, som har 4 barn, om detta och hon hade också många bra tips. 
 
Vi började med att prata om att barnen har blivit så stora nu så att vi får inte alla plats i mammas och pappas säng. Då ramlar mamma eller pappa ur sängen sa vi och barnen skrattade åt detta. Det kändes bra att inte ge dom någon anledning som kan vara skuldbeläggande som "mamma är så trött så därför måste ni sova i era egan sängar" då kan det bli att så fort dom hör att jag är trött så tror dom att det är deras fel. Så, mitt första tips är att ge barnen en logisk anledning som är utan skuldbeläggning.
 
Sen på kvällen nattade vi dom som vanligt i deras sängar men påminde dom om att dom skulle sova i sina egna sängar för att vi inte fick plats men att om dom skulle komma in till oss så skulle vi gå tillbaka med dom. Först tänkte jag att vi skulle bära tillbaka dom men jag fick tipset om att det är bättre att dom får gå för då blir det faktiskt lite besvärligt att gå upp. Så vi har tagit dom i handen och lett tillbaka dom till sina sängar när dom har kommit upp.
 
När vi har lett tillbaka dom till sängarna så har vi sagt god natt på samma sätt som vi gör när dom ska sova på kvällen. Så dom känner igen rutinen och känner sig trygga med den. Vi säger "god natt" och pussar och kramar dom. Oftast så har det räckt så men ett par gånger har någon blivit lite ledsen och då har vi stannat kvar och kramats nån minut. Det har räckt så, för dom är så trötta och vill bara somna om egentligen. Men det har känts viktigt att inte lämna dom gråtandes eller ledsna och dom ska känna att vi finns där så länge dom behöver oss. Men dom har alltså inte behövt oss många minuter.
 
Så, detta har vi hållt med under veckan. Resultatet då? Jo, Leah har sovit hela nätterna i sin säng dom senaste fem nätterna. Där gick det väldigt snabbt men Zack har varit upp nån gång varje natt. Nån natt bara för att kissa och då ropat "jag går och kissar" men gick sen och la sig i sin säng. I början så fick vi gå tillbaka med Zack två gånger på natten men nu är det max en gång och snart hoppas jag att det blir ingen gång. Men jag tror att det är svårare eftersom Zack är äldre och fått in den där vanan att vakna varje natt. 

 

Brownieveckan är slut och här kommer min brownie-topplista!

 
Under veckan så verkar det som att ni är många som ahr bakat brownies med mig och det har känts jätteroligt! Jag blir så glad när jag ser hur ni har provat min recept på Instagram och era bloggar men också när ni lämnar kommentarer om det.
 
Jag har själv testat fyra nya recept under veckan och jag har hittat en ny favorit. Jag tänkte dela med mig av min brownie topplista:
 
1. Blondies med vitchoklad och pekannötter (till och med maken tyckte jag skulle baka fler av dessa, sååååå goda!!)
2. Cookiebrownies (gamla favoriten har blivit nerputtad till andraplatsen)
 
 
 
Vad har ni tyckt om brownieveckan? Ska jag köra nåt liknande med något annat bakverk eller typ av maträtt?

 

Instantly thick från Marc Anthony

 
Jag fick hem lite nyheter till håret från Marc Anthony att testa och recensera. Jag tyckte det var perfekt med hårprodukter som ger volym direkt. Jag som har så tunt/fint hår behöver verkligen det. 
 
Jag älskade doften, vilket verkligen är ett stort plus. Jag tycker annars att stylingprodukter inte brukar lukta så gott. Men det gjorde verkligen dessa!
 
Sprayen är favoriten, mousse är jag inte lika förtjust i och det blir lätt kladdigt. Men sprayen var väldigt enkel att använda och spraya direkt i hårbotten. Man känner direkt att den ger volym och håret känns tjockare. Enkel och använda och ger bra resultat, så sprayen kan jag verkligen rekommendera!
 

 

Mississippi Mud Brownies

Vi avslutar brownieveckan med dessa underbaringar som har ALLT! Mississippi mud pie eller cake är en kaka/tårta med chokladbotten, marshmallows, sås och nötter och detta är min version i form av en brownie. Det är härligt chokladigt och kladdigt, som både barn och vuxna älskar! 
 
 
 
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
115 g smör
1 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
½ tsk vaniljessens
knappt 2 ½ dl vetemjöl
en nypa salt
½ påse mini-marshmallows
 
Chokladsås
75 g smör, rumstempererad
2 ½ dl florsocker
3/4 dl kakao
4 msk mjölk
 
2 dl pekannötter, grovt hackade

 
1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Smält smör och choklad (hacka den gärna lite innan) i en kastrull. Låt svalna lite.
3. Vispa (för hand) i båda sockersorterna i chokladblandningen.
4. Ha i ett ägg i taget medan du vispar.
5. Rör sedan i vanilj, vetemjöl och salt tills allt är blandat.
6. Ha i smeten i en form klädd med bakplåtspapper (formen jag använde är ca 30 x 20 cm)
7. Grädda mitt i ugnen i 30min. Ta sedan ut formen och ha på marshmallows och stoppa in i ugnen i ytterligare 5 min. Låt svalna.
8. Chokladsås: Vispa ihop smör, florsocker och kakao. Tillsätt sedan en matsked mjölk åt gången tills du får en tjock, halvrinnig sås.
9. Häll över chokladsåsen och strö över hackade nötter.
 
 
Jag hade den bästa hjälpredan som finns som hjälpte mig
att baka dessa medan storebror var på kalas:
 
 

 

9 av 10 barnjeans innehåller kemikalier

Som ni kanske vet så blev jag väldigt inspirerad av toxikologen som var här och jag blev väldigt skrämd när jag läste att nio av tio barnjeans innehåller kemikalier enligt testfakta.
 
I en analys av tio par jeans för barn från olika märken visar det sig att tre par innehåller det miljöfarliga ämnet nonylfenoletoxilat. Det bildar vid nedbrytning nonylfenol, som är mycket giftigt för vattenlevande organismer, och har även visat sig vara hormonstörande.
 
Nio av de tio undersökta jeansen innehåller också rester av anilin, ett ämne som används när tyget färgas och som i högre koncentrationer är både allergiframkallande och miljöskadligt och även misstänks vara cancerframkallande.
 
Det som jag tycker är så läskigt är att det faktiskt är produkter för barn. Kan inte företagen åtminstonde värna om barnen?!?
 
 
Dom enda jeansen som klarade testet var dom från Polarn och Pyret. För oss känns det bra eftersom barnen nästan bara har jeans från Polarn och Pyret och Mini Rodini (dom var inte med i testet så jag vet förstås inte hur deras jeans är). 
 
Som förälder så vill man ju skydda sitt/sina barn från allt farligt och det känns nästan som att man blir motarbetad när produkter för barn innehåller miljögifter och parfym när det står att dom inte ska innehålla parfym. Jag känner mig lite naiv som trodde att jag kunde lita på vad som står på produkter och att produkter för barn var lite "snällare".... 

 

Lifeproof

 
Har ni hört talas om Lifeproof? Det är ett mirakel-skal till iPhonen och iPads. Jag fick hem ett skal till min iPhone och jag är helt tagen. Jag kan inte låta bli att visa alla den och prata om den för jag tycker att den är helt otrolig!
 
Den klarar av ett fall från 2 meter och den klarar av att vara under 2 meter vatten. Känns helt otroligt, känns som en livförsäkring för telefonen. Jag har hört så många som har pratat om hur dom har tappat sin telefon i toaletten, diskhon eller i betonggolv. Då känns det bra att skaffa ett sånt här skal innan nåt sånt händer mig (känns nästan som bara en tidsfråga...).
 
Man kan hitta skalet för 500-600 kr, jag vet inte vad det kostar att laga en sprucken skärm men om man har ett sånt här skal så slipper man vara utan telefonen medan den lagas och man slipper riskera att det "bara" är skärmen som har gått sönder. 
 
Alla som jag har visat skalet för har blviit så förvånad över hur tunt det är och det är inte tjockare än andra vanliga skal som inte ger samma skydd!
 
Har nån av er testat Lifeproof?

 

Brukar ni låta barnen vara med och hjälpa till med vardagssysslorna?

 
Igår var svägerskan här och åt middag och lekte med barnen (och hjälpte till att äta upp lite brownies). Vi åt goda mexikanska enchiladas till middag och Leah ville hjälpa till med maten, vilket händer oftare och oftare nuförtiden och då får hon det.
 
Vi uppmuntrar gärna barnen att vara med och hjälpa till med matlagning, duka fram, städning, mm. Det är inte alltid dom vill vara med och vi tvingar inte dom men båda har t.ex. testat att dammsuga lite och damma brukar dom gärna hjälpa till med. Det är lärorik och man vänder en tråkig syssla till något roligt man gör tillsammans (nåja, det blri lite roligare i allafall).
 
Vi kan väl tipsa varandra om hur vi kan få barnen att vara mer delaktiga i vardagssysslorna? Brukar ni låta barnen vara med och hjälpa till med vardagssysslorna? Vilka och hur då?

 

Browniesandwichar

Brownies passar så bra ihop med glass och man kan lätt komponera ihop en supergod dessert med brownie som bas. Men om man vill piffa till det ännu mer så kan man använda sig utav browniesandwichar som grund i desserten eller bara äta dom som dom är.
 
Dom är supergoda browniesar med härlig krämig chokladtryffel i mitten.
 
 
 

Kaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

 

Chokladtryffel
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
0,5 tsk malen kardemumma
25 g rumsvarmt smör

 

1. Sätt på ugnen på 150 grader. Klä en ugnsform med de ungefärliga måtten 25×35 cm med bakplåtspapper.

2. Smält smöret.

3. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner det smälta smöret.

4. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner i äggblandningen och rör ihop till en smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i 20-25 minuter. Låt svalna och lossa sedan kakan ur formen.

5. Chokladtryffel: Hacka chokladen fint.

6. Koka upp grädden med honung och kardemumma. Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt även smöret. Låt tryffeln svalna lite och sedan tjockna cirka 1 timme i kylen.

7. Bred fyllningen på halva kakan och vik den andra halvan över. Stoppa in kakan i frysen i cirka 30 minuter så blir den lättare att skära. Skär upp till trekantiga bitar. Förvara i kylen fram till serveringen.

 

 
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna  prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)

 

Finaste vinsten - en ny säng från Jysk!

 
Den stora vinsten som jag fick hem idag var en helt ny säng! Jag hade varit med och tävla hos Prat PR under deras pressdag och jag blev en av tre lyckliga vinnare. 
 
Det är en Temprakon, 90 x 200 cm som jag fick hem (som Jysk just nu har ett superbra erbjudaande på, kan jag tipsa om).
 
 
Leah blev HELT ÖVERLYCKLIG. Hon prov-hoppade den och provlåg i den och ville inte lämna den.
 
 
Och utbrast också "jag älskar min nya säng!". Hon är ju van vid att ärva det mesta av Zack så jag tror att hon tyckte det var väldigt speciellt att få något nytt och även att få en sån stor säng nu när hon är så stor. Det var så underbart att se henne så glad  :)

 

Blondies - brownies med vit choklad och pekannötter

Jag har faktiskt aldrig bakat blondies förut, det är vad brownies gjorda på vit choklad kallas. Jag förstår inte att jag aldrig har testat att baka dessa förut, har jag missat dessa underbaringar under alla dessa år?!? För dom blev helt gudomligt goda! Med smak av vit choklad och pekannötter, till och med maken åt flera bitar och han brukar inte tycka om chokladiga bakverk  ;)
 
Jag tog receptet på den perfekta brownien och utgick från det receptet. Men det är alltid lite riskabelt för man vet aldrig hur olika sorters choklad kommer att reagera. Vit choklad har lägre smältpunkt än "vanlig" choklad och bakning handlar om kemi. Jag valde att ha mindre socker i denna då jag tycker att vit choklad redan i sig är väldigt sött och det blev helt perfekt!
 
 
 
200 g vit choklad
115 g smör
1 ½ dl strösocker
1 dl farinsocker
4 ägg
½ tsk vaniljessens
knappt 2 ½ dl vetemjöl
en nypa salt
 
100 g vit choklad, hackat
1 dl pekannötter, hackade
 
1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Smält smör och choklad (hacka den gärna lite innan) i en kastrull. Var försiktig så att chokladen inte bränns! Låt svalna lite.
3. Vispa (för hand) i båda sockersorterna i chokladblandningen.
4. Ha i ett ägg i taget medan du vispar.
5. Rör sedan i vanilj, vetemjöl och salt tills allt är blandat.
6. Rör till sist ner hackad choklad och nötter.
7. Ha i smeten i en form klädd med bakplåtspapper (formen jag använde är ca 30 x 20 cm)
8. Grädda mitt i ugnen i 30-35 min. Låt svalna (gärna över natten).

 

Bus eller godis!

 
God morgon! Snart är höstlovet slut och jag har inte hunnit med ens hälften av allt jag ville hinna med, men jag hoppas att jag hinner med att rätta och kanske börja med Zacks 5-års bok idag då jag ska vara hemma och vänta på två leveranser (där den ena är min vinst!!).
 
Barnen fick klä ut sig idag när dom skulle till förskolan. Leah ville vara en prinsess-fe och Zack ville vara Dracula. Igår kväll ringde det på dörren och det var några barn som körde "bus eller godis" (tur att vi hade godis hemma) och då sa Zack att han ville också gå runt och få godis... haha. Ja, det kan vi nog göra nästa år sa jag.
 
 
Jag målade barnen med vanliga vattenfärger i ansiktet och det blev faktiskt riktigt bra!
 
Har era barn klätt ut sig nåt nu på Halloween? Har dom kört "bus eller godis"?

 










Beauty Planet