bambi

Saffranskaka med mandelmassa och äpplen
Här kommer ännu en favorit i repris och jag minns denna goda kaka så otroligt väl. Jag bjöd några gäster på den och efter kvällen så var det bara en liten liten bit kvar av den. Det är en blandning mellan en äppelkaka och en saffranskaka. Den smakar mycket saffran och smälter nästan i munnen, inte i närheten av en torr saffranskaka!
 
 
 
1 g saffran (2 paket)
1 tsk rom eller annan spritsort
75 g smör
2 stora ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

Fyllning:
2 äpplen
1 dl strösocker
1 tsk kanel
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant. 
2. Stöt saffranet tillsammans med spriten och smält smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Riv ner mandelmassan direkt i mjölblandningen och rör om då och då mellan "rivningarna" så att mandelmassan inte blir en stor klump utan sprider sig jämnt. 
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen, saffran & spriten samt det smälta smöret och häll smeten i den bröade formen.  
4. Blanda socker och kanel till till fyllningen på en större tallrik. Skala och kära ur äpplena. Skär dem i smala skivor, ca 2 mm breda och blanda runt dem så de täcks ordentligt av socker och kanel. Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten. 
5. Grädda längst ner i ugnen i ca 45-60 minuter. Dubbelkolla med en sticka för att se att kakan är färdig.
 
#1 - Elin - Livat på torpet

Åh DEN måste jag göra imorgon! Kanske det perfekta tilltugget medan man tittar på idol ;)