bambi

Saftig saffranskaka med vit chokladganache
Dags för en ny tema-vecka här på bloggen. Ni röstade fram en saffran med 121 röster över tvåan cupcakes som "bara" fick 44 röster. En rätt så överlägsen vinst för saffran alltså och efter det trevliga jul-eventet i lördags så kom jag lite i julstämningen och satte igång och bakade lite inför helgen. Som tur är så ska barnens förskola ha drop-in fika under veckan så då har jag sagt att jag kan bidra med lite bakverk  :)
 
Vi börjar saffrans-veckan med denna saftiga saffranskaka med härlig vit chokladganache som ger den den där extra vintriga touchen. Det är allra bäst att göra ganachen dagen innan den ska serveras så blir den tjock och rinner inte av kakan lika lätt. Förvara den i kylen över natten så blir den perfekt till dagen efter!
 
 
½ gram saffran (gärna hel saffran) + 1 sockerbit
200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Vit chokladganache
3 dl vispgrädde
300 g vit choklad
 
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit.
3. Smält smöret och tillsätt saffranet så det får hettas upp. Slå på mjölken och låt sedan svalna något. 
4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt i äggsmeten. Vänd till sist ner smörblandningen.
5. Grädda i ca 45min i en smord och bröad form.
6. Vit chokladganachen: Värm grädden i en kastrull.
7. Bryt chokladen i bitar i en bunke och häll över den varma grädden. Vispa för hand tills chokladen helt har smält. Låt ganachen stelna i kylen.
#1 - AMANDAS JUL

Låter underbart! Ska bli en underbar saffransvecka och jag ser fram emot att prova på flera av dina recept :)

#2 - Beatrice, mamma till Robin och Jennifer

Åhh, den såg riktigt god ut :)

#3 - Flisan

Åh, så gott! Jag var en av dem som röstade på saffran så jag ser verkligen fram emot denna vecka.

#4 - Sara

Hej!! Tack för en underbar blogg!
Tänkte ställa en fråga gällande goda saffranskakan!
Jag är inte så "hemma" med att baka, så jag undrar om ganachen inte blir stel om man ställer den i kylen?
Tack på förhand!

Svar: Det beror lite på hur länge man låter grädden koka, men jag låter bara koka upp sen tar bort den från plattan och då blir ganachen bara tjock-flytande i kylen.
bambi