bambi

Vad kan man "begära" av förskolan?
Jag pratade med en vän igår. Hon var stressad för att hinna hämta sin son på förskolan innan dom skulle iväg. Hennes buss var jätteförsenad och då skulle dom inte hinna vidare. Men jag frågade om hon inte kunde ringa till förskolan och be dom klä på hennes son så kanske dom skulle hinna. Då skrattade hon och sa "neeeej! det skulle jag aldrig kunna göra". 
 
Tänk så olika det kan vara på förskolor för personalen på vår förskola säger själva att om vi är stressade när vi ska hämta så klär dom gärna på barnen och gör dom redo. Det är inget som vi frågar om ofta, max 1-2 gånger per år, för vi förstår att det tar tid från dom övriga barnen men det kan verkligen rädda en efetrmiddag ibland.
 
Jag och vännen fortsatte och prata om förskolor och hon berättade att hon var väldigt missnöjd med sonens förskola. Dom lämnar nästan aldrig gården berättade hon. Hon har tjatat och tjatat på förskolechefen om att göra utflykter oftare men får ingen respons. Även på denna punkt tänker jag på hur olika det kan vara på förskolor. Kan man "kräva" att förskolan ska göra utflykter med barnen? Eller är det okej med att barnen bara vistas på en gård? Jag vet inte om vi föräldrar egentligen har några rättigheter på den punkten?
 
Min syster i USA berättade om när hennes son skulle sluta med blöjor så vägrade dagmamman att hjälpa till och potträna sonen. Nej, han skulle vara helt torr innan han skulle få vara utan blöjor hos dagmamman för det blev för mycket jobb annars. Även där känns det som att det är något man måste kunna samarbeta kring? Det är svårt att bara potträna under kvällar och helger. 
 
 
Hur mycket tycker ni att man kan "begära" av barnens förskola? Påklädnad när man har bråttom? Utflykter? Potträning?
#1 - Bee

Vi har en helt underbar dagmamma. De gör utflykter till museum, lekland, lekparker, skogen och åker skridskor varje vecka, de lär sig engelska fraser och matte också. De träffar andra barngrupper ständigt, idag ska barnen ha gympa t.ex. Saken är den att vi hade barnet på förskola först och var missnöjda så vi bytte faktiskt från förskola till dagmamma och det var det bästa beslutet! Det gäller att våga. Tycker det är bra att din kompis säger ifrån och vad skönt för er som har en sådan bra förskola.

#2 - Bee

Ps. Det är klart att man bör begära att ens barn har en bra dagverksamhet. Tycker föräldrar begär alldeles för lite. Om alla gick ihop och begärde mindre barngrupper t.ex. Så skulle det nog bli fart på rektorerna och politikerna. Föräldrar är en annars köpstark grupp och i sina bästa år på arbetsmarknaden, jag tror att man underskattar sig ofta som grupp.

#3 - Annica

Jag har ett barn som ännu inte börjat förskolan (då hon ju bara är 7 månader) men.. Jag vet redan vilka krav jag kommer att ställa och genomförs de inte, ja då får hon vara hemma...

Tex: Personalen ska INTE släppa iväg barnet med någon annan än mig eller pappan, om vi inte sagt meddelat detta. Om någon annan kommer och säger att de vill hämta MITT barn, ska personalen i så fall ringa och höra om det är så det ska vara. Har hört att den här rutinen inte finns på alla förskolor??!

Det SKA finnas ordentlig pedagogisk verksamhet, utomhusverksamhet och utflykter till olika ställen. Och är de utomhus på förskolans lekpark ska inte barnen bara få sitta i vagn och "se på"... Detta har min systerdotter fått göra och då är hon ändå 1,5 år gammal..!

De SKA använda lite teckenspråk, jag kan komma och lära dem om det är så. Men, min dotter ska få teckenspråk i sin omgivning, även på förskolan. Det är viktigt att då alla vuxna i hennes omgivning tänker likadant gällande detta. Det är ju ett av hennes hemspråk. Vet dock inte hur personalen ställer sig till detta...?!

#4 - mammalola

Att förvänta sig utflykter låter jättekonstigt tycker jag. Det är ju inget som ingår i den ordinarie verksamheten utan en lyx som kommunen kan unna barnen om det finns pengar över..

#5 - maya

inga dagisbarn länger men när dom var små var dagis UNDERBARA!!
-gå och handla du innan du hämtar det är bäst för alla! det hörde man ofta så skönt att kunna göra småinköp utan trötta barn i släptåg.

pottträning och stickiga raggisar som inte ville användas hemma allt gick som en dans på dagis!

-vill du ha storasyskonet nästan klart när du ska hämta, inga problem. o oftast var han "förberedd och startklar" när jag kom, satt i hallen och hade börjat klä sig (då ca 4-5 år gammal). SÅ skönt när man först trasslat på annan avdelning innan med småsyskon.

-kan vi låna ditt barn lite extra för vi ska på äventyr?
självklart och så fick barnen vara kvar någon timme extra för att få vara med på äventyret vart nu dom gick.

SÅ bra dagis och nu även fritids där samma princip hålls.
-får vi låna ditt barn på em för vi ska på äventyr, ja hon har ju egentligen inte frittetid men SJÄLVKLART ska hon vara med som dom andra!!

älskar vår lilla bys dagis och fritte!

#6 - maya

inga dagisbarn länger men när dom var små var dagis UNDERBARA!!
-gå och handla du innan du hämtar det är bäst för alla! det hörde man ofta så skönt att kunna göra småinköp utan trötta barn i släptåg.

pottträning och stickiga raggisar som inte ville användas hemma allt gick som en dans på dagis!

-vill du ha storasyskonet nästan klart när du ska hämta, inga problem. o oftast var han "förberedd och startklar" när jag kom, satt i hallen och hade börjat klä sig (då ca 4-5 år gammal). SÅ skönt när man först trasslat på annan avdelning innan med småsyskon.

-kan vi låna ditt barn lite extra för vi ska på äventyr?
självklart och så fick barnen vara kvar någon timme extra för att få vara med på äventyret vart nu dom gick.

SÅ bra dagis och nu även fritids där samma princip hålls.
-får vi låna ditt barn på em för vi ska på äventyr, ja hon har ju egentligen inte frittetid men SJÄLVKLART ska hon vara med som dom andra!!

älskar vår lilla bys dagis och fritte!

#7 - J

Jag arbetar som timvikarie i förskolan och utbildar mig till förskollärare.
Min uppfattning är att de på de flesta ställena i min kommun är så underbemannade att till exempel "klä på ett barn innan förälder kommer" nästande en total omöjlighet. Man skär ner mer och mer på personal samtidigt som många barngrupper blir mer och mer krävande. Det är inte ovanligt att ha en barngrupp man inte kan gå ifrån i fem minuter utan att det händer något. Men var är då de andra pedagogerna? Jo en sitter förmodligen med ett barn som av speciellt skäl inte kan lämnas ensam. En annan kanske har hoppat in för att hjälpa till på en annan avdelning. Då går det inte att ordna så att barnet är färdigt när förälder kommer. Även fast man kanske skulle vilja hjälpa till. Jag vet ett arbetslag där det var så illa att de fick kontakta någon i kommunen som kunde komma och hjälpa dom hantera situationen och då satt samtliga vuxna pedagogerna och grät ut sin frustration för att de inte kunde få arbetet att fungera. De fick en knut i magen varje gång de skulle åka till jobbet.
Men deklart, sen finns ju alltid rötägg i varje yrke.

Jag tipsar starkt om att läsa igenom läroplanen. Där står allt ni behöver veta om vad förskolan är skyldig att erbjuda barnen. Men tänk på att förskollärarna bara kan göra så mycket när de är underbemannade, skäll inte på dom utan ta det med rektor som är ansvarig för att förskolan ska fungera.

#8 - Sara

Har själv barn på förskola och har arbetat flera år inom förskolan själv, och det är som "J" säger - de alldra flesta pedagoger vill självklart hjälpa till och underlätta för föräldrarna, och samtidigt erbjuda en rolig, stimulerande och lärorik tillvaro på förskolan, men med de vansinnigt stora barngrupperna och lika vansinniga nedskärningar på personalen, så handlar dagarna allt som oftast om att bara få allt att gå ihop rent logistiskt. Det är verkligen lyx när man har möjlighet att åka på äventyr och utflykter, oftast är man nöjd bara om man har kunnat hålla en lugn och trevlig stämning under dagen utan alltför mycket stress och konflikter mellan barnen...

Många pedagoger går på knäna och gör vad de kan, så om ni är missnöjda med stora barngrupper eller för lite personal eller annat, så ring rektorn/förskolechefen! Gnäll och klaga allt ni orkar, så ska ni se att det så småningom hjälper. Jag vet av egen erfarenhet att när personalen klagar på situationen så händer det ofta inget alls, men när föräldrarna ringer då tar det plötsligt fart.

#9 - Jeanette

Jag har varit mycket nöjd med båda förskolor som mina barn har varit på. När Patrik var liten så pluggade jag till undersköterska på komvux och sambon jobbade borta en del. Då var dem var väldigt noga med och kolla med mig så att jag såg till att även få tiden för mig själv så jag fick studietid och kunde plugga och så där. För jag var ju sån oftast att jag skrev hans dagistider efter mina skoltider, men dem värna ju om och påminde mig att det är okej att han även fick komma dit så jag hann få studietid också när det behövdes:)

Den förskola dottern är på är helt underbara faktiskt. Då jag jobbar i vården och en vecka i månaden så jobbar jag bara två veckodagar och sen helgen, men då får hon komma och vara där
en extra dag den veckan trots att jag är hemma:) Dem vill ha henne där minst 3 dagar/veckan så att hon verkligen känner att hon är trygg i den gruppen. Hade utvecklingssamtal igår faktiskt, fick höra hur omtyckt hon är bland barnen och hur bra hon verkar trivas. Så det känns bra:) Sen är personalen där väldigt medgörliga och det mesta går och lösa.

#10 - arasen

Första dagiset jag hade Alvin på kändes sådär..Dom var inte så jättestrikta, men alvin trivdes och det var ju huvudsaken. ibland när man meddelade viktig information glömde dom att ta upp det med de andra. När jag frågade om hjälp med potträning fick jag till svar att "han får sitta på pottan om han vill, men det är inget vi kommer föreslå för honom". Jag tänkte att det är väl så det funkar.. det är stressigt osv..
När vi flyttade så bytte vi dagis. Vi flyttade till en av eskilstunas sk "slumområde" (jag anser det inte som slum längre, men det var slum förut). Jag var lite orolig över hur dagis skulle vara för jag hade hört att det skulle finnas en del moralkärringar och sånt. Han kunde inte ha fått ett bättre dagis! Alvin var sen med potträning och ville inte alls! Han hade blöja. När det var dags för sommaruppehåll sa personalen åt mig att hårdträna under sommaren och om han fortfarande hade blöja när han kom tillbaka så skulle dom hårdträna med potta. Dom erbjöd sig alltså frivilligt att göra något som det andra dagiset inte alls kunde tänka sig. Dom tyckte det var konstigt att jag inte bett om hjälp tidigare. Dom är strikta på ett bra sätt och hjälper barnen med kreativiteten.. Dom gör roliga experiment och massa annat.. Jag kunde inte ha varit nöjdare.

#11 - Hanna E

På sonens förskola är sällan påklädning ett problem på em eftersom de 90% av dagarna redan är från 14.15 till stängning (förutom när det är som kallast). Men om man är jättesen tror jag att det absolut skulle kunna gå att ringa och få hjälp med påklädning.
Allt beror på vilken tid det handlar om och hur många barn och pedagoger som är kvar då.

Sen jobbar de jättemycket med barnens utveckling på alla plan. De driver sällan saker som potträning, men hjälper gärna till när det är dags, samma sak när barnen slutar med napp.
Vår son är sen med talet och vi pratar ofta om vad de på förskolan kan göra för att hjälpa honom att utveckla sitt tal och komma ikapp.

#12 - Amanda

Jag är förskollärarstudent och på min fältförskola (där jag gör min praktik) så hade de ett föräldrapar som hade jätteproblem med påklädning av sitt barn vid hämtning. Barnet blev jätteilsket och det kunde ta evigheter att komma därifrån. Så strax innan föräldrarna kom på eftermiddagen så brukade någon i personalen gå undan med barnet och klä på, så att hen var klar när föräldrarna kom! Varje dag.

#13 - Angelica

Nu jobbar jag på en privat montessoriförskola, i småbarnsgrupp, (1-2.5år) så där klär alla barn av och på sig själva i princip när de är 2 år, även när föräldrar hämtar. De behöver hjälp med att knäppa dragkedjan och knäppa knappar, men resten klarar de oftast själva efter 2år och 1åringarna övar och gör så gott de kan.
Men vi har som rutin att de barnen som går senast (vi stänger 17.30) går vi alltid ut med i hallen och ser till att de börjar klä på sig ungefär 15min innan just för att vi vill undvika en stressigt situation för barnen. Skulle någon av föräldrarna ringa och be oss göra detta eller säga det på morgonen även om de hämtar tidigare än så, så tar vi istället in barnets ytterkläder, undantaget skor, på avdelningen när de börjar närma sig avhämtning så får de klä på sig där medan vi ändå har koll på resten av gruppen.

Angående pottträning så jobbar vi aktivt med det från att barnet börjar hos oss tills de är torra med hjälp av småbyxor (typ tygtrosor med extra tjock fodrad gren som de får använda istället för blöjor när de börjar intressera sig för toaletterna). När de väl börjat med småbyxor brukar de gå väldigt fort för dem att bli torra under vaken tid (1-2 månader) eftersom de faktiskt känner att de kommer kiss/bajs i småbyxan till skillnad från blöjan eftersom blöjor har så bra uppsugningsförmåga nuförtiden.

Utflykter gör vi inte med våra små, dels för att de orkar inte gå så långt och vi har inga egna vagnar på förskolan, så vi håller oss på vår gård och ibland gör vi "utflykter" till de stora barnens gård. De äldre barnen går dock på utflykter oftare.

Däremot vet jag efter att ha jobbat kommunalt i ett år att de kan vara svårt att få det att fungera med personal och barngrupper, men ställa krav på förskolan kan man alltid göra, så länge de inte är helt orimliga tycker jag. Att de ska kunna hjälpa till att klä på eller potträna är väl absolut inga höga krav!

#14 - Anonym

Nej, jag skulle aldrig kunna begära påklädning om jag har bråttom. Då får väl jag istället planera min tid bättre och ha med i beräkningarna att bussarna kan krångla eller liknande. Att man ska kunna begära att förskolan ska klä på sitt barn bara för att man har bråttom tycker jag är idiotiskt, då går en personal åt att klä på ett barn och försvinner då från barngruppen. Om något då skulle hända, vem skyller man då på? Föräldern som begärde det eller personalen? Jo, personalen. Så planera bättre och slipp stressa. Förskolan finns till för att ge barnen en bra och trygg grund innan de kommer ut i skolan, att ge de enklare kunskap om det som sedan kommer bli viktigt. Förskolans personal är guld, och jag tycker att vi alldeles för sällan tackar dom för det de egentligen gör dagarna i ända, tar hand om det finaste vi har.

#15 - Malin - allt och lite annat

Jag hgar faktiskt aldrig frågat på vår förskola men jag tror att det inte skulle vara några problem om det finns personal som har tid att klä på mitt barn! Men oftast när vi hämtar är barnen redan ute och påklädda men det beror väl på vilken tid man hämtar. Jag tycker apsolut att man ska kunna få hjälp med att klä på barnen och på viss hjälp vid potträning osv. Har inte förskolan den möjligheten pga av personalbrist eller liknande så skulle jag verkligen klaga till ledningen/förskolechefen! Angående utflykter så kan man nog inte begära att de ska göra utflykter, men för mig med så barn räcker det med korta utflykter till en lekpark eller skog i närheten så det kostar ju inga pengar. Om förskolan inte kan erbjuda sånna korta kostnadsfria utflykter då skulle jag ta upp det med förskolechefen! Som någon skrev ovan, om man inte klagar så vet ju inte förskolan om att föräldrar är missnöjda!

#16 - Anna

Jag jobbar som förskollärare och har gjort det i 8 år.
Som det ser ut nu, med barngrupper på 18-25 stycken barn på småbarnsavdelning finns det oftast inte resurser att gå på utflykt, tyvärr! De flesta förskollärare vill nog gå iväg från gården men inte med 18 st 1,5 åringar på 3 personal. Det är omöjligt!!
Håller med J, skriv till rektor och lokalpolitiker och berätta om ni inte är nöjda!

#17 - Lii

Jag tycker absolut inte att man kan "begära" påklädning, potträning och utflykter av pedagogerna på förskolan.
Det är väl inte det man gör på förskolan?
Förskolan går under läroplanen och det finns massor av olika mål som bör uppfyllas.
Utflykter är en bonus och görs säkert mer sällan för att det är så stora barngrupper och då handlar det ju om barnens säkerhet.
Varför lägga denna biten på förskolan? Varför inte göra utflykter själv med sina barn?
Det finns handlingsplaner för hur många barn en pedagog får gå iväg med själv.
Det är något vi föräldrar ska vara tacksamma för!
Potträning är ingenting som ska läggas på förskolan, men självklart kan pedagogerna hjälpa till.
Påklädning är ingenting man kan kräva. Självklart kan man fråga vid särskilda tillfällen, men inte ta förgivet.
Jobbar själv som pedagog på en förskola och har två barn på en annan så jag kan absolut se det ur två perspektiv. ;)

#18 - AnnaSC

det kan ju också vara så att iom ändringen av lagen där förskolläraren är PERSONLIGEN ansvarig för barnens väl o ve om de är utanför förskolans område så väljer nog många att inte göra utflykter. Vem vill sitta i fängelse eller få saftiga böter? (inom förskolans område är det kommunen som tar ansvaret om det händer något). Till ex. om du är ute på promenad utanför fsk område och barnet trillar och slår sig med skador och så är det förskollärarens ansvar. Om samma sak händer inne på fsk gård så är det kommunens ansvar. Den skillnaden tror jag bidrar, förutom stora barngrupper, till att man stannar på förskolan.

#19 - Rita

Jag jobbar på en förskola med 3 avdelningar, men är just nu hemma med mitt yngsta barn. När jag senast jobbade så gjorde jag det på småbarnsavdelningen med 13 barn och 3 personal. 3 av barnen var under 1 år och kunde alltså inte gå, de andra 10 barnen var 1-2 år. Den enda tiden under dagen vi var alla 3 i personalen på plats var under ca 45 minuter utevistelse, lunch, vila och mellanmål. Under resten av dagen var vi bara 2, och jag tror inte en enda av er som kommenterat här hade velat åka på utflykt med 13 barn under 2 år och med endast 2 vuxna som har ansvar över de barnens liv. Precis som AnnaSC skriver här innan så är vi personligt ansvariga ifall en olycka händer. Ens största skräck är ju att nånting ska hända nån annans barn och lägg därtill att man då måste sitta i fängelse för vållande till annans död. :( Därför håller man sig tryggt på dagisgården! Vi har dessutom en väldigt bra gård med träd och buskar som inbjuder till mycket lek så det blir inte tråkigt. Förutom tryggheten så spelar ju ekonomin också roll. Vi har tyvärr inte så mycket pengar till utflykter utan prioriterar pedagogiska leksaker, både ute och inne. Minst en gång i veckan går vi däremot på skogspromenad under förmiddagsutevistelsen eftersom dagiset är granne med en skog. Vi behöver bara promenera 30-40 meter så kan vi plocka blåbär. Vilken lyx, va?!

Till Annica, som skrev den tredje kommentaren, vill jag bara säga att det mesta går att ordna bara du och pegagogerna har en vänlig dialog. Läs gärna förskolans läroplan så du vet vad du kan förvänta dig och vad som ingår. Om du tycker att nånting är fel så prata med pedagogerna, kraven bör du däremot ställa till deras chef eller kommunen. De har själva ingen makt alls att förändra förskolans ekonomi (som nästan allting hänger upp sig på, dvs mindre barngrupper, mer personal, mer utflykter, roligare leksaker osv).

Jag klär gärna på barn på förskolan om deras föräldrar ringer och ber om det! Vi tar in barnets kläder på avdelningen och klär på där. Jag lämnar aldrig ut nåt barn till nån annan än överenskommen person! Däremot kan det bli lite knivigt om alla 13 barnens föräldrar börjar kräva att vi ska prata olika språk med barnen, även om föräldrarna lär oss pedagoger och även om det är ett av barnens hemspråk. På vår avdelning hade vi barn med föräldrar vars modersmål var svenska, finska, engelska, tyska, lettiska och thailändska. Lyckligtvis råkar det vara så att jag pratar både svenska, finska, engelska och en del tyska, men lettiskan och thailändskan var det värre med. :) En av mina kollegor kan lite teckenspråk, därför sjöng vi sånger på olika språk och använde lite teckenspråk.

Till sist vill jag säga: Tänk efter vilka krav ni ställer på pedagogerna! Är kraven rimliga och genomförbara? Då ska ni självklart kunna framföra dem (helst på ett vänligt sätt... :) )

#20 - Rita

Angående potträningen så hjälper vi pedagoger gärna till i mån av möjlighet, men huvudansvaret för den ligger alltid hos föräldrarna. Efter mellanmålet när vi bara har 2 personal på 13 barn funkar det inte längre att nån som inte är torr är utan blöja. Ifall nån i personalen måste gå iväg med ett barn som kissat ner sig, blir ju den andra pedagogen ensam med 12 barn 0-2 år, varav 3 st under 1 år...