bambi

Att studera på IB-programmet
Det var en läsare som ville att jag skulle berätta mer om IB-programmet som jag jobbar på. IB är ett internationellt gymnasieprogram på två år, eftersom vi har ett tre-årigt gymnasium här i sverige så har vi lagt till ett förberedande år som vi kallar "pre-IB" som man går innan man börjar på IB "på riktigt". IB-eleverna läser alla sina kurser på engelska (förutom svenska, om man har den kursen).
 
IB har ett egna kursplan och programmål som man följer, det är bara pre-IB som följer det svenska systemet. IB programmet går ut på att man fokuserar på sex stycken ämnen (t.ex. matte, engelska, fysik, kemi, ekonomi eller psykologi). Efter två år på IB så skriver man exams, som är som slutprov. Dessa slutprov skickas in och rättas alltså inte av mig. Men jag, som lärare, måste förbereda eleverna under dessa två år så att dom ska klara sina exams så bra som möjligt.
 
IB är helt klart mer krävande än vanligt svenska gymnasieprogram, där man lätt kan få godkända betyg utan mycket anstängning men på IB måste man se till att man hänger med och lär sig allt på riktigt eftersom vissa saker måste man komma ihåg 1½ år senare på sina slutprov. Dom elever som sen har gått ut IB brukar tycka att universitet och högskola är jättelätt och har fått väldigt mycket "gratis" via IB.
 
Jag tror inte att IB passar alla, för eleverna behöver ha disciplin (se till att hänga med trots att det är 2 år kvar till exams) och kunna planera och strukturera upp sina studier själv. Men många elever tycker att det är jätteroligt att man får djupdyka och fokusera på dom ämnen man själv tycker är roligt. Svenska program har så otroligt många kurser och då är det alltid flera kurser som man själv kanske inte tycker är så roligt, men på IB så får man välja ut några som man fokuserar på.
 
Jag har tyckt att det har varit jätteroligt att undervisa på IB. Jag kommer förbi den där tröskeln där jag måste få eleverna att prata engelska överhuvudtaget. IB-eleverna pratar engelska jämt, även på rasterna, så jag behöver inte tjata på eleverna att dom ska prata engelska så som jag måste göra med svenska elever. Det gör att man kan fokusera mer på litteratur eller det ämnet man håller på med just då. IB har även ställt högre krav på mig som lärare. Jag har fått lära mig ett helt nytt system och kursplan. Första året på IB så kändes det som om jag var helt ny som lärare, för det är så mycket annorlunda mot dom svenska kurserna. 
#1 - W

Hur menar du att det är "lätt" att få godkänt på svenska gymnasier? Jag arbetar som engelsklärare på en "vanlig" gymnasieskola pratar också engelska hela tiden, utan bekymmer. Vi läser också litteratur, vilket kursplanen kräver, varför skulle man inte kunna det i svensk gymnasieskola? Vidare tänker jag att mina elever lär för livet, kunskaper och färdigheter som är användbara vid fortsatta studier eller i yrkeslivet, inte för att kunna göra standardiserade prov vid ett tillfälle...

Svar: Jag menar att godkänt kraven är lägre på Engelska 5 jämfört med English A på IB.
bambi

#2 - Amandas jul

Jag har en kompis som också gick IB på gymnasiet. Hon ÄLSKADE det. Men det är som du säger att det passar inte alla, inte mig till exempel :)

#3 - Rebecca Wipp Ovin - Den skönsjungande, nyblivna mamman

Jag gick själv IB och för mig passade det perfekt!

Men det jag tyckte var det absolut bästa med IB (vilket går lite tvärt emot det du skrev) var att en INTE behövde vara superdupenmega-stud i tre år för att kunna få högsta betyg vilket en måste i "vanlig" gymnasieskola. Är där en termin när en är låg, skoltrött och livet är allmänt jobbigt som tonåring så är det inte kört på IB. Men i vanlig gymnasieutbildning så har du dina kurser, de går när de går, du får dina betyg and that's it!

#4 - Julia K

Jag går andra året på IB nu och jag älskar det. Även om det är tufft ibland så är det som du säger, det känns så mycket roligare när man får fokusera på de ämnen man tycker om och inte läsa massa kurser som jag egentligen inte velat läsa. :)

#5 - Caroline

Hur funkar det med att få behörighet till universitet och högskola? Läses alla de kurserna under det första året eller räknas det på något helt annat sätt?

Svar: Det mesta som behövs för att söka in till svenska högskolor och universitet läses under pre-IB. Sen så omvandlar man betygen precis som man gör med utländska betyg.
bambi

#6 - Jennifer

Jag går IB och trivs väldigt bra! Hade inte trivts på vanligt svenskt gymnasium, föredrar IB-systemet och att plugga på engelska då det är mitt bättre språk.

#7 - Malin

Jag själv läser till engelska lärare på gymnasienivå så jag gillade verkligen att läsa detta inlägg! Är så mycket roligare att läsa och bli informerad om saker från någon som jobbar med det än tråkiga artiklar i en tidning!