En perfekt natts sömn

 
Björn Hedensjö som är journalist och som nu sadlar om sig till psykolog intervjuat sömnforskare och skrivit boken "En perfekt natt". Men han gav oss en kort föreläsning om sömn med en massa tips och fakta.
 
Jag tyckte det var hemskt intressant, men inte bara för att jag är intresserad av psykologi men också för att sömn är ett hett ämne här hemma. Jag och maken bråkar inte mycket, men om vi gör det så är det 9 av 10 gånger om sömn. Vem som har fått sovit mest och vem som borde få sovmorgon osv. 
 
Men det är inte så konstigt att det är ett känsligt ämne eftersom sömn påverkar vår koncentration, reaktionsförmåga, motorik, utseende, immunförsvar och humöret. Främst humöret, berättade Björn. Det räcker också att man sover en timme för lite så ökar risken att bli förkyld väldigt mycket.
 
Han pratade även om detta med att om man sitter mycket framför datorn innan man går och lägger sig så kan det påverka sömnen också. Dataskärmar avger ett blått ljus vilket är samma slags ljus som ute, så därför kanske inte melatoninen (sömnhormonet) sätts igång och produceras. Melatonin börjar oftast produceras av mörker.
 
Sen så rekommenderade han starkt att ta en kort tupplur på dagen. Om man har sovit dåligt på natten så är det jättebra att sova lite på dagen. Men man ska antingen sova ca 20 minuter, för då hinner man inte komma ner i djupsömnen eller så ska man sova 90 minuter för då har man kommit förbi den. Om man vaknar upp mitt i djupsömnen så sover faktiskt delar av hjärnan!
 
Jag ska ta och läsa hans bok och ge er mer tips då! Jag fick även tips om hur vi ska lösa vårt problem, som är att barnen kommer in till oss mitt i natten och sen sover i vår säng (helst tätt, tätt intill mig). Vi ska testa tipsen som vi fick under höstlovet och se hur det går så jag återkommer då med resultatet. Det blir lite av ett sömn-tema i bloggen framöver tror jag  ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
michaela- mamma till tre 💗
2013-10-21 @ 07:40:02 Blogg: http://minahjartanochjag.webblogg.se/

ja sömn är ett ständigt aktuellt ämne i barnfamiljer hihi. just nu ringer sonens vakna-klocka vid 04.50 så ja vi är nog lite trötta här hemma också ;)

Beatrice, mamma till Robin och Jennifer
2013-10-21 @ 10:27:11 Blogg: http://blogg.alltforforaldrar.se/mamabeatrice/

Du får gärna komma med tips sen hur man får dom att sova i egna sängar :)

Lina
2013-10-21 @ 14:49:52 Blogg: http://blogg.alltforforaldrar.se/liniz

O är faktiskt väldigt duktig å sover i sin säng hela nätterna sen ca ett halvår tillbaka, så det e super skönt, men vad jobbigt det var när han vaknade på nätterna...ser oxå mkt fram emot att läsa bokem. kram

lino
2013-10-21 @ 15:50:58

Jag har inte småbarn men sömn är ändå verkligen heligt för jag måste sova nästan nio timmar för att inte få ont i huvudet. Så jag kommer nog tycka att din sömn-forskning kommer bli intressant att följa!

Malin - allt och lite annat
2013-10-21 @ 18:39:17 Blogg: http://alltochliteannat.se

Haha, sömn är det hetaste ämnet här hemma också! :) Tyvärr blir det oftast för lite av den varan när man har småbarn. Men att sova på dagen har jag svårt att göra, du måste jag ligga och läsa ett bra tag för att komma ner i varv tillräckligt för att kunna somna. Tyvärr har man ju oftast inte den tiden. Ska bli kul att höra om ditt sömntest! :)

fröken K | svensk amatörfotograf i Norge
2013-10-23 @ 19:52:37 Blogg: http://facutvivas1.com

Ett tricks jag har använt mig av är "nyckeltrickset". Man håller en nyckelknippa i handen när man vilar, och när man tappar den i golvet så har man sovit tillräckligt länge. Annars kan man gärna sova för länge på dagarna som du skriver om. Det blir jättespännande att höra vad du har för fler tips om sömn, jag och sambo bråkar bara om sömn vi också. ;) Tror det är ganska vanligt för småbarnsföräldrar.

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet